Carti pentru cabana Malaiesti; Excursii la stane din Bucegi; Opinii despre biciclete, articole disparute si parcari

Intai cu subiectele frumoase:

Mai multi voluntari brasoveni, iubitori ai muntelui, cauta sa organizeze in cabana Malaiesti un colt de lectura:

Cei care cauta alternative la canicula si doresc excursii tematice, pot apela la experimentatul ghid montan Toni Ionita – Carpathian Tour Guide. Un domn educat, civilizat, cu multe cunostinte despre munte, turism si cu idei frumoase de petrecere a timpului liber. Nu e chiar de aici, de colo, sa te aduca omul cu masina pana la usa unei stane:

Opiniile  🙂

Se pare ca in urmatoarele zile, o sa mergem pe biciclete pana la Giurgiu. Iar vorbim multi, iar plecam putini 🙂 Sau poate in cursul saptamanii viitoare. Bine, toata lumea stie sa se urce pe o bicicleta si sa pedaleze. Dar nu toata lumea stie cum sa participe la trafic, cum sa transforme pedalatul in placere, nu in chin sau performanta. Daca te setezi pe plecare din punct A si atingere punct B, mai bine iei o masina. Face acelasi lucru si ajungi si mult mai repede.

Oprire pentru poze

De multe ori vad ciclisti pe drumuri care trec glont pe langa noi. Adesea, am facut la fel pana mi-am dat seama ca nu ma alearga nimeni si ca este tot timpul din lume. Tu decizi unde mergi, cat mergi, cand te intorci. Evident ca fiecare face ce doreste, fiecare se simte bine cum stie el mai bine. Trecerea pe la Manastirea Comana este sigur in plan…

Despre articolul disparut 🙂

Articolul nu a fost sters, l-am scos pur si simplu. Era un articol din anul 2012, care prezenta niste constructii realizate fara acte in muntii Baiului. Titlul era „Distrugeri ale mediului….”.

De ce l-am scos?

La Busteni si nu numai, apar periodic niste persoane pornite sa faca dreptate, spun acestea. Acum, eu nu am cum sa ma pronunt asupra scopurilor sau traumelor sau ce or fi in spatele actiunilor acestor persoane din simplul motiv ca nu le cunosc. Nici nu as vrea sa le cunosc pentru ca deseori, imprumutau detalii ca sa zic asa, de pe blogul meu si apoi le asezau in ceva jignitor. In timp ce ei injurau pe oricine la adapostul anonimatului, altii trageau ponoasele actiunilor lor, in speta eu si altii care mai luaseram pozitii contradictorii cu autoritatile 🙂

Intotdeauna, ce am facut, am facut la lumina zilei, cu propriul nume. Prin 2009-2013 cand autoritatile parca intrasera in letargie, se impuneau tot felul de actiuni in domeniul mediului, ca exemplu.

In prezent, justitiarii din 2019 imi tot distribuiau articolul, ca si cum faptele erau realizate ieri. Cum in ziua de azi, oamenii nu mai citesc, vedeau titlul si se apucau sa injure, ca uite ce au facut nenorocitii 🙂 🙂 Nu se uita nimeni la data articolului. Degeaba am pus un update 🙂 Nu conta ca intre timp au luat acte, au fost amendati, ca lucrurile din 2012 nu mai sunt valabile in 2019. Asa ca, deja erau impinse lucrurile spre ceva incorect, oamenii de buna credinta erau manipulati. Ce facem acum, scriem toata viata si jignim pe aceasta tema?!  Daca tu ai un meci cu nu stiu cine de 10 ani, eu nu am cum sa particip la asa ceva! Eu fac doar acele lucruri in care cred, niciodata nu am sa scriu despre ce face nu stiu cine in privat etc.

Cata vreme Politia, Parchetul, orice alta institutie a statului nu vede lucrurile semnalate de justitiarii anonimi, inseamna ca doar vorbim, ca nu sunt dovezi.

Eu cand scriam ceva acuzator, ma bazam pe probe. Ca si acum. A inceput nu stiu cine o constructie ilegala, pozam, intrebam de acte, mergeam pe la alte institutii. Apoi, luam toate probele si le lasam la Garda de Mediu. Adica, mai departe e treaba ta, ca institutie de control a statului, eu mi-am asumat suficiente riscuri. Si veneau amenda si masurile de indreptare a situatiei. Nu o faceam anonim sau prin intermediari. Nu pentru a poza eu in mare justitiar ci pentru a dovedi ca fiecare putem face cate ceva pentru a schimba in bine societatea.

Ma intrebau cativa prieteni despre parcarea de la Sinaia. Probabil o sa fac si eu o dezbatere, un articol mai larg, despre un subiect care acum nu prea pot sa-l abordez prea obiectiv ca nu am suficiente detalii.

E vorba de parcarea cu fonduri europene de la Sinaia, care va fi realizata intre gara orasului si hotelul Caraiman.

Desi, respect si imi place ce face Rise Project, gasesc fortata asocierea „sit istoric+perdea vegetala” cu proiectul parcarii. Asa, la instinct, cred ca miza ar fi cele 4 milioane de euro pe care deja a pus mana Sinaia. Rise Project foloseste temele sit istoric si natura, poate bineintentionati. Cred ca Rise Project a primit pontul si informatii de la cineva cu interes in proiect. Ori a fost exclus din proiect, ori omis 🙂 De la lucrari, evident!

Comentariile arata cat de mici suntem in astfel de mize. Sunt convins ca totul se invarte in jurul banilor, e invidia ca primarul Vlad Oprea iar a ajuns la struguri, ca de obicei 🙂  vor si altii macar un ciorchine, iar se dezvolta Sinaia, iar fac unii bani…

Fara sa studiez problema prea in detaliu, asta cred, ca e vorba numai de bani. Restul este altceva…

Pozitia viitoarei parcari… peste spatiul verde.

Chiar i-am spus unui prieten, referitor la acest proiect, asa:

„Este doar o coasta nenorocita!” :))

„Coasta” de la gara cu vreo 20-30 de copaci, este un versant din care cad periodic pietre, impadurit in ultima suta de ani, cu alei noi, refacute anul trecut. Care sit istoric? Dispare verdeata. Ok, sa planteze de 10 ori, de 50 de ori mai mult. Sunt 4 milioane de euro, fonduri europene aduse la Sinaia care se transforma in ceva folosit de toata lumea.

Din versant, din piatra seaca, uite ca Vlad Oprea a scos bani :))

O mai fi vrut careva sa furnizeze el fierul, schelele, lemnul, cuiele, cine stie ce si nu s-a regasit in plan. Si ca sa-i puna lumea in cap, o da cu distrugerea de situri istorice concomitent cu a naturii. „Fii atent ce face: distruge istoria si taie padurea” :))

Repet, sunt 4 milioane de euro! De aici, plecam! Daca era sit istoric, nici nu aveti idee cat de rapizi sunt cei de la IPJ Prahova in astfel de situatii 🙂

De asemenea, in conditiile in care curg constant milioanele de euro la Sinaia, iti dai seama ca in viata aceasta este foarte greu sa bati la alegeri un astfel de primar.

„Ne distruge istoria si natura”, ambele seculare evident, pot fi niste teme cu care sa incerci sa-l ataci. Numai ca, sinaianul cand se uita de jur imprejur vede zeci de mii de copaci in padurile orasului, centrul orasului e plin de verdeata… Vor fi nemultumiti cativa dar… primarul o sa vina cu un alt proiect… impadureste cu fonduri europene cine mai stie ce.

Chiar, o idee: plantarea de copaci in imprejurimile caii ferate de pe raza orasului. Cand s-a reabilitat calea ferata, a fost taiata toata perdeaua vegetala de la Ploiesti la Azuga. Ar trebui replantata! Reabilitarea s-a facut cu fonduri europene, impadurirea sa se faca tot la fel!

Apoi, daca situatia copacilor taiati de pe acel versant o intelege oricine, prin prisma evidentei, componenta istorica a pantei de la gara cum poate fi inteleasa? 🙂 Ca nu exista una! Aa, ca unul ca mine a facut „istorie” tot urcand-o de la gara? 🙂 Asta e altceva!

Tu vorbesti de Sinaia, statiune europeana, de Peles si perioada regala, dar, cand vine iarna, trimiti muncitori cu galeti si lopeti sa arunce cu nisip, pe aleea de la gara, sa nu cada turistii! 🙂 Normal ca administratia locala trebuia sa gaseasca un proiect care sa rezolve mai multe probleme!

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. madalinfocsa spune:

    Adi, ai promis in start ca nu iti dai cu parerea pana nu te informezi, si imediat ai inceput sa-ti dai cu parerea chiar asa, nefiind informat complet. Cum poti sustine o asemenea enormitate, ca nu ar exista o componenta istorica a acelui versant ? Zau ? Pe bune, tocmai TU sa scrii asa ceva ? Zau daca mai inteleg 😦 Parerea mea este ca te-ai cam bagat in ceva fara sa cunosti, si ai mare nevoie sa discuti cu oameni avizati care stiu bine realitatile Sinaii (unul dintre ei – amic comun – m-a vizitat recent, e un om bine informat si constient, cu viziuni sanatoase), sau cu specialisti dedicati cu adevarat – cum ar fi de pilda sotii S. – de la care ai putea intelege perfect cum stau lucrurile. Acest proiect nu este decat o imensa crima impotriva viitorului Sinaii si vaii Prahovei. Cat priveste autorii investigatiei, din cate am inteles sunt niste oameni jos palaria si foarte avizati, cu multa experienta in istoria recenta a zonei – verifica si singur. Si mai vorbim apoi, dupa ce ai toate datele si te mai gandesti. PS: Nu ti se pare extrem de dubioasa o parcare de 300 locuri intr-un punct unde deja exista una de cateva zeci de locuri, care este goala mai mereu ? Chiar si doar asta, si ar trebui sa-ti dea mult de gandit !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Evident ca am observat dupa niste randuri ca am tot inceput sa-mi dau cu parerea numai ca, in timp ce scriam, si realizam sustenabilitatea ideilor mele asa ca, am continuat 🙂 Nu cred ca m-ai vazut spunand altceva decat gandesc 🙂
      Eu asa vad lucrurile: Vlad Oprea, primarul din Sinaia, are un buzunar in care sade 4 milioane euro, bani europeni. Asta nu reprezinta garantia ca proiectul se va aplica pentru ca institutiile statului, pot sau nu sa-ti dea actele necesare. Dar pentru proiect, el are deja banii, ceea ce nu trebuie trecut cu vederea.
      Apoi, el nu face o groapa in mijlocul drumului de acei bani si nici nu demoleaza vreun obiectiv, vreun monument ceva… Mie mi se pare ca faciliteaza accesul celor ajunsi la gara Sinaia cu trenul sau cu masina. Parcarea aceea nu am vazut-o goala mai mereu. Asta este o vorba aruncata asa.
      Deci, eu ma uit la coasta aceea si nu vad motivul pentru care primaria nu ar aplica proiectul. Care e crima impotriva viitorului?
      Vrajeala cu Vlad Oprea care distruge orasul e depasita de cel putin 10 ani. Dupa cum se vede, omul este la al nu stiu catelea mandat si daca avea de gand sa distruga sau sa dea un tun, o facea demult. Dimpotriva, tot aplicand „distrugerea” Sinaiei, a facut ceva pentru toata Valea Prahovei. Ca observator atent al turismului in zona, iti spun clar ca intai se umple Sinaia si apoi celelalte statiuni. Apropierea de o statiune dezvoltata ca Sinaia, aduce oameni la Busteni, Azuga si Predeal. Chiar asa este!
      Nu stiu, cred ca trebuie indemnat sa se mai mute cu proiectele acestea „distrugatoare” si mai in amonte, pe Valea Prahovei.

      E ca abureala de la Busteni, unde Cristi Achim „i-a bagat” lui Savin in buzunar 1,7 milioane de euro :))) Iti imaginezi cum umbla Cristi Achim ca un seic bogat si vazandu-l pe Savin sarac, i-a dat si lui 🙂 Si daca printr-un proiect datorat lui Cristi, Savin lua acesti bani, ii facea lui Cristi vila la Cruce iar fi dat orice voia el 🙂 Dar daca Cristi Achim a adus orasului 1,7 milioane de euro, in mod sigur este un candidat promitator pentru Primarie. Ca primar, poate face cu mult mai multe, e clar.
      Revenind la parcare, imi place Rise Project, au facut o groza de chestii faine. Insa, in situatia de fata, cineva vrea sa-l impiedice pe primarul din Sinaia, din nu stiu ce motive, sa ajunga la bani. Doar despre asta e vorba!
      Daca treci de logica conservarii naturii si istoriei, o sa realizezi ca altii pe lumea aceasta au ca obiectiv un singur lucru: Banii! Este foarte posibil ca prin instrumente de influentare a opiniei publice sa se negocieze indirect liniste si lucrari. Iti dai seama ca nu arat spre Rise Project. Ei fac un ban cinstit cu multa munca.
      4 milioane de euro sunt niste bani pentru care unii se vor bate nasol de tot!

      Apreciază

  2. Bogdan Olariu spune:

    Sincer, nu mi se pare o idee bună construcția unei parcări acolo. Va înghesui mult zona. Ajungi în gara din Sinaia, venind din să zicem București, și dai peste un lung șir de construcții și blocuri. Eu rămân stupefiat la ideea de a tăia vreun copac la Sinaia în condițiile în care există atâtea terenuri virane (vezi vizavi de Hotel Sinaia, spațiul rămas neconstruit vizavi de Hotel Păltiniș, spațiul chiar de lângă Hotel Sinaia etc, unde s-ar putea construit destul de discret și fără prea mari amenajări (pe coasta aia îți dai seama ce fundație trebuie să tragă). Mi se pare un proiect aberant…și sper să nu se pună în aplicare. Trebuie găsite alte soluții de valorificare a spațului liber deja existent (în cel mai rău caz s-ar putea demola ceva de la uzina Mefin, care nu mai funcțională în proporție de 90%, dacă se rezolvă cu dreptul de proprietate). Sunt multe alte soluții sunt convins de asta.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Acesta mi se pare un punct de vedere rational. De ce s-a decis sa se construiasca in acel loc, ce studiu a stat la baza… cine a consultat si pe cine, daca a consultat..
      Clar, iti imaginezi ce fundatie trebuie sa aiba ca sa tina tot versantul pe care sta si hotelul…

      Apreciat de 1 persoană

      1. madalinfocsa spune:

        Exact, si atunci la cate etaje in subsol trebuie sa aiba, nu erau doar ele suficiente pentru jumatate dintre locurile de parcare proiectate ? Chiar e nevoie cu adevarat de ditamai nuca in perete, ostentativa ? O parcare chiar trebuie sa fie la vedere, deasupra pamantului neaparat ? E cusuta rau cu ata alba Adi. Cat despre distrugerea Sinaii din ultimele 7 decenii (accelerata in special in ultimele 3), e discutie lunga si ar trebui sa mai vorbim, ca sa intelegi treburile ai in ansamblu, la scara istoriei si in perspectiva durabila. Dezvoltarea urbanistica a unei statiuni a carei valoare si unicitate e data tocmai de patrimoniul istoric si natural, se face in cu totul alte moduri intr-o socitetate civilizata si educata. Suntem in sec.21, cand in astfel de cazuri se da prioritate conservarii peisajelor si ambiantelor urbanistice, tocmai pentru ca ELE sunt cele care ofera garantia atractivitatii pe termen lung, si nu proiecte investitionale care se pot perima sau chiar pot aduce transformari negative pe termen lung.

        Apreciază

        1. Nu cunosc calculele care au stat la baza desfasurarii constructiei pe intreaga suprafata hasurata in articolul Rise Project. Nu imi dau seama daca parcarea si etajele ei vor depasi nivelul soselei din fata hotelului Caraiman. Imi pot da seama ca ocupand intregul versant daca nu ai o fundatie serioasa si un perete gros din beton, nu ai ce cauta sa te apuci de treaba. In 100 de ani, versantul a atins un echilibru, s-a si impadurit. Lucrarea va fi destul de grea din acest punct de vedere, de a nu te trezi cu soseaua de sus sau cu o parte din hotel peste tine. Ar merge facut ceva dupa modelul cladirii din vecinatate, aceea cu policlinica, in trepte, de sus din sosea pana jos in varianta.
          Ti-am zis parerea mea :))
          1. Cred ca e vorba doar de a nu ajunge prea simplu administratia locala la acei bani. Sau deloc.
          2. Nu reusesc sa-mi dau seama cum impieteaza parcarea asupra istoriei si viitorului.
          Am impresia ca sta unul sus in capul coastei cu un sac de bani si el se uita si la noi si la coasta. Si noi zicem nu, multumim, du-te acasa, e frumos asa cum e acum :))

          Apreciază

          1. madalinfocsa spune:

            1. Asta e doar impresia ta, nu ai de unde sa stii sigur. S-ar putea foarte bine sa existe defapt alte interese la mijloc, tocmai de a se pune mana pe acei bani. Faptul ca NU este nevoie de o parcare de asemenea capacitate acolo, e fara putinta de tagada, o intelege orice om mai bine informat. Singura ratiune pentru care ar merita sacrificarea acestei amenajari peisagistice istorice care face parte din ansamblul urbanistic istoric Gara – Parcul Ghica, ar fi numai daca parcarea ar veni la pachet cu transformarea in arie strict pietonala a intregii zone istorice a statiunii. Or, nu-mi spune ca vrea cineva asa ceva, ca gandeste careva in Romania in astfel de termeni evoluati, sa fim seriosi.
            2. Daca nu reusesti deocamdata, nu-i nimic. Eu te stiu om deschis la minte, care mereu invata si acumuleaza, deci nu e timpul pierdut ! Ai sa vezi ca va veni si timpul cand vei fi chiar cel mai mare opozant al unor astfel de proiecte. Atunci vei intelege mai bine decat azi, ce inseamna dezvoltare durabila vs populism.

            Apreciat de 1 persoană

            1. Tot ce spui tu sau ce spun eu, sunt niste speculatii care pornesc de la ce credem noi sau ce cred altii pe care-i stim. Adica, deducem noi cumva cum ar sta lucrurile 🙂
              Dimpotriva, chiar mi se par de viitor multe din ideile primarului din Sinaia.
              Atunci cand au venit „bogatasii” sa construiasca la Sinaia pe la 1900, si au inceput a ridica constructii uriase, bineinteles ca omul de rand s-a revoltat. Adica el statea in casa din lemn si a venit un Petre Antonescu si altii sa construiasca giganti din ciment, sa-i strice lui peisajul. Dar uite ca azi admiram cladirile acelea.
              Nu vad de ce sa pastram numai urmele monarhiei si sa stergem urmele constructiilor comuniste sau sa nu ne apucam de constructii imaginate azi. Fiecare oras a avut de-a lungul timpului tot felul de etape de dezvoltare, pe unele le-a pastrat, pe altele nu. Sinaia nu trebuie sa fie neaparat regala. In comunism a stat cam jumatate de secol, in democratie este de vreo 30 de ani.
              Nu ai cum sa transformi centrul Sinaiei in alee pietonala, ca pe acolo sunt mari unitati turistice si la acestea turistul ajunge cu masina.
              Proiectul cu parcarea nu este nici dezvoltare durabila si nici populism, nici nu are treaba cu istoria. Este o solutie, interpretabila evident, gasita de administratia locala pentru multiple probleme curente. Cred ca asta si se incearca, sa se creeze o atmosfera de civilizatie.
              Sa nu crezi ca scap din vedere ce am spus initial. In principal, totul se rezuma la bani. Pot fi convins de utilitatea sau inutilitatea unui lucru, unei actiuni, dar nu in situatia de fata. Sinaia tot a atras o gramada de milioane de euro…
              Dar, daca vrei sa combati proiectul, trebuie sa ai probe prin care sa reusesti o demonstratie convingatoare in fata autoritatilor abilitate sa emita actele necesare proiectului. Opinii contrare sunt la toate proiectele, petitii poate face oricine, actiuni pe Facebook etc la fel, sunt obisnuiti. Faza este cand ajungi in realitatea din birouri, ce argumente ai… Tu vorbesti de istorie si cultura, ei tocmai ce stau in fata avizului Ministerului Culturii. Cum demonstrezi in timp rezonabil, simplu si cat mai clar, ca este o greseala acel aviz?!

              Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.