COTA 2000, PARCUL NATURAL BUCEGI SI TELEFERICUL

Avem niste munti care se numesc Bucegi. Intamplarea face ca acestia sa aiba un statut mai aparte. Se zice ca „Bucegiul este un Parc Natural declarat peste noapte”! Ca este peste zi sau peste noapte pe cine mai intereseaza acest lucru. Peste noapte au pus si unii mana pe anumite lucruri prin Bucegi…vom vedea si cat timp le vor tine!

Ne intoarcem la realitatea trista, cu aceiasi actori…o alta varianta a celor „Trei, Doamne si toti trei”! La Cota 2000 de cand au inceput constructia anexei cei de la Teleferic, au urcat mii de persoane. Oricine a vazut constructia noua, lipita de statia de telecabina. Cine ar fi crezut ca nu exista un acord de mediu! Culmea tupeului sub privirile a multor reprezentanti ai statului si a mii de turisti cineva a pus in practica un plan ce viza ridicarea unei constructii fara nimic la mana!

Acesti Columbi ai Bucegilor probabil au crezut ca  au fost primii care au calcat Bucegiul si ca acesta le apartine de drept. Categoric ca numai daca ai o putere financiara iti poti permite o asemenea indrazneala. Si aici amintesc un aspect din perioada cand lucram la „Ziar de Sinaia”. Incepusem o serie de articole care vizau domeniul schiabil al statiunii Sinaia. In treacat, am adus vorba si de oamenii cu influenta din Valea Prahovei…! Intr-o zi, l-a sunat cineva pe directorul ziarului. I-a cerut acestuia sa ma dea afara! Intr-o saptamana au sunat mai multe persoane, ce au anumite functii in zona. Acestia la unison vroiau un singur lucru: „da-l afara pe Adi Ciorba!”. Ei bine, directorul ziarului nu m-a dat afara! N-a vrut el!

Stadiul incipial al lucrarilor in 2008 pana la caderea zapezii

Daca isi inchipuie cineva ca misca fara comanda politica ceva prin Valea Prahovei inseamna ca traieste intr-o iluzie continua. Adevaratele lucruri nu sunt relatate…cine are curajul sa faca lucrul acesta?

Intr-o seara am fost cu colegii de la ziar la  un restaurant de langa telecabina. Cand colo cine vine la masa cu noi? Un tip cu gesturi superioare, un semn cu capul insemnand cred ca a salut, apoi se aseaza langa directorul ziarului. La scurt timp directorul face prezentarile. Pe tip il chema Papadopol si un prenume acolo. Eu fac rapid legatura cu Telefericul unde lucra tipul. Cand aude „Adi Ciorba” tipul paleste si spune „Mai bine nu mi-l prezentai”. Antipatia era reciproca! Mai toata seara ne-am certat, ne-am jignit in aluzii, si i-am pus pe ceilalti in posturi jenante. Omul cica era sau poate mai este ceva mare pe la Teleferic! Pentru mine putea sa fie ce vroia el ca nu ma interesa!

Intr-o zi pun o intrebare: „Astia de la 2000 au acte pe ce ridica ei acolo?” Toti cei intrebati au spus ca au. Ma gasisem eu un neica-nimeni sa intreb. Eu eram „nesimtitul ce tupeu are” si nu simtitii care produceau o varianta noua de Cota 2000. In alta zi sun pe la Bucuresti la niste cunostinte. Nimeni nu auzise de vreun act emis pentru cei de la Teleferic!

De curiozitate intreb in scris o institutie a statului. Ei „n-au dat niciun acord de mediu, nu stiau nimic”. Si se prefigureaza mai multe ipoteze asa ca pun pariu ca demonstrez oricand o interdependenta intre anumiti factori cu putere de decizie!

Sa aruncam o privire prin actele celor de la Teleferic:

Abia la data de 27.03.2009 obtin certificatul de urbanism (cu nr.71). Un act care precede altele si nicidecum nu autorizeaza ridicarea unei constructii.    Anterior eliberarii acestuia cei de la Parcul Natural Bucegi dau Telefericului, prin adresa nr.22/CS/12.06.2008, aviz favorabil extinderii.

Constructia de la Cota 2000 cu exact 3 luni inainte de eliberarea Certificatului de Urbanism

Pentru cei care stiu, acest aviz este mai mult unul de principiu si nu are cum sa inlocuiasca avizul autoritatii in materie, adica al Agentiei de Protectia Mediului. Acordul de mediu este decizia prin care se da dreptul sa se realizeze un proiect din punct de vedere al protectiei mediului!

(Va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.