Dupa decizia prin care se dadea dreptul oraselor de la poalele Bucegilor sa organizeze Festivalul Olimpic pentru Tineretul European din 2013, a urmat o stare de euforie generala. Oamenii s-au felicitat, si-au strans mainile, si au vorbit zile in sir despre mareata realizare!
In opinia mea existau doua categorii de persoane care se bucurau de acest eveniment: cei care se gandeau la fondurile alocate acestui eveniment si cei care nadajduiau ca vor face niste bani cu acea ocazie…din 2013!
In diferite medii, a circulat intens ideea ca trebuie sa treci rapid la ridicarea unei unitati turistice intrucat in 2013 te vei umple de bani! Multi dintre cunoscuti au si trecut la ridicarea unor constructii insa am sustinut intotdeauna ca este mare efortul comparativ cu durata acelui festival. Adica vor fi vreo doua zile la Sinaia si cam la fel la Busteni…
Tinand cont de cati ani mai sunt pana in 2013, de faptul ca deja se spune „ca suntem in intarziere”, si de felul de a fi al unor factori implicati, mare ar fi mirarea ca acele competitii sportive, respectiv festivalul, olimpiada sau ce nume i se mai da, sa mai se tina in zona noastra! Eu cred ca daca pana in 2011 nu se intampla ceva concret, acea intrecere sportiva nu se va mai desfasura!
Sunt lucruri mici nerezolvate care semnifica cat de mari sunt lacunele unor organizatori. Daca privim din punct de vedere turistic, in afara de avantajul natural, in Valea Prahovei si mai ales in Bucegi nu are loc un turism ca la carte, ci fiecare face turism dupa regulile proprii. Nu exista o concurenta reala, calitatea serviciilor lasa in multe unitati de dorit, cine sa-i controleze cand ne cunoastem cu totii. Nu vii tu sa ma amendezi pe mine sau eu pe tine! Asa ca traim intr-o comunitate inchisa din acest punct de vedere, unde nici tu si nici eu, nu vin cu solutii prin care sa ne diferentiem, deci zero progres! Cazare ofera unul, cazare ofera si celalalt. Singura diferenta este ca unul are camere mai multe si altul mai putine. Dar ei fac turism domne! Poti sa-i contrazici? Obtuzi deveniti peste noapte oameni cu influenta in turism, care nu stiu ca turismul are regulile lui! Trimit misiti la agatat prin gari pe acei turisti nehotarati ce sunt atrasi cu vorbe mestesugite. Vorbe pe langa care marii scriitori ai neamului par mici copii!
Sintagma „turismul fara frontiere” din Valea Prahovei, lansata personal in paginile saptamanalului local la care am lucrat reprezinta adevarata fata a turismului din zona noastra. Pentru ca „trebuie sa traim cu totii” asa ca ne dam unul dupa altul, si tragem cu urechea la ce a mai facut x sau y. Eu unul m-as gandi asa: trebuie sa traim cu totii, dar parca sa stam asa…pana vine utopicul FOTE 2013 sa ne imbogateasca…?!
Spre rusinea noastra, abia acum dupa multi ani se incepe o promovare turistica. In continuare, nu exista o harta a oraselor din zona, decat la Sinaia, nu exista o harta buna a Parcului Natural Bucegi, cele existente sunt incomplete iar greselile se perpetueaza de la o editura la alta, nu exista intr-un cuvant materiale calitative ale zonei noastre!
Singurul loc unde poti gasi informatie turistica actualizata este Centrul de Informare Turistica din Sinaia, unde lucreaza cativa specialisti. Insa sa vedeti ridicolul situatiei: aceasta structura primeste materiale de promovare de la unitatile turistice din Sinaia in mod gratuit si le face publicitate practic la fel de gratuit. Ei bine, sunt proprietari de pensiuni care nu inteleg acest lucru. Nu pot concepe ca au nevoie de materiale de promovare si nici nu inteleg de ce le-ar gazdui gratis, Centrul Turistic. Motiv pentru care nu realizeaza absolut nimic si se limiteaza la agatat turisti prin gari!
Daca in Valea Prahovei se mai misca turismul cat de cat, datorita in special renumelui si mediului natural, in Bucegi este vai si amar. Cabanierul Popescu si cabanierul Ionescu implementeaza turismul propriu in zonele lor. Parerea mea este ca o parte din acestia ar trebui controlati si amendati periodic. Dar nu este nimeni care sa traseze niste reguli la care sa subscrie toate aceste persoane implicate in turism!
Nu cred ca ai cum sa reusesti in turism daca privesti de acum spre FOTE 2013, dupa cum nu ai cum sa ai o afacere turistica daca nu stii mare lucru despre turism! O locatie turistica aparuta in 2010 care a fost ridicata in scopul obtinerii unor avantaje cu ocazia acelui festival, va trebui imbunatatita an de an pana in 2013. Si trebuie sa mai si reziste „pe piata”!
Pana atunci sa constatam, ca noi nici cateva indicatoare nu reusim sa schimbam de ani de zile…dar abordam totul „cu experienta europeana si profesionalism”!