Pe 22 ale lunii, am mers pe Jepii Mici-Babele-Sinaia, pe 23, Busteni-Cota 1400-Padina si intoarcere pe Piciorul Pietrei Arse, pe 24 am urcat Jepii Mari…doar pana la Cantonul Schiel. Cum am ajuns la canton, a inceput o ploaie torentiala. Am stat noi o ora, dar „DJ-ul” de la butoane incepuse cu lumini, erau toate semnele unui program prelungit, dar cum noi nu cumparasem bilete la acel spectacol, am ales sa parasim spectacolul 😉
Incetase putin ploaia, adica nu mai erau stropii mari, ploua mai marunt, era clipa potrivita de a pleca. Matrix nu voia, „nu vezi ma’ ca inca ploua?” – spunea el :)) „Bine, atunci tu o sa ramai aici, sa treaca ploaia!” :)) In 20 minute eram in Saua Urlatorilor. Ideea era sa intram in padure, unde era mai adapost si existau o multime de paratrasnete naturale. Bine, pana acolo l-am tot enervat, i-am zis ca nu o sa scape neparlit, doar tuna si fulgera la cate un minut-doua 🙂 Dar cum nu eram pe Platou, in zona chiar descoperita sau creasta, nu era pericol asa mare.
Prin padure si pana am ajuns acasa a tot plouat. Dar ploua frumos, era chiar fain sa stai sub pelerina si sa auzi ploaia. O vreme am mers asa, ascultand. In padure nu ploua tare…
Cateva imagini:
Cascada Urlatoarea, mult mai mare decat o stiati. In acea seara, de 24.06., a cazut in aceasta cascada un barbat de 47 de ani din Busteni; de undeva de deasupra ei. Interventia salvamontistilor si a medicilor nu l-a putut salva. Nu as vrea sa comentez si sa se inteleaga ca arat cu degetul spre cineva. Probabil s-a facut tot ce s-a putut, tot ce se stia. Am vazut niste imagini de la accident. Barbatul era in tricou si pantaloni scurti, intins pe targa, era noapte.
Primul lucru pe care il faci atunci cand ai pe cineva scos din apa rece de munte, este sa-l invelesti, pentru a-i creste temperatura corpului. Nu ai patura, ii dai hainele tale. Daca omul acela a stat in apa pana au venit salvamontistii, nu mai avea nicio sansa. Chiar daca au venit foarte repede. Ti se opreste inima in cateva minute din cauza apei reci. Nu o spun din ce am citit sau auzit; le-am luat la rand, am cazut si in Dunare, si in mare, si in lacul Bolboci, si in Prahova, si prin diferite praguri de apa, concluzia este: daca nu te misti repede, s-a incheiat povestea. Eu cred ca a murit din cauza unui stop cardio-respirator, ranile capatate in urma caderii fiind pe plan secundar.
Au mai cazut si altii in Cascada Urlatoarea, cred ca trebuie ingradit cumva accesul pe deasupra, o sa fac o cerere in acest sens, vad ca nu se gandeste nimeni. Trebuie amplasat un panou cu acest avertisment, „ca nu ai voie deasupra cascadei”, plus niste imagini si un scurt istoric al celor intamplate. Oamenii nu invata din ce le spui, ci sunt urmariti de imagini…
Au mai cazut si altii in cascada spuneam, dar au trait, eu zic ca au trait pentru ca erau oameni pe acolo si i-au scos repede din apa. Este interesant de vazut daca am dreptate in ce spun…”recomand” sa incercati sa tineti ziua mana in apa rece de munte cateva minute, sa vedeti cat rezistati. Si daca il scoti din apa si nu-l invelesti tot cam pe acolo este… Doamne Fereste! Pe munte nu conteaza varsta, ca sa mori!
Sunt o multime de pietre ce stau sa cada peste turisti. In week-end aici pot fi si peste 100 de persoane, in doar o ora. Este de ajuns sa urce cineva pe langa acea conducta si cad pietrele peste cei de mai jos
Si de mai sus vin altele, pentru ca un parapet, macar din lemn, nu ar face nimeni.
Dar de ce sa faca, nu? Cui ii pasa? Oare nu ar trebui sa stea un jandarm sau doi, la cascada Urlatoarea si sa-i traga de maneca pe aceia ce urca pe toate stancile? Oare nu ar trebui ca Salvamontul sa previna inainte de a salva? La Urlatoarea nu este prima data cand au loc accidente. Acum cativa ani un bolovan de circa 30-40 kg, dislocat din greseala de un copil, a strabatut un grup de persoane si a izbit in spate o profesoara. Aceasta a fost aruncata cu fata printre alte stanci. Eram ceva mai jos, coboram spre Poiana Tapului, dar am auzit tipete si cand m-am intors am vazut exact momentul cand piatra o lovea pe profesoara. Interventia a fost rapida, acolo era si un medic, si alte profesoare, jandarmi, dar ideea este ca atunci cand ai un obiectiv atat de accesibil si de vizitat cum este Cascada Urlatoarea, te mai duci pe acolo sa vezi ce si cum, din cand in cand.
Nu astepti sa trimit eu enspe mii de cereri ca sa bati cinci scanduri la un pod, asta ca exemplu de interes fata de turisti. Busteniul vrea proiect turistic de 1 miliard de euro si cei abilitati nu sunt in stare sa faca un podet din lemn. Bine, nu ma refer la bustenarii de rand, ci la cativa oportunisti care au pus mana pe destinele orasului. Dar ca salvamontist, cand ai atatea accidente intr-o zona, te concentrezi pe inlaturarea cauzelor, nu stai pasiv. Ca daca traiesti cu ideea ca turistul face tot ce stie, ca nu poti schimba nimic, atunci chiar nu ai nicio treaba.
Reintorcandu-ma la Cascada Urlatoarea…o banca pe care sa stai nu a fost nimeni in stare sa faca, si la acest obiectiv vin cateva zeci de mii de persoane, anual. Dv. va dati seama in ce hal de nesimtire „se zbat” unele locuri din cel mai vizitat munte al tarii???
Promisesem o poza ieri, da, pe unele trasee, scot o prajitura, placinta, tarta, si o savurez in mijlocul naturii
Uite-i si pe astia plimbandu-se cu elicopterul
Zbura destul de jos, a speriat orice animal de pe muntele din fata. In Parcul Natural Bucegi sunt interzise anumite activitati perturbatoare, surse de zgomot. Evident ca o sa fac demersurile necesare ca elicopterul sa fie identificat si ulterior, sa-i fie pus in vedere proprietarului, ca orice tur de Bucegi se face numai cu avizul Administratiei Parcului Natural Bucegi. Daca ai bani de elicopter, ai bani si de taxa compensatorie, trebuie indeplinite unele conditii. Daca ti-ai luat elicopter si esti deasupra Bucegilor, nu poti fi si deasupra legii :)) Sa depuna o cerere de avizare la Administratie 😉 Nu ai cum sa fii de capul tau intr-o arie protejata, sit de interes european :))
Stiti, acum cand citesti chestia asta ti se pare o mica sau mare nebunie. Adica de ce sa te iei de ala cu elicopterul?! Daca te gandesti putin si compari putin niste prevederi legale, situatii, mai te raportezi si la alte arii protejate de prin UE cu acelasi statut ca si Bucegii, nu ti se mai pare.
Cabluri recent instalate pe Jepii Mari de Salvamontul din Busteni
Popas in Saua Urlatorilor, mai era o singura placinta, sau tarta, cum s-a numit ea. Deci pana la locul de popas, in Saua Urlatorilor, mai ramasese aceasta. Au fost facute de sotia lui Matrix, Ana, foarte bune 🙂 Servetelul cu fluturasi nu putea lipsi 😉
Langa traseul turistic am vazut si un mic buchet de flori. Vreun turist le-a cules, apoi s-a plictisit de ele si le-a aruncat. Au murit inutil. Macar daca ar fi dat acel buchet cuiva, daca tot le-a rupt.
Ploaia de care spuneam la inceput de articol
Sfarsitul este de fapt inceputul…maine reiau, la sugestia unor prieteni ai blogului, o rubrica inchisa in 2011, in decembrie.
Reblogged this on Graffiti-uri pe pereţii unei gări.
ApreciazăApreciază
Pe aici mi-am „rupt” şi eu picioarele anul trecut. Foarte frumos!!!
ApreciazăApreciază
Este un traseu cam lung, dar nu asa de dificil, sunt parca prea multe serpentine 🙂
ApreciazăApreciază
Da, Jepii Mari sunt lejeri, Jepii Mici..mai bine ma abtin :))
defapt pe Jepii Mici mi-am rupt picioarele..la coborare. Nu vreau sa-mi imaginez cum e sa urci pe Jepii Mici.
ApreciazăApreciază
Insa peisajul este sublim pe Jepii Mici, trebuie sa vezi partea buna a coborarii :)) De urcat, mai sunt si alte alternative 🙂
ApreciazăApreciază
Salut prietene..,
E dureros ce scrii.., cei cu bani se gândesc doar la satisfacerea poftelor personale.., nu ai să vezi un milionar care să-și împartă „sărăcia” cu cei fără dare de mână, sau să se intereseze siguranța celor care bat sute de km pentru a ne vizita zona.
Cei cu elicoptere, inclusiv cei ce aterizează pe stadionul din Bușteni, n-au cu să înțeleagă sau să vadă neajunsurile de pe teren și nici de faună nu le pasă câtă vreme n-au arma de vânătoare cu ei.
Pentru toți aceștia, tu sau/și iubitorii de natură.., sunt doar niște descreierați care fac reclamați în stânga-dreapta pentru a stopa ce a mai rămas nefurat și nedistrus din Bușteni și mărginirile orașului.
Cât despre cei plătiți să prevină eventualele accidente pe traseele montane.., eu propun să facem o cerere comuna ca să-i dezbrăcăm de uniforma statului și să-i îmbrăcăm în clovni.
Numai bine și ține-o tot așa în „descreierare”
Cu respect.
ApreciazăApreciază
Da, este greu atunci cand faci afaceri la scara mare sa te mai incurci cu cativa lei 🙂 Insa mai tine si de fiecare cetatean, nu trebuie sa ne obisnuim astfel, ca vedem maine ce va mai fi.
ApreciazăApreciază
„Primul lucru pe care il faci atunci cand ai pe cineva scos din apa rece de munte, este sa-l invelesti”…
Mintea mea a citit altfel, cum că primul lucru pe care îl faci când cineva[…] este să îl ÎNVESELEŞTI…şi mi-am zis că la asta aş fi potrivită, ştiu cum să fac din asta o velinţă protectoare cu braţe cuprinzătoare, şi-aşa de bine mă pricep la de-astea încât dacă vrei să scapi ai la îndemână singura soluţie şi imperioasă, fuga… Glumeam.
Ştiu cum e cu hipotermia şi cu altele şi cum nu trebuie să te încumeţi prin locuri primejduitoare, să dansezi pe muchii de cascade şi prăpăstii dacă nu stăpâneşti nişte puteri şi un ştiut, altfel se sfârşeşte cu un inevitabil. E de anticipat.
ApreciazăApreciază
Pai trebuie si chestia aceasta facuta, sa-i distragi atentia 🙂 De regula, trebuie sa nu-ti dai seama de pericol, ca sa mergi pe stanci umede pe marginea unei cascade. Barbatul acela nu avea ce cauta acolo, deasupra cascadei.
ApreciazăApreciază
Aşadar, au apărut şi pomenitele ieri prăjituri; când ai mâncat, nu ai simţit că şi aerul din jurul tău începe să devină dulceag?
ApreciazăApreciază
Pai chiar le pozasem dar nu cu gand, atunci, de a le pune pe blog. Dar daca asa a fost sa fie, au fost si bune, am si vorbit…Crezi ca eu mai eram atent la aer, abia mai respiram :))
ApreciazăApreciază
Aici a fost ultima întâmplare, pentru cei care i-au fost atunci şi ar mai vrea să se întoarcă în acea urmă.
https://buceginatura2000.wordpress.com/2011/12/30/vinerea-muzicala-10/
Pe mâine, cu Yazoo şi altele ale anilor 80.
ApreciazăApreciază
Da, pe maine cu regele Youtube-ului :))
ApreciazăApreciază
The one and only YOU. Nu am uitat.
ApreciazăApreciază
Asta’i în avanpremieră; îngădui?
ApreciazăApreciază
De acord 🙂 Sa vedem ce canta oamenii acestia, ca sincer nu am auzit de ei 🙂 Dar invatam mereu!
ApreciazăApreciază
Urlatoarea ,acum o luna cand am coborat pe acolo,era cam tot atat de bogata,de tumultoasa,cum n-o mai vazusem.Alaturi de Sfinx, de Babe,de Crucea Caraimanului,Urlatoarea e printre cele mai vizitate locuri din Bucegi si in plus f. usor accesibila.Cu atat mai necesare amenajarile pt. protectia integritatii turistilor.De acele cabluri nu-mi amintesc sa le fi vazut la sfarsitul lui mai;sunt nou-noute si foarte necesare pe teren alunecos,mai ales pt. cei cu pasul mai sovaielnic.Buna treaba! Cam prin acele locuri am avut parte de o grindina f. marunta (bob de orez) care insa nu ne-a udat,iar prin zona „La mese” am vazut deja curcubeul! Pentru turistul obisnuit serpentinele largi fac drumul,chiar daca mai lung,mai comod nescotandu-i sufletul. Au aparut si destule scurtaturi prin care si-a facut loc si apa degradand in multe locuri poteca;prin acele locuri ar fi bune balustrade,pe acest traseu incumetandu-se destul de multi -sa le spunem- incepatori,care evita accesul direct spre platou, impresonati de renumele de „vale a crucilor” a Jepilor Mici!
ApreciazăApreciază
Iar traseul spre Urlatoarea este accesibil tot timpul anului, ceea ce face raspunderea si mai covarsitoare. Bine, iti dai seama, ca doare pe cineva undeva de ce fac turistii pe acolo 😉 Daca nu au fost preocupati ani de zile, peste noapte este greu sa schimbi, dar nu imposibil.
Cablurile au cateva zile, recent au fost instalate, un lucru bun. Scurtaturile distrug traseele turistice si le fac mai ales aceia care coboara. Sa stii ca o poteca intermediara intre Jepii Mici si Jepii Mari mi se pare Piciorul Pietrei Arse. Mult mai usoara decat ambii Jepi 🙂
ApreciazăApreciază
Multumiri Cameliei pentru avanpremiera! Cu nerabdare,pe maine!
ApreciazăApreciază
Dada, abia aştept să văd ce ne aduceţi mâine, domnule Crişan, domnia voastră şi cei de pe aici lui Adrian umblători.
Iar tu, rege neîncoronat al youtubului, ia-te de urechi şi aşază-te singur la colţ pe coji de care oi găsi dacă n’ai de nucă pentru că n’ai auzit de Yazoo.
ApreciazăApreciază
Sa stii ca nu stiu sa stau pe niciun fel de coji, decat pe prajituri si pe chestii intregi. Urechile le-am folosit ca sa aud ce canta Yazoo acestia :)) Nici nu a trebuit sa le lungesc, deoarece oricat m-am straduit nu mi-am amintit sa-i fi auzit vreodata. Dar am auzit acum. Nici de filme sa nu ma intrebi, ca nu tin minte decat cateva, despre actori nici atat… Chiar ma intreba cineva de un film, o capodopera a cinematografiei, toata lumea l-a vazut, mie mi s-a parut o prostie si nu am vazut decat 5 minute. Ca acelea cu BD de la munte si nu mai stiu pe unde, pe la campie poate…nu stiu nici macar o secventa. Cand vad astfel de filme schimb repede :)) Dar tin minte Toate panzele sus, filmele istorice romanesti, serialul O lume disparuta, d-astea pentru copii. Stiu mai multe nr. de telefon pe de rost decat nume de filme sau melodii :)) Sa nu mai zic de fluturi, plante si ce mai este prin Bucegi. Asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni, noroc ca am chestia cu Favorite si mai arunc pe acolo cate o privire sa vad ce mai imi placea :))
ApreciazăApreciază
Asta ar fi culmea, un jandarm langa fiecare curs de apa sau bolovan ! Am fost anul trecut intr-o excursie in Big Basin Redwoods State Park din Santa Cruz Mountains in California (aproape 100 de km vest de San Jose, langa Pacific) , un „parc” de vreo 70 km patrati si nu am vazut park rangers decat la parcarea de la intrarea in parc….Cred ca pana la urma fiecare e responsabil de actele sale si de consecinte.
ApreciazăApreciază
Daniel, am vrut sa fac o comparatie cu alte parcuri, cu acelasi statut, din Europa. Din pacate, in loc sa apreciem ce avem, ne batem joc, nu ne pasa de ce va fi, de ce va mai ramane, societatea romaneasca parca s-a deplasat putin spre alte valori, si uneori nu mai intelegem decat de frica, de amenda, de jandarm. Spunea cineva ieri, pe munte, altora astfel: „voi nu vedeti ca de 1000 de ani noi nu am fost sa facem nimic cu ce avem? Si de aici fiecare a venea cu ideile sale. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Aici nu prea este cineva responsabil de ce face, ma refer la Parcul Natural Bucegi, ci se incearca pe cat posibil sa se fenteze statul.
ApreciazăApreciază