Incendiul din Bucegi-Creasta cu Zâmbri, lectie deschisa despre incompetenta autoritatilor cu atributii in Parcul Natural

Am fost ieri pe Creasta cu Zâmbri, si nu pe o inaltime montana de unde isi exprimau tot felul incompetenti parerile, deci vorbesc in cunostinta de cauza.

In noaptea de 15-16 iulie 2012, cerul Bucegilor a fost brazdat de nenumarate fulgere. Putin dupa miezul noptii, un consilier local din Busteni anunta pe Facebook „foc pe Claia Mare”. Pana dimineata, mai multi internauti si-au dat cu parerea, dupa ce au sunat la 112, pompieri. „Am sunat la 112 si mi-au zis ca stiu despre foc, dar sunt niste turisti care isi semnalizeaza prezenta”. Sa dai foc vegetatiei este cel putin un mod ciudat de a-ti semnaliza prezenta :))

Aceasta este insa una din scuzele frecvente cand vrei sa iesi din post linistit si sa te duci acasa, nedorind sa-ti faci treaba pentru care esti platit din banii cetatenilor. Zilele trec, focul ardea mocnit, cei de la telecabina Busteni-Babele si alti oameni de munte semnaleaza focul. Informatiile sunt inexacte, o patrula a Administratiei Parcului nu reuseste sa localizeze focul, in vasta zona salbatica a Abruputului Nordic al Jepilor Mici. Alte institutii nu au nici cea mai mica problema.

Intr-o zi, focul izbucneste cu putere, se da alarma, ISU Prahova precizeaza ca ei au fost anuntati de catre cei de la Parcul Natural, la mai multe zile distanta… Acestia, s-au exprimat in acest mod ca sa-si suplineasca incompetenta dovedita la toate incendiile din Bucegi la care au participat in ultimii ani, pasand vina catre alta institutie.

Creasta cu Zâmbri

Se mai poate spune si altfel, dupa mine, de la mine citire 😉 … s-au tot jucat unii cu focul prin Bucegi, de-a provocat incendii in diferite scopuri si au dat vina pe turisti inconstienti, pana cand au primit un incendiu pe masura. Foarte probabil, la acest incendiu de pe Creasta cu Zâmbri, nu a existat nicio regie…la celelalte de genul: Babele, Bucsoiu, Parcela 14, incendiile au fost provocate cu bunastiinta. A fost si politia la ultimul incendiu, a facut poze, posibil si cercetari, rezultatul a ramas neschimbat: accident, turisti inconstienti, posibil cauze naturale.

La aprecierea mea, este foarte posibil ca piromanii sa execute ordinele cuiva cu diverse interese prin Bucegi. Nu-i va prinde cineva decat atunci cand vor face o greseala…pana atunci sunt liberi. Autoritatile ar trebui sa iasa din lentoare si sa-si puna problema, ca exista cineva care pune foc prin Bucegi.

Revenind la Creasta cu Zâmbri trebuie sa aduc in discutie si fatalitatea romanului „nu ne mai scapa nimeni in caz de ceva”…intr-adevar, judecand dupa ce am vazut ieri, nu avem nicio sansa. Angajati ai statului, fara spirit de echipa, iresponsabili, indolenti, neprofesionisti, ce fac parte dintr-un sistem pagubos…al pilelor. Ce sa faca acestia pentru interesul general in afara de betii, furt din bani publici, tras chiulul, inventat pretexte copilaresti pentru a-si ascunde lacunele, dat interviuri prin care induc in eroare opinia publica.

O sa va spun trei lucruri care imi vin in minte, acum, repede:

– s-a spus ca nu exista poteca, ca este o zona abrupta. Tin sa va amintesc ca pe la 1890-1900 in cartea „Vraja Bucegilor”, Nestor Urechia scria despre poteca din acea zona, denumita „Braul lui Raducu”. Deci este poteca prin acea zona de ceva vreme…doar de „vreo” 100 ani 🙂 Anumiti angajati ai statului, abonati de muti ani la banul cetateanului, nu stiu acest lucru. Pentru curiosi, cautati pe net, excursii, drumetii pe Braul lui Raducu, si o sa vedeti cata lume merge pe acolo si cat de lata este poteca. Mai trebuie sa-i dai cu vopsea si traseul poate deveni unul turistic, fara probleme prea mari…adica cine merge la Vf. Omu venind pe vaile invecinate varfului nu are nici cea mai mica problema de deplasare pe Braul lui Raducu. In afara de mincinosi nu au ai cum sa-i definesti.

Braul lui Raducu

– intr-un comunicat, cei de la ISU au spus ca au izolat focul, au sapat santuri. Nu au sapat nimic, ma intreb de ce naiba tot insista cu sapatul si trag dupa ei cazmale nefolositoare in zona montana? Daca asta stiu, atunci sa-i cheme cineva pe la santiere arheologice, canalul Siret-Bucuresti, nu au ei ce cauta in Bucegi.

– l-au indus in eroare pe primarul Busteniului, ca vine incendiul peste oras, ca arde tot muntele, ca nu se poate interveni si omul a sunat dupa elicopter in toate directiile. Pana la urma au gasit o solutie de compromis, un elicopter M.A.I. sa arunce saci cu apa…ca doar Savin are un cuvant greu.

La cateva zile dupa ce s-a constat amploarea incendiului, constatare vizuala, pacalicii in hainele statului s-au speriat si au zis ca terenul care arde apartine Casei Regale…asa ca…se subintelege. Sa vina Casa Regala sa-l stinga. In teren, cativa jandarmi, angajati ai Parcului Natural, salvamontisti, voluntari, neinsumand nici in cele mai fantastice vise numarul de 100, propagat prin presa, au facut un culoar, au taiat jnepeni, pentru ca focul sa nu se extinda. Actiunea nu a avut succes din ce am vazut ieri, pentru ca, acel culoar a fost prea mic si materialul lemnos nu a fost evacuat. Va spun mai jos unde trebuia evacuat.

Ieri, la telecabina din Busteni am aflat ca vantul impiedica buna functionare a instalatiei, motiv pentru care am pornit de jos in sus spre foc si nu invers cum intentionam. Intr-o ora de la telecabina eram sub Creasta cu Zâmbri pe valea de sub aceasta. Altora nu le-a venit ideea aceasta si au ocolit cu masina prin Saua Dichiului, apoi au coborat in Braul lui Raducu pe suprafetele inierbate ale unui fir al Vaii Comorilor…venind apoi prin Saua Claii Mari.

Spre incendiu

In timp ce urcam vedeam elicopterul aruncand, asa cum ma asteptam, saci din plastic care se rupeau la contactul cu ramurile copacilor, pini, zâmbri, jnepeni. Pilotii, incontestabil profesionisti, stiau ce sa faca, cum sa faca, actiunea insa…o mare stupizenie, o risipa de bani.

Ca exemplu, doua elicoptere, unul strain si unul romanesc pornesc sa distruga un sat. Strainii lanseaza rachete, noi, romanii, deschidem usa elicopterului pentru a executa o actiune de bombardament cu bolovani de diferite dimensiuni. Asa a fost si cu elicopterul pe Creasta cu Zâmbri…un „bombardament” fara sens. Sacii din plastic ramasi, coroborat cu vantul puternic si curentii produsi de elicopter intretineau incendiul sau constituiau o sursa buna de revigorarea a acestuia.

CUM AR FI TREBUIT PROCEDAT! Daca aveam niste reprezentanti ai statului normali.

Directorul Parcului Natural Bucegi, dl. Horia Iuncu, trebuia sa-l sune pe acel primar din raza incendiului, respectiv primarul Busteniului, sa-i ceara sprijinul. Cel mai bine era sa-i ceara un spatiu, o camera la Centrul Cultural.

Suna apoi pe seful ISU Sinaia, seful Salvamont Busteni si pe cel de la Salvamont Prahova, Jandarmerie si Politie din zona, Directia Silvica si Ocolul Silvic si-i chema apoi la o intalnire. Daca flacarile se vedeau din oras era limpede ca problema era una grava. Si, daca acesti oameni erau responsabili, constienti ca reprezinta statul, comunitatea, lasau pentru un timp alte treburi si veneau.

In paralel, trebuia trimisa o echipa de 2 oameni pe un versant opus, dotati cu un telefon, o tableta, mancare, un cort la ei, iar la fata locului o alta echipa sa culeaga date clare. Nu sa actioneze haotic, hei-rupist, cu bietii soferi de taximetrie montana incarcati cu apa, mers cu bidoane cu apa in spate…nu am depasit faza de gandire medievala.

Telefoanele, tabletele au suficiente aplicatii sa primesti poze, sa vezi live, mai ales ca este semnal in acea zona si cea de vizavi. La Centrul Cultural, cei prezenti ar fi putut vedea ce arde si cum arde, dispune masurile ce se impun, tinand cont de propunerile celor din teren care trebuiau sa fie de asemenea oameni normali, nu tot felul de speriati de bombe imaginare.

Un om normal, cunoscator al muntelui, cu simt de raspundere ar fi observat un lucru: ca arde indeosebi versantul estic si creasta acelei uriase stanci. Si daca arde primul lucru este sa ai grija sa nu se extinda. Daca versantul estic al Crestei cu Zâmbri ar fi ars in intregime, lucru greu de presupus pentru ca este aproape vertical, si nu sunt prea dese culoarele de legatura dintre copaci, nu ar fi fost nicio problema. Copacul ce ardea ar fi cazut in vale, valea pe care am urcat si care este stancoasa, neexistand vreun pericol de extindere. In acel loc o echipa de 4 oameni ar fi ridicat un mic zid din bolovani ca sa nu ajunga bucati de jar mai jos, accidental. Adica o sansa la vreo 200 🙂 dar ca masura de prevedere. Au chemat elicopterul sa stinga incendiul de pe acel versant, actiune ce trebuia lasata la final. Preocuparea principala ar fi trebuit sa fie indepartarea vegetatiei lemnoase de pe creasta. Tot ce era creanga, lemn fumegand trebuia scos pe poteca, adica la o distanta de 100 metri si…aruncat in acea vale stancoasa, unde putea sa arda mai departe sau putea sa nu arda, nu conta, altceva nu avea ce sa ia foc. Prioritatea trebuia sa fie: sa nu lasi focul sa intre in jnepeni, daca intra in ei este foarte, foarte greu de stins.

Versantul estic

Cand am ajuns ieri, ardeau exact acei jnepeni taiati pentru a fi trasat un culoar. Trebuiau taiati mai multi jnepeni si lasata goala o suprafata mai mare de teren iar lemnul taiat trebuia evacuat. Apoi scopul principal limitarea incendiului ar fi fost atins. Pe versant se putea cobori cu o coarda, taiati cativa copaci situati mai aproape de cei aprinsi si incheiai si acest subiect. Vorbesc din cele vazute la fata locului, un loc unde niciun sef de institutie nu a ajuns, un loc unde a fost nevoie sa se aduca voluntari din Bran, pentru ca din Busteni se pare ca nu erau doritori. Ce este drept nici nu stie cineva cum sa faca o organizare in folosul comunitatii…niste bani europeni de capusat daca se poate!

Valea, o buna bariera in calea extinderii focului

Jnepenii taiati ardeau in doua locuri, cu flacara…de regula, jneapanul poate arde fumegand zile in sir

Incendiul ar fi fost stins de cel mult 20 de oameni cu tragere de inima in 2 zile. Prin stins inteleg in principal actiunea de defrisare in jurul crestei si taierea catorva copaci de pe versant…important este in prima faza nu sa combati efectul ci sa anulezi cauza.

Angajatii Parcului, doi de la ISU, voluntari din Bran…iata-i pe cei 100 din presa 😉 … 1, 10,32, 78, 100, hai ca sunt toti!

Ieri, ardeau cu flacara jnepenii. Am turnat cei 6 litri de apa pe care i-am adus, am mai gasit 2 intr-un bidon pe acolo, nu era nimeni prezent…si l-am lasat fumegand, pana au sosit cei de la Parcul Natural cu voluntarii din Bran, 2 de la ISU (deja traim istorie reala daca au ajuns ei acolo, notati in cartile de istorie aceasta fascinanta marturisire!) si un padurar…vreo 10 persoane, cu drjube, apa si topoare. Daca nu arunca crengile taiate in acea vale, dar nu de-a dreptul ci sa mearga pe poteca mai in sus, nu stiu cum vor reusi sa-l stinga definitiv. Asa, jneapanul poate parea stins si il vezi dupa 5 zile arzand in flacari mari.

In spate lor, Georgica padurarul 🙂

Elicopterul putea fi folosit de vreo 2 ori poate, sa stinga flacarile de 2-3 metri cum s-au zis ca erau…dar chiar si asa, focul ardea intr-un loc, defrisarea avea loc la 30 metri distanta…mai bine distrugi 100 mp de jnepenis decat sa-ti arda 1000 mp si sa nu stii apoi cum sa-l limitezi, focul. In plus, elicopterul a umplut de plastic jnepenii, daca incendiul se va propaga, va arde bine plasticul cu jnepeanul, am vazut ca „se inteleg” bine 😉

Vreo 3 zile a intervenit elicopterul, va dati seama ce factura uriasa va trebui platita…de noi sau de Casa Regala. Fara incompetenta si delasare, pe sistem „noi nu schimbam lumea” incendiul ar fi fost lichidat de o mana de oameni de munte.  Cu cineva responsabil care sa coordoneze actiunile si cu oameni constiinciosi, lucrurile ar fi stat altfel…le-a placut sa-i vada lumea pe la televizor, lamentandu-se. Pe toti care i-ati vazut miorlaindu-se la microfoane, sa stiti ca ei si sefii lor nu au ce cauta ca angajati la stat.

Inexistenta poteca, nu este cale de acces…o vezi si din avion. Ea te duce chiar la Creasta cu Zâmbri

Niste regii de prost gust, cu munca in zadar, stiti, munca din aceea prosteasca la fel ca in armata…ca sa nu stai adunai frunze. Asa si acum…ca sa arate ca fac ceva, umpleau saci cu apa, mergeau cu masinile chipurile „la interventie”, „in misiune”. Va dati seama in ce lume fantezista li se invart mintile? Va dati seama cat de putred este acest sistem corupt al statului, cu angajati adusi pe alte criterii decat cele profesionale?

La fata locului, pentru ca tot vorbim de inexistenta unei poteci prin acea zona 🙂 a fost si inspectorul Clementin de la Parcul Natural. Omul acesta are pe la 100 kg si a ajuns fara probleme, la fel si altii cu tragere de inima. In schimb, anumiti jandarmi, pompieri, alti angajati ai statului, mult mai tineri nu au vrut sa mearga, gasind tot felul de tertipuri. Intr-o tara normala, acum trebuia facuta curatenie in unele institutii. Sa plece la alte treburi aceia care nu au mers la incendiu si care nu au o explicatie argumentata. Lucrurile vor merge insa mai departe, toti incompetentii vor fi felicitati, Ocolul Silvic va multumi ISU, ISU pilotilor, Jandarmeria Salvamontului, unii altora, si actele vor arata bine fiind toti de comun acord. Nu ar fi rau sa i se sugereze primarului din Busteni, dl.Savin, sa mai faca pe cineva „cetatean de onoare” al orasului 🙂 Acum ar exista si motivatie „a salvat orasul, muntele, de foc”. Stiti doar ca la Busteni este deschisa cu fonduri europene o fabrica de cetateni de onoare, unde acestia se fac pe banda rulanda. Si conform cincinalului  trebuie indeplinit si planul…o lume, un oras numai din cetateni de onoare :)) Nimeni sa nu mai plateasca vreun leu statului, toata lumea sa ia terenuri free pe Valea Cerbului :)) Sa nu va inghesuiti…ca sa nu faceti buba la picioare, asteptati „umpic” :)))

Abisuri, si de o parte si de alta, a potecii :)) Data viitoare o sa imi iau ceva sa ma leg la ochi…ca mi se face rau de atata inaltime :))))

Saci scosi de mine de prin jnepeni, cca. 30 bucati si dusi mai departe de zona focului.

Pe aici au coborat oamenii din imaginile de mai sus, adica prin partea superioara a Vaii Comorilor

Astea fiind spuse, nu-i mai credeti pe aceia care vorbesc pe la televizor…nu stiu decat sa minta pentru a-si acoperi lacunele profesionale.

Cititi si din alte surse:

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/o-noua-interventie-a-elicopterului-mai-la-incendiul-din-bucegi-271366.html

Veti observa cum cel de la ISU vorbeste despre „terminarea unei fasii de protectie”…ati vazut vreuna prin imaginile mele, de la fata locului? Omul bate campii si abureste lumea cu un limbaj cu termeni militari. Ati vazut cumva ca focul arde doar „intr-o zona foarte abrupta”? Cititi si ce mai preciza omul acela, maior la ISU, cu panta de 80%, ce i se spunea si lui ca visau unii, altii 🙂

Mai cititi cat de fraieri sunt, cu apelarea la sprijinul unor tari vecine, cu derogari de zbor… luati va rog nota de aceasta LECTIE DE PROSTIE AUTOHTONA! Are de toate…mai ales final, cu 100 de persoane care lichideaza incendiul…i-am numarat, mai numaratii si dv, ca am obosit, asa sunt de multi! Eu zic ca poate am gresit si ca parca erau mai multi de 100, eu asa zic…daca stau sa ma gandesc umpic si nu un pic, erau cu mult mai multi. Adica erau multi-multi, incendiul nu a avut nicio sansa…Domnilor sefi de institutii, sa le dati prime celor 300, m-am gandit eu bine si sigur cei 100 vor fi prin acte 300, si lor si dv. Fara ei, voi, nu stiu ce ne-am fi facut…

De aceea se nasc cate unii ca sa faca diferenta! 🙂

70 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. designextrem spune:

  Sa sti ca am stat putin cu constiinta incarcata deoarece m-am simtit vinovat pentru ca ti-am spus ca as vrea sa vad poze…si oarecum te-am indemnat sa mergi acolo. Mi-am facut griji, dar acum sunt bucuros pentru ca ai revenit cu bine. Articolul tau este oarecum socant. Ai scos la iveala o gramada de nereguli. Oarecum banuiam ca ceva e ciudat, dar nu credeam ca suntem mintiti chiar asa.
  Ma bucur pentru ca ai revenit cu imagini si cu un articol atat de lung 🙂
  Mi-a luat ceva timp sa-l citesc 🙂
  Sincer, blog-ul tau este singurul care are informatii si poze reale despre acest subiect. M-as fi mirat daca te-ai fi stapanit si daca ai fi ramas acasa…fara sa mergi acolo sa vezi situatia. Iti dau dreptate in tot ceea ce ai spus si te felicit pentru ca mereu gasesti solutii. Adica, tu ai gasit poteca si tu ai fi stiut ce sa faci….asta e de admirat.
  Iti multumesc mult de tot pentru ca ai tinut oarecum putin cont si de ceea ce am zis eu in articolul trecut si ti-ai riscat pielea pentru poze.

  Maine sosesc si eu in Busteni, si ….mai ti minte ce am vorbit nu?
  Bafta.

  Apreciază

  1. Daca pot face un lucru, il fac chiar daca se opune toata lumea, sau ma rog, aproape toata lumea :)) Stai linistit, atunci am gasit ocazia sa merg, pana atunci am fost la maraton, alte treburi. Multumesc, nu-ti mai face griji, ma descurc eu intr-un fel cand merg pe munte.
   Despre incendiu gasesti o stire si in Adevarul, ca au sapat santuri. Ai vazut vreunul prin imaginile postate? Si unde sa sape? :))
   Stiu ce am vorbit, ne auzim 🙂 Numai bine!

   Apreciază

   1. designextrem spune:

    Sunt mai multe stiri pe internet dar nici una reala. Sunt doar chestii dictate de cei ce ne-au mintit. Realitatea e pe blog-ul tau…atat. Doar tu ai spus adevarul. Doar tu ai imagini reale. Protv-ul a incercat o stire mai spre realism in care critica putin timpul care a trecut degeaba si interventia intarziata.
    Mi-am facut griji pentru tine deoarece eu am crezut povestile astora cu locul in care nu se poate ajunge…etc. Acum ca ai postat poze cu poteca si ca te-ai si intors m-am linistit 🙂 Eu stiu ca tu faci fata oricarei situatii 🙂 Multumesc pentru articol, datorita tie stiu adevarul. Bravo.

    Apreciază

    1. O stire se verifica de autor, cand nu o poate verifica o da pe post dupa ce consulta 3 surse diferite si tot este un risc…deci cine sa dea o stire adevarata? Doar cine merge la fata locului. Si jurnalistii nu prea stiu ei prea bine ce ascunde muntele, nu isi asuma riscuri…iau ce li se spune.
     Ai vazut ca se poate ajunge, multumesc!

     Apreciază

     1. designextrem spune:

      In tine am cea mai mare incredere. Am fost doar putin uimit la inceput cand abia venisei de la maraton si mi-ai dat de inteles ca nu vrei sa scri despre asta…ca nu vrei sa te implici. Dar, ai facut ceea ce a trebuit 🙂
      Si sunt mandru de tine 🙂
      Se poate ajunge…daca sti drumul 🙂
      O seara frumoasa iti doresc.
      Bafta.

      Apreciază

       1. designextrem spune:

        Nu ai pentru ce. Asta-i adevarul. Eu iti multumesc 🙂

        Apreciază

   2. tonyno spune:

    dupa mintea lor au sapat santuri i stanca………

    Apreciază

    1. Da, asta spune multe despre pregatirea lor!

     Apreciază

 2. designextrem spune:

  Inca ceva, sper sa nu te superi. Am distribuit link-ul acestei pagini pe mess-ul meu si pe Google+, mai exact pe pagina Busteni de pe Google+ . Vreau ca ceea ce ai scris sa fie vazut de toata lumea…adica de mica mea lume 🙂

  Apreciază

  1. Nu este nicio problema 🙂

   Apreciază

   1. designextrem spune:

    Merci de intelegere 🙂

    Apreciază

 3. ziardebusteni spune:

  Adrian,
  Lamureste-ma cu ceva.
  Este posibil totusi sa arda ceva mocnit 5 zile fara fum si toti turistii sa nu faca si ei o poza cat de mica si sa o afiseze macar pe facebook si focul sa nu fie identificat de patrule, pentru ca spui ca cei de la telecabina au vazut si au comunicat dar patrula PNB-ului nu a reusit sa identifice ?
  Pai exista o singura postare pe FB , text, nu foto, care face referire la un traznet ( eu personal nu am vazut-o dar o voi cauta ). Eu voi crea o rubrica in care sa posteze cine are , macar o poza cu fum din perioada 15 – 19 iulie, insa pana atunci raman la parerea mea, cea cu mana criminala care a profitat de situatie. In rest trebuie sa recunosc ca s-a actionat medieval si cred ca dupa chestia asta ar trebui facuta o ecologizare a zonei .

  Apreciază

  1. Sa stii ca este posibil ca fumul sa se duca spre vale, sa fie imprastiat de curenti, vant, spre locuri de unde nu se vede din telecabina.Noaptea se vedea insa focul, dar ziua disparea 🙂 Nimeni nu a banuit ca este in acel loc si au patrulat in zona Claii Mari. Acum ar fi o problema…este acelasi foc vazut in noaptea de 16 iulie sau este un altul? S-a zis de Claia Mare atunci, acest foc este pe Creasta cu Zimbri, este ceva distanta.
   Nu se poate exclude si nici eu nu am exclus total ipoteza incendiului provocat. Singurul lucru care m-a facut sa fiu mai circumspect, oarecum, este ca incendiul este in preajma potecii Braul lui Raducu. Din toata zona aceea mare, si din cate locuri „atractive” pentru traznet exista, tocmai langa poteca sa ia foc. Aici este un semn de intrebare. Daca acest foc de pe Creasta cu Zambri este altul decat cel vazut in noaptea de 16 atunci este foarte clar ca a fost provocat…ploi nu au mai fost de atunci.Altminteri are la baza cauze naturale!

   Apreciază

   1. ZiardeBusteni spune:

    Ei bine, cred ca raspunsul e simplu de aflat ! Daca acel domn consilier care a scris pe facebook poate spune ca este acelasi loc cu traznetul vazut, atunci parca ne apropiem de un adevar „natural” si reproduc un comentariu de la mine de pe ziar – „asta scria pe facebook roncu gabriel: Mamăăă ce e afara a dat doua fulgere in munte si a luat foc padurea. Vn sfarsitul lumii !!! ” – si mai confirma si acest domn atunci e foarte clar dar … nu stiu de ce , insa de la blocurile de la Silva se vede bine Claia Mare nu si „Braul lui Raducu” ! si mai e o chestie interesanta, chiar daca „este posibil ca vantul sa se duca in vale si sa fie imprastiat de curenti ” , nu crezi ca „S-a ferit natura foarte tare si a compus o strategie plina de coincidente pentru a ne atrage atentia ca suntem nepregatiti si neprofesionisti ” ?.
    Bine ar fi ca niste oameni competenti in ale incendiilor/incendierilor sa faca o ancheta mai ampla si sa traga niste concluzii iar pe langa asta sa realizeze si niste simulari si planuri de interventie in astfel de cazuri , pentru ca suntem nepregatiti si Doamne fereste de vre-un traznet in mijloc de padure „gata defrisata”…

    Apreciază

    1. Posibil sa nu-si dea seama pentru ca a fost intuneric…oricum asta nu schimba prea mult situatia. Ideea este ca in spatele incendiilor din Bucegi a stat cineva, nu intotdeauna au fost cauze naturale. Cine sa faca ancheta? :)) Accepta si tu, chiar daca si mie imi este greu, ca avem niste terminati pe post de „oameni de actiune rapida”. Astia nici la simulari nu vor reusi sa ajunga. Totusi, ca sa nu fiu prea rau…singura simulare la care ar putea participa ar fi sa se arunce dintr-un elicopter saci cu pet-uri de bere prin diferite zone…si sa vezi cautari si operatiuni spectaculoase de salvare-evacuare ce vor realiza. Orice timp de interventie va fi doborat, ei vor fi foarte-foarte rapizi 🙂

     Apreciază

 4. nu pot decat sa ma intristez cand vad asa ceva…

  poteca Braului lui Raducu e mai mult decat bine cunoscuta; mai greu sa se faca accesul asa cum ai mers tu, pe vale dar de exemplu, daca se tinea cu tot dinandinsul sa se mearga cu apa in spate, care ar fi fost problema sa fie urmata poteca braului, din v. Caraimanului ? (unde exista si apa… bine, n-am mai trecut pe-acolo de ceva vreme dar imi vine greu sa cred ca a secat de tot…) ar fi insemnat maxim 2h din vale (deh, poteca braului e mai erodata intre Saua Claii si V. Caraiman decat partea dintre sa si poteca Schiel )

  solutia propusa de tine cu aruncarea jnepenilor in vale pare foarte buna insa na, oamenii de la interventie, nu se chinuie sa inteleaga in primul rand relieful si apoi sa gaseasca solutiile… stiu ei ca se izoleaza cu sant, vad clar ca nu se poate face asa ceva (fir-ar sa fie, nu-i vreo padure de ses sau vreun deal…) da’ zic ca au facut ce scrie la carte si gata…

  Apreciază

  1. Cei care nu au vrut sa-si faca treaba s-au pus de acord sa spuna ca nu exista poteca. Ca totul este intr-o zona dificila…ar trebui pusi sa plateasca in solidar cheltuielile legate de folosirea elicopterului. Daca iti spun ca ardea si azi poate nu te intristez…sa speram ca l-a stins ploaia de astazi!

   Apreciază

   1. cosminandrei spune:

    am ajuns si eu ieri prin zona vaii Caraimanului; pe vale, intr-adevar, nu era de gasit multa apa dar oricum nu asta era primordial si urmand poteca braului lui Raducu din Caraiman, ce-am zis eu ca doua ore?! cel mult o ora se facea pana la focar, eh….

    de pe versantul nordic al crestei cu Zambrii se vedeau doua pene de fum ce inca se mai ridicau; nu ma asteptam sa vad urmele incendiului atat de jos, pe cei doi versanti ai crestei…

    Apreciază

    1. Da, este putina apa pe vale, si era de asteptat sa inainteze incendiul si pe cealalta parte a Crestei…putini si-au pus problema asta dintre cei abilitati. Ieri si astazi nu a fost nimeni sa stinga focul.

     Apreciază

 5. Zana Fee spune:

  pe mine ma umfla plansu de nervi ca pentru incompetenta si jocurile politice platim noi cu muntii nostri… cu dragii mei bucegi, cu fagaras, cu sureanu, ceahlau….. etc … si ramai pironit pentru ca nu poti face absolut nimic…
  nu am de unde sti daca e natural sau provocat… dar ma gandesc spre provocat din cauza „coincidentelor” si a precedentelor deja create …

  Apreciază

  1. Mare pacat…sunt tot mai putini oamenii care isi fac treaba pe munte, dintre angajatii statului. Cred ca un simplu anunt prin oras si veneau cetatenii sa stinga ei focul…in fine, este tardiv, ideea este ca sunt mincinosi si incompetenti foarte multi din aceia care reprezinta statul prin Bucegi.

   Apreciază

   1. Zana Fee spune:

    si p-aia care ar vrea sa faca treaba pe munte nu ii ajuta nimeni… am fost o pustoaica idealista pana in anu 3 de facultate (mult ar zice unii) , am crezut ca voi termina faculta si voi lucra la mentinerea, dezvoltarea, protejarea lucrurilor pe care le iubesc… si uite ca nu… ca daca ajungi sa intri in sistem mori de foame sau te belesc altii mai mari ca nu pui botu.. iar restu se uita ca nu ai experienta :))))

    Apreciază

    1. Nu-i ajuta nimeni pentru ca altii care detin functii de raspundere sunt pusi pe alte criterii…si aceia nu vor intelege niciodata cum trebuie abordate lucrurile pe munte… nu te duci sa faci santuri pe o creasta ca nu ai unde, ca exemplu. Cine stie, poate candva se vor schimba lucrurile. Nici PDL-ul nu a crezut ca va pierde asa repede puterea… :))

     Apreciază

 6. viesparul spune:

  incredibil cat de cretini sunt astia! incredibil…

  Apreciază

  1. Si tot este putin zis…

   Apreciază

 7. designextrem spune:

  In ciuda faptului ca azi a plouat acea zona inca fumega. Pacat. Si nu cred ca e doar fum…

  Apreciază

  1. Maine ar fi potrivit sa se intervina…dar nu mai are nimeni chef! Focul se extinde spre zona cu jnepenis des…trist!

   Apreciază

   1. designextrem spune:

    Nu ai cu cine man…efectiv nu ai cu cine. Astia se gandesc la bani, la vacante…la orice…dar nu la munte. Pentru ei sunt doar niste boscheti care ard… Poate singura lor tristete e ca nu-si fac gratarul din ei. Asta e.
    Ps. Sunt aici 🙂
    O seara faina.

    Apreciază

    1. Da, nu ai cu cine…asa a fost mereu si va fi la fel. Stiu,azi si maine sunt prins cu altele, apoi dau un semn 🙂 O zi buna!

     Apreciază

     1. designextrem spune:

      🙂 Stai linistit omule. Tinem legatura. O zi faina.

      Apreciază

      1. Azi iesea iar fum…incepe sa devina o idiotenie prea mare!

       Apreciază

       1. designextrem spune:

        Pacat. Ma intristeaza ceea ce spui pentru ca am crezut ca e stins. Azi din oras parea stins. Am mers in mai multe zone ale orasului si in plina zi si acum pe seara…si nu se vedea nimic. Pacat. Daca aveam un singur elicopter special pentru astfel de interventii…doar un singur om, adica pilotul…ar fi putut stinge totul in 30 de minute…daca facea un zbor…sau doua…sau 5….dar era totul atat de usor si fara bataie de cap.. Dar ca in articolul tau…noi dam cu bolovani iar altii trag cu rachete… Asta-i realitatea. Imi vine cateodata sa-i omor pe toti incompetentii. O seara buna omule.

        Apreciază

        1. Ai dreptate, un elicopter special ar fi stins destul de repede incendiul…dar incendiul, initial, nu era foarte mare si sa stii ca si ulterior, cu putina minte si responsabilitate ar fi fost limitat si stins.Multi dintre acesti incompetenti, daca-i lasi fara job nu stiu sa faca altceva…unde este mai bine decat la stat? Ma refer la natura meseriei lor…sunt liberi, cu putine sarcini de serviciu,iti dai seama ca vor minti oricat numai ca sa-si pastreze locul de munca!

         Apreciază

         1. designextrem spune:

          Daca ai fi avut tu o putere asupra lor ar fi fost minunat. Tu ai fi putut sa-i indemni sa faca ceea ce trebuie. Era bine daca erai seful tuturor 🙂
          Man, eu te apreciez. Bafta.

          Apreciază

          1. Era bine dintr-un anume sens 🙂 Prin exemplu personal i-as fi mobilizat, tot era ceva 😉 Multumesc! Sa ai o zi frumoasa si linistita! 🙂

           Apreciază

          2. designextrem spune:

           O zi frumoasa sa ai si tu 🙂
           Bafta.

           Apreciază

 8. criscar50 spune:

  IDIOTENIE!!!

  Apreciază

 9. designextrem spune:

  Am facut o mica plimbare pe Zamora si am constatat cu tristete ca inca arde acea zona. Se vedea un fum destul de gros din oras. Pacat. Oricum nu-mi dau seama exact unde este focul, insa fumul nu se vede de peste tot. Cu cat te indrepti spre Piatra Arsa cu atat pierzi vizibilitatea. Sunt atatea zile de cand arde si nimeni nu reuseste sa-l stinga. Incompetenti….si nepasatori. Ma cam doare sufletul cand vad acest fapt si cand imi dau seama ca nu suntem in stare de nimic. Deja e o chestie nationala, ar fi trebuit sa se apeleze la ajutor extern aerian pentru ca noi nu suntem capabili. Sau sa se ia masurile necesare stingerii de pe teren. Parca toti sunt retardati…

  Apreciază

  1. In Cheile Rasnoavei au intervenit repede si l+au stins…si cu oameni si cu elicopter privat. Finalul comentariului tau este definitia situatiei actuale 🙂

   Apreciază

   1. designextrem spune:

    🙂 E o bariera de civilizatie pe care o vezi cu ochiul liber in momentul in care treci in judetul Brasov. Acolo soselele sunt mai late, mai curate, mai asfaltate, oamenii sunt mai educati, civilizati…etc…era si normal sa stinga incendiul…pentru ca ei pot. Ei nu sunt asa retardati…

    Apreciază

    1. Asa vad si eu lucrurile, sunt mai civilizati cei din Transilvania.

     Apreciază

     1. designextrem spune:

      Acolo unde scrie ca ai intrat in judetul Brasov (pe DN1), este punctul critic dintre judete. Am mers cu bicicleta pana acolo printre cioburi, cuie, prin praf, pe o bucatica mica de sosea, insa de acolo totul era curat si lat. Aveam cat loc era necesar pentru a merge in siguranta pe sosea. Singura problema a lor este ca-si deschid magazinele dupa ora 10 🙂 ceea ce e enervant 🙂 aaa…si nu prea fac dezapezirile prin Brasov de exemplu… 🙂 Oricum nu mai am cuvinte, sunt nervos si frustrat de ceea ce vad….

      Apreciază

      1. Tine de educatie. Daca la conducerea unui oras este un om educat si comunitatea prezinta alte caracteristici. La noi, la Busteni, gasim orice. Desi, primarul a facut destule lucruri bune, inca nu a invatat sa asculte…iar cand asculta, lucru foarte rar, asculta de cine nu trebuie.Pai ca primar trebuia sa-i cheme pe toti saltimbancii ce se joaca de-a interventia la incendiu si sa-i ia la intrebari…

       Apreciază

       1. designextrem spune:

        Totusi primarul nu a facut nici o declaratie publica in acest sens si ar cam fi incadrat de mine in aceeasi oala cu ceilalti tocmai din aceasta cauza. Poate ca daca si-ar fi dorit sa-l stinga…l-ar fi stins. O intrebare „offtopic”…in parc e marmura?

        Apreciază

        1. Eu stiu doar ca primarul poate face lucruri pentru oras pe care noi nici nu le gandim ca ar fi posibile. Dar cred ca-l invata cineva sa nu le faca. Are 4 ani de acum inainte, poate participa la „parlamentare”, in opinia unora este timp berechet…dar daca el ar vrea ca incendiul sa fie stins, atunci acesta va fi stins in cel mult 24 ore.

         Apreciază

         1. designextrem spune:

          Pai…si ce il opreste?

          Apreciază

          1. Cei de prin preajma lui si diferite interese…observi ce liniste a fost la Busteni cu aceste alegeri 🙂

           Apreciază

          2. designextrem spune:

           Da, cam dubios de liniste 🙂

           Apreciază

          3. Joc la doua capete, politica tipica la Busteni 🙂

           Apreciază

 10. tonyno spune:

  Andreea traim in Ro si asta ne ocupa tot precum spune Mircea Badea
  am fost in Ciucas ieri si culmea am vazut cum a luat foc un versant din zona cheia.Si ardea si ardea de se vedea la o distanta de km dar nu sa vazut la cei ce erau in masura sa vada.am anuntat la112 si au confirmat ca stiu .in jurul orei 20 am plecat catre BV si nu se schimbase nimic din contra fumul era mai dens .oare cei pe care ii platim si nu cu 1 leu isi vor mai bate joc de noi??/pana cand ?????,vor sa faca iar plopii pere si rachita micsunele

  Apreciază

 11. Off topic marmura spune:

  @ off topic desigextrem
  Nu e marmura sunt dale de beton amestecate cu marmura de diverse culori si pusa fara cap. Vineri s-a facut ditamai piscina langa chestia aia de lemn, sa vezi cum o sa stam cu picioarele in apa cand ploua si la iarna sa vezi cazaturi.
  Ce nu am inteles foarte bine este aparitia gropii in centrul aleilor, acolo vor pune o piscina, o fantana sau vor face o capcana pentru ursi ?
  @bucegi natura
  Cand au taiat mandrete de copaci in tot parcul central de ce nu ai intervenit , ca nu au facut-o fulgerator, au taiat doua saptamani, pe rand, pe rand. Si uite asa nu o sa mai avem umbra nici noi nici copiii cam 15 ani de acum in colo.

  Apreciază

  1. Prietene, eu am avut initiativa, dar nu sti probabil cum sta treaba cu institutiile de mediu…la Busteni, nu vin. Abia, si numai dupa ce s-au dat de gol cu un control aranjat la o statie de betoane a orasului, s-a dat prima amenda din istoria orasului pe linie de mediu. Deci ce sa vorbim de copacii din parc…sau sti ceva despre vreo rezolvare cand la Kalinderu s-au taiat brazi cu sutele, ca au fost sesizari multiple…Garda de Mediu Prahova are „interdictie” la Busteni, Ocolul Silvic Azuga nu iese din cuvantul…banuiesti tu cui!
   Acum poate ne povestesti cum ai intervenit tu in salvarea parcului central 😉

   Apreciază

 12. designextrem spune:

  Am revenit cu un mic material gasit intamplator pe Youtube.
  Sursa: Adevarul Ploiesti
  Interesant material ce merita vizionat

  Apreciază

  1. Foarte buna filmarea, arata ca ardea creasta in mai multe puncte…se putea interveni inca de la sol, daca ar fi avut cine!

   Apreciază

   1. designextrem spune:

    Eu cand am ajuns in Busteni nu era atat de mult film. Tot pe YouTube am vazut si alt film…tot cu fum din abundenta. Ceea ce am observat in aceasta filmare aeriana e ca…se putea intervenii…de la sol sau din aer daca am fi fost dotati… si ca…era sa o patim rau. Uite unde ardea…era focul cel mare…si focul cel micut…care era destul de departe de celalalt. Se putea extinde atat de usor…dar inca suntem vegheati de Dumnezeu. Sincer cred ca in ciuda faptului ca nu sunt eu prea…ortodox…adica sunt..dar nu ma duc la biserica… tot ce mai tine tara asta in picioare este Dumnezeu. Cred ca tine prea mult la noi si ne tot amana sau ne fereste de anumite probleme. Acest mic incendiu a scos la iveala ceea ce ma temeam…adica faptul ca statul e varza si in caz de ceva grav am…bulito. Nu am avut cutremure, sau am avut si nu am invatat nimic din ele…inuntadiile la fel…secetele la fel…iernile la fel…Toate au fost…au trecut…si credem noi ca nu or sa se mai repete. Niciodata nu actionam din timp… ceea ce e trist.
    Intamplator dupa acest filmulet cu incendiul am dat de unul din Colorado in care ardea nu gluma. Ma intreb daca am fi avut noi focul lor…ce naiba faceam. Am fi fost capabili sa stingem un incendiu de padure sau ar fi luat foc si orasul? Mai sus si casele una in alta…ca bustenarii au renuntat la curti in favoarea caselor….uite asa..de la o scanteie ne-am fi curatat de tot. Sau poate ca asta e si ideea….
    In fine….regret uneori ca sunt roman…. Toata lumea o sa sara pe mine si o sa zica faptul ca nu sunt patriot…dar pentru ce? Pentru cine? Degeaba iubesc peisajele….pentru ca vad cum sunt distruse. Si sunt doar eu…impotriva tuturor. Uneori nici nu sunt bagat in seama…

    Apreciază

    1. Ei au filmat cand era destul de tarziu, la zile bune de la pornirea focului.Daca era un foc ca acela din Colorado, evacuau orasul cu o saptamana inainte sa ajunga incendiul la el, asa sunt de incompetenti…asta in cazul in care nu chemau toata aviatia din tarile vecine :)) Suntem condusi de idioti sau de hoti, de aceea ai aceasta stare, nu ca nu ai fi roman, patriot.

     Apreciază

 13. Sunt de părere că un ajutor fie și simbolic putea veni și din parte primarului Savin, dar n-a fost să fie.., de ce?…

  Apreciază

  1. Se spune ca el ar fi chemat elicopterul, ca ar fi „motivat” voluntari 🙂 Eu am cerut Primariei sa le plateasca banii pentru combustibil, soferilor de taximetrie montana, bineinteles ca nu le vor da un ban…

   Apreciază

   1. Nici vorbă de așa ceva, primăria nu a achitat nici o factură în acest sens (sursă sigură) și nici n-avea cum pentru că rezervați se află în raza orașului, dar (din fericire) nu aparține orașului, pentru că acest mafiot Savin ar fi vândut-o de mult.
    Cel puțin nu a avut bunul simț să onoreze cu prezența acțiunea de stingere a incendiului.

    Apreciază

    1. Da, cu siguranta daca nu avea statut de rezervatie, o mare parte din Bucegi erau vanduti. Nici nu ma mira ca nu au platit, ma asteptam…lucrurile bune nu se platesc. Pai cred ca legat de incendiu s-au vechiculat numai minciuni de catre autoritati, cred ca primarul nu stia unde sau ce arde.

     Apreciază

     1. Te înșeli.., primarul păstrează legătura și „pupincuriștii” lui asta au de făcut.., să-l informeze pentru că la altceva nu se pricep.

      Apreciază

   2. De la vorbă la faptă este cale lungă.., te asigur că nu sa decontat nici o factură pentru astfel de servicii din partea Primăriei, nici măcar pentru deplasarea voluntarilor în această intervenție.
    De altfel nici n-avea cum pentru că e vorba de 2 instituții distincte și mă refer la Parcul Natural care este inclus în patrimoniul Ministerului Mediului și nu al primăriei Bușteni.
    Însă Savin putea să facă un exces de zel la banii pe care-i are și să achite personal aceste servicii.., nimeni nu-l oprea. Pe de altă parte, putea măcar să onoreze cu prezența și nu vină telefonic.
    Nu mi-ai răspuns la telefon, vrei să scrii în blog despre actele și faptele mafiotului Savin?

    Apreciază

    1. Primarul trebuie sa fie un exemplu pentru orice cetatean, da, are multe lacune, dar eu consider ca in primul rand nu are oameni capabili, nu este informat de anumite lucruri. Bine, cred ca acest aspect este irelevant cat timp „prioritatile” sunt licitatiile, lucrari, terenuri…
     Nu stiu cand m-ai sunat :). Dar la intrebarea ta nu am ce raspuns sa iti dau…pentru ca blogul este in principal axat pe teme montane. Mai apar si articole despre alte lucruri dar in niciun caz nu o sa dedic blogul vreunui primar, deja acel blog de care iti spuneam o face mult mai bine decat as putea-o eu face vreodata.

     Apreciază

     1. Ok, am înțeles și îți respect opțiunea, în plus cred că ai perfectă dreptate că nu se merită…
      Și eu sunt de părere că un edil trebuie să fie un reper de moralitate, demnitate și de cinste pentru cetățeni pe care-i reprezintă, dar nu pot să-ți împărtășesc părerea cu privire la lipsa de informare și incapacitatea celor cu care colaborează în de-aproape…
      Sunt ani de zile de când ocupă funcția de primar și putea să-și dea seama de acest lucru.., problema este că-i ține n-jurul său cu bună știință și profită de pe urma lor.., așa se explică că în perioada de când este primar a ajuns în Top 20 a celor mai bogați din România și să nu-mi spui că această avere a acumulat-o din salariul de bugetar, pentru că nu te voi crede. La fel nu te voi crede dacă, vei spune că s-a îmbogățit de pe urma profitului obținut la Alexandros.., în acest sens caută pe google bilanțurile contabile a societății și-mi vei da dreptate.
      Toate cele bune.

      Apreciază

      1. Bineinteles ca nu avea cum sa se imbogateasca de pe urma salariului…oricine stie cum a facut-o :))

       Apreciază

       1. Resursele umane din păcate, în opinia unora de genul Savin, sunt doar o masă de oameni care pot fi manipulați în funcție de interesele personale sau de grup.
        Sunt ferm convins că acest (Savin), nu sa gândit mici măcar o clipă la dragoste acestor oameni care au sărit în ajutorul naturii.
        Bravo acestor oameni și rușine autorității locale în frunte cu Savin.

        Apreciază

 14. designextrem spune:

  Un caz cutremurator pentru Romania din care din pacate nu invatam nimic. Un alt film a fost postat pe YouTube in care vedem o parte din actiunea de stingere a acestui incendiu. Sunt oarecum cele mai bune imagini de pana acum deoarece arata exact modul de stingere…un mod de stingere tipic romanesc. Nu e de ras…ci e groaznic de trist.
  Un singur lucru am de precizat: pilotii sunt foarte bine pregatiti. Nu cred ca e usor sa zbori la acea altitudine incarcat cu saci cu apa si oameni destul de multi. In fine…vizionati materialul: http://www.youtube.com/watch?v=X4iuvwlNYAY&feature=colike

  Apreciază

  1. Poate au invatat cat de importanta este resursa umana in astfel de cazuri.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.