Cum arata biserica „Sf. Treime” de la Magureni dupa restaurare…

Ctitoria cantacuzina de la Magureni intrase de ceva timp intr-un proiect de restaurare:

Biserica se prezenta astfel, inainte de restaurare:

Foto: Wikipedia

Fotografie personala din 2017.

Se observa ca in fata bisericii se afla un pridvor, o constructie din boltari… din aceia de dupa Revolutie. Clar, pridvorul a fost adaugat.

Cum arata in trecut biserica?

La intrare, ctitorii tin cu mainile o constructie de acest tip:

Sau mai recent:

Sursa foto: satulbanului.ro

Acum, nu as putea spune ca sunt vreun fan al celor care restaureaza prin judetul Prahova, firme si personalitati renumite, dar niciun critic.  Consider ca atat se poate la acest moment…

Urmaresc indeaproape toate restaurarile de biserici sau alte obiective, din zona mea, adica a judetului, pentru ca ma intereseaza. Am vazut cum cei din bransa, nu mai stiu unde au pus placile originale de la monumentul „Ultima grenada a caporalului erou Constantin Musat” din Busteni, si acesta restaurat; cum la Capela Stirbey din Sinaia s-au facut ca nu vad cele doua locuri de veci din interior si le-au betonat… pe ideea ca daca nu apar in fisa de clasare nu exista. Vedem si la Lespezi cum s-a sapat cu excavatorul pe langa biserica iar la Balta Doamnei erau cu un utilaj in interior.

Cand te apuci sa folosesti astfel de utilaje, nu ai treaba cu restaurarea. La Busteni nu am inteles de ce placile originale cu eroii si cu personalitatile care au contribuit la ridicarea monumentului, au fost date jos, inlocuite. Iar in prezent nu se stie nimic de ele cu toate ca trebuiau pastrate fiind ale orasului. Ministerul Culturii a refuzat sa raspunda unde sunt placile. Bine, in acest minister e banditism total, mari gangsteri culturali ocupa functii de directori etc. Sunt pe viata acolo pentru ca invart totul prin tara.

In fine, ideea este cum a iesit biserica de la Magureni din mainile restauratorilor:

A iesit asa! Am stat, ca eram cu bicicleta, si m-am uitat mult si bine. As recunoaste mana acestor restauratori oriunde…

Echipa aceasta scoate niste lucrari superbe, care iau ochii privitorului, la exterior. Insa, m-am uitat si m-am intrebat unde este biserica veche? Ca ce este afara arata a constructie nou-nouta. De frumoasa, este frumoasa, mai si aduce cu ce este in pictura lui Parvu Mutu… Din pacate, nu are nimic istoric, nu are patina timpului; fara cruci, si acestea tot noi, o poti considera o constructie un pic mai excentrica, nu biserica. Bine, initial, ctitorii au vrut un paraclis asa ca daca ne raportam la ideea lor, merge si scuza asta…

Daca un om isi pierde un brat si i se monteaza un brat de aur inseamna ca este ca inainte?! Rolul Istoriei este de a-l aseza pe Mihai Viteazul pe un tanc sau de a prezenta trecutul exact cum a fost acesta?!

Biserica restaurata de la Magureni nu seamana deloc cu biserica pe care am vazut-o in acelasi loc in anii trecuti. Cred ca un specialist poate inventa pretexte sau propune solutii pentru ca nu are cine sa-l contrazica.

Biserica de la Magureni avea o mare problema, in opinia mea si cea mai serioasa: aceea a refacerii picturii lui Parvu Mutu. Pictura pe alocuri stearsa, innegrita. Mie, mi se pare mai important sa conservam si sa restauram ce a traversat timpul si a ajuns pana in zilele noastre. Asa cum a ajuns, asa conservam. Pentru ca in sute de ani, fiecare a pus ceva la biserica aceasta. Ca nu a pus cum ni se pare noua azi, e altceva. Poti studia la fata locului aceste faze evolutive. Sau se putea…

Pentru ca transpunand speculatii cu oare ce a gandit ctitorul… nu mai ai in fata o biserica romaneasca veche de secole. Ci o constructie cu rol religios absolut superba si banal de moderna.

Avem prin tot judetul tot felul de bisericute frumoase care stau sa cada, in unele nu se mai tin slujbe. Insa, cat mai multe ar trebui restaurate/cercetate fiindca fac parte din istoria noastra. Iar cu banii de la un asemenea proiect, (7 milioane lei!)ca acesta de fata, faci lucrari la cel putin 10 obiective, lucrari serioase, de bun simt care sa le mai asigure o existenta inca niste zeci de ani.

Cand restaurezi un monument istoric, nu-i dai jos placile originale care nu aveau o pata de rugina macar, nu betonezi locuri de veci etc. Dar, marea marea majoritate o sa fie incantata de ce a iesit. Iarna mai le este si cald la picioare, deci e chiar bine 😉

Sper doar sa nu fie nevoie de restaurari la bisericile cu o arhitectura deosebita, de genul celei de la Calinesti:

Ca o fac alba toata si pe asta, ii pun sindrila (sita), sigur turla are ceva sau ctitorul tine de vreun pridvor poligonal. Si Andre Lecomte de Nouy a facut atatea lucruri frumoase… ca multi din Biserica Ortodoxa si nu numai, regreta intalnirea monumentelor cu acesta. Asa o sa fie si peste ani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.