Dupa 4 ani…

S-a mai dus un an, au trecut patru de la aparitia blogului Bucegi Natura 2000.

Cifra 4 ma duce cu gandul, ca tot este vorba de Bucegi, la controlul unor comisari de mediu din anii trecuti, control desfasurat in Parcul Natural Bucegi. Patru comisari de mediu au avut nevoie de 4 zile, pentru  a controla 4 obiective situate la cel mult 2-3 km unul de celalalt. Si daca mergeau pe jos, tot aveau timp sa le verifice intr-o zi…ei insa aveau si o masina. Dupa 4 zile, cand la fiecare obiectiv controlat trebuiau trasate minim 4 masuri de protectie a mediului, acesti comisari nu au descoperit nimic si au plecat sa intocmeasca nota de constatare nu pe teren, ci in birourile celui reclamat…asta ca o mica introducere despre incompetenta si subiectivismul unor figuranti in hainele mediului.

Sunt asadar 4 ani, cu multe realizari, cu mai putine nerealizari, probabil, daca era dupa mine, cei 4 ani ar fi insemnat 4 luni. Dar cum au trecut de la mine, asa au trecut si de la altii…

Blogul Bucegi Natura 2000 a schimbat mentalitatea majoritatii institutiilor cu atributii in Parcul Natural Bucegi. Ceea ce la inceput s-a crezut un demers ecologist, s-a transformat prin argumente, fapte si ratiune intr-o directie. Ca este adevarat, ca nu este, acum oricine cu atributii in Bucegi isi pune problema protectiei mediului, macar la stadiul declarativ. Inainte nu si-o punea nimeni. Inainte, comisarii de mediu ai GNM Prahova se ducea cu sesizarile mele la Primaria Sinaia, sa le arate celor de acolo ce nebun sunt, ca nu-mi dau seama ce fac…desi acte de mediu nu existau.

Era ceva normal, cum bem apa si respiram, sa dai drumul la lucrari in Parcul Natural Bucegi fara acte de mediu. Acum, astfel de cazuri sunt rare. Unii reprezentanti ai statului nici macar nu stiau ce atributii aveau, nu se intampla nimic bun pentru mediu, se credeau un fel de jupani, fiecare pe zona sa.

Cei mai multi dintre aceia cu atributii in Bucegi raspandeau tot felul de vorbe despre mine, incercand o decredibilizare. De aceea si exista intre noi si alte tari europene decalaje majore, pentru ca in timp ce noi suntem obisnuiti sa stam asa, sa treaca timpul, altii in cateva zile transeaza o situatie, iar noua ne ia ani…

In Bucegi, institutiile statului nu prea aveau mentalitatea progresului, ei prin progres intelegand asternerea de asfalt prin paduri virgine, unde nu exista nimic…nu intelegeau ca protectia mediului nu inseamna tragerea unui gard si de acolo ne uitam toti in aria protejata. Va reamintesc ca Parcul Natural are 300 kmp si in acesta intra circa 1 milion de turisti anual…este un munte de bani, nimeni nu stie insa cum sa-i ia; ce sa faca in afara de a fura si aplica proiecte „de dezvoltare”. Din cauza unor interese personale, sa vina o firma sa lucreze, sa faca nu stiu ce interpusi jocurile, nu se aplica nimic coerent in aceasta arie protejata care sa vina in sprijinul turistilor si al comunitatilor locale.

Unde te uiti in Bucegi, exista o mica amprenta a blogului Bucegi Natura 2000…ca fapt divers as relata doua aspecte mai recente, din multe altele:

1. Nimeni nu ar fi inchis vreodata traficul auto spre zona inalta a Bucegilor, daca scanteia si initiativele nu apareau aici. Chiar nu conta ca accesul auto este interzis prin lege, toti se pusesera de acord ca este un aspect ce poate fi ignorat. Azi exista bariera, exista jandarmi…

2. „Au fost vremuri bune pana sa apara … cu blogul lui” – exprimare auzita zilele trecute de la o persoana, sef intr-o institutie cu atributii in Bucegi. Bine, nu mi-a zis-o mie, dar este ca si cum mi-a zis-o. M-a intristat acest lucru, insa a venit comentariul la postul anterior al lui Catalin Craciun si m-am bucurat…sunt destui oameni care apreciaza ce fac, cu mult mai multi decat o mana de zapaciti. Pana in anul 2012 se intalneau diversi oameni ai legii la un bar, unde cuprinsi de aburii betiei declarau ca ma aranjeaza ei, ma duc si ma leaga prin padure si ma lasa acolo…azi, ne salutam, suntem prieteni, „Adrian, in caz de ceva, ne suni, venim imediat”… cu timpul, prin propriul exemplu, intorci si pe altii… Este greu, uneori ramai singur, nu te intelegi cu nimeni, pentru ca nimeni in afara de tine nu stie la ce te gandesti, sa spui este prea complicat, risti sa fii inteles gresit, asa ca mai bine taci…de multe ori am avut certuri in familie, cu prietenii, eu stiu insa doar sa merg inainte, mai devreme sau mai tarziu, tot voi face ce mi-am propus.  Aveam 29 de ani cand am inceput acest blog, anterior scriam articole in diferite ziare, blogul a avut insa un impact si mai mare, mai ales ca eram independent, scriam ce voiam. Au trecut 4 ani, foarte bine, pot sa mai treaca…aceeasi determinare o voi avea si mai tarziu. Datorita blogului au ramas niste urme, la o scara mai mare vor fi si mai multe si mai mari urmele, pentru toti, nu pentru unul sau altul.

Spuneam ca au fost si momente dificile, dar blogul are piese de baza care stiu ca se face un lucru pentru mai multi, si au stiut ce sa faca. Am fost prin procese, in fata unor comisii, prin tot feluri de birouri, pana la urma prin exemplul personal si prin argumente, am reusit sa demonstrez ce aveam de demonstrat.

Nu fac azi o apologie a faptelor, sunt atat de multe, nici nu multumesc si nici nu vreau sa se lase comentarii la acest articol. Blogul Bucegi Natura 2000 nu avea ce sa caute intr-o societate normala, democratica, decat ca prezentare a frumusetilor din Parcul Natural Bucegi. A fost, este si va mai fi, probabil, stupefiant pentru mine sa fiu nevoit sa vorbesc, sa fac o sesizare doar dupa ce am dovezi clare ca situatia este cum o scriu. Deci daca dv. vedeti pe o poteca un braconier ce trage dupa el o capra neagra, nu inseamna nimic, nimeni nu va cerceta. Ce proba ai ca sa afirmi? Deci deja esti in fata unei instante ad-hoc. Si acest lucru intentionez sa-l schimb in Bucegi.

Dupa mintea mea, Parcul Natural Bucegi, intr-un an sau doi, ar fi ceva diametral opus la ceea ce vedeti astazi ca se intampla… Multi spun ca nu ai ce face, ca mafia este prea mare…dupa 4 ani, eu spun cu si mai mare siguranta, ba da, ai ce face, ai cum sa reusesti.

Au fost oameni ai legii care m-au intrebat uneori, daca am probe. Intelegeti ca trebuie sa le fac si munca lor. Nu sunt probe – pe care ei, persoane ce reprezinta statul, trebuie sa le stranga – nu intereseaza pe nimeni.  Prin 2010, mi-am dat seama de acest aspect…

Din toate aceste conflicte, am iesit mai puternic, mai experimentat, si cat timp ma intereseaza Parcul Natural Bucegi, se vor mai impiedica multi altii de acest blog, de prietenii acestuia, de lege, de mine.

Ar fi de scris multe, nu am nici dispozitia necesara si nici chef de ode, laude…mi se pare un lucru normal…ca altora nu li se pare, nu am ce sa le fac, diferente de viziune, perceptie, mentalitate, educatie…

Inchei cu doua precizari de final:

– cu ursul din Valea Jepilor, am fost de acord si sustineam impuscarea acestuia pe loc, deoarece: nu-i este teama de om si nu-l va mai evita, cand va fi cautat, nu va fi impuscat doar el, relocarea inseamna braconare…sunt dusi pe alte fonduri si impuscati discret. Asa ca va rog pe unii dintre dv sa nu mai vorbiti pana cand nu cunoasteti realitatea. Nu pot fi spuse lucrurile detaliat pentru ca le trebuie unora probe, nestiind sa-si faca altfel serviciul.

– proiectul Comunitatea Bucegilor este stopat temporar pana la o data necunoscuta. Desi inregistrase mari succese intr-un timp scurt, anumiti membri au fost identificati si s-au trezit cu persoane de etnie rroma la poarta, ori au fost urmariti pe strada. Mie putin imi pasa ca primesc amenintari; si apoi am atatea numere de telefon din institutiile statului, dar cand este vorba de siguranta altor persoane, lucrurile se opresc. Pot doar sa spun ca proiectul va fi reluat dupa inlaturarea din functie a sefului postului de politie montana de la Padina-Parcul Natural Bucegi si a personalului din acest post. Nu vreau sa spun ca are sau nu legatura cu el/ei, ca insinuez acest lucru…oricum ar fi, este o rusine pentru Politie si pentru societate ca au in randurile lor un astfel de element ca acel sef de politie!

Va multumesc pentru prezenta! Comentariile sunt azi inchise, si asa nu am o dispozitie prea buna, m-as simti aiurea sa fiu laudat sau injurat pentru lucruri normale!
Sa ne auzim cu bine si peste un an!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.