In aceasta zi sunt exact 197 de ani de cand s-a ridicat biserica veche a manastirii din Predeal. Biserica a fost reparata la exterior si interior, au fost restaurate pictura, catapeteasma, masa din altar, pardoseala… si azi a venit momentul resfintirii. Ultima resfintire dateaza din anul 1948.
La eveniment au participat I.P.S. Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, circa 25 de preoti, cateva mii de credinciosi.
O mentiune foarte importanta care a scapat nerostita, este ca nu intamplator ziua de 29 mai a fost aleasa pentru acest eveniment. Ridicarea bisericii s-a incheiat in urma cu 197 de ani, intr-o zi de 29 mai, fapt consemnat undeva sus, langa turla, la exterior. Nu cred ca au stiut prea multi acest aspect.
Viata monahala la Predeal, la Manastirea Sf. Nicolae, a fost revigorata de circa 5-7 ani de catre parintele duhovnic Teofil Serban si de maicile conduse de stareta Spiridona Mihu.
De prin 1976, nu s-au mai intamplat lucruri majore in acest loc istoric. Manastirea, cu mult inainte de a fi desfiintata de comunisti in anul 1959, a fost de acord sa dea parohiei, biserica noua, pentru servicii religioase… cu caracter provizoriu care aproape a devenit permanent dupa trecerea timpului 🙂 Dupa ce s-ar fi ridicat o biserica parohiala in centrul orasului, preotul paroh urma sa nu mai foloseasca biserica manastirii. Ei bine, biserica parohiala s-a ridicat prin 2001 si preotul paroh nici gand sa mai restituie manastirii biserica. Le folosea pe amandoua 🙂
A umblat cativa ani parintele duhovnic de la manastire, prin arhive, pe la Arhiepiscopie, pana cand intr-un final manastirea si-a primit biserica inapoi. Gospodar si cu un stil aparte de a vorbi, parintele de la manastire a reusit sa mobilizeze oameni din comunitate si sa restaureze cel mai emblematic loc al Predealului.
Asa cum ati inteles, manastirea are 2 biserici si pentru a le diferentia li se spune biserica veche si cea noua. Bine, aceea noua are si ea peste 150 de ani 🙂 fiind terminata in anul 1841.
Sa trecem la aceasta zi deosebita si sa privim in curtea manastirii:
In spatele scenei se afla monumentul ridicat in 1998, de catre fundatia Buna Vestire, in amintirea legionarilor ucisi in 22 septembrie 1939 din ordinul regelui Carol al II-lea.
Cele doua biserici ale manastirii si monumentul din spatele scenei.
Ei bine, aici in spatele bisericilor exista un intins cimitir legionar, distrus in totalitate de comunisti. Tot ce s-a mai putut recupera dupa Revolutie, se gaseste in preajma noului monument. Insa, prin aceasta prezentare doresc sa subliniez ca, din data de 22 septembrie 1940, cand au fost ingropati aici circa 100 de legionari executati, nu a mai vazut manastirea un eveniment religios de anvergura.
S-a intamplat unul acum, tocmai in 2016. In anul 1940, o procesiune imensa, avandu-i in frunte pe maresalul Antonescu, pe ministrii plenipotentiari ai Germaniei si Italiei, plus preotii, rudele celor ucisi, localnici etc, au traversat Predealul si au mers cu sicriele sau cu urnele de cenusa pana la manastire.
Este mai jos un filmulet, nu l-am gasit fara coloana sonora, asta daca deranjeaza pe cineva, pe mine nu ma deranjeaza, in care se vede cum se pleaca de la fostul dispensar comunal (astazi nu mai stie nimeni unde a fost 😉 … de pe la 0:54 sunt si cateva cadre rapide care arata ca procesiunea a pornit din centrul Predealului:
Bine, nu a scos nimeni vreun cuvant despre acest eveniment din trecut 🙂 de frica, evident… Inainte venea Securitatea daca ziceai ceva de monarhie, acum vine Wiesel daca spui ceva despre legionari. Asa se intampla daca trimitem doar banditi si tradatori in Parlament! Bun sau mai putin bun, trebuie sa ne asumam trecutul, fiecare cum il considera… important este sa invatam din ce s-a intamplat, pentru ca anumite derapaje sa nu se mai produca!
Mai departe…
I.P.S. Laurentiu Streza, un simbol al ortodoxiei romanesti
In centru, parintele Teofil Serban, artizanul acestui moment deosebit.
Intrarea in biserica, se trecea prin Altar cu aceasta ocazie…
Biserica noua si lantul uman asteptand sa intre in biserica veche
Parintele cu mantie albastra de langa I.P.S. i-a cerut soptit la un moment dat parintelui Teofil, sa indeparteze de pe marginea scenei, o doamna fotograf. Iar doamna in cauza a trebuit sa stea pe scara. Mi s-a parut o chestie foarte urata. A fost singurul pe care-l deranja prezenta unei femei reporter, care era imbracata exact cum trebuia pentru un astfel de eveniment si nu deranja pe nimeni.
Urate sunt chestiile acestea, cu femeia care este mai jos ca barbatul. Trebuie combatute oriunde astfel de atitudini care nu au nicio treaba cu ce ne invata Biblia. De exemplu, la biserica evanghelica Blumana din Brasov, a sasilor, preotul este… o femeie. Nu va intrebati ce am cautat pe acolo, ca raspunsul il veti afla curand… cum a fost si cu cartea 100 de pasi in timp… Ce mi se pare surprinzator este faptul ca, femeile in general, se arata deranjate de faptul ca o femeie sta pe scena si face poze, nu departe de preotii barbati. Tot femeilor li se pare ciudat ca o femeie poate fi preot 🙂 Barbatilor nu li se pare chiar asa. Evident femeii reporter i s-a atras iar atentia cand a coborat scara… de o alta femeie.
Un parinte de la Manastirea Caraiman din Busteni
Impartasirea copiilor si a celor care trebuiau sa se impartaseasca in aceasta zi, a fost indeplinita de parintele Teofil, de parintele de la Busteni si de I.P.S. Laurentiu Streza.
I.P.S. privit de aproape, in detaliu, te face sa simti ceva deosebit. Intelegi de ce romanii sunt un popor credincios de atata amar de vreme.
L-am ascultat cuvant cu cuvant, i-am urmarit gesturile, este un om fascinant.
„Fiecare avem un apostolat aici, pe pamant!”
A urmat apoi acordarea unor titluri, merite, personalului monahal, autoritatii locale si ctitorilor:
Bucurati-va de aceasta imagine 🙂 Este unul din foarte rarele momente cand Maica Stareta a Manastirii din Predeal, Spiridona Mihu, o prezenta discreta, apare in public. Este de un bun simt desavarsit. Am ajuns la concluzia ca bunul simt este genetic sau se dobandeste in primii 7 ani de viata. Apoi, poti sa simulezi, sa copiezi, sa faci orice, ca se vede clar ca nu e natural… „Cand nu mai vine de la sine, stii ca n-o sa mearga..!”
Administratia locala prin Primar a primit multumiri si o distinctie pentru mireni.
„Crucea saguniana pentru mireni”
Nici primarul Predealului, d-l Liviu Cocos nu a ramas mai prejos si alaturi de Consiliul Local a acordat titlul de cetatean de onoare al orasului, Inaltpresfintitului.
Primarul a continuat cu prezentarea portului popular al zonei de la munte, anuntand ca la fosta scoala de langa manastire, va fi peste o vreme, un Centru de Traditii.
Un buchet de trandafiri din partea Parohiei Predeal
Parintele duhovnic Teofil Serban a multumit tuturor si i-a oferit I.P.S. Laurentiu Streza o icoana.
Cam asa a fost… o slujba de neuitat, captivanta. Sa nu uitam ca totul s-a desfasurat in anotimpul merilor infloriti, in a patra zi cu soare din luna mai la Predeal 😉 Restul zilelor au fost mohorate, cu ploi si frig.
Multi oameni umblau cu petale de flori prin par… ca intr-o poveste, doar ca totul era real.
Oamenii il asteptau sa ajunga in mijlocul lor.
Dupa ce toti au plecat… am privit:
Nimanui nu i-a spus nimic cele doua morminte. Sunt lucruri, fapte si ganduri langa noi, la un pas de noi si nu le vedem. Acum intelegeti unii dintre dvs. de ce este nevoie de „Manuale de Constiinta Publica”…
Sunt doua morminte ale unor stareti de seama ai Manastirii. Singurele morminte identificabile. In stanga, mormantul staretului Pantelimon, „tatal educatiei” la Predeal, cel care voluntar a implementat legea instructiunii publice a lui Alexandru Ioan Cuza, in 1864. O personalitate complexa… la fel ca aceea a staretului de langa el: Antonie Naescu.
Va astept cu o carte senzationala despre istoria si cultura Predealului in curand. Senzationala prin valoarea adevarului exprimat in paginile acesteia… care te va face sa te intrebi: ce se intampla cu noi de suntem atat de ignoranti?.. de ce renuntam la un trecut secular pentru un prezent nesustenabil?!
Am incercat sa alcatuiesc lista staretilor Manastirii Sf. Nicolae din Predeal, de la fondarea locasului, adica din 1774. Initial a fost manastire de calugari, din 1993 este manastire de maici. Greu este putin zis. Protopopiatul din Brasov timp de peste jumatate de an nu a stiut ce sa raspunda. Abia dupa ce parintele Teofil a descoperit un pomelnic, am reusit sa alcatuiesc pe ani, staretii acestei manastiri. Nici acum nu se stie ce s-a intamplat cu ultimul staret, arhimandritul Valeriu Niculaiasa, dupa inchiderea manastirii de catre comunisti, in 1959. Nu stie nimeni, nici Protopopiatul, nici Arhiepiscopia.
In schimb, reprezentantii Bisericii Catolice, dupa ce le-am identificat in teren istoria propriilor asezaminte, avand si sprijinul unor specialisti straini, s-au pus voluntar la treaba si au pierdut zeci de ore, cautand acte de care nu mai stia nimeni, prin arhivele din orasele transilvanene. Si mi-au trimis documente despre viata acelora din biserici de acum cateva sute de ani. Deci unii stiu sa pastreze iar altii habar nu au ce s-a intamplat cu un om dupa 1959. Bineinteles, ca in ambele biserici au fost oameni contrariati de ce fac 🙂 In Biserica Ortodoxa ca imi bag prea mult nasul, adica un istoric se poate face doar de catre cineva agreat. In Biserica Catolica a parut ciudat ca un ortodox stie mai multe decat stiu ei.
Evident ca in carte nu se gasesc astfel de constatari, o carte nu este un blog 🙂 O carte trebuie sa fie serioasa, peste chestiile omenesti. Ea ramane peste timp si a strecura astfel de intamplari chiar nu are rost. Circ mai fac eu pe aici, ca sa nu se creada altceva. Cand taci nu inseamna intotdeauna ca esti prost, ci mai taci si cand crezi ca unii se trezesc peste un timp. Pe moment poate nu pricep, dar vor pricepe la timpul potrivit. Poate acum este si acel timp 🙂 Stim, uneori, dupa ce trece.
Una din maici… nu stiu, au o anume stare de evlavie, superb de admirat, de simtit.
Primarul si „munteanca de altadata”. Buna ideea autoritatii locale de a incepe sa caute in trecut dupa ce le apartine.
Localnici care au vrut sa se pozeze cu tinerii in port traditional si cu primarul. Sunt tot felul de voci care il critica pe primar, e dreptul fiecaruia sa spuna ce doreste, mai ales ca este campanie electorala dar am vazut oameni imbulzindu-se sa faca poze impreuna cu el. Deci…
La buna desfasurare a evenimentului au participat pompierii din Predeal, Jandarmeria, Politia Rutiera, iar in manastire au contribuit cei din Comunitatea Tinerilor din Predeal, imbracati in veste distinctive.
Astfel s-a incheiat o zi cu o incarcatura speciala! 🙂
9546 >> asemenarea 🙂 https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xfa1/t51.2885-15/s320x320/e15/11373893_514361692046808_1747833681_n.jpg
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Perfecta comparatie, George 🙂 Multumesc 🙂
ApreciazăApreciază