Stiri din Busteni, din munti, vecinatati si din alte domenii…

Saptamana trecuta, cred ca joi sau vineri, prin orasul Busteni au aparut o serie de „constructii” din lemn si metal, cu rolul de a adaposti pubelele de gunoi. Daca nu iesea primarul in functie, d-l Mircea Corbu cu o precizare pe Facebook, cine stie cand am fi aflat care este rolul acestor chestii. Oamenii au crezut ca se doreste un aspect civilizat si, totodata, un spatiu imprejmuit unde sa nu mai arunce oricine din masina sacii menajeri. Unii au crezut ca este o investitie a societatii de salubrizare care doreste sa colecteze mai eficient ce este reciclabil; adica sa nu le mai amestece in masina 🙂

Ca pana la urma sa aflam ca ar fi niste chestii realizate pentru a nu permite accesul ursilor la pubele, de catre un institut silvic, pe fonduri europene.

Daca imi amintesc, acum vreo 7-10 ani a mai incercat o firma pe valea Cerbului-Gura Diham, Acvatot parca se numea, sa faca niste lucruri asemanatoare. Au turnat platforma betonata, au realizat imprejmuire metalica, ba chiar au facut banci si gratare… numai ca, nu a rezistat nimic, s-a furat tot. Sa vedem cu acestea ce va fi… deocamdata, nu am vazut pe cineva sa lase capacele jos sau sa deschida usile. Este un afis mic pe aceste „custi” sa le zicem 🙂 dar problema nu este ca oamenii nu mai stiu sa citeasca ci, alta, care tine de mentalul colectiv.

La Busteni, orice se face, intai se priveste nu spre utilitate sau motivatie, ci se abordeaza problema de la „sigur e vreo smecherie la mijloc”. Vor trebui sa treaca multi ani pentru ca locuitorii acestui oras sa aiba incredere in administratia orasului si in ce se face. Foarte multi cetateni cand observa vreo investitie, vreo lucrare, se gandesc ca este vorba de vreun furt din bani publici sau ca nu exista acte. Si eu sunt din aceasta categorie.

Deci, s-a facut un lucru bun pentru oras.

Unii spun ca si-au pierdut increderea in primarul actual dar cred ca abia dupa vreo 2 ani ar trebui trase niste concluzii, nu la cateva luni. Altii, cine stie cu ce scop, povestesc ca d-l primar a stat la discutii circa 4 ore cu fostul senator, d-l Savin. Adica, s-au inteles cumva asupra orasului 🙂 Daca ar fi adevarat, eu sper ca s-au inteles la cum trebuie facute lucrurile mai bine pentru cetateni 🙂

Cei care trec cu masinile inca nu si-au pierdut reflexul si depoziteaza sacii langa aceste imprejmuiri. Daca eram la Sinaia, se montau niste camere de supraveghere, sau existau deja… Asa, trece unul si si-a batut joc de munca altora.

Vorbind de Sinaia, acolo s-a scos un post la concurs, sa te uiti pe camere, mai ales 🙂

Despre munte… pai, vreme se prezenta dimineata cam asa:

Este ceva de genul iarna-ploaie; oricum, in aceasta noapte a plouat niste ore bune.

Referitor la munte, am observat perpetuarea unui mai vechi conflict: Salvamont-Jandarmerie Montana:

Adica se refereau la:

Din postarea:

Mai mult de atat, salvamontistii atrageau atentia asupra unui lucru:

Se intelege ca sunt institutii ale statului care considera ca orice actiune este una deosebit de grea, chiar eroica 🙂 Unde intorci capul in tara asta, e plin de eroi. Cu atatia eroi, miza ramane aceeasi: sa nu ajungi pe mainile sistemului sanitar romanesc. Oricum o dai, ai mari sanse sa mori cu zile, fie de la „n” virusi si bacterii, fie prajit de viu. Deci, ori cineva provoaca astfel de situatii intentionat, ori suntem incompetenti de-a binelea. Pana la urma, efectul este acelasi asupra populatiei.

Ar trebui scoasa cotizatia de la Sanatate din salariu, ca reprezinta in acest context, de vreo 30 de ani, doar un fel de furt. Ar trebui sa fie o cotizatie optionala. Si pe acest suport emotional, o sa vedem din ce in ce mai mult AUR crescand in sondaje. Vom vedea ca „dreptate pentru Romania” va triumfa in fata a orice, tocmai pentru ca se propun solutii imediate.

Ma uitam la George Simion… in 8 minute de la postarea sa, adunase aproape 2000 de aprecieri. Nu stiu care politician aduna atat de multe si atat de repede:

Acum, nu stiu ce incerca el sa faca dupa ce au murit pacientii de la Bals, in fata ministerului zis al „Sanatatii”. Ai fi putut crede ca dadea startul unei revolutii, insa lucrurile acestea se fac mai ales cu ajutorul Armatei; o Armata condusa la momentul prezent de o puzderie de generali, cred ca faci o divizie din ei :))

Oare o exista vreo tara europeana care sa ne depaseasca la numarul de generali si de parlamentari?

In acest timp, soldatii isi cumpara din bani proprii, parazapezi de la Decathlon etc si mai sunt si postati pe Facebook cu aceste piese de echipament:

Mi-am adus aminte ca este si un concurs de schi la Busteni:

Cupa Caraimanul, Cupa Kalinderu

Tot zilele trecute, a fost trecut in rezerva unul dintre cei mai capabili subofiteri de la B 21 Vanatori de Munte din Predeal. E vorba de subofiterul de comanda, Ervin Oros, un om extraordinar, cu care m-am intersectat deseori:

Facea o echipa formidabila cu oricine din batalion, in special cu comandantul batalionului (in dreapta imaginii, cu bereta verde, d-l colonel Cristian Cristescu).  Nu prea ma bucur ca iese la pensie; era un personaj profesionist care aducea Armatei prestigiu si credibilitate.

Si o alta amintire, legata tot de plecare, o alt fel de plecare, dar nu am avut timp sa o mentionez la timpul respectiv:

Cand incep sa moara din cunoscuti, cred ca se cheama ca imbatranim…

Mai am si doua stiri despre natura:

Va dura cel putin 20 de ani implementarea la asa ceva 🙂 Crezi ca oamenii pe la sate vor face altceva decat fac de sute si sute de ani? Omul cand isi face curatenia de primavara prin curte/livada, da foc la frunze si paie uscate. Il amendezi in curte la el?!

Iar la Brasov, primarul Allen Coliban propune o idee superba: un parc natural intins din Brasov si pana la Predeal. Ramane de vazut cum se va descurca cu taietorii de padure de la Kronstadt:

Despre Parcul Natural Brassovia… ar fi mai multe de completat. Poate gasesc timp in aceasta saptamana sa-i trimit propunerile primarului.

Mai erau stiri despre relocarea ursului din Predeal,  cel care alerga un schior pe partie, ursul fiind trimis tocmai pe undeva prin Bihor etc. Nu am avut timp pentru ca sunt prins, cum multi prieteni stiu, in diferite proiecte. Cu aceasta ocazie, asigur pe unele persoane ingrijorate ca a ajuns USR-PLUS la guvernare, ca nu am in vedere nu stiu ce intentii, deocamdata 🙂 Cel putin pana la 1 august am de finalizat o serie de lucruri. O astfel de decizie se sprijina pe aprecierile colegilor, elevilor si parintilor acestora.

Apoi, profesor de Istorie la Predeal nu e totuna cu profesor de Istorie la  un liceu din Bucuresti, ca exemplu. Nu exista salariu/functie pentru care as parasi acest post si nici vreo motivatie, cel putin in acest an scolar. Multumesc d-lui profesor Ioan Campan, azi la pensie si dumnealui, care mi-a tinut intr-o zi un discurs deosebit si, astfel, m-a orientat spre Invatamant. M-a luat cu „Ma’ baiatule…” 🙂 … eu sunt batran, cine o sa le mai spuna atator elevi ce a fost la Predeal, despre granita, despre miile de soldati morti aici.? Mai bine ca tine nu are cine sa o faca, gandeste-te bine.” Pe atunci, ii exprimasem neincrederea in sistemul educational, in ce se intampla la Predeal, ca nu se vede nimic serios.

Si dansul mi-a spus: „Fa-le tu; profesor de Istorie la Predeal este unul dintre cele mai importante posturi intr-un oras ca acesta.” Eu ii spuneam ca stiti, la cate interese sunt prin oras, unii nu ar fi prea fericiti de prezenta mea :). La care el, ferm convins si isi sustinea ideile dand din maini, venea cu tot felul de argumente unele care ma amuzau atunci: „Nu auzi ma’ ca acolo e locul tau?!” 🙂

Iar azi, deja facem pasi spre un mic muzeu, spre un optional de istorie locala pe care as vrea sa-l vad extins de la Predeal la Breaza, avem un cerc de istorie plin de energie care abia asteapta sa cada restrictiile. Si sti ca faci ce trebuie atunci cand elevii iti umplu mesageria cu felurite propuneri, idei, probleme, scuze sau cand in timpul orelor iti deseneaza pe coli A4 mesaje de multumire. Imi este dificil sa redau tot ce presupune activitatile din ultimul an sau ce intensa activitate de cercetare se deruleaza pe Valea Prahovei de catre multe persoane. S-au descoperit o multime de chestii noi: locul unui vechi cimitir al Manastirii Sinaia, celebra Cruce a Ciobanului, multe altele.

Vorbeam mai sus, de Parcul Natural Brassovia, poate, intr-un articol viitor, voi prezenta ideea unui proiect urias in muntii Bucegi, o idee pe care am impartasit-o deja autoritatilor. S-ar putea realiza in mandatul d-lui Corbu si ar fi o sursa importanta de venit la bugetul orasului si ar da un sens, adica ar lega multe investitii facute fara cap, in Bucegi.

Sper sa si fie inteles :))

Pentru ca am vazut ca in cazul alternativei la autostrada, multi s-au uitat la ea si nu au inteles. Exceptand pe unii din Armata 🙂 asadar, ma refer la institutii.

Pai daca abia in 2030 crezi ca e gata autostrada, nu e mai bine sa faci niste rute alternative care pot fi gata in 2-3 ani? Sa ai de la Paralela 45 pana la Predeal, multe optiuni de iesire din DN 1, toate conectate cu Transilvania. Sa iesi din DN 1 la Paralela 45, Urleta, Campina, Nistoresti, Comarnic, Busteni, Azuga si pe oricare din aceste variante sa ajungi in zona Brasovului…

https://buceginatura2000.com/2019/08/01/autostrada-pe-valea-prahovei-sau-retea-de-drumuri-modernizate/

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Etravel spune:

    Omul cand isi face curatenia de primavara prin curte/livada, da foc la frunze si paie uscate. Il amendezi in curte la el?!

    Ca sa il amendezi in curte la el trebuie sa si intri in curte la el, ceea ce e usor ilegal fara acceptul persoanei respective.

    In rest, ma omori cu articolul ala in care vrei sa faci nu stiu cate alternative la DN1, cu care de fapt nu ai face decat sa poluezi si sa distrugi mediul in Valea Prahovei.

    Apreciază

    1. Fii atent ca am dreptate! 🙂 Sau sunt aproape de ea.
      Observa putin situatia din aceasta perspectiva: statul nostru vecin are ca scop, nedeclarat evident, dar acesta este si va fi permanent, ruperea Transilvaniei de Romania. Singuri nu au cum sa faca asta si joaca la dublu sau la triplu: sunt si cu Uniunea Europeana, din Rusia cumpara vaccin, le place si de China. S-ar alia cu oricine si ar face orice doar sa ia provincii de la statele vecine. E demonstrat ca la scara timpului rezista cine stie sa joace mai bine. Azi exista NATO, maine poate sa nu mai fie. Iar noi nu suntem legati cum trebuie de aceasta provincie romaneasca, Transilvania. In scenariul unui potential conflict sunt luate in calcul felurite posibilitati si te asigur ca nu e deloc greu sa izolezi rutier si feroviar Transilvania de restul tarii. Fiind drumuri multe, nu mai ai cum sa le blochezi pe toate.
      Pe parte de mediu, nu se distruge natura cine stie ce: creandu-se breteaua propusa de peste 10 ani intre cabana Gura Diham si Dihamul Militar, se poate alege rutier: spre Rasnov sau spre Predeal. Asfaltarea drumului dintre Sacele si Azuga, va duce la limitarea taierilor de padure care nu vor mai fi rentabile pentru autori.
      Nu va mai fi poluare in Valea Prahovei pentru ca nu vor mai fi coloane.
      Valea Doftanei se va dezvolta turistic, va fi aceeasi chestie cu taierile de padure daca se asfalteaza drumul Traisteni-pasul Predelus (unde era vama)- barajul Tarlung (DN1A).
      Ideea este sa risipesti toate aceste masini care blocheaza Valea Prahovei. Legatura dintre Valea Prahovei si Valea Doftanei este deja asigurata de drumurile: Nistoresti-Sotrile-baraj Paltinu si Comarnic-Secaria-Valea Doftanei.
      Din Busteni ai avea optiunea de iesire din DN 1 spre valea Cerbului, din Azuga ai avea o alta iesire plus o bifurcatie spre Predeal.
      Trei noi conexiuni rutiere spre Transilvania.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.