DEZBATEREA PUBLICA DE LA SINAIA SUB SEMNUL NETRANSPARENTEI (III)!

Sedinta respectiva a inceput la ora 16, insa reprezentantii APM Prahova au venit mai devreme dand dovada de bun simt. Aproape de ora 16 si-a facut aparitia si primarul Sinaiei, dl. Vlad Oprea!

In cadrul acestei intalniri dl. primar s-a dovedit a fi cel mai bun cunoscator al respectivului proiect, din punctul sau de vedere, pe care de altfel si l-a sustinut constant!

Intrebari din partea celor care considera acest proiect o utilitate imediata au fost „numeroase”…una doar! A intrebat cineva de ce viteza este doar de 5m/s?!

Intrebari la obiect a pus dl. Clementin Negutescu, cunoscutul inspector al Administratiei Parcului Natural Bucegi, de altfel si cel mai reprezentativ angajat al statului in domeniul mediului, din zona noastra!

Din cele spuse de dl. primar muncitorii nu vor avea toalete ci se se vor deplasa la locatiile invecinate, respectiv la Cota 2000 si Valea Dorului! Este foarte interesant ca cei care vor intretine mai tarziu instalatia nu vor avea toalete in cadrul statiilor.

Pe aceasta tema, imi permit sa opiniez…pentru toate constructiile din Parcul Natural sunt necesare statii de epurare, asa ca este mai bine sa spui ca nu ai nevoie de asa ceva! Cu toate ca nu vad unde in alta parte decat in natura se vor duce viitorii angajati ai telescaunului! Se descurca ei s-au…mai este o solutie ilegala!

De altfel, a vazut cineva vreo toaleta pe la statia telegondolei de la Cota 1400? Chiar nu este una si la cati turisti trec prin acea zona este mai mare rusinea. Noroc cu angajatii instalatiei care sunt oamenii ce stiu sa vorbeasca cu turistii si aplaneaza multe conflicte!

Autoarea studiului pe biodiversitate a avut inca de la inceputul prezentarii o atitudine pro instalatie in Valea Soarelui, exemplificand unele specii de flora si fauna, dar sarind, posibil fara intentie, peste cea mai importanta specie de fauna din zona. O specie de fauna la care am mai facut referire si anterior, pentru care statul roman si-a luat angajament ca o va proteja, si care este extrem de sensibila la interventiile in habitatul sau. Acestea sunt spuse de specialisti…Multi insa nu au inteles cateva lucruri esentiale!

Nu mai o persoana care nu stie ce inseamna turism se opune dezvoltarii acestuia. Un proiect turistic ce se desfasoara intr-o arie protejata europeana trebuie tratat cu multa responsabilitate. Nu razand ca dl. primar cand a auzit ca acele specii rare de flora ar trebui marcate in teren pentru a nu fi distruse accidental. In studiul pe biodiversitate se spune ca aceste specii au o frecventa redusa si cuprind indivizi izolati. Asadar e simplu sa marchezi locurile unde cresc! Daca nu li se pare simplu inseamna ca au spus un neadevar in acel studiu. Nu se poate face o marcare a acelor locuri inseamna ca atunci sunt foarte numeroase acele specii in respectiva zona!

E o dovada ca interesul pentru protectia mediului este limitat, parandu-li-se unor astfel de oameni chiar hilar chestii de genul cat timp va sta un elicopter prin acele zone, elicopter ce va transporta unele materiale!Adica daca va sta o saptamana, o luna…se pare ca nu au inca un raspuns!

Daca la noi in tara am avea aceiasi constiinta ecologica, aceiasi gandire vizavi de protectia mediului inconjurator ca ale occidentalilor, astfel de oameni cu proiectele lor ar fi fost de rasul lumii! Ei insisi ar fi devenit antonime ale protectiei mediului!

UNII CURATA MUNTELE DE GUNOAIE…IN TIMP CE ALTII GANDESC PROIECTE, „EUROPENE”!

Administratia locala sinaiana nu a dovedit nici cu aceasta ocazie un interes profund fata de protectia mediului. Multe nu s-au spus in cadrul sedintei, pentru ca nu aveai cui…daca unii nu au cunostinte in domeniu, nu au cum sa stie actele internationale la care a subscris si statul roman!

De pe plan local se vad multe lucruri posibile, consultand legislatia comunitara de mediu ce are aplicabilitate si la noi, si care primeaza in fata unor legi romanesti, nu mai este totul „asa de sublim”!

Chiar daca cineva din cadrul unei institutii de mediu spune ca se va aproba acel proiect, sa nu uitam ca sunt si altii care pot spune nu, unui proiect!

La acest moment, proiectul instalatiei de transport pe cablu se afla in atentia Ministerului Mediului, nu numai a APM Prahova, etapa urmatoare fiind europeana. Intre timp, oameni locali dau asigurari unii altora ca bataia pe care mi-o voi lua va fi una nemaivazuta! Pentru indrazneala de a spune ce cred despre anumite lucruri!

Vom trai si vom vedea ce va fi! Pomeneau unii de un scaun cu rotile, diverse accidente pe munte, ca nu o sa mai ies pe strada, ca pe munte se pot intampla diverse si alte asemenea tampenii!

Mesajul meu pentru acestia este: in timp ce voi veti fi la ZDUP, eu va voi trimite vederi de pe Bucegi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.