Circ in Parcul Natural Bucegi: „Imprejmuirea” de bun simt a Sfinxului

In ultima luna, au fost niste actiuni derulate pe Bucegi care au fost destul de mediatizate. Voi enumera trei…

1. Campania „Bun Simt Turistic”, singura care si incearca sa atinga latura morala a celor care vin pe Bucegi. Este o actiune frumoasa, civilizata, sunt de acord cu ea dar… o consider prea civilizata in raport cu ce se intampla pe Platoul Bucegilor. In principal, actiunea urmareste ca turistii sa constientizeze ca nu trebuie sa se mai urce pe Sfinx, pe monumente naturale. Evident, sa nu mai lase tot felul de deseuri…

2. Actiunea unor parlamentari care si-au dat mainile pe terenul decopertat de pe Bucegi, teren pe care se vor construi vile.

3. Live-ul lui Lucian Mandruta de la locul unde vor edificate constructii pe Bucegi.

In urma cu 5-10 ani faceam si eu anumite actiuni, perfectionate ulterior de-a lungul anilor si contabilizate cu amenzi de miliarde lei vechi. Plus diferite aspecte: inchiderea gropilor de gunoi, devoalarea unor planuri imobiliare etc. Diferenta este ca astazi nu mai am timp sa ma ocup de astfel de probleme. Pentru ca anii trec, lucrurile se fac la timpul lor, lumea evolueaza si nu ai cu cine sustine o astfel de lupta. Societatea de astazi, pe fondul greselilor oamenilor politici, a hotiilor si a coruptiei, a ajuns sa se pronunte in orice domeniu. Este o faza in maturizarea societatii, de implicare fortata a acesteia, din cauza coruptiei. De aceea au si aparut tot felul de ONG-uri cu vederi limitate: sa nu se taie niciun copac, sa nu se impuste niciun animal etc. Daca oamenii au vazut ca de 30 de ani autoritatile permit defrisarea la scara larga a Romaniei, au luat atitudine. Ca nu toate atitudinile sunt constructive, ca unele sunt radicale, nu ai ce sa faci deocamdata. Mai dureaza pana fiecare specialist isi va gasi locul, pana toate institutiile vor functiona in folosul tarii, pentru cetateni. Pana atunci, incearca doar sa-ti faci o cabana, vila etc, intr-o arie protejata ca devii imediat subiect la Stiri, taie vreun copac si deja furi, vaneaza legal si deja ucizi fauna tarii, daca ursul ataca niste copii pe strada, el nu e de vina, tot oamenii sunt… fiindca i-au taiat padurea…

Sunt niste vremuri de haos in care nu ai cum sa asezi prea multe pentru ca toata lumea stie de toate.

Revenind la actiuni. Sunt ferm convins de buna-credinta a celor de la Bun Simt Turistic, a acelor parlamentari si a lui Lucian Mandruta. In mod sigur, pe oamenii acestia chiar ii intereseaza protejarea mediului, nu doar a Bucegilor. Numai ca, actiunile lor in contextul intereselor din Bucegi sunt… fara finalitate. Adica sunt utile doar in acel moment si atat. Mai departe, se uita si gata, a trecut.

Apoi, nicio institutie cu atributii in Bucegi nu va face vreo actiune de protejare a mediului daca aceasta loveste in cei cu interese in Bucegi. In afara de plantari, montare de panouri, tinut de mana la Sfinx, alte chestii nepericuloase, nu veti vedea niciodata altceva. Nici nu ai cum sa lasi asa ceva sa se intample, ca nu cumva din daruire si interes pentru mediu, sa amendezi din greseala pe vreun smecher cu conexiuni politice si sa-ti pierzi serviciul. Nici vorba ca acestia nu stiu ce se intampla sau unde pe Bucegi numai ca, politica strutului e cea mai sanatoasa. De aceea, e perfect, sa vina ONG-ul nu stiu care si sa faca ei. Noi sustinem, cum sa nu sustinem, ca dupa aceea scriu de noi ca nu ne pasa.  Daca faci in fiecare zi cate o tinere de mana la fiecare piatra din Bucegi, toata lumea vine. Mai chemi si presa si din saru-mana nu mai iesi. Pentru ca nu e nimic periculos dar nici de viitor!

„Imprejmuire” la Sfinx

In timp ce la Sfinx se atragea atentia ca nu trebuie sa ne mai urcam pe acesta, cu televiziuni, jandarmi, rangeri etc, un pic mai jos, la vreo 300 metri, puzderie de oameni se urca pe alte stanci similare, pe langa un panou care interzicea astfel de actiuni; de urcare pe stanci. Dar nu asta era important, ca langa eveniment se intampla asa ceva, ci stirea, ca poate vede Bucurestiul ca facem si noi ceva pe aici, cat luptam. Concret… nu se schimba nimic.

Orice lucrare care afecteaza Parcul Natural Bucegi va continua… pentru ca fenomenul nu este inteles de societate dar si pentru ca aceia care ar fi trebuit sa-l limiteze nu au stiut cum sau nu au vrut de frica pierderii posturilor.

Mai jos putin de evenimentul de la Sfinx, la o aruncatura de piatra 😉

Viitorul Parcului?

Daca vrei sa nu se schimbe nimic in Bucegi, sa ramana muntele cum este azi, asa ceva nu mai este posibil. Nimeni din zecile de mii de iubitori declarati ai Bucegilor, nu a urmarit ce se intampla si ce fac institutiile de mediu in acesti ani. Vag, au luat atitudine la demersurile unor autoritati locale. In rest, fiecare si-a vazut de treaba. Daca postezi tu, ma arat si eu ingrozit, dau mai departe si gata, „s-a facut ceva”. De fapt, nu se schimba nimic, e ca o vorba care umbla de colo-colo. Oamenii spera ca se va sesiza cineva care nu exista decat in imaginatia lor. Nu are cine sa se sesizeze. Cine trebuie sa se sesizeze stie cu mult inainte sa apari tu cu poezia pe Facebook. Dar pe ideea de ce sa ma expun eu, scrie mai bine tu, nu vad, nu aud. Sunt asa din cauza coruptiei sadite in fiecare institutie de catre alesii tarii. Ca angajat al mediului trebuie sa faci cat mai putin sa iesi in evidenta, sa nu ai idei, sa executi. Deranjezi, ai plecat.

Ca sa schimbi ceva in Bucegi, adica sa limitezi, sa intarzii, sa te opui cu succes, ai nevoie de cateva lucruri: de timp, bani si de cateva persoane. Iti trebuie timp pentru a vedea ce fac toate institutiile cu atributii in Bucegi, bani sa platesti cativa oameni care „isi fac veacul” pe munte si care vad orice, cine intra, cine iese… si de cateva persoane dedicate mediului care merg pe munte periodic. Zecile de mii de iubitori ai mediului sau ONG-urile iti pot face galerie, nu au cu ce sa ajute. Adica… tu postezi un camion cu lemne si scrii ceva negativ dupa care le spui, scrieti si voi: „Hotii!” Si „Bis” de 10.000 de ori. Doar cu asta pot sa te ajute 🙂

Ai de asemenea nevoie de 2-3 avocati/juristi buni, cu care sa combati orice act apare, de orice fel… Lucrurile nu se schimba prin strangeri de mana, live-uri sau interpelari. Vezi undeva o dezbatere, te duci cu argumente. Vezi vreo ilegalitate chemi Politia, Jandarmeria, Parcul, Garda Forestiera. Ati vazut pe careva facand asa ceva pe Bucegi? Evident ca nu! 🙂 Nu stiu daca e vorba despre spectacol sau ca le este frica… ori ca isi dadeau seama ca realitatea e alta.

Referitor la acel teren pe care se vor construi vile sau o vila, -nici nu mai conteaza pentru ca una daca asezi acolo, celelalte rasar ca ciupercile-, norocul parlamentarilor care au facut un lant uman a fost altul. Adica, noroc ca proprietarul s-a speriat prea tare sau s-a dat speriat 🙂 Ca altfel, ii chema la Politie pentru incalcarea proprietatii. Omul se poate duce si azi la Politie, pe motiv ca el are toate actele, ca de ce nu au venit cu observatii fie la dezbaterea Planului de management al ariei protejate, fie la institutiile care i-au dat lui actele. El poate spune ca… dom’ne erau unii pe proprietatea mea si nu stiu ce faceau pe acolo, o sarba ceva… Dar na, cum sa amendezi niste nevinovati? Ce le poti cere? Erau tineri nu si-au dat seama ce fac 🙂 Ideea este alta, ca nu-si pune nimeni mintea cu ei, ca nu inseamna ceva actiunea lor.  Inseamna ceva doar pentru publicul Facebook.

„Gardul” instalat duminica, 20.10.2019 la Sfinx. Este doar de decor, nu este un gard propriu-zis. Sunt un fel de borne legate cu franghie. Macar acum vor cobori cu franghia de pe Sfinx.

Tot viitorul Parcului!

Ati mers intre capatul lui DJ 713 si Babele intr-o zi de vara sau acum, intr-un week-end? Sau de la Babele la Omu? V-ati oprit un minut si ati privit de jur-mprejur? Poate ca da, poate ca nu. Un lucru atrage atentia in jurul tau: mii de oameni traverseaza aceste zone zilnic. Nu Facebook-ul, nu ONG-urile, nu institutiile de mediu, nu parlamentarii, decid viitorul acestei arii protejate ci vizitatorii. Ei, in primul rand. Absolut tot Platoul Bucegilor este colindat de oameni. Acestia schimba realitatea naturala intr-una antropica. Observam si ca nu exista de la Dichiu si pana la Omu decat cateva locatii turistice, doua-trei.

Vizitatorii, -la aprecierea mea, peste 1,5 milioane de turisti intra anual in Parcul Natural Bucegi-, forteaza dezvoltarea muntelui.

Trebuie introdusa si pe teren regula: cine este prins pe trasee nemarcate, va fi amendat. Oricine sustine protejarea muntelui dar umbla pe carari nemarcate, adica prin spatiile faunei salbatice, contribuie la degradarea speciilor faunistice. Daca ar fi liniste si nu s-ar arunca gunoaie, prin acele zone ar sta animale. Daca tot trecem periodic, animalele se obisnuiesc cu omul si vin dupa noi pana in orase.

Trebuie introdusa si in teren taxa de vizitare a Parcului. Intri in Bucegi platesti, esti informat ce sa faci si ce sa nu faci. De ce nu se ia aceasta taxa? De ce credeti?

Pentru ca poate nu mai vin turistii la noi. Dar si pentru ca se merge pe ideea ca lasa-i sa vina, cu cat functioneaza totul mai dezorganizat cu atat e mai bine. Fiecare face ce-l taie capul, umbla pe nemarcate sau pe toate pajistile de pe Platou, fac haos. Eu daca iau taxa si institui niste reguli deranjez; sau ma opun dezvoltarii; sau sunt ecologist radical; sau am ceva cu cineva. Fiind haos, apar neputinta si inactiunea. Lipsind organizarea, regulile, faci lucrurile cum vrei. De la turist la investitor.

In concluzie;

Nu stim nici sa protejam Bucegii, nici sa-i dezvoltam in vreun fel. Pentru ca nu avem coerenta si viziune in ceea ce facem. Daca tu iti faci aici o vila, nu are nicio treaba cu dezvoltarea cuiva. Poate a ta. Daca in loc de complex de vile, realizai un complex turistic logic si necesar in raport cu circulatia de pe DJ 713, cred ca lucrurile stateau altfel. O „puneai” si de o partie de schi-fond intre domeniul schiabil al Sinaiei si complexul tau, aveai treaba si iarna. Schiorul se cazeaza la tine si a doua zi la prima ora este pe partiile din Sinaia. Mai te gandeai si la o conexiune de viitor cu statiunea Pestera-Padina.

Un schior ce vine sa schieze la Sinaia nu are unde sa se cazeze pe munte, in conditii civilizate, decat la tine. Astfel, el nu mai sta la rand prin Sinaia, doarme direct pe munte. Incasari ai si tu, au si instalatiile de transport pe cablu sinaiene.

Cand vrei sa faci ceva doar pentru tine, de regula nu merge. Pe Bucegi este loc pentru toata lumea. In afara de seful Parcului nimeni nu poate aplica o viziune unitara de dezvoltare si protejare a muntelui. Asta evident dupa discutii cu toti factorii din Bucegi. Unele lucruri insa nu se negociaza si ar trebui aplicate imediat: taxa de intrare in aria protejata, sanctionarea abaterii de la traseele turistice, transparenta totala in orice proiect pe Bucegi. Orice proiect trebuie sa apara din timp pe site-ul Administratiei Parcului, pentru ca oamenii sa stie de el.

Bunul simt in Parcul Natural Bucegi nu ar trebui masurat decat prin cuantumul amenzilor acordate! Exprimarea: „Te rog frumos coboara de pe Sfinx pentru ca nu ai voie sa te urci pe monumentele naturale”, ar trebui sa fie completata cu „ca sa iti putem acorda noi o amenda de 2000 de lei pentru aceasta fapta”.

Din pacate, nu are cine sa aplice legea pe la Sfinx si Babele; in Bucegi, in general!

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. marius spune:

    Frumos articolul Adrian.Un comentariu as face si eu.Daca ar exista o canalizare nu s-ar supara nimeni ca se ridica vilele acelea.Dar nu exista.Toate cabanele existente sunt intr-o stare jalnica si tu sti asta.Problema este ca si la Cabana Piscul Ciinelu ca vor fi folosite in scop personal ca sa se poata tine chindii departe de ochii lumii si tu ca turist nu vei avea acces asa cum spui tu ca vor cistiga si transportul pe cablu si turistii.EI si-au asfaltat drumul si vin cu masinile de teren.Nu vezi in ce stare de degradare morala a ajuns tara asta? Esti naiv sa crezi ca se lucreaza pentru turisti.Daca voia unul sa faca bani moderniza o cabana inchisa sau degradata pe care o lua pe un pret de nimic.Si sigur profitul ar fi pe măsură.In Piatra Mare locuieste o familie si cabana e deschisa permanent.Ajungi la ora 21,00 ai unde sa te cazezi.Deci nu cred ca vilele acelea se fac pentru turisti.Timpul isi va spune cuvintul.
    Referitor la mersul in Rezervatie afevarat nu se plateste.Am fost in Ceahlau si am platit 10 lei,mi-a dat o hartă si indicatiile de riguare,plus un sac de gunoi.De ce acolo se poate?.Pentru ca conducerea Rezervatiei nu se ocupa si cum spui tu le e frica de scaunelul pe care stau. La Sfinx puse afise ca nu e voie sa il escaladezi,iar un jandarm sau cine este insarcinat cu mentinerea ordinii scoate carnetelul de amenzi si nu sta la discutie. Ar fi bani pentru multe lucruri de facut.Ai vazut la Babele cladirea Mediului? AUTORITATEA statului nu mai exista.
    In legătură cu mersul pe trasee nemarcate,in afară de capre negre,pe care nu inteleg de ce s-a dat liber la vînătoare,nu am văzut altceva.Le-am pus mere in citeva locuri dar ni am auzit sa coboare in oras sa manince copiii.La ursi la fel,au birlogul la cariera din Poiana Tapului si migreaza catre Cota 1400 pentru ca turistii lasa mult gunoi.Iara reprezentantii Rezervatiei ii pot amenda fotografiindu-i pe pajistile montane.Lege exista dar nu se aplica. Ma doare sufletul de tara asta si pina nu pui mina pe bîtă nu se va rezolva nimic.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ai dreptate, vilele nu se fac pentru turisti. Chiar proprietarul terenului a spus ca voia o casa unde sa mai vina el din cand in cand. Apropo de cabane: Miorita, Cuibul Dorului, Caraiman sunt de vanzare. Cred ca mai e cale lunga pana se ajunge la acelasi nivel cu vreun parc natural din tara.
      Sunt tot felul de probleme care au rezolvari dar nu se doreste.

      Apreciază

  2. Costin spune:

    Așa numita „taxă de vizitare” este neconstituțională!
    Îngrădește libertatea de circulație , drept garantat de Constituția României!
    Orice taxă de acces pe domeniul public al statului este de natură a îngrădi acest drept constituțional!
    Atunci când am fost eu ultima dată în Munții Bucegi, nu exista această taxă ilegală!
    Între timp,am înțeles că a fost introdusă și aici!
    Sunt curios să văd ce se întâmplă dacă refuz să o plătesc!

    Apreciază

    1. Si eu sunt curios ce s-ar intampla! Care afla primul se anunta 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.