Velo Valahia sau cum sa te dai cu „bicicleta” pe aproape 38 milioane de euro

Introducere

Ideea cu proiectul acesta am auzit-o de ceva vreme dar nu am avut timp sa o studiez un pic. Prima reactie a fost de amuzament :)))

Deci, de la Centru se da in teritoriu comanda ca trebuie luate fondurile pe partea de bicicleala. Adica multe milioane de euro pentru 3000 de km, studii etc… bani gramada si toti europeni. „Interesul” va fi maxim, cu ocazia asta se mai latesc si batatoresc niste drumuri pe care se va putea intra si cu mijloc auto. Nu va exista mare lucru pe teren din punct de vedere al unui traseu pentru bicicleta, cateva indicatoare… niste vopsea…

Nu iti va veni nimeni sa-ti verifice, tie Consiliu Judetean, ce nu ai facut prin muntii Baiului, Grohotisului, Ciucasului, Tataru-Tabla Butii sau prin sate :))) Nicio institutie din Romania nu se va lua de 3 consilii judetene :)) M-am uitat pe proiectul „Velo Valahia”… Nu e nimic serios in el, sunt doar chestii care dau bine pe hartie, liniute si cerculete pentru oamenii de birou si atat. Uite asa se fac bani din hartii.

Vor fi doar alti bani europeni cu care nu vom face nimic.

Nu o sa controleze nimeni nimic si pentru ca avem frustrarea aceea, ca nu stim sa depunem proiecte si ca e bine sa luam cat mai multi bani europeni. Ca prea cotizam mult, nu-i asa?!

Proiectul – detalii generale

 • face parte din PNRR (Planul  National de Redresare si Rezilienta)
 • in cadrul Pilonului IV se afla Componenta 11 – Turism si cultura, de care se ocupa Ministerul Dezvoltarii
 • in cadrul Componentei se afla Investia I4 care face referire la implementarea a 3000 km de trasee cicloturistice la nivel national
 • obiectivul proiectului este foarte clar: „sprijinirea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii de trasee cicloturistice la nivel national”
 • aceste viitoare trasee trebuie conectate la reteaua europeana „EuroVelo” precum si „reconfigurarea traseelor aferente acesteia”
 • apelul de finantare s-a deschis la data de 05.12.2022
 • ca sa fie eligil proiectul trebuie ca traseele propuse sa indeplineasca 3 conditii: sa traverseze 3 judete, sa fie continue pe o lungime de cel putin 150 km, de la axa lor se pot face deviatii de circa 10 km catre diverse obiective turistice-culturale.

Proiectul – detalii regionale

 • se numeste Velo Valahia
 • are 457 km
 • sunt asociate Consiliile Judetene Prahova, Buzau, Vrancea – deci au indeplinit prima cerinta
 • aprox. 243 km de trasee vor fi in judetul Prahova, aprox. 129 km in judetul Buzau, aprox. 85 km in judetul Vrancea.

Costurile proiectului Velo Valahia se ridica la IMENSA suma de: 186.516.379,5 lei fara TVA.

Imagine de ansamblu cu traseul „Velo Valahia”, cum traverseaza 3 judete.

Valea Prahovei si vecinatati:

Velo Carpatica (nu exista nici asta!) vine de pe la Cota 1000, dinspre Moroieni-Dambovita si ar iesi pe la Predeal, adica e pe drumul national (pe hartie si asta). 

Cu portocaliu, traseul de milioane de euro Velo Valahia. 

Acesta pleaca din Cornu pe directia Sotrile-Secaria, e un drum de pamant de la Crucea din Cornu, ocoleste Sotrile si iese prin centrul Secariei, urca pe muntii Baiului, cu ramificatii:

 • spre Sinaia pe langa padurea din zona Valea lui Bogdan, nu stiu de ce nu au folosit drumul forestier valea lui Bogdan, poate pentru ca apartine de Comarnic. La ora actuala nu exista ramificatia spre Sinaia, e pajiste, padure, panta mare, pe acolo te poti da cu schiurile nu cu bicicleta. Merge apoi pe marginea DN 1 si va iesi la intersectie cu DN 71 spre Targoviste. Varianta spre Sinaia implica sume uriase si inutile in raport cu folosinta. De urcat din Sinaia nu mai zic.
 • spre Busteni prin muntele Zamora, pe drum forestier
 • spre Azuga, acel zis „drum al afinarilor” deja folosit de biciclete

Cam toata culmea Baiului este in proiect si se coboara apoi pe ceea ce s-a dorit a fi Transbaiul. Ramane de vazut daca nu cumva folosindu-se drept paravan proiectul, se va realiza Transbaiul. Adica eu asta cred ca se va face. Nu au voie sa asfalteze dar pot face ziduri de sprijin, asterne niste straturi de pietris… Sunt prea multi bani pentru niste prapadite de trasee de bicicleta :)))

Apoi se coboara pe Transbaiu in Valea Doftanei se urca pe muntii Grohotisu, se iese la limita dintre judetele Prahova si Brasov pentru a se urca pe muntii Ciucas, dupa care se ajunge in pasul Boncuta pentru a urca la Tabla Butii… coborare pe tot muntele pe directia Slon-Cerasu…etc.

Parerea mea este ca s-au intalnit niste oameni de birou in sediul mare din Ploiesti, au dat drumul la net, au pornit Maps si s-au apucat de treaba. Uite si pe aici, si pe dincolo, sa iasa milioanele de euro…

Cei 243 km de trasee cicloturistice din Prahova… e mult si daca-i bagi pe toti la 1 milion de euro. Practic, eu cred ca cu banii pentru trasee de bicicleta se vor face drumuri, neasfaltate ca nu au voie (dar fiind Romania, s-ar putea sa nu fie valabil) prin munti si paduri. Sub diferite pretexte „bicicliste” se vor corecta denivelari… sa vezi ce circuit faci cu jeepul din Secaria pana la Azuga peste Baiului si apoi mai vii o data dar din Azuga pana la intersectia cu Transbaiu si o iei la Valea Doftanei.

Vor comanda „un milion de indicatoare”, in teren ajung 100, restul vor fi aruncate, deteriorate de turisti inconstienti sau ciobani.

Vor face drumuri de 4 metri latime si cand le zici „ce naiba faceti ma’ hotilor, aici?”, vor spune ca nu puteau reabilita sau realiza traseul fara un utilaj, gen excavator :))) Ca doar nu vor cara in spate cele necesare 🙂 Sa vezi deconturi cu consum de combustibil de 1000 euro la 10 minute :)) Mai vin aia cu exploatarile forestiere „mai strica” si ei…

Caracteristicile proiectului…

altele decat impartitul banilor 🙂

Sunt 27 de localitati in Velo Valahia, partea prahoveana.

Ce trebuie sa faca Prahova

Ce trebuie sa faca Buzaul si mai jos imaginea cu traseele buzoiene:

Ce trebuie sa faca Vrancea

Sub conducerea domnului presedinte de sedinta :))) au dat un print screen si aia a fost. Cand lucrezi la stat, un pic de tot trebuie sa fii istet si e de ajuns. Bietii privati, oamenii care mai si fac ceva pentru tara asta, sunt sufocati de hartii cand depun cate un proiect. Si astia depun o captura de ecran ca dovada ca fac treaba pe vreo 80 km :)))

Alte acte, inceputuri

Pe 29.11.2022, Consiliul Judetean Prahova aproba hotararea cu nr. 419, cu diverse detalii in aceasta:

Cate ceva de prin acordul care se incheie intre Consiliul Judetean si UAT-uri:

Probabil ca se poate lucra si 3-5 ani la proiectul acesta la cati bani sunt. Mai reparam pe colo, indreptam pe dincolo dar si cand va fi gata!!!

Pai,cand va fi gata vor fi fix 5 ani si la revedere, asfaltam daca am facut ceva. Daca nu am facut, tot e bine, ca am scapat nefacand.

Si neaparat confidentialitate stricta ca doar sunt bani europeni :))) Stiti cum e cu banii europeni? Nu stiti?

E secret maxim-maxim, suprascrie pe cele de siguranta, de serviciu, de orice…

Seriful e CJ-ul, cu banii, totul trece pe acolo… dar nici punctul 8 nu e de colea. Sunt ca fratii in proiectul acesta, asta dovada de „incredere” 🙂

Este exact ca in serialul acela pe cat de ironic, pe atat de real. „O sansa ca asta vine la 100 de ani!” :)) „Cine sa te prinda ma’, io?”

Ce au inteles personajele din „Biblie” se rezuma la „dar din dar se face rai!”…tu imi dai mie, eu mai departe, sa ajunga la toti… „Asta-i drumul, tine-o tot asa” :)))

Anexat hotararii se afla si un raport in care se vorbeste numai de bine de tot ce inseamna bicicleta :)))) E atat de penibil… de jena, din bun simt cred ca directorul nu si-a pus nici nume si nici semnatura. Daca l-a scris el/ea si nu domnul de la intrare cand iesea din schimb.

…”sprijinirea transportului durabil etc”. Tot ce se spune este doar pentru a mai face un pas inainte. Pentru o hotarare ai nevoie de un raport, nu trebuie decat sa cauti pe net povesti despre binefacerile deplasarii cu bicicleta… si ala e.

Nota de fundamentare

E clar ca exista si o nota de fundamentare, corespunzatoare, sa dea valoare si sa arate utilitatea 🙂 Pentru oamenii de birou sunt doar niste spatii mai mult sau mai putin bine umplute cu credibilitati. Cine vede si nu stie, isi imagineaza ca asa si trebuie sa fie :))

Chestiile cu Drumul Fructelor, Drumul Vinului, Ruta turistica Valea Doftanei etc sunt niste incercari slabe de a promova patrimoniul judetului, lipsite de consistenta. Cateva panouri indicatoare amintesc de aceste basme superficiale. Dar daca faci acte, construiesti povestea din acte… asa ii dai viata.

In afara de obiective culturale sau naturale nu exista nimic fizic :))) Cu siguranta prin statiunile mentionate va fi ceva dar in alte parti… 

Sunt 38 milioane de euro de impartit.

A, dar vin tare din urma si alte asocieri de Consilii :))) 

Bihorul, Clujul si Alba au pus-o de Velo Apuseni. Din Velo Apuseni se desprinde in terenul judetului Cluj, de fapt se suprapune cu:

Velo Rauri de 95 de km si 

Velo Carpatica de 115 km.

Numa’ sa treaca iarna asta. A, dar stai ca se fac bani si din hartii… 

Hai cu treaba!!! :))))

 

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. tvarheolog spune:

  Eu zic ca e karma pentru opțiunile dumneavoastră politice pe care le-ați avut in ultimii aproximativ 6-7 ani. Unele au fost jignitoare pentru mine. A meritat răbdarea.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sper ca ati incercat sa faceti o gluma :)) Eu puteam sa sustin si Partida Rromilor nu are nicio legatura cu astfel de proiecte. Nu inteleg cum sa fie optiunea politica a cuiva jignitoare pentru altcineva? :))) Oricum, dvs si cu mine nu ne cunoastem asa ca nu vad cu ce ati fi putut fi jignit…
   Daca insa ati avut rabdare 6-7 ani, acum pot sa va scriu si eu un comentariu mai lung sa va dau un pic satisfactie politica. Initial, mi s-a parut ca USR va face treaba dar na, nu s-au priceput. Dacian Ciolos cum s-a afisat pe la Crucea de pe Caraiman ca a facut el si a dres, nu mi-a mai placut, apoi a fugit din USR. Slabi de tot si el si mai ales Barna. Nicusor Dan nicio speranta :)) bietul de el nu stiu cum s-a complicat cu capitala, ca acolo nu functioneaza teoremele lui 🙂 Dar hai ca madame Clotilde e implicata. Imi placea si de Piedone dar l-au saltat astia 😦 Poate cu George Simion m-am inselat dar eu m-am axat doar pe faptul ca era urmarit si persecutat de institutiile statului. Unde se ducea omul si incepea sa vorbeasca il luau jandarmii la intrebari. Dar a derapat total de la ce promitea, are tot felul de discursuri… si eticheta de „agent rus” pusa de ministrul Economiei, nu cred ca i-o mai dezlipeste cineva. Raportat la PSD si PNL am scris si cand au facut bine si cand au facut rau, dar sa nu ne amagim ce naiba, acum si-au dat mana la impartit prin tara asta. Dar majoritatea decide, si eu nu sunt deloc jignit ca alianta asta conduce tara. Nici nu ma afecteaza cine conduce, va spun sincer. Ei doar sunt alegerile momentului, ale acestui timp. Si evident alianta este reflexia societatii, nu vad de ce ar fi o suparare. In democratie, stiti presupun, e libertate din toate punctele de vedere. Am fost intrebat recent, ca exemplu, ce parere am despre LGBTQ si am spus ca nu am una. Ca nu ma intereseaza 🙂 Nu ma bag nici in intelesuri religioase, chestii cu familia pe subiectul acesta, ca nu isi au rostul. Majoritatea a vrut democratie, valori europene si asta avem. Fiecare face ce doreste cata vreme nu deranjeaza pe altul, nu incalca legea… e chiar simplu.

   Insa, un proiect de asemenea amploare, „sa te dai cu bicicleta pe 38 milioane de euro”, este exagerat rau de tot si nu avea cum sa treaca pe langa mine, care am parcurs intreg judetul Prahova in lung si in lat pe bicicleta, bifand toate localitatile, satele, drumurile :))
   Sa va mai pastrati „putintica” rabdare si pentru anii urmatori, pentru a vorbi despre karma. Sigur veti constata ca aveti dreptate cu karma cu acest proiect. Dar nu pentru mine, pentru altii, ca nu depun eu cererile de plata.

   Deci, dvs ati asteptat atatia ani sa scriu eu ceva care ma afecteaza si dvs sa va bucurati! Imi pare rau pentru asteptarea atat de lunga, daca imi scriati in privat, sigur gaseam o solutie, nu sa stati suparat 6-7 ani. Nu e nicio ironie, as fi incercat sa gasesc o solutie, e asa cam trist ca un om poate tine suparare atatia ani.
   Sanatate si numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

 2. cbholganza spune:

  Acesta este un proiect grozav. unul nobil și el. sper sa ai succes in asta.

  Apreciază

  1. Multumesc, ceva tot va fi 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.