Inainte de a trece la subiect m-a multumit o stire…presedintele l-a enervat pe sarcozy al Frantei, declarand ca are dubii in privinta credibilitatii rebelilor libieni, si ca francezul si-a pierdut calmul 🙂
Basescu pe unde il prinde trebuie sa-l „cotonogeasca”. Amintesc ca presedintele se opune unei interventii armate in Libia. Oricine isi inchipuie ca sub pretextul „eliberarii”, oportunistii de genul lui sarcozy vor sa-i „elibereze” de cam ce au pe acolo libienii.
Revenind…
Nu de mult la cladirea sanatoriu de la Cota 1400, care ne-a costat pe noi romanii 11 miliarde de lei vechi acum circa un an de zile, se intampla un lucru bizar pentru unii, absolut normal pentru mine.
Periodic eu am scris prin ziare, pe internet, de inutilitatea ridicarii unei cladiri in acea zona, care sa functioneze ca baza salvamont. Intrucat Cota 1400 nu este o zona de risc si pericol, sa ridici acolo o astfel de constructie nu reprezinta altceva decat risipirea banilor publici.
In loc sa ridice o alta cladire salvamont la Cota 2000, de unde se poate interveni cu succes in adevarata zona in care se produc accidente (Valea Dorului, Valea Soarelui), artizanii cheltuirii acestor tipuri de fonduri, au ridicat o vila la Cota 1400.
Neavenita, irationala si nefericita, aceasta initiativa a gasit sprijin imediat. Intotdeauna ai nevoie de un pretext ca sa risipesti banii. Cladirea nu a fost inaugurata niciodata si nici nu va fi vreodata decat cand i se va da alta destinatie. Au intrat in aceasta constructie un vicepresedinte de consiliu judetean, acesta declarand ca aici vor gasi adapost turistii suprinsi de intemperiile naturii, apoi un ministru care a vizitat-o.
Actualmente salvamontistii nu mai stau noaptea la aceasta „baza” confirmand ce am spus intotdeauna…investitia este inutila.
Inainte de orice trebuia investit in oameni si apoi in cladiri.
De 11 miliarde se reusea fie modernizarea actualului refugiu de la Cota 2000, fie ridicarea unei baze salvamont la aceiasi cota, similara cu acea a Salvamontului din Busteni…care a costat 1,5 miliarde lei vechi. Atat 🙂
Cu restul de bani se investea in oameni, se cumpara echipamente de ultima generatie, se trimiteau salvamontisti in alte tari, se gasea o solutie ca actiunile de salvare/evacuare a accidentatilor sa se realizeze cat mai rapid…
Echipele salvamont trebuie sa aiba un buget anual pe care ei sa-l cheltuiasca, nu un neavenit care nu a calcat in viata lui pe munte. In prezent, salvamontistii sinaieni au salarii ridicole, sunt remunerati ca unul care da cu matura pe strada, mai fac si alte lucruri ce nu tin de natura profesiei lor…
Cel mai probabil nu li se platesc turele de noapte, din ce stiu eu se sta noaptea atat la acea constructie de la Cota 1400 cat si la refugiul de la Cota 2000. Cum la Cota 1400 noaptea, singurul accident care se poate produce este rasturnarea tomberoanelor de catre ursi, este inutil sa pierzi vremea pe acolo.
La inceput poate mai mergea sa vezi muntele dimineata, o intalnire cu prietenii, dar cred ca au ajuns la concluzia ca decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba.
In opinia mea, acest gest va avea consecinte asupra salvamontistilor. De la apropiatii salvamontistilor am aflat ca nu de mult cineva le-a spus ca aduce in locul lor 50 de voluntari.
:))))) Intrebarea mea este: Si pe cei 50 de voluntari cine-i salveaza? 🙂 Poate ca oricine se poate numi voluntar si poate pleca la o actiune de salvare inarmat doar cu bune intentii. Dupa mintea unora se poate orice…
Salvamontistii teoretic pot face front comun atunci cand isi cer drepturile, practic este imposibil. Cine crede ca seful salvamontului sinaian va face greva vreodata?
Din pacate, nu au mari sanse de reusita decat daca mediatizeaza actiunea lor, altfel…vor fi cautati initiatorii care vor fi dati afara.
Oricum si cu bani mai multi si fara, constructia de la Cota 1400 nu va fi utila niciodata activitatii salvamont.
11 miliarde aruncati pe fereastra…mai bine zis pe anumite ferestre. Un proiect daca nu costa, nu se aplica 🙂 asta e adevaratul mers al lucrurilor, si cu proiectele astea.
Ce poti sa faci cu acea vila?
Sa instalezi in fata usii o taraba unde sa poata vinde initiatorii proiectului biscuiti si pufuleti…
Sa faci un azil…
Sa montezi niste boxe si sa dai drumul la manele ca sa „atragi” turistii…
Sa faci un muzeu, al interesului edililor pentru vizitatorii muntelui, cu diplome la vedere acordate pentru cheltuirea cu mare chibzuinta a banilor cetatenilor…
Sa faci un depozit de carburanti de la care sa alimenteze pe banii cetatenilor, evident obtinuti in urma unui proiect asemanator si justificat prin faptul ca sunt „turisti” care tranziteaza Drumul de Vara cu mijloace motorizate si care pot ramane in pana. Cum Drumul de Vara este o zona interzisa prin lege accesului motorizat se poate incadra imediat la zonele cu potential ridicat de risc si pericol…in mintea unora 😉
Sa o demolezi bucata cu bucata, cu grija, sa o incarci in multe masini de mare tonaj, si sa le abandonezi in fata usilor celor care au initiat constructia…apoi sa le ceri banii inapoi.
Sau sa dai anunt ca vinzi mobilier si ce se mai poate lua din acea constructie. Ce daca nu esti proprietar, important este ca vinzi, probleme e garantat ca nu ai cum sa ai. La cati „inteligenti” reprezinta statul in zona noastra sigur se va desfasura urmatoarea scena:
Cineva anunta organele abilitate, ca se fura, se instraineaza. Desi nu o sa inteleaga prea bine ce se intampla cei care raspund de aplicarea legii se vor duce sa vada ce se intampla. La fata locului vor pune intrebari. Raspunsul pe care il vor primi de la faptasi va fi unul natural, ca fura. Si atunci oamenii legii se vor linisti. In drum spre masina cu care au venit le va parea rau ca s-au deplasat. Faptasii nu faceau nimic rau…doar furau. E ceva rau in asta? 🙂
De aceea se fac tot felul de chestii prin Valea Prahovei si Bucegi…pentru ca legea o aplica uneori astfel de persoane.
Este bine si sa transformi cladirea in ferma de pasari, sa intre acolo vreo mie de gaini. Iar in week-end cand apar turistii sa dai drumul la pasari pe afara 🙂 O data la o saptamana sa-i inviti pe initiatorii proiectului de risipire a 11 miliarde de lei…la numarat de oua…
Concluzie:
Poti face orice cu acea constructie. Singurul lucru pe care nu ai cum sa-l faci este sa zici ca poate fi baza salvamont.
este o rusine aceasta baza construita la 1400.
cea veche de la 2000 am vazut ca a fost inlocuita cu una noua, mai langa telecabina. nu mai exista? (am fost acum vreo 4-5 ani ultima oara la Sinaia). mi s-a parut a fi o baza f buna cea noua, de langa telecabina, nici de cea veche (de la releu) nu cred ca aveau de ce sa se lepede edilii sinaieni – am avut ocazia sa fiu de cateva ori oaspetele salvamontistilor, si asa cum era acea baza, era f buna…
inca o data, rusine pentru investitia absurda de la 1400! o bataie de joc la adresa salvamontistilor si a turistilor.
ApreciazăApreciază
Constructia de la Cota 2000 mai exista, la data cand a fost ridicata era cel mai modern refugiu salvamont din tara…acum destui ani. Insa daca s-au dat bani pentru activitatea Salvamont era bine sa se consulte cu oamenii muntelui in ceea ce priveste cheltuirea utila a acestora. Cum a fost cazul la Busteni, pe Platoul Bucegilor. Acolo s-a ridicat cea mai utila constructie salvamont din Bucegi.
Daca la Cota 1400 poti ajunge cu masina plina de materiale de constructie, ei bine este cu atat mai greu sa ajungi sus pe Platou. Cu toate acestea, in timp ce inutilitatea de la Cota 1400 a costat 11 miliarde, baza de la Baba Mare a Busteniului a costat de cateva ori mai putin.
Toti cei care merg pe munte s-au mirat de ce nu a fost ridicata o baza la Cota 2000 daca tot erau bani alocati pentru o astfel de constructie?! Raspunsul este acelasi, binecunoscut…ca sa se poate cheltui fondurile, dupa cum a vrut unul, altul…
ApreciazăApreciază
mare pacat ca 11 miliarde au fost astfel risipite; imi inchipui deznadejdea salvamontistilor, oameni minunati, cand vad o asemenea risipa si asa o batjocura, repet: nu doar la adresa lor cat si a turistilor – eu prin „turist” inteleg schiori si iubitori de munte, nicidecum „telecabinisti” – dar chiar si pentru aceasta ultima categorie de vizitatori ai muntelui, o baza de salvamont bine amplasata poate face diferenta dintre viata si moarte.
ApreciazăApreciază
Au fost risipite pentru ca asa s-a vrut. Tu ai vazut o multime de locuri, iti poti inchipui ca o mana de stalpi, cateva marcaje pe copaci, indicatoare au depasit miliardul? Acesta este alta situatie.
Ori ca s-au dat bani pentru remarcarea unui traseu si se specifica urmatorul aspect: marcajele au fost aplicate pe copaci pana la Vf. Omu. Este o mare problema…mai sus de 2000 m nu sunt copaci.
Salvamontul din Sinaia avea nevoie ca acesti bani sa fie directionati spre ceva util, dar asa e la noi. Banii trebuie sa circule…din pacate spre unii.
ApreciazăApreciază