Trasee turistice in Bucegi: Babele-Sinaia

De la Babele te poti intoarce la Sinaia daca ai conditie fizica macar medie 😉 pe cateva trasee deocamdata neincluse de prea multi in planurile de drumetie. Presupunand ca se ajunge la Babele din Busteni cu telecabina, ai 3 variante mai pitoresti dar mai lungi, de intoarcere la Sinaia:

Prima varianta, se urmareste drumul auto (DJ 713) de langa statia de telecabina, se traverseaza in coborare lina Platoul Bucegilor, se ajunge in Saua Dichiului in cateva ore. Pana aici sunt aproximativ 12 km. Mai departe, dupa alti 6 km se ajunge la Cabana Cuibul Dorului, se urmeaza un alt drum, aflat pe langa cabana, drum forestier cu o lungime de circa 1 km si se ajunge in DN71 Sinaia-Targoviste. Urmeaza alti 5 km pana in Sinaia, cartierul Malul Spitalului. Traseul poate fi parcurs la pas lejer in cel mult 6-7 ore.

A doua varianta, de la Babele se coboara la Pestera Ialomitei apoi mai departe pe drum auto spre cabana Padina – pana la cabana si lacul Bolboci. De la Babele se ajunge la Pestera Ialomitei in putin peste o ora, iar de la Pestera la cabana Bolboci, pe un traseu plin de peisaje se ajunge in 2 1/2 ore. Dupa o ora de popas pe marginea lacului se poate urca spre Saua Dichiului, trecand pe langa cabana Zanoaga. Ar fi de urcat pe drum cel mult 1 1/2 ore. Din Saua Dichiului se urmareste acelasi traseu ca la varianta 1. Miercuri am parcurs acest traseu cu o lungime de circa 30 km.

A treia varianta, de la Babele spre Complexul Sportiv de la Piatra Arsa – pe sub Cota 2000 – Drumul de Vara – Cota 1500 – Cota 1400 – Schitul Sf. Ana – Stancile Sf. Ana. In circa o ora se ajunge la Piatra Arsa iar de aici dupa aproape 2 ore la Cota 1400 si apoi in 1 1/2 ore in Sinaia. Traseu  cu o lungime de circa 17 km. Acest traseu l-am parcurs ieri dupa ce mai intai am fost la Vf. Omu.

Cele 3 variante presupun un mers lejer, fara graba si pot fi parcurse daca se pleaca de la ora 9 dimineata de la Babele. Pe inserat am ajuns in Sinaia dupa parcurgerea variantei 2 si 3.

Sa va prezint in imagini VARIANTA CU NR. 2

In faţă statia de telecabina de la Babele

Spre Pestera Ialomitei, coborare de la Babele. Cladirea mica, albastra, este Postul Jandarmeriei Montane cu atributii in Valea Ialomitei

Biserica din Pestera Ialomitei…cu hramul Sf. Petru si Pavel

La intrare in Pestera

Cheile Tatarului si Lacul Bolboci

Lasiommata maera

Imagini a doua zi, VARIANTA NR. 3 + traseul Babele – Vf. Omu si retur

Stanci in dreapta traseului spre Vf. Omu (Icarii)

Pe sub Cerdac, poteca de vara, undeva mai departe, din perete tasnea un izvor

In stanga, stanca denumita Porumbelul si in dreapta, stanca denumita Saturn

Cabana de la Vf. Omu…in poza a tinut mortis sa apara si o insecta 🙂

Valea Gaura – cea mai pitoreasca vale din Bucegi

Un „alt” bolovan 😉

De la Babele spre Piatra Arsa

O cruce ridicata langa Schitul Sf. Ana in amintirea parintelui Ioanichie…la initiativa actualului staret Nicolae. In mijloc va fi pusa o poza cu parintele.

Stancile Sf. Ana

27 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. dagatha spune:

    insecta e totul în poza aia!!! 😆
    Superb traseu!
    🙂

    Apreciază

    1. :)) Nu stiu ce insecta era, nu am vazut-o…da, de neuitat! 🙂

      Apreciază

  2. criscar50 spune:

    Trasee pitoresti pt. antrenamente „lejere”,din zori si pana-n seara. Ne pregatim si noi virtual pt. Super-Maraton.Dar numai cand indraznesc a ma gandi ca va trebui sa urci pana-n varf si sa revii la baza muntelui de 3 ori,in alergare,fara pauza…raman fara comentariu…Parca vad ca te vei intoarce si cu o sumedenie de poze,din focul luptei,ca un veritabil reporter de razboi! Dar poate si cu alti fluturasi si bolovani…Si toate fara sa-ti tremure mana!

    Apreciază

    1. Abia astept acel maraton, poate reusim un rezultat si mai bun decat cel de anul trecut…cand am parcurs cei 92 de km in 28 ore. Poate scoatem un timp sub 24 ore. Ar fi ideal.Poze voi face bineinteles 🙂 fara sa imi fie |frig” 🙂

      Apreciază

  3. In urma cu cativa ani am parcurs intr-o zi traseul Sinaia-1400 pe jos, apoi pana la 2000 cu telecabina si iar la picior prin Valea Dorului la Bolboci, de unde ne-am intors pe drum, prin Dichiu si apoi Cuibul Dorului la Sinaia. Fara rucsaci grei, cu echipament usor. Vai de picioarele noastre!
    Cu amintirea acestei experiente nu pot decat sa incurajez parcurgerea primelor doua variante pe bicicleta.

    Apreciază

    1. :)) Bineinteles cu bicicleta este o placere, sunt putine portiunile unde pedalezi…dar acum ramane la latitudinea fiecaruia :))

      Apreciază

  4. un.bolovan spune:

    Am banuit ca acea cruce va fi in amintirea Parintelui Ioanichie…..

    Bolovanul asta nu il stiu 🙂 dar il voi descoperi eu… :))))))) Adrian 🙂

    Apreciază

    1. L-am pozat din mai multe unghiuri :)) Cu siguranta, nu este ca al tau dar este interesant :)))

      Apreciază

  5. un.bolovan spune:

    Adrian 🙂 uiti un lucru 🙂 nu e al meu 🙂 e al NOSTRU, al celor ce-l iubim cumva 🙂 ca doar ne-a fascinat cum sta el acolo…..

    Apreciază

    1. Corect, al TUTUROR :))

      Apreciază

  6. un.bolovan spune:

    hmm de fapt cred ca e al lui, ne lasa sa ne bucuram de el cat o vrea el, cand nu mai vrea, se duce la vale…. 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

    1. Acesta este intr-un echilibru foarte interesant…este venit de undeva de mai sus cu 100 m. Cand o fi se va duce spre Valea Sugarilor 🙂

      Apreciază

  7. criscar50 spune:

    Mi-ai starnit curiozitatea cu noul „bolovan”;se afla cumva la Cerdac?

    Apreciază

    1. In stanga traseului spre Omu, pana la Cerdac. Se vede bine din poteca ce merge pe deasupra Cerdacului…spre valea Sugarilor.

      Apreciază

  8. criscar50 spune:

    Voi fi mai atent si voi alege traseul de iarna cand voi mai trece pe acolo.Multumesc frumos!

    Apreciază

    1. O sa-l vedeti, stiu acest lucru. Cu placere!

      Apreciază

  9. mariana spune:

    Văd că în ultimul timp se poartă bolovanii din Bucegi pe acest blog. Sunt bucuroasă că de curând, într-o frumoasă zi de vară, cu o vreme splendidă, am reuşit să văd bolovanul lui „un.bolovan”, care este şi mai frumos acolo, la locul lui, decât se vede în fotografii, precum şi bolovanul prezentat în acest articol, care chiar are o poziţie periculoasă. Şi mai ştiu un bolovan foarte interesant, ce nu apare pe acest blog, despre care ai spune că acum va cădea de la locul lui, şi totuşi nu se întâmplă. Am mai văzut şi „Întreitul Stâlp al Cerului”, şi multe alte lucruri. Cu puţină voinţă, într-o zi se pot vedea multe lucruri frumoase şi interesante din Bucegi, începând de la mulţimea de plante şi flori, care mai de care mai viu colorate şi mai frumos parfumate, la fluturi, gâze, păsări, izvoare şi până la urmele unui vechi loc religios, cum sunt stâncile Sfânta Ana, de exemplu.

    Apreciază

    1. Da, se poarta bolovanii…in cinstea lui Radu :)) de cand i-am descoperit preferatul :))) Aha, l-ai vazut si tu…ma bucur. Nu stiu, daca ai remarcat, dar din Cerdacul Vaii Cerbului tasneste cu zgomot un izvor…se aude din poteca. Este singura sursa de apa potabila de pe traseul Babele-Omu…probabil va disparea destul de repede, la asemenea altitudine. Asta daca ai fost recent 🙂 Ai mers ceva de ai vazut atatea lucruri intr-o zi 🙂 Felicitari!

      Apreciază

      1. un.bolovan spune:

        Adrian, nu-mi amintesc sa fi trecut pe la Cerdac si sa nu fi existat acele izvoare mici cum urci din poteca spre peretele de stanca…cel putin in ultimii 20 de ani… erau mai multe dar mici, picurau asa… doar intr-o singura vara abia picau cativa stropi. Oricum daca vroiai apa, trebuia sa urci din poteca pina la peretele de stanca si sa aduni cu rabadare cativa stropi…Chiar te-am intrebat intr-un mail cum iti explici fenomenul… Inteleg ca acum a aparut unul mare, daca se aude din poteca..

        Apreciază

        1. Da, Radu, izvorase mici existau, dar foarte slabe. Mori de sete pana aduni cativa stropi 🙂 Uneori ele dispar, dar reapar dupa ploi. Fenomenului i-am atribuit o explicatie, o vom discuta intr-o zi. Intr-adevar, acum aparuse un izvor care facea zgomot, deci avea debit 🙂

          Apreciază

    2. Nicoleta spune:

      Buna, Mariana ! Sunt Nicoleta din Bucuresti si caut un grup organizat pentru a strabate drumuri ca acesta de munte ! Ma poti indruma ? Multumesc !

      Apreciază

      1. Buna, pai am sa-ti raspund eu, mai intai: trebuie sa stim ce experienta de munte, pe unde ai mai fost prin Bucegi, de exemplu. Apoi, grup de oameni seriosi gasim 🙂

        Apreciază

        1. Nicoleta Lacatus spune:

          Buna! Multumesc pentru raspuns ! Am 48 de ani, sunt divortata de 3 ani si am o fetita de 15 ani ! Nu am mai iesit cu un grup in excursie de pe vremea cand nu aveam copii ( mai am si un baiat de 24 de ani care are un job in strainatate). Doresc sa ies ! Sunt incepatoare ! Multumesc si astept vesti !!
          Nicoleta Lacatus

          BUNA SEARA! O SA VA CONTACTEZ PRINTR-UN EMAIL CAND MAI MERGEM IN GRUP PE MUNTE, NU O SA UIT. NOI MAI MERGEM SI PE TRASEE MAI USOARE 🙂

          Apreciază

  10. Nicoleta spune:

    caut un grup organizat pentru acest traseu ! se poate parcurge intr-o singura zi ?
    Nicoleta, Bucuresti

    Apreciază

  11. tanasan luminita spune:

    Buna ziua
    Sunt profesor si vreau sa merg cu un grup de elevi de 12-13 ani in Bucegi.
    Rugămintea mea este daca puteti aprecia timpul de parcurgere pe jos a distantei dintre babe.sfinx si pestera ialomitei.
    Multumesc.

    Apreciază

    1. Saru-mana.
      Se face de regula, cel mult o ora si jumatate. Pe la jumatatea traseului vine o portiune cu pietre si acolo trebuie sa-i supravegheati mai bine, sa fie atenti sa nu dea pietre peste cei din fata lor, sa nu se duca in stanga sau dreapta sa alunece si sa se loveasca. Pe dreapta, sunt niste pesteri, grote, inclinate, nu are rost sa exploreze 🙂 Pentru asa ceva le trebuie corzi, echipament adecvat. Traseul nu este greu dar trebuie sa fiti cu ochii pe ei, pana treceti de portiunea cu pietre (cam 15 minute dureaza). Toate cele bune!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.