DJ 713: drumul LOR, nu al nostru, „drumul banilor”, o mare gogoasa turnata in Parcul Natural Bucegi

Dupa cele vazute azi trebuie din nou sa ma refer la reabilitarea drumului judetean 713 ce urca pe langa Cuibul Dorului spre Saua Dichiului si mai departe pe Platoul Bucegilor.

Asfaltarea acestui drum este una dintre cele mai mari prostii realizate in Parcul Natural Bucegi. Un proiect ce a obtinut o groaza de bani ridicat pe o documentatie subreda este realizat superficial, de ochii lumii, in bataie de joc…

Au vrut unii sa impuste mai multi iepuri dintr-un foc: sa ia si bani din asa-zisa reabilitare, sa creasca si valoarea terenurilor din preajma drumului, sa accesibilizeze zona montana inalta in scopul derularii unor afaceri personale…

Nu vreau sa spun ca eu cunosc prea multe din acest munte, dar oricine vede rezultatul demararii acestui proiect isi da seama ca dincolo de vorbe frumoase nu este nimic serios.

Pe banii cetatenilor se executa o lucrare slab calitativa aratandu-se pe fata ca demagogia cu dezvoltarea turismului nu tine loc de ceva.

Pe panoul existent la intrarea pe acest drum scrie ca se va reabilita DJ 713 pana la cabana Babele. Toata lumea stie ca asfaltarea trebuie sa se opreasca la intersectia cu drumul spre Piatra Arsa, mai sus de acest drum, respectiv spre Babele accesul auto este interzis prin lege. O sa gaseasca ei un pretext ca sa ajunga si la Babele, ce daca legea nu le permite, se gaseste o portita…

Asfalt turnat acum circa 6 luni de zile…

Crapaturi, gropi…dovezi ale „lucrului bine facut”

Observati amatorismul celor ce realizeaza lucrarile. Nu te apuci sa intinzi asfalt pana nu stabilizezi imprejurimile, aici trebuia un zid de sprijin, deja asfaltul incepe sa cada pe panta. Cand vor trece utilaje grele ce se va intampla?

Asa arata o reabilitare pe banii cetatenilor…si de abia au asfaltat 2 km. Nu am avut eu rabdare si nu aveam acest scop in minte ca as fi gasit zeci de inadvertente

Pe toata lungimea drumului „reabilitat” adica pe 2 km nu vezi o rigola pentru apele pluviale, o tubulatura, un zid de sprijin…Nimic. Au bagat un buldozer pentru a indrepta drumul, apoi cateva basculante au lasat balastrul, l-au nivelat si apoi gata au trecut la etapa cu asfaltul. Ce se intampla insa cu izvoarele din zona drumului? La o ploaie torentiala, aluviunile ajung pe drum, sa nu mai vorbesc de viituri. Priviti cat poate transporta un izvor la o ploaie puternica iar ei nu au facut o cale de evacuare a apei, nu au ridicat un mic dig pentru a opri aluviunile. Sunt zeci de astfel de izvoare pe marginea drumului care trebuiesc amenajate intrucat la ploi de intensitate acestea capata aspecte de paraie.

Nu stiu cum poti plati pe cineva pentru astfel de copilarii. Probabil tot ce s-a facut a costat cateva miliarde lei vechi 🙂 O sa-l peticeasca ici-colo la vreun „control” si asta a fost…dupa ce s-a incheiat lucrarea Dumnezeu cu mila. Ma intrebam azi de unul singur cum se poate desfasura o astfel de lucrare, ce pregatire profesionala trebuie sa ai…pentru ca ceea ce se intampla este o uriasa tzeapa data tuturor. Asta nu e lucrare, daca au dat gres unde a fost mai usor, ce vor face cand vor trebui sa stabilizeze versantii de la doua cariere de unde cad continuu stanci, sau ce vor face cand vor realiza ca trebuie bagate tuburi sub drum pentru evacuarea apelor pluviale? Vor sparge asfaltul????

Asfalto-buleala s-a oprit in preajma cabanei Cuibul Dorului, locul unde unii care conduc situl comunitar dau cu zarul la masa Bucegilor

Pe stanga cabana Cuibul Dorului

Categoric ca au turnat asfalt si in preajma cabanei pe zeci de metri, sa-i faciliteze accesul omului de afaceri…priviti un gest „caritabil” in splendoarea lui. Asa se face cu banii cetatenilor, i ajuti pe altii, amici cu aceleasi interese, iar mai jos daca mergi iti cade nasul de la canalizarea alora de la cabana. Lucrarea asta nu era prinsa in proiect, cine o plateste?! Retoric…

Acolo mai sus este DJ 713. Daca si-au permis lucrarea asta va dati seama ce euforici au fost cand au deschis punga cu bani destinati drumului. De cand asteptau ei sa transpuna in practica planurile… de dezvoltare durabila :))))

DJ 713 trebuia lasat la acest stadiu, adica nivelat cu balastru ca sa facilitezi accesul si in paralel trebuiau desfasurate lucrari de amenajare a vecinatatilor: indepartat copacii ce stau sa cada, luate stancile de pe margine, sapat si amenajat rigole, terasari..

Ce se va intampa cand vor cadea arbori prin imprejurimi la un vant puternic? Bustenii ca sa fie scosi trebuie trasi pe drum. Din imagine se observa ca nu exista nicio solutie de scoatere a arborilor doborati care sa nu afecteze integritatea drumului.

De fapt, daca gandea cineva normal nu ar fi asfaltat acest drum, ca nu era nevoie. El poate fi intretinut mult mai usor daca este nivelat cu balastru. Vine o ploaie, ia in anumite locuri balastrul, dar acesta poate fi pus la loc cu 2-3 basculante. Ca sa te opui naturii trebuie sa faci o lucrare serioasa, nu doar nivelare si apoi asfaltare.

Pai cand vor trece de Saua Dichiului cu astfel de lucrari proaste vor trebui sa se intoarca sa peticeasca in urma, nu mai zic ca nu au niciun pic de experienta in intelegerea conditiilor meteo din golul alpin.

Reabilitarea lui DJ 713 este de fapt un experiment pe banii cetatenilor, pe langa accesibilizarea terenurilor din preajma drumului in virtutea unei utopice dezvoltari turistice.

Aici este Saua Dichiului, mai departe se vede drumul care urca spre Piatra Arsa…de aici incepe „alta lume” si trebuie sa te raportezi la conditiile din teren. Tinand cont de calitatea lucrarilor vor avea nevoie de dublul valorii proiectului…si tot nu vor face treaba buna.

Dupa cele vazute, incep sa cred ca dezvoltarea turistica este facuta de neaveniti, fara un dram de experienta. Exact ca si cu FOTE 2013. Au participat si fiind singurii candidati au castigat dreptul de a organiza o competitie pentru minori…sa mori de ras, nu alta.

Si au inceput sa supradimensioneze acel eveniment, ca va fi o mare olimpiada, si de fapt este o competitie de tot rasul…sunt mai importante Nationalele la Schi decat prostia asta.

Daca era dupa mine si as fi fost edilul unei localitati eu ceream sa plateasca lucrarile pentru buna desfasurare a competitiei de doua parale, Comitetul Olimpic. Motivatia este simpla: nu merita sa te faci de ras organizand astfel de competitii.

Cine cunoaste DJ 713 din Saua Dichiului si pana la Piatra Arsa stie ca acest segment apartine judetului Dambovita.

Cine este atent la declaratiile facute pe marginea acestui proiect stie ca un reprezentant de seama al acelui judet a spus ca drumul s-a degradat si de la tranzitul masinilor cu lemne.

Cine cunoaste imprejurimile acestui drum in zona damboviteana stie ca nu exista lemn de exploatat in zona drumului. Nu se merita sa urci cu masina sa tai arbustii din imagine, lipsiti de valoare comerciala. De altfel, nimeni niciodata nu a facut vreo exploatare forestiera in preajma lui DJ 713, din Saua Dichiului spre Piatra Arsa…pentru ca lipseste ratiunea deplasarii :))

Este posibil ca banii alocati drumului sa se termine si ca lucrarile sa fie oprite, de necrezut este faptul ca poti comite astfel de stupizenii intr-o perioada de criza!

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. eco-bucegi spune:

    Trebuie sa ne bucuram ca lucrarea este facuta de mantuiala (dupa o iarna natura va avea grija de tot iar peste un an nici nu se va mai cunoaste ca a fost asfaltat ).Poate ne gasim prin Bucegi si mai stam la povesti.

    Apreciază

    1. Foarte adevarat! Numai cand ma gandesc la puterea viiturilor ce vin de pe anumiti versanti realizez ca degeaba lucreaza. Sunt locuri unde apa sapa pe dedesubt terasamentul vechi…in fine, vom vedea ce vor face. Trebuie sa ne gasim pe vreunul din trasee…daca nu, maine, poimaine vine maratonul 7500 al CPNT-ului 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.