V-am spus ca am dreptate? Abuz in forma continuata la Busteni! Manarie cu strigare, pentru Cantonul Schiel

Am scris in titlu ca am avut dreptate! Nu ca pe un mare adevar, ori sa ma laud eu ca sunt marele corect, verticalul, atotstiutorul.  Sau ca uite ce stire am prins! Era previzibil sa se intample ce am spus!

4Primaria

Blogul BucegiNatura2000 este, de ani buni, unul dintre cele mai eficiente instrumente de protejare a Parcului Natural Bucegi, acest lucru fiind dovedit prin zeci si zeci de actiuni ce au culminat cu inchiderea marilor depozite de deseuri din Bucegi si cu amenzi totalizand multe miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, nu imi poate cere nimeni imposibilul, fac doar ceea ce tine de mine. Unii spun tot felul de chestii, am pregatit un articol pentru duminica in acest sens.

Va spuneam, asadar, ca la Busteni nu poate fi nimic legal! Le-a intrat in sange dispretul fata de lege, incat pur si simplu a comite un abuz este ceva ca uciderea unei muste. Ceva insignifiant! Cum arunci o hartie la cosul de gunoi, asa se comit abuzurile la Busteni.  De ani de zile, niciun cetatean nu participa la sedintele asa-zis libere, publice, ale Consiliului Local. Sa va spun de ce: pentru ca esti amenintat in fel si chip, pe diferite cai, prin orice metode. Ai o casa, nu ai platit impozitul, ai o firma, esti amendat, numai din acestea. Orice inseamna institutie publica la Busteni este direct subordonata acestor interese. Ai copilul la scoala, numai note proaste primeste, esti in alt partid, te urmareste politia locala, si tot asa, doar-doar sa te determine sa taci si sa faci ca ei. Eu am trecut prin toate formele de santaj si amenintari…de aici si violenta mea verbala uneori. Mie sa nu-mi vorbiti de lege la Busteni…

1

Licitatia pentru Cantonul Schiel a fost amanata!  Va dura probabil o luna de zile, cel putin, pana se vor clarifica lucrurile. Anterior, d-na Petruta Protopopescu, contabila primariei si d-na Magda Pintec, ultima, secretarul comisiei de licitatie, mi-au interzis accesul in sala unde se desfasura licitatia.  Cum nu eram de capul meu pe acolo  -sincer, eu am vrut si sa asist, pentru ca nu in fiecare zi instrainezi un simbol al orasului- a fost sesizat imediat Corpul de Control al Prefectului. M-au sunat, s-au mirat, am inaintat rapid o reclamatie, ramane acum sa se ia masurile adecvate.

Dar nu din acest motiv s-a amanat licitatia…ci pentru ca s-au incurcat in documentatii :)) Daca sunt corupti si nu pot face nimic legal…doar de abuzuri sunt buni. Categoric au vrut sa faca o smecherie, insa niciodata nu se prind ca eu le port ghinion. Si daca pe mine ma lasi pe holul primariei, mai este si un Dumnezeu care le vede 🙂

Inseamna ca este adevarat zvonul ca un fin al primarului, prin interpusi, vrea sa ia acel canton, sa-l demoleze, sa faca o cladire din sticla, la care sa vina cu elicopterul. As fi de acord cu proiectul, poate se vede bine din oras 😉 daca nu ar fi vorba de o cladire istorica a orasului. Am mai scris pe 22 august despre astfel de atitudini:

https://buceginatura2000.wordpress.com/2013/08/22/ce-bine-este-ca-se-face-cat-de-rau-este-daca-nu-se-face-doua-exemple-cantonul-schiell-si-aleea-carmen-sylva/

5Iar Cantonul a fost ridicat in 1910, la initiativa unui primar pe nume Schiel

Cantonul Schiel strajuieste de la altitudinea de 1960 m orasul Busteni. Ridicat in anul 1910, este de neacceptat sa-l vinzi azi, in 2013, la un pret derizoriu. Este un simbol al orasului si, de regula, niciun edil nu demoleaza sau instraineaza astfel de lucruri! Pana dimineata, cand am sa revin cu un post complet, plin de detalii, (mai am de adunat niste informatii si sa caut un act), va invit sa urmariti o stire publicata si de Mediafax si de Antena 3:

http://www.antena3.ro/romania/este-o-decizie-aberanta-cantonul-jepi-aflat-la-o-altitudine-de-2-000-de-metri-in-muntii-bucegi-scos-la-licitatie-226077.html

http://www.mediafax.ro/social/cantonul-jepi-din-masivul-bucegi-scos-la-licitatie-cu-22-000-de-euro-11281400

Tot in cadrul acestui articol voi posta alte detalii! Am vrut acum sa va linistesc: Inca nu au vandut Cantonul Schiel! S-au incurcat in hotii!

Povestea licitatiei:

La 10:40 ajung la Primarie, in ideea de a vedea cine va cumpara simbolul orasului si la ce pret. Circa 8-10 persoane pe canapelele din holul de la intrare. Paznicul ma intreaba ce doresc. Ii spun ca vreau sa asist la licitatie. El, amabil: „sa vedem ce spune d-na Pintec” 🙂 Ce putea sa spuna d-na Pintec? Ce pot sa spuna cei care au anumite functii in Primarie si care de ani de zile s-au obisnuit sa faca doar ceea ce doresc ei si nu ceea ce este si legal.

Timpul trece, ii observ pe participantii la licitatie: doi domni singuri, doua femei serioase, o alta femeie la vreo 55 de ani, doi tineri…ultimii, aveau o masina alba, un Volkswagen. Aranjau ceva prin telefon, pe langa Bucuresti, siguri pe ei.  Reprezentau pe altcineva, pe finul, probabil 🙂 Nu am reusit sa vad exact pe cine sau ce, pentru ca doamnele din Primarie au decis ca nu este voie si pentru altii la o licitatie publica in care se vinde un bun al orasului.

7

Intra pe fir cei de la Corpul de Control al Prefectului, imi cer sa depun cat mai repede o reclamatie, lucru pe care il si realizez imediat. Oricum, si daca se tine licitatia, nu inseamna nimic, poate fi anulata ulterior.  Intre timp, o agentie de stiri si o televiziune se pregatesc sa dea o stire despre abuzurile si licitatia trucata de la Busteni. Mai asteapta niste poze de la mine cu ofertantii si cu numele celui care a castigat.

O vad pe doamna din imagine ca iese afara la o discutie telefonica si imi dau seama ca s-a intamplat ceva.  Radiez la ideea ca s-au incurcat in minciuni si hotii, iar unii ofertanti s-au prins de smecherie :))

La scurt timp, aflu ca s-a anulat licitatia si ca totul se amana la o data ulterioara 🙂 Motivul? Existau doua documentatii diferite, doua numere cadastrale, unii aveau ceva, altii altceva…

Care este adevarul? Pana in luna iunie, proprietarul acelui canton era Romsilva. Stiu asta pentru ca am cerut spre inchiriere respectivul canton si la sfarsitul lunii iunie mi s-a raspuns ca acel imobil este deja inchiriat administratorului fondului de vanatoare 25 Sinaia.  In acel act se spunea clar ca Romsilva este proprietar. Dar cum a devenit Primaria proprietar?

Ocolul Silvic Azuga inseamna exploatatori de padure de genul: Nae Contes, Geaca, etc. Acestia inseamna la randul lor primarul Busteniului. Rezulta astfel si cine este in spatele ocolului silvic. Si omul acesta a vrut cantonul. Si cand vrea, totul trebuie dus la indeplinire, indiferent cum este. Asta s-a intamplat, au facut o manarie…i-au dat pe cei din conducerea centrala a Romsilvei la o parte, cine stie cu ce i-au pacalit si au intabulat cantonul. Daca se verifica, se va vedea ca acel canton a fost intabulat recent. Cum l-au mai intabulat inca o data, cred ca este de competenta altora.

2„Marea de jnepeni” cuprinsa intre canton si complexul Piatra Arsa, pe acolo „dezvoltatorul” doreste un drum de acces

3Cam asta ar trebui sa pateasca, daca baga buldozerul. Evident ca certatii cu mediul si cu legea, de la Busteni, nu stiu decat sa aplice politici de forta, de spoliere a cetatenilor si sa instraineze bunurile orasului

De mai bine de o saptamana am anuntat Romsilva de schimbarea regimului juridic al cantonului Schiel. Ce am scris, a ajuns repede la director. De asemenea, am informat Institutia Prefectului din timp.  Oricum, pentru a confirma cele spuse de mine, cu abuzurile, functionarii Primariei nu au dorit sa asist la licitatie, motiv pentru care tin sa le multumesc. Asa se intampla si la sedintele de Consiliu Local, nu te primesc. Daca intrati pe site-ul primariei, nu veti gasi nicio HCL fundamentata de ceva, pentru ca nu se publica decat hotararea si atat.

Va spuneam ca nu doar acest canton a fost o tinta pentru cei care incalca orice lege la Busteni. Au mai fost si altele. Am 8 cazuri bine detaliate, dar eu nu sunt Zamoreanul si nici vreo autoritate. Le am pentru altceva, pentru a demonstra niste lucruri la timpul potrivit, apatia unora, consimtamantul altora…cand sunt deranjat, chestii din acestea, la care am alergie…nu m-am legat de nenorocirile pe care le face prin oras, de imensa suma alocata unui steag, pentru ca au altii ce scrie. Pe mine ma intereseaza muntele, mediul si turismul. Cand treci linia, sunt si eu pe aici!

Primul exemplu:

Vine un smecher de la Gaze la primar, ca vrea sa-si faca o vila si sa-i dea un teren. In urma unor matrapazlacuri anterioare, evident ca nu va fi nicio problema. Dar unde sa-i dea teren? Probabil omul si vazuse locul…undeva in padure, in Parcul Natural Bucegi.  La indemnul primarului, lucratori din cadrul Ocolului Silvic Azuga, condusi de padurarul Georgica, au taiat copacii ce reprezentau limita Parcului, au eliberat terenul si apoi primaria l-a intabulat. Ulterior i l-au dat celui de la Gaze, care deja ridicase o parte din constructie.

CCand au batut tarusii

FPe copaci era marcajul limitei Parcului, o sa va demonstrez intr-o zi, pas cu pas, astfel de povesti. Intr-o zi :)Acum trebuie gasita formula legala de a reconstrui acel canton. Daca este acel canton al Romsilva, a scapat de demolare si planurile smecherilor de la Busteni s-au destramat…

14 comentarii

 1. mariana spune:

  Mă bucur, dar nu prea mult, pentru că „ÎNCĂ nu au vândut Cantonul Schiel!”.
  După toată nebunia din ultimele zile cu Mircea Cosma, DJ713, prerecepţie, recepţie, barieră smulsă şi altele colaterale, mi-a atras atenţia încă un lucru, pe care îl leg de problema cu cantonul.

  Primăria Buşteni declară că scoate cantonul la licitaţie pe motiv că se află într-o stare avansată de degradare şi ea nu dispune de fondurile necesare pentru reparaţii, în timp ce domnul primar se oferă, foarte binevoitor şi dispus la orice sacrificiu, în faţa lui Mircea Cosma, ca Primăria Buşteni să asfalteze urgent drumul de la Piatra Arsă la Babele, pentru a nu mai fi atâtea probleme, ce Dumnezeu…!

  Se poate citi aici, în Jurnalul Prahovean :
  http://www.jurnalulph.ro/administratie/1397-mircea-cosma-inspecteaza-transbucegi.html#sthash.H9YAwa47.IWSieoQp.dpbs

  În condiţiile în care 1 kilometru din DJ713 a costat peste 3 milioane lei – s-a spus că pentru cei 16 km s-au cheltuit peste 50 milioane lei – ce să înţelegem, noi, muritorii de rând? Că totuşi, nu sunt bani, cu atât mai puţin pentru reparaţia Cantonului Schiel, deci, trebuie vândut, asta este !

  Apreciază

  1. Mare dreptate ai. Bani sa asfalteze 3-4 km pana la Babele, ar fi avut, pentru o masina cu ciment, scanduri, si tabla nu ar fi gasit. Propriile declaratii ii dau de gol, si arata ca acel canton este cu dedicatie. Numai ca s-ar putea ca acesti oameni sa le fi subtilizat cantonul celor de la Romsilva. Sunt doua numere cadastrale pentru acelasi imobil 🙂 La furt si eludat legea, orasul este fruntas in tot judetul. Mai exista un precedent, o sa detaliez. Au mai facut astfel de rapturi. Acum, dupa ce se vor lamuri lucrurile, va trebui o alta hotarare de consiliu local. O sa merg pe la toti consilierii, mai bine sa aloce bani, pentru reparatia cantonului si apoi sa-l inchirieze cuiva, oricui, numai sa ramana al Primariei, sa nu fie vandut. Asta daca pot dovedi ca sunt proprietari. Ca eu cred ca nu sunt. Astept sa vedem ce spune Romsilva.

   Apreciază

 2. Camelia spune:

  Nu ştiu în ce s’or fi încurcat cei de care spui, dar mare îndemânare ai în a le încurca tu unora iţele..deh, una dintre abilităţile tale.
  Că ai avut dreptate, nimic suprinzător, doar de un pur firesc.

  Laicul pe care îl voi da la ceea ce ai scris e pentru miracole.
  Fiecare, în felul lui, face miracole. Că le spun aşa deşi au alt chip unele întâmplări e după cum s-a arătat a fi urmarea acţiunilor tale.
  Câteodată ceea ce urmează e ce ne arată alţii, şi asta fără ezitări; sunt acei care poartă bătălii în numele unor credinţe, ale adevărurilor lor.

  Apreciază

  1. Nu invingi cu forta ci cu mintea si cu voia LUI. Ei nu stiau ca Romsilva au intabulat inaintea lor acel canton, si l-au luat asa pur si simplu 🙂 Daca lucrurile stau astfel, o vor pati cativa. Abuzul este prea evident. Asa le trebuie! Poate vor invata sa respecte cetatenii si legile!

   Apreciază

 3. Ana spune:

  Destul de incalcita treaba asta cu Cantonul.Pana la urma cine e proprietar Romsilva sau Primaria?Banuiesc ca vom vedea ce se va intampla dupa licitatie procese etc.Intre timp peste munte in dambovita consiliul judetean vrea sa asfalteze mai repede portiunea Saua Dichiu-Bolboci si Cheile Tatarului – Pestera, dar de bine ce au inaugurat Transbucegiul s-a si surpat deja.Inserez cateva link-uri:

  http://tvpartener.ro/2013/08/28/asfaltarea-traseului-piciorul-babelor-cheile-tatarului-cu-posibilitate-de-prelungire-pana-la-dichiu-un-proiect-ambitios-pentru-cj-dambovita/

  Surpare Transbucegi:

  http://www.medierenet.ro/2013/08/29/drumul-judetean-713-transbucegi-s-surpat-inainte-de-inaugurare/#.UiDY9zbIbVF

  Apreciază

  1. Eu cred ca Romsilva este proprietarul cantonului. Vad ca nu se vorbeste nicaieri de asfaltarea drumului Bolboci Mal Drept 🙂 Treaba cu asfaltatul pe la Padina este o idee buna, daca se fac si parcari, daca se interzice sa iesi de pe drum in anumite zone. Adica poate nu s-ar mai duce unii cu masina pana langa apa Ialomitei. Multumesc!

   Apreciază

 4. Mircea Ordean spune:

  E bine ce faci.

  Apreciază

 5. obiectiv spune:

  tu si cei din primarie trebuie sa va intalniti pentru discutii. sa vorbiti despre ce a-ti putea face pentru a schimba imaginea unui oras de care fug turistii.
  „in ultimii doi ani orasul vostru este ocolit de mii de turisti datorita feedbakului negativ dat de administratorul sitului buceginatura2000” afirmatia apartine unui inspector de la ministerul turismului.
  „voi bustenarii sunteti si tampiti. va certati intre voi de cand va stiu. primarul il zgandare pe adriator in loc sa lucreze impreuna. daca ar lucra impreuna in doi ani scoate orasul din mizerie…….” afimatia unui comisar de la economic.
  pentru binele orasului intalniti-va luati masuri pentru oameni.

  Apreciază

  1. Sa ne intalnim ca sa ce? Nu intelegi ca nu le pasa? Daca le pasa stiau sa puna problema. Ma intrebau ce planuri am, ce putem face pentru ceilalti. Ti-am mai sters din comentariu, lasa, nu este cazul sa pui gaz pe foc, cu adriator al tau, care face si desface.
   Lucrurile sunt foarte simple, ei in loc sa se opreasca si sa se ocupe de problemele cetatenilor, cauta sa combata pe orice cale, pe oricine are ceva de spus altfel. Si ei fac una, eu le raspund cu inca una, si tot asa. Cu Silul nu puteam sa-mi vad de treaba. Deci nu ai bani pentru niste scanduri si ciment, dar esti gata sa asfaltezi pana la Babele…Asa vor ei sa o duca orasul, nu ca sunt eu exagerat. Sunt atatia oameni capabili in oras, dar toti sunt marginalizati pentru ca nu vor sa fure.
   Astfel stau lucrurile. Nu te lua dupa minciunile lor, marea majoritate dintre cei care ma criticau au descoperit in timp ca am dreptate, ca nu sunt eu nebun sau rau-intentionat ci ca unii dintre noi refuzam sa fim calcati in picioare…indiferent de pretul platit. La o discutie, primarul voia sa-mi dea un miel, bravo lui, un gest ok, dar pentru oamenii care nu au niciunele, ca sunt destui prin oras. Eu vreau sa fac ceva pentru oras, nu sa primesc miei, lemne de la Contes, branza si alte spagi. Pacat ca nu vezi ca orasul nu are o strategie turistica montana, fiindca este foarte greu sa-l convingi pe primar de unele lucruri. Apoi, eu nu sunt la fel de tolerant ca el, cine greseste pleaca…intr-un oras aflat la pamant nu exista a doua sansa, faci sau pleci. In urma unor masuri corecte, in cateva luni de zile, se poate schimba nivelul de trai al multor oameni. Dar el nu vrea sa incheie povestea aceasta de interlopizare a Busteniului, nu putem organiza nimic decat la nivel mediocru.Orice societate functioneaza dupa niste reguli, la Busteni nu exista lege, ce sa mai vorbim de reguli. Sunt multe de spus, si mai multe de facut, ne pierdem timpul degeaba comentand, ei stiu una si buna.

   Apreciază

 6. criscar50 spune:

  Daca l-ar lua cineva cu dragoste de munte, de semnificatiile trecutului,chiar si cu un leu si l-ar renova punandu-l la dispozitia turistilor,ori pentru un mic muzeu al inceputurilor vietuirii in Valea Prahovei,sau al pionieratului in turismul si alpinismul in Bucegi,as fi de acord. Dar cu matrapazlacurile astora care cred ca nu la poate sta nimic in cale,NU!

  Apreciază

  1. Pot fi facute multe lucruri cu acel canton, pacat ca peste tot se vorbeste despre turism, proiecte dar nu se face nimic. Asa cum ii spuneam unui cititor pe aici, ce spunea ca ne opunem si nu intelegem, turismul nu se aplica dupa ureche ci dupa reguli generale. Cantonul are o poveste, restaurat, introdus in circuitul turistic, amenajata o cale de acces, dar nu cu buldozerul, etc, ar deveni foarte cautat…cine stie ce va mai fi!

   Apreciază

 7. ziardebusteni spune:

  Iată că o vedem si p-asta – http://ziardebusteni.ro/2013/09/02/domeniul-schiabil-kalinderu-scos-la-licitatie/, Nu prea stiu ce a mai ramas nevindut/concesionat insă de data asta cred că este un pic cam mult … Cine se bagă la o Asociere ??? maine sau poimâine ( că trebuie să ma concentrez) scot un articol pur economic /plan de afaceri pentru ceeace ar insemna un management de pârtie de schi.

  Apreciază

  1. Incredibil! Pana acum au fost zvonuri, se pare ca acum devin realitate. O sa ma uit si eu, ma voi interesa. Putin niciodata nu a fost la Busteni.

   Apreciază

Comentariile sunt închise