Dupa Revolutie, un mare montaniard a incercat sa alcatuiasca o retea noua de trasee turistice in zona Bucegilor. Pe cand umblam mai des prin paduri si prin munti, intalneam diferite marcaje care nu figurau pe hartile turistice. Nu stiam atunci de initiativa celui care se numea Nae Popescu. De altfel, el avea sa moara pe Plaiul Mircii… cand marca un traseu care lega Valea Prahovei de Moeciu.
Dupa ani de zile am reusit sa cunosc aceste trasee nemarcate. Niciodata nu mi-am propus sa insist pe cautarea lor. Pur si simplu, la anumite perioade trecand prin unele zone gaseam marcajele si asa le-am reconstituit. Ulterior, le-am si parcurs integral, cand am inteles de unde pornesc si unde ajung. Probabil sunt singurul care le si cunoaste, pentru ca aceia care le-au marcat au murit sau au imbatranit.
Au fost trei trasee care pastreaza pe alocuri si astazi, vechile marcaje:
- Posada – Cota 1000 – Vanturis – Coltii lui Barbes – Cota 1400 – Sinaia, marcaj punct rosu, cunoscut si ca „Drumul Hotilor”. Marcajele sunt foarte rare pana sub Coltii lui Barbes. Acum vreo 10 ani adusesem in discutie acest traseu, iar salvamontul sinaian a marcat doar partea de sub Coltii lui Barbes, incluzand-o intr-un alt traseu turistic.
- Valea Larga – Cota 1000 – Vanturis – Oboarele – Bolboci – Plaiul Mircii – Strungulita – Moieciu, marcaj triunghi rosu.
- Sinaia – Dichiu – lacul Scropoasa, marcaj triunghi albastru.
Traseele strabat zone cu un peisaj divers, atat locuri salbatice cat si civilizate.
De curand am fost pe un traseu care a cuprins cate putin din toate traseele lui Nae Popescu. Din Valea Larga la Cota 1000, apoi pe Calea Codrului, drumul forestier Poiana Tapului… mai pe scurt de la Valea Larga la Busteni. Pe la 12 am plecat din Valea Larga, pana in ora 17 eram inapoi.
Urcusul este unul sanatos :)) Printre crengi se vede cimitirul Setu, de la intrarea in Sinaia, dinspre Bucuresti.
Intersectam traseul cu stalpii de inalta tensiune pentru a face niste poze spre Izvorul Rece.
Se vede si fantana lui Nestor Urechia. Ca mai are una si la Sinaia… Am propus-o de cateva ori sa fie monument istoric pentru ca indeplineste cerintele legale. Dar s-a impotmolit acest demers alaturi de ce al autoritatilor locale, undeva pe la Directia de Cultura Prahova.
Intersectam si traseul ce vine de la Posada, marcaj punct rosu.
Iesim in zona Cota 1000 dupa 2 ore de la intrarea in traseu.
Bineinteles ca iar „este inchis” drumul 🙂 Aceasta fiind o forma de a te spala pe maini de eventuale consecinte. Realitatea este ca poti circula nestingherit pe acest drum, problema este ca te duci pe proprie raspundere. Nu ma refer la amenzi sau ceva de genul, ci la iesiri in decor, tamponari… nu te despagubeste nimeni pentru ca, desi drumul este deschis el este totusi inchis :)) Tipic balcanic, nici alba dar nici neagra…
Continuam pe al treilea traseu, marcat cu triunghi albastru si iesim la podul de peste Izvorul Dorului ca sa privim spre Cascadele Vanturisului.
Podul are noi amenajari metalice. Cele precedente au fost furate si duse la fier vechi.
Intram pe Calea Codrului pe care am parcurs-o in 50 de minute.
Inainte de a intra pe drumul forestier spre Poiana Tapului, aruncam o privire spre Piciorul Pietrei Arse… s-a dus mult dn zapada…
Cam 4 ore si jumatate a tinut povestea.
Pana sa renoveze gara din valea larga se vedea marcajul pe stalpi dar acum nu mai e nimic
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai dreptate, se vedea si inca foarte bine! Se pare ca salvamontul ar vrea sa marcheze un astfel de traseu. Sa speram ca asa va fi si ca nu e doar o afirmatie gratuita 🙂
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Am parcurs prin 2015 traseul punct rosu de la Posada prin Poiana Hotilor pana la Cota 1000 .
Intr-adevar , marcajul lasa de dorit .
Aveti un track GPS cu acest traseu ?
Multumesc !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Salut! Am cautat ce m-ai intrebat. Nu-mi aduceam aminte cand a spus cineva ca are un track GPS cu respectivul traseu. Gasesti mai jos, la comentarii: https://buceginatura2000.wordpress.com/2017/11/12/prin-imprejurimile-rucarului-momentul-de-acum-687-de-ani-si-posada-lui-iorga/#comments
ApreciazăApreciază
Buna ziua
Tot citind pe blog am ajuns fascinat de aceste trei trasee si tot incerc sa le deduc cit mai precis localizarea pe teren.
Am fost la Cabana Scropoasa si acolo sint citeva semne triunghi albastru in apropiere de Cascada 7 Izvoare, pe scurta portiune de drum ce duce la lac.
Am cautat alte semne si pe drumul ce urca pe Plaiul Orzea (drumul cel circulat) dar si pe unul cam napadit de vegetatie ce urca de la cascada spre Nord-Vest si apoi spre Nord. Nu am mai vazut acolo nici un semn. Sa fi mers in amonte, pe cursul piriului Scropoasa? Pare cam impracticabil traseul acesta, nu cred ca Nae Popescu s-ar fi hazardat sa marcheze pe acolo.
De asemenea, linga cel mai popular loc belvedere de pe DJ713 (45°19’11.02″N/25°29’0.52″E) la sud de Vf. Vinturis, am explorat drumul ce urmeaza curba de nivel de pe versantul estic. Nu am intilnit nici un semn punct rosu, cit de vechi. Acolo m-am gindit ca ar fi fost neaparata nevoie sa fie evidentiat traseul si ceva ar fi trebuit sa se mai vada.
Traseul punct rosu acum presupun ca nu mai poate fi re-marcat in forma dorita de Nae Popescu pentru ca a fost „deturnat” dar celelalte doua inca ar avea sanse.
Stiti mai multe despre vreun demers in acest sens? Eu unul m-as oferi voluntar. Ma gindeam sa refacem pentru inceput un track GPS pentru a avea un punct de plecare in discutiile cu autoritatile.
ApreciazăApreciază
Salut, cred ca am mai zis, dar acum mai multi ani le-am parcurs integral. In sensul ca periodic am mers pe cate o bucata de traseu. De unde il pierdeam, mai reveneam alta data. A fost un fix al meu, dar cred ca sunt printre putinii care stiu pe unde treceau aceste trasee. Traseul de la 7 Izvoare spre Dichiu, cel cu triunghi albastru, nu mai poate fi reconstituit. E atata vegetatie… iar la o exploatare s-a facut un drum de pamant ce a urmarit un timp poteca marcata. Poteca marcata intersecta paraul Scropoasa. Nae Popescu avea acest stil, al coborarii directe, fapt ce poate fi observat si in zona Bolboci. Adica e pe langa Bolboci este o portiune abrupta marcata rar, pentru ca salvamontul a sters marcajele, care scurteaza actualul traseu turistic.
Punctul rosu se regasea la limita judetelor Prahova si Dambovita, in sus, dincolo de drum, pe o piatra lata. Urca culmea pana la Vf. Vanturis. Initial, am crezut ca a urmarit vreo curba de nivel ca sa nu urce varful dar nu era asa 🙂 Incercari de a vorbi cu autoritatile au fost, numai ca trebuie sa-i convingi pe foarte multi. Nu este doar o componenta administrativa, mai este aceea de mediu, turistica. Iar traseele sunt totusi foarte lungi: Sinaia-Scropoasa, Sinaia-Moeciu, Valea Larga-Vf.Vanturis-Sinaia chiar sunt 🙂
Evident ca as participa si eu la marcat, la track GPS. Doar pt track vom avea nevoie intre 3-5 zile/traseu, in asa fel incat viitoarea marcare sa fie cat mai usoara si corecta. Acest efort nu poate fi facut, in opinia mea, decat de o asociatie.
ApreciazăApreciază