Eu zic ca atunci cand toti vorbesc, cetatenii nu mai inteleg nimic. Dimpotriva, se crede ca se face circ pentru ca nu se inteleg unii cum sa-si imparta bunurile tuturor.
Parcul Natural Bucegi este bunul statului, zestrea naturala nu numai a celor care merg pe el, ci a tuturor romanilor. Fiind si sit Natura 2000 este si al europenilor. Bun, si ce facem noi? Il guvernam, administram, il dezvoltam, conservam, ceva de genul acesta?
Nici pomeneala! Il jefuim! Sunt multe prea suficiente degetele de la maini ca sa enumeri ce s-a facut bun pentru aria protejata in 10 ani! Sunt cel putin 500 de lucruri rau facute in aceasta arie protejata!
Asa sunt legile elaborate, atat inteleg cei cu responsabilitati in Bucegi, acesta este nivelul societatii. Ca unii de la Administratia Parcului au incercat si incearca sa protejeze ce se mai poate din acest munte, ca vin cativa de la Garda de Mediu, ca Agentiile de Protectia Mediului studiaza documentatii… in raport cu influenta politicului aceste lucruri nici nu se vad.
In aceasta saptamana se vor lua multe decizii, se vor face multe propuneri pe marginea Planului de Management al Parcului Natural Bucegi, varianta noua, ca aceea veche a expirat. Pentru urmatorii 5 ani, este nevoie de o alta varianta ce trebuie aprobata prin Hotarare de Guvern.
Discutii reale cu cetatenii referitoare la acest Plan nu au existat si nu vor exista, indiferent cate ziare si cate anunturi va posta cineva din partea statului. Dau si eu anunturi prin ziare o mie, nu le va vedea nimeni.
Faptul ca acel plan de management varianta noua, l-am postat public eu si nu cine trebuia, ARATA CA IN SPATE SE INTAMPLA ALTCEVA DECAT ESTE NORMAL!
Sunt absolut sigur ca atat Ministerul Mediului, Guvernul, DNA si alte structuri anticoruptie, vor fi cu ochii pe acest Plan. Daca si in 2016, acest Plan va fi strecurat in sedinta de Guvern, fara ca acesta sa apara pe ordinea de zi, urmandu-se modelul de acum 5 ani, promovandu-se „se aproba, ca asa vreau eu” si satisfacand prin acel act toate interesele imobiliare, schimbandu-se zonarea ariei protejate, atunci sfatul meu pentru cei din institutiile de mai sus… este sa plecati acasa, sa va dati demisiile ca nu puteti face nimic.
Nu vreau sa ma refer in acest articol la ce scrie in Regulament sau in alte anexe ale Planului, ci, aceia cu responsabilitati in Bucegi trebuie sa explice ce inseamna urmatoarele:
De ce culoarea galbena, care reprezinta zona de dezvoltare durabila, incadreaza drumul forestier spre Vf. Zanoaga (Podu cu Florile)? Inteleg faptul ca se va crea pe acea poteca lata de pamant un drum spre portiunea galbena din zona verde, unde se afla o stana. Deci din drumul forestier facem drum spre stana. Bun, il dezvoltam pe ala cu stana durabil, ii cream oportunitatea de a veni lume auto la el. Nu e rau! Mai incolo, la o curba a drumului, in partea de sus a pozei, se afla cabana Podu cu Flori a Consiliului Judetean. E acolo, functioneaza sau nu, ea exista, deci bun, e in zona de dezvoltare durabila.
Cum se explica insa ca vecintatile drumului forestier, de acolo de unde se va desprinde clar, un viitor drum spre stana sunt in zona de dezvoltare durabila? Acelea nu-si au rostul decat daca exista o intentie imobiliara a vreunuia. Ca atare, atat cat se va tine cont, am sa propun Ministerului Mediului ca acea suprafata sa aiba o alta culoare, similara cu imprejurimile.
Vedem cu sageti rosii ca in vederea realizarii asa-zisului proiect al statiunii Nucet situata pe muntele cu acelasi nume, se schimba suprafete din verde in galben, se si fac din pix cai de acces sau viitoare trasee de instalatii pe cablu.
In conditiile in care de ani de zile, investitorii au stat mereu ascunsi, nu au venit cu nimic clar sa inteleaga lumea ce vor sa faca, nu are rost sa le introduci terenurile in dezvoltare durabila. Proiectul acestei statiuni este discutabil, pentru ca oamenii nu stiu ce vor romano-evreii astia, sau ce sunt ei, sa faca pe acolo!
Apoi, care-i este explicatia ca introduci in dezvoltare durabila, pasuni si mai ales padure virgina de pe muntele Dichiu? (semnalizate in centrul pozei cu sageti violet). Aici e clar interesul sa se rada toata padurea „in parchete mici” cum au gasit gaselnita unii smecheri. Daca la Proiectul Nucet trebuie sa vezi clar despre ce este vorba, in cazul acesta nu ai ce discuta, e limpede ca la Dichiu sunt interese neserioase, nu degeaba se vinde padure acolo.
De asemenea, care este scopul introducerii in dezvoltare durabila a intersectiei cu DJ 714 si a imprejurimilor de mai jos de aceasta? (suprafata din stanga pozei, tot cu sageti de culoare violet?)
Care este explicatia ca o suprafata imensa din muntele Paduchiosu a fost inclusa in dezvoltare durabila? Este mult prea mult. Ok, sunt poieni, terenurile unora, dar ce apare in poza este cu mult peste. Asa ca voi solicita Ministerului sa se lase doar 30%. Mai ales in dreapta drumului cu rosu, unde este padure si Complexul de la Cota 1000.
E clar ca se cedeaza terenurile unde sunt tot felul de „proiecte” de care marea majoritate a cetatenilor nu stiu… si apoi nu mai au ce face, ca respectivii vor fi plini de acte… Construieste in Parcul Natural, in zona de dezvoltare durabila, e legal, nu ai ce sa-i faci!
E legal, pentru ca de dinainte vor sa fie altii legal!
Cum cobori pe drumul asfaltat Bolboci Mal Stang, pana in Turbaria Laptici si mai incolo, poieni si padure de molid este incadrata cu galben. Acest lucru sunt foarte curios ce explicatia are.
Vedem zona Saua Baiului este cam intre Vf. Capatana Porcului si Vf. Baiului cum il numesc ei pe harta. Cum introduci si in ce scop versantul cu narcise de la acel varf al Baiului si apoi hasurezi cu galben o suprafata imensa, care se duce tocmai pana la confluenta Vaii Morarului cu Valea Cerbului si include hectare intregi de padure din preajma cabanei Gura Diham?
Vf. Tataru si acea minunata vale vrei sa le umpli cu instalatii de transport pe cablu. Brusc, acum nu mai trece nimic prin zone protejate. Iar dunga galbena ce pleaca de la varf si traverseaza valea Coteanului inseamna liber la construit un drum cu buldozerul prin zone pe unde rar intra cineva, cu o mare valoare faunistica si peisagistica.
Inspre Rasnov… de ce vrei sa ai dezvoltare durabila prin padurea aceea ramane de stabilit.
Sus, prima sageata rosie semnifica alt punct de plecare, al unei alte instalatii pe cablu, prin paduri virgine. Este atat de salbatic pe acolo, ca si ursul cu greu se strecoara… Intai s-a inventat un gandac de scoarta, proprietari si intravilan, acum dam dungi galbene… si daca se apuca de taiat unul si altul padurea… e perfect legal. Mereu e perfect legal in asemenea conditii.
Vedem cu sageti rosii si alte doua portiuni trecute pentru construire, in preajma drumului asfaltat DJ 713. Nu zic nimic de zona varfului Blana ca acolo este o statie de cercetare si o stana, deci astea nu au cum sa stea decat in zona de dezvoltare durabila. Cred ca e vorba de proiecte imobiliare, anuntate si pe olx etc…
Trebuie sa nu fii sanatos ca sa te duci cu galbenul pana la baza cascadei Obarsia Ialomitei… apoi pe Valea Sugarile sa o iei la deal, oare pana unde, pana prin varfurile Obarsiei? Mai vazusem eu pe net zilele trecute imagini cu un elicopter ce ateriza pe acea culme. Nu-ti ajunge proiectul statiunii Pestera Padina si alte nazbatii prin padurile Laptici si Tataru, acum iei jumatate din valea glaciara a Ialomitei.
Oare intentia vadita de a pagubi statul cu orice pret, nu se sanctioneaza in vreun fel? Ce administrare de arie protejata faci tu daca imi dai mie posibilitatea sa construiesc langa Cascada Obarsiei Ialomitei? Poate imi fac o fabrica de imbuteliere a apei si voi treceti ca fraierii, uite cascada, nu mai e cascada! Peretele stancos e acolo, apa nu mai e…
Iar intreg varful Cocora e galben, are tot felul de trasee ce coboara prin pasuni, jnepeni si padure, trasee ce nu exista in realitate. Este sigur un alt proiect imobiliar de care nu stiu decat cei interesati. Si ne trezim intr-o zi ca ara unul pe acolo cu buldozerul si ne uitam noi la el, el la noi. Daca autoritatile au aprobat cine stie ce naiba „proiect” pe acolo…
Tot pe harta vedem ca se face jonctiunea de la Vf. Cocora cu zona telecabinei de la Babele, legalizand si betoanele turnate neautorizat pe la fosta cabana Floare de Colt.
Mai departe cu sageti albastre, zona Sfinxului este bagata in dezvoltare durabila si aceasta. O vrea vreunul sa faca pe acolo cine mai stie ce si trebuie ajutat colorand cu galben.
Ca daca existau autoritati competente in tara asta, ii lua cineva la intrebari pe aia care au pus in posesie tot felul de persoane in Parcul Natural Bucegi. Adica, unii au castigat procese de retrocedare si nu au mai avut unde fi pusi in posesie. Si atunci niste smecheri i-au pus in posesie in Bucegi, ceea ce era ilegal. Nu ai cum sa despagubesti pe unii cu terenuri in arie protejata. Dar schimbandu-se cumparatorii mereu si mereu, ca acesta a fost scopul, cei de azi sunt si par cumparatori de buna credinta. Nimeni nu a fost vreodata tras la raspundere si nici statul nu a incercat sa recupereze terenurile…
La Poiana Stanei Regale vad ca nu apare nimic. Constructiile de acolo doar nu au intrat in pamant.
Cu siguranta unele zone de dezvoltare durabila existau de la vechiul plan, dar acum este ocazia cea mai buna sa se corecteze acele erori.
De asemenea, o dovada a netransparentei si a intereselor ascunse, este faptul ca nu sunt publice limitele si caracteristicile unei suprafete de dezvoltare durabila, sa poata fi indentificata orice suprafata cu exactitate. Sa stim de unde si pana unde, vecinatati, borne silvice, culmi… De exemplu, ce marime are suprafata de dezvoltare durabila de la Sfinx?
Asadar, se face unul vecin cu Sfinxul si tu il ajuti, i-l pui pe tava! Clar, asta se numeste ca protejezi Parcul Natural Bucegi!
Mai sunt si altele…
Am aflat ca Salvamontul a fost invitat la dezbaterea consultativa de la Busteni, dar nu s-a prezentat. Nimeni din toate echipele Salvamont din Bucegi! Nici cei platiti de Consiliile Judetene: Prahova, Brasov, Dambovita, nici cei platiti de primariile oraselor din jurul Bucegilor! NIMENI!
Toti credem ca nu se poate schimba nimic, ne vaitam si ne vedem de treaba. De ce sa deranjam cine stie pe cine??? Vrem sa se schimbe dar noi sa stam si sa privim. Eventual sa mai facem cate o gluma, la o bere, un gratar. Dupa 25 de ani si ceva de la caderea unui regim autoritar, represionar, noi tot in aceleasi limite ramanem cantonati. Ca atare, ca scriu eu pe aici, cativa pe Facebook, nici nu conteaza o mana de oameni intr-o masa de nepasatori! Azi se scrie, maine se uita!