Inainte de Revolutie prin Bucegi erau o multime de specii de fauna si de flora. Acum flora si fauna inseamna doar urs, floare de colt, rododendron, brad, ce stie mai toata lumea. Desi, in vremurile acestea suntem ca pregatire, sau cel putin teoretic suntem, superiori anilor ’70-’80, informatiile despre speciile de fauna si flora nu mai sunt reale.
Oamenii cu responsabilitati in Parcul Natural Bucegi habar nu au ce mai vietuieste si ce nu mai vietuieste prin aceasta arie protejata. Bine, sunt chiar idealist la faza asta…cand majoritatea lor stiu sa taie doar lemne, sa ia branza de la o stana, sa consimta proiecte cu impact negativ asupra muntelui. Cine sa mai stie si altceva?! Mai dormim putin, timpul trece, viata este frumoasa, in urma noastra nu lasam nimic…
Probabil peste 100 de ani, ce se intampla prin Bucegi va fi un studiu de caz despre hotie si incompetenta.
Specie protejata, dar nu in Bucegi, pentru ca aici nimeni nu stie ca exista. Probabil acesta este cel mai frumos fluture din acest munte.
Pana in prezent cea mai mare cadere de apa din Bucegi este considerata Cascada Mare a Vanturisului. Cred ca s-ar putea ca acest lucru sa nu fie chiar asa. Cascada Mare a Vanturisului are o inaltime de circa 60-70 m…mie mi se pare privind imaginea de mai sus, ca aceasta cadere de apa in praguri, de pe Valea Jepilor, are cam vreo 100 m…cred ca aceasta este cea mai mare cadere de apa din Bucegi, ca si inaltime. O sa vedem in primavara.
„Irisii lui Beldie”. Alexandru Beldie a fost unul dintre cei mai mari cercetatori ai Bucegilor, el a inventariat o mare parte din flora si fauna muntelui…acum vreo 50 de ani. El mentioneaza o specie de iris, in opinia lui existenta doar in acest munte, un endemism asadar. L-a denumit Iris Beldie. Specialistii actuali l-au contrazis si au sugerat ca de fapt irisul gasit de el este Iris aphilla subsp. hungarica, raspandit si in alti munti. Problema este ca de cam 25 de ani nimeni nu a mai gasit irisul acestui om 🙂 Cred ca nici nu a avut cine sa-l caute. Iar zona unde creste se remarca prin salbaticie totala, abrupturi, ursi, diverse animale, copaci cazuti. In aceasta zona sunt cam 200 exemplare de irisi. Beldie scria de un singur loc in Bucegi. Am gasit acea zona, am mai fost pe acolo, am ratat perioada de inflorire.
Dar solutii sunt intotdeauna si ca sa nu stau mereu pe drum sau sa depind de vreme, am scos vreo doi cu radacina, sa vad ce floare fac. Dupa frunze este evident ca sunt irisi. Probabil Aphilla dupa toate comparatiile facute de mine…oricum ar fi este o specie protejata si trebuie ca acea statiune sa apara in acte. I-am pus in ghiveci, cu un anume tip de pamant, am avut noroc ca s-au prins, problema este ca nu au mai si inflorit. Spunea Gradinareasa ca asa se intampla, nu infloresc cand sunt mutati. Poate infloresc anul acesta…
As duce un ghiveci la Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, ei stiu cel mai bine ce ar putea fi, apoi sa-i sun pe cei de la Parc, pe dl. Clementin si sa dam pe acolo cateva ture pana infloresc si cei din natura… 🙂
Un fluture aflat pe lista rosie, Apolonul negru, am mai scris de el…sunt diverse zone din Bucegi unde poate fi observat, intr-un habitat sunt cam 20 de astfel de fluturi, este un relict, daca puneti mana pe el veti vedea ca aripile sunt rigide par un fel de plastic transparent…mult diferite de ale fluturilor obisnuiti.
Am intalnit de curand expresia „printre raritatile din Bucegi se numara si salba moale”, de asemenea si prin unele carti sau pe site-uri. Evident informatii preluate unii de la altii, va dati seama ca nu au habar nici macar majoritatea oamenilor mediului ce inseamna si cum arata specia aceasta. Salba moale sau Euonymus europaeus este chiar o raritate prin Bucegi, apare indeosebi in zona Abruptului Prahovean, aici este la Stancile Sf. Ana.
Se recunoaste destul de repede mai ales dupa fructe, unii le folosesc pentru ceaiuri…nu la munte evident, pentru ca aici nu este o specie prea lesne de vazut. Deci asta este salba moale.
O planta toxica, o alta raritate a muntelui, pe nume Scopolia carniolica, din ea se extrag o serie de substante (scopolamina, de exemplu). Avand efecte narcotice nu am sa dau si zona in care creste…este in Bucegi.
O specie de molid, inca neidentificata…este un conifer evident, dar creste cu totul altfel 🙂 Nici cei de la Parcul Natural nu stiu ce fel de specie poate fi…
Ideea este ca in Parcul Natural Bucegi in afara de furt, indolenta, poluare, minciuni cu dezvoltarea durabila, altceva nu prea este. Ati vazut in timp, multe lucruri prezentate aici…de la izvoare minerale la vulturi, de la morminte si ruine la actiuni pentru conservarea muntelui, si multe altele. Am vrut sa atasez o poza cu un alt endemism al Bucegilor: Nopticoasa (Hesperis moniliformis), era un mic manunchi in fata unei pesteri din muntele Tataru, dar berbecii care au marcat traseul pe acolo, desi Agentia pentru Protectia Mediului Dambovita le-a fixat niste conditii, au ras orice vegetatie de pe langa acea pestera…daca sunt prosti, ce sa le faci?!
Mai fac si altii lucruri bune prin Bucegi, dar sunt actiuni izolate, si uneori de prost gust. Adica se planteaza niste copacei si cheama pe cativa sa-i filmeze, sa dea bine pe post, ca fac treaba. Ii tine elanul acestea o zi-doua apoi gata, revin la vechile metehne 🙂 Oricum, asa ca o comparatie, cred ca nimeni nu minte mai mult ca unii dintre salvamontistii din Busteni. Astia si daca ies din statia de telecabina de la Babele spun apoi ca au fost „intr-o actiune deosebit de periculoasa, ca si-au riscat vietile”. In rest, i-ati vazut daca ati fost pe Bucegi, toata vara s-au dat cu jeepurile pe pajistile Platoului Bucegi. Dar cand venea bucuresteanul sareau pe el „uite al naibii, lasa Bucurestiul si vine aici sa ne distruga noua muntele” :))
De altfel, probabil va dati seama cum merg treburile prin aceasta arie protejata de interes european. Daca eu, X ce merge pe munte am chemat Jandarmeria sa opreasca distrugerea zonei inalte a Platoului Bucegi, fapt ce s-a si realizat, si alte institutii ale statului nu au reusit, nu este clar ce se intampla?
Si oameni ai legii si infractori, brat la brat, jefuiesc/distrug muntele, fiecare cum poate. 🙂
Ce frumoși fluturașii 🙂 E bine că mai pasă cuiva de asta…
ApreciazăApreciază
Sunt foarte frumosi, intr-adevar 🙂 si sunt mult mai multi prin Bucegi. La frumusete ma refer…ca nr. nu sunt asa numerosi. Tocmai de aceea trebuie ocrotiti.
ApreciazăApreciază
Frumos,ori mai putin,fiecare-si are rostul lui sub soare si trebuie protejat! Cascada de sub cab.Caraiman mai are cateva trepte deasupra celor incadrate in poza,dar chiar si asa probabil e mai inalta decat cea din Vanturis,doar ca uneori seaca;poate de aceea nu e luata in evidenta… Am intalnit si eu felul acela de molid,dar mi s-a parut atacat de vreo boala,coplesit de licheni…F. rari sunt si vulturii;in urma cu 2 saptamani, o pereche plana deasupra Bucsoiului si a Vaii Malaiesti;mi s-au parut uriasi si nu stiu ce specie ar fi putut sa fie.Important e ca mai exista si mai au conditii sa traiasca;poate vor si cuibari la primavara…Tot la primavara n-ar trebui ratata perioada de inflorire a acelor irisi.///Eforturile tale de a atentiona asupra vietuitoarelor rare din Bucegi ar trebui sa-i miste si pe „profesionisti”!
ApreciazăApreciază
Asa este, mai are trepte, dar am urmarit sa fie cat mai vertical. Pai si Vanturisul seaca…cred ca in Bucegi, cascade cu apa mai mereu curgatoare sunt: Obarsia Ialomitei, cele doua Urlatori, Moara Dracului…
Ce fain ca ai vazut vulturi…oare de care erau?! Sper sa merg la primavara cand infloresc irisii, sa ma nimeresc atunci…este cam la noroc. Pe unii oameni ai mediului ii intereseaza ce fac, pe altii nu 🙂 Mai greu, dar se face cate ceva.
ApreciazăApreciază
Subscriu la ideea la molidul din poza este un atac si cred ca este „matura de vrajitoare” mai degraba.
ApreciazăApreciază
Daca tu spui, atunci asa este, nimeni nu este mai in masura ca tine, in Bucegi, sa se pronunte 🙂
ApreciazăApreciază
Poate ca fluturii nu au disparut, doar si-au schimbat teritoriul .
ApreciazăApreciază
Din pacate unii chiar au disparut, altii au coborat altitudinal, dar fiecare este specific unui loc. Unii se pot adapta si la alte conditii, majoritatea …nu!
ApreciazăApreciază
e foarte frumos si as vrea ca lumea sa inteleaga ca trebuie ocrotiti uni inteleg dar alti nici nu le pasa
ApreciazăApreciază
Aveti dreptate, dar poate nu va fi mereu asa. Va multumesc! 🙂
ApreciazăApreciază