Pare o prostie si de obicei eu ma feresc pe cat posibil sa scriu lucruri fara acoperire. Chiar si atunci cand nu pare, sa stiti ca exista totusi un fundament. De data aceasta, se pot face unele presupuneri pornind de la lucruri certe, care exista.
Mai intai o melodie, fara cuvinte 🙂 …ca uneori ni le pierdem 😉
….
Sunt trei lucruri care imi dau de gandit si ma fac sa scriu acestea, poate simple teorii si speculatii…sau poate o baza, de plecare :))) Pe undeva… :))
1. Avem in centrul Bucegilor izvoare minerale feruginoase. Ceea ce presupune existenta unor roci bogate in Fe. Apa „spala” aceste roci si izvorul aparut la zi, este feruginos. Ideea este ca, mai ales rocile vulcanice au Fe. Daca acest izvor aparea in Carpatii Orientali nu era ceva neobisnuit, ca sa atraga foarte mult atentia. Dar el este in Bucegi…si Carpatii Meridionali nu prea au izvoare minerale feruginoase.
2. In ultimele luni am facut mai multe excursii pe Bucegi prin zone cu o pronuntata eroziune. De ce m-am dus pe acolo?! Pentru ca mie daca imi intra in cap o idee greu mai iese…si pana iese, presupunand ca mai iese, este intoarsa pe o mie de feţe. Am gasit niste roci prin primavara, eu stiam din ce invatasem, ca nu prea au ce cauta pe Bucegi. Am studiat orice martor de eroziune, am consultat carti, si nu in ultimul rand specialisti. Apoi spre toamna, am reluat activitatea aceasta si am postat si pe blog zeci de pietre. Eu nu aveam cum sa spun ca o anume roca este vulcanica pentru ca s-ar fi crezut ca bat campii. Acum pot spune ca este vulcanica pentru ca exista pareri ale unor specialisti in domeniu. Deci, ce cauta roci vulcanice pe Bucegi?
3. In anul 1993 in luna august, in Bucegi s-au intamplat niste lucruri fara explicatii. Iata ce spunea in media, un meteorolog de la statia Vf. Omu: „Au fost cateva sute de cutremure atunci. Erau si cate 10 miscari telurice intr-o zi, de intensitate mica. Cel mult 5 grade pe scara Richter. Devenisera o obisnuinta, zilnic se cutremurau Bucegii. Aici, la statia meteo, la 2505 m altitudine, simteam mai tare cutremurele decat la baza muntelui. Au fost doar niste crapaturi in peretii refugiului salvamont de la Omu. Apoi cutremurele au incetat brusc. De atunci nu au mai fost.”
Ce spune un cunoscut geolog din Busteni, Traian Trufin: „Cutremurele au fost ciudate. Si asta pentru ca muntii Bucegi au in structura lor calcare si conglomerate. Este o zona stabila din punct de vedere geologic. De aceea este anormal sa avem aici cutremure”.
Iata si cum descria acele momente: „Se auzea mai intai o bubuitura sub pamant, apoi simteai cutremurul. Parca s-ar fi surpat ceva in adancuri. Am lucrat in mina si acolo se auzeau asemenea bubuituri. Aceeasi miscare haotica a pamantului, care nu are nicio legatura cu o miscare seismica”.
Un aspect interesant este precizat tot de catre geolog: „Eu cunosc vreo 50 de oameni care au avut insomnii atunci. Se simtea in aer un miros ciudat, parca era gaz. E posibil ca acea emanatie de gaze sa fi provocat insomnii”.
Sa citez si opinia directorului Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian:
„„Este posibil ca aceste cutremure sa fi aparut tocmai din cauza faptului ca Muntii Bucegi se afla in apropierea Vrancei, o cunoscuta zona seismica. Dar este greu de explicat de ce in ultimii zece ani in Bucegi nu a mai fost nici o miscare seismica. Secventa aceasta de cutremure din Bucegi, din 1993, este unica pe teritoriul Romaniei”, ne-a spus seismologul. Important este ca s-au facut studii in Bucegi, dupa acea lunga serie de cutremure, dar ramane inca un mister in privinta cauzelor pentru care un intreg masiv muntos s-a clatinat timp de o luna. „Se incearca o interpretare a studiilor facute in zona. Dar problemele nu sunt inca elucidate”, a admis omul de stiinta.
Se mai spune ca acele cutremure au fost crustale, adica de mica adancime, la maximum 15 kilometri.
Articolul complet poate fi citit pe:
http://esoterism.ro/ro/ciudbucegi.php
Atentie insa sa nu cadeti in capcanele imaginatiei, ale scenariilor SF, de genul „specii extraterestre ce sapau tunele prin Bucegi”. Subiectul cutremurelor este asociat pe multe site-uri cu civilizatii extraterestre.
Asadar,
Avem trei premise, poate relationeaza 3 cu 2 si 1 este un efect, s.a.m.d. Cum determini adevarul? Niciodata pe baza unor articole. Acestea pot constitui doar idei de abordare a unei probleme. Fara o cercetare in teren vorbim degeaba.
Sa va prezint teorii personale. Masivul Bucegi are forma de potcoava, pare o cetate. Pe laturile est, nord si vest sunt abrupturi impozante. In centrul acestei potcoave exista Platoul Bucegilor si principalul curs al masivului, raul Ialomita, ce izvoreste nu departe de Mecetul Turcesc. In niciun caz nu izvoreste de sub Vf. Omu cum sunt invatati cate unii. Pana la acel varf sunt mai multe bazine hidrografice. Avem in centrul Bucegilor, Platoul si Valea Ialomitei. Cele doua evident se invecineaza. Se poate spune si ca Platoul este „prins” doar de ramura estica a masivului, nu si de cea vestica.
Din zona Babele porneste insa un alt sir de munti, de mai joasa inaltime, inierbati sau acoperiti de jnepeni, ori cu padure de molid in amestec cu larice. Acesti munti (Cocora, Laptici, Nucet, Oboarele, Dichiu etc.) reprezinta partea pe care se sprijina Platoul Bucegi inspre Valea Ialomitei. In multe locuri din acest sector se poate observa dispunerea si alcatuirea stratelor. Eu am colindat in special vaile. Acolo am gasit roci vulcanice, nu multe, una azi, alta peste un timp. Probabilitatea de a gasi o astfel de roca pe o vale pe care curge apa de ploaie primavara, vara, toamna, avalanse iarna si printre zeci de mii de alte pietre este una extrem de redusa.
Multitudinea de roci metamorfice intalnite este de asemenea de luat in seama. Procentul de astfel de roci este minor la scara Bucegilor…asa se spune. Toti stim inca de la scoala generala, ca o roca metamorfica este de fapt o roca obisnuita care a fost transformata la temperaturi sau presiuni foarte ridicate. Ce presiuni sa existe in Bucegi de se intalnesc aceste roci?!
Totusi, aceasta transformare se produce la anumite adancimi in cele mai multe cazuri. Poate ca mai trebuie un capitol scris referitor la alcatuirea geologica a Bucegilor.
Posibil ca in componenta Platoului Bucegi sa existe ceva de origine vulcanica. Sunt roci vulcanice la zi, metamorfice si izvoare minerale. Au fost miscari puternice in anul 1993. Toti stiu ca acestea au avut loc, generic vorbind, „sub Bucegi”. Geologul Traian Trufin spunea ceva de un gaz, un miros in aer. Daca sub Platoul Bucegi aveau loc anumite miscari si se eliberau astfel de gaze?
Poate este totul o supozitie. Poate nu este! Cata vreme exista acele izvoare si roci, se poate discuta pe marginea acestui subiect. Cutremurele au existat de asemenea.
Imagini:
Izvor mineral feruginos…va trebui data viitoare sa verific daca este cald sau rece
Personal as fi interesat de un prim lucru: de niste cifre sigure. Ma refer la masuratori exacte in diferite puncte ale Bucegilor, oficiale, efectuate in perioada comunista si pana in 1993. Apoi cu un gps performant facute din nou masuratori in acele puncte, acum dupa 19 ani…ca informatie paralela. Niciodata ipoteza „vulcanica” nu a fost adusa in discutie, cand s-a facut referire la cutremurele din Bucegi. Teoretic nici nu ai ce sa spui, nimeni nu a gasit sau scris ceva pentru a asocia termenii „vulcanic” si „Bucegi”.
Ma intreb asa, mai in gluma, mai in serios, daca aceasta ar fi o explicatie pentru acele cutremure…de acum 19 ani?
Acum 19 ani extraterestrii care locuiau in Bucegi erau tineri si dadeau petreceri zilnic..
ApreciazăApreciază
🙂 Da,cu siguranta erau in petreceri, dar acum 19 ani, mi-amintesc cat de speriati eram noi copiii, si cum eram mereu atentionati sa nu de departam de casa. Dupa o saptamana, devenise ceva normal…sa fie cutremure zilnic. Acele cutremure au existat, cele ce am scris eu sunt simple supozitii 🙂
ApreciazăApreciază
Adrian,spre inceputul Cuaternarului Bucegii s-au ridicat cu 1000m.
Incearca sa te gindesti cam la ce presiune si la ce temperaturi se ajunge cind mii de milioane de tone sint fortate sa se deplaseze.Cam ce frecare este acolo?
ApreciazăApreciază
Multumesc 🙂 Alexandru, dar aparitia rocilor vulcanice cum crezi ca poate fi explicata?
ApreciazăApreciază
Continentele sint intr-o continua miscare.In plus,in diferite zone ale globului-unele mai aproape,altele mai departe- erup vulcani (cel mai recent se manifesta in Noua Zeelanda).Toate acestea influenteaza toate lanturile muntoase .
In zonele calcaroase ale Bucegilor sint pesteri.Nu se stie daca au continuare si cit sint de mari .O prabusire de pestera (prabusiri) poate duce la cutremure locale si care sa aiba sonorizarile despre care ziceai.
Eu zic sa-i lasi pe specialisti.
Daca ai incredere in cineva de specialitate,da-i informatiile cu privire la ivirile pe care le-ai descoperit .
Sa-ti fie bine!
ApreciazăApreciază
Se pot prabusi pesteri, dar nu timp de o luna de zile si sa se simta pana in orase. Pai eu las pe oricine dar nimeni nu are explicatii. Le-am dat, sa vedem.
ApreciazăApreciază
Cand ai postat pozele cu izvoare minerale,poate-ti mai amintesti,am remarcat descoperirea ta ca pe o ciudatenie,pt.ca la scoala toti am invatat ca ar fi specifice zonelor cu activitate tectonica,vulcanica. Cercetarile in urma carora s-a facut „portretul” geologic al Bucegilor s-au facut cu mijloacele vremii si luand in consideratie straturile masive,foarte evidente.Pornind de la cele 3 premise,supozitia pare plauzibila si cred ca ar trebui sa-i incite pe specialisti la o noua cercetare,mai amanuntita si poate cu mijloace tehnice mai performante;nu stiu,nu ma pricep! Cutremure in zona,s-au inregistrat si anterior anului ’93.In ’90,tot in august (cred ca pe 30),eram la Cab. Diham;zgaltaiala a fost destul de puternica,iar cei care ,speriati au sarit pe fereastra,s-au trezit cu caramizi de la cosuri in cap! Oricum ,in adancuri activitatea e efervescenta,nimic nu e batut in cuie pe vecie si pot aparea noutati;poate ca evenimentele relativ minore la care asistam sunt doar semnale pt. ceva important! Pamantul nostru,atat de rabdator,respira,mai gafaie,mai tuseste,..se mai supara!
ApreciazăApreciază
Am observat ca si tie ti s-a parut ciudat…adica este mai neobisnuit. Ai dreptate, cred ca „mijloacele vremii” insemna anii ’60-70. Dar ramane doar o supozitie, ma intreb cum se poate dovedi unde este adevarul? Crisan, cutremure au mai fost evident dar in acea luna august din 1993 erau zilnic cutremure. Erau ele mici dar erau cutremure. Ceva s-a intamplat in munte. Cred ca destul au suparat acest munte de la Revolutie si pana in prezent. Sa vedem, in timp poate aflam si certitudini!
ApreciazăApreciază
M-am uitat încă o dată la articolul publicat în 21.10.2012, cu pietrele de pe Platoul Bucegilor, unde apar rocile prezentate şi aici, precum şi multe alte roci, foarte frumoase şi interesante. Cineva spunea acolo, într-un comentariu, că ai avea 10 toată facultatea pentru acel material.
Îmi dau seama încă o dată ce înseamnă să nu te pricepi. Eu mă uit, dar e la fel cum m-aş uita la un text în limba chineză, de exemplu, limbă pe care nu o cunosc. Îţi trebuie nişte cunoştinţe de geologie, de ştiinţă a pământului, ca să înţelegi ce spun toate aceste pietre, şi aceste izvoare minerale. Şi când mă gândesc că aceste procese geologice, care au loc şi în urma cărora apar tot felul de roci, se măsoară în milioane de ani, mă ia ameţeala…
ApreciazăApreciază
Mariana, omul a incercat mereu sa interpreteze, sa inteleaga mediul in care traieste. A explicat fenomene ale naturii si diverse legi. In tot acest avans stiintific a fost uitat ceea ce este mai important: Creatorul. Noi, si tot ceea ce vedem, nu a aparut de nicaieri, din neant, sunt mai mult decat probabil si alte lucruri pe care noi nu le cunoastem sau ni se par imposibil de acceptat. Cine ar fi crezut acum 300 de ani ca vom putea sa vorbim si sa ne auzim unii cu altii la distante de mii de kilometri, in cateva secunde? Asta ca exemplu. Ne raportam la unele lucruri doar in functie de ceea ce putem percepe. Poate nu avem destul „spatiu alocat” pentru unele lucruri. Uneori mi se pare ca suntem priviti la fel cum noi privim un acvariu cu pesti 🙂 Anumite fenomene le explicam pamanteste, vorbim de milioane de ani, dar totul este o interpretare, nimeni nu are o certitudine ca lucrurile s-au intamplat intr-un anume fel.
Spunea cineva ca trecutul planetei este in atmosfera si ca atunci cand vom reusi sa accesam informatia milenara de acolo atunci vom intelege cine suntem. Cine stie!
Da, pietrele de pe Bucegi sunt desoebit de frumoase, curand am sa revin cu o colectie amenajata de roci din Bucegi. In perioada liceului puteam face trei lucrari diferite,de teza intr-o ora, la istorie. In facultate, puteam sa dau si 3-4 examene intr-o zi 🙂 Imi place sa citesc, sa aprofundez, sa pun intrebari, etc, pana in clasa a XII epuizasem cele peste 1000 de carti din biblioteca de acasa, pe cele ale prietenilor…nici de pe la biblioteca liceului nu prea mai aveam ce lua, plus toate revistele Magazin Istoric din anul 1969 si pana in 1995.
In zilele noastre, chiar zambesc cand aud de pareri savante despre Balzac, Eminescu, etc… „Vai, dar l-ai citit pe Garcia Marquez, ce subtil este”. Vrajeala d-asta de a ne da doctori in toate. Pentru a progresa si a fi in ton cu progresul trebuie sa citim si altceva acum. Acelea isi au rostul lor dar nu putem ramane in ele…dupa cum in prezent riscam sa ne pierdem inteligenta. Parca ni se da cu lingurita informatia si noi nu mai suntem capabili sa gandim, sa o analizam 🙂
Am divagat de la subiect! 🙂
ApreciazăApreciază
Mesajul „divagatiei” :”…imi place sa citesc,sa aprofundez,sa pun intrebari…” n-ar trebui sa lase rece pe nimeni,indiferent de varsta,antecedente,experienta! Cati oameni,in ziua de azi ,in fata bogatiei literaturii de orice fel, mai raspund necesitatii de a se aseza tihnit, cu o carte in mana…Din pacate ,trebuie sa-mi recunosc si eu slabiciunea de a ceda,comoditatii de a deschide televizorul,ori internetul…Dar nimic nu poate inlocui lectura in ritmul potrivit mintii,capacitatii fiecaruia de a asimila,de a face asociatii de idei,de a se lasa purtat de imaginatie ,de a investiga ,de a visa…Din partea cuiva cu lecturi solide in „rucsac” ,asemenea „divagatii” sunt binevenite si mai ales ar fi bine sa fie luate in serios.Eu, unul,sper sa am taria s-o fac,(pt. ca tentative am mai avut),pornind de la premiza ca poate, inca, nu e prea tarziu…
ApreciazăApreciază
Scuze Crisan, acum am vazut comentariul. Ne-am invatat sa servim informatia cu lingurita, stam la tv ca sub influenta unui drog. La tine, cata experienta ai…
ApreciazăApreciază
Unde ai gasit izvoarele minerale?
ApreciazăApreciază
In zona ce apartine judetului Dambovita, am si publicat un articol intreg pe aceasta tema in toamna anului trecut!
ApreciazăApreciază