Intra trenuri cu lemne in tara?!

Pe timpul starii de urgenta am vazut cu totii cum padurile curgeau cu camioanele pe drumuri. Ba ca se extrag doboraturile, ba ca sunt exploatari de tot felul. Am mai vazut exagerarea aceea ca toti care scot lemn sunt parte din mafia padurilor. De asemenea, ca Romsilva a extins „campania de impadurire” si pe retelele de socializare, actiune cu un oarecare efect reusit de a prezenta activitatea pozitiva a regiei. Trendul este insa urmatorul: in opinia majoritatii, Romsilva este responsabila de pierderea padurilor statului, de furt si taieri… regia este secondata din ce in ce mai aproape de alte institutii de mediu, gen Garda Forestiera, pe masura ce oamenii constientizeaza rolul acestei institutii de control. Practic, lumea, in aceasta perioada a vazut mii si mii de camioane cu lemne si nu mai crede nimic. Degeaba arati acte, ca este doar furt legalizat. Este si un adevar in aceasta speculatie, furtul cel mai mare se face intotdeauna cu ajutorul actelor.

Era sa uit… ca imagine si Casa Regala si-a luat-o rau de tot cu taiatul padurilor din Valea Prahovei. In special la Busteni rar mai gasesti localnici care sa spuna ceva pozitiv despre aceasta. Fiindca in padurile regale, prin intermediul Ocolului Silvic Azuga si al firmei Migab Forest din Valea Doftanei, s-au taiat mii si mii de arbori… paduri aflate in Parcul Natural Bucegi; plus ca s-au mai facut si o multime de drumuri…

Sa revin la trenurile cu lemne. Toti le-am vazut si parca nu as fi crezut ca importam lemn.  Prin urmare, am demarat un fel de cercetare pe la institutii, sa fiu convins. Marturisesc ca nu sunt inca deplin convins ca trenurile incarcate cu lemn, presupus adus din afara, este si din afara tarii. Insa, lemnul dintr-un tren de care m-am interesat chiar provenea din alt stat UE. Ceva nu mi se pare oricum ok… adica si taiem masiv si importam masiv?? Tocmai de aceea, fiecare tren ar trebui verificat.

Deci, in imaginatia mea 🙂 am schitat asa ceva: iti faci undeva langa o gara un depozit de lemne. Aduci camioane intregi cu lemn furat sau taiat legal, nici nu conteaza fiindca la un asemenea nivel nu vine nimeni in control sa vada ce faci cu adevarat, important este sa umpli 40 de vagoane. Cand le ai pline, dai drumul la tren: fie il trimiti de la tine catre alt loc al tarii, fiindca mai ai infiintata o firma prin Slovacia sa zicem si actele le faci tu in Romania; fie plimbi un pic trenul acela prin tara si iti asumi niste costuri ca sa fii prudent; fie il scoti printr-un punct vamal si-l introduci prin altul. Dupa astfel de speculatii personale si dupa ce am vazut ca un tren plin cu lemne a fost controlat de Garda Forestiera Brasov la Sf. Gheorghe, adica in centrul tarii, mi-am propus sa inteleg ce se intampla 🙂 Ei spuneau ca trenul este din Cehia, pe vagoane scria Bratislava care ultima oara manualele de geografie o dadeau prin Slovacia. Mai ales ca era vorba de Garda Forestiera Brasov aflata periodic in echipa cu Ocolul Silvic Azuga, doua institutii pe care nu prea e bine sa le crezi.

Intai, actiunile lor le privesc in alta cheie :)) Daca ei spun de padure, eu ies afara sa vad daca mai exista padurea. Sa fim siguri ca despre ce vorbim si exista :))

Daca ar confisca un tren sau un camion, trebuie sa vad daca nu cumva il iau acasa chiar ei. Dupa ce inlatur aceste suspiciuni, iau in calcul ca actiunea este corecta si incep alti pasi ca sa ma conving ca asa este. Si este de durata acest proces, timp in care fiind un cetatean european intreb pe toata lumea care are o idee. Intai incep pe retele de socializare sa identific persoane din domeniu care au o idee care este procedura, ca sa nu deranjez institutiile aiurea. Incercand o gluma, un apropiat al Garzii Forestiere brasovene mi-a sugerat sa merg la granita sa vad. Atunci, eu chiar asta am si facut numai ca in felul meu.

Am inceput sa caut o camera video si pe proprietarul acesteia din apropierea caii ferate pe unde a trecut trenul. Sa intreb Politia de Frontiera pentru ca aici refuz sa cred ca poti baga in tara un tren de 40 de vagoane si ei „sa nu vada”. Sa intreb ambasade, institutii si comunitati locale din alte state. Lucruri pe care le poate face oricine.

Primul raspuns primit este cel de la Politia de Frontiera:

Si a intrat trenul in tara 🙂 Pana aici e in regula, trenul cu 40 de vagoane a intrat pe la Curtici. Sa vedem ce spune si MAV-ul ungar despre acest tren.

Ce bine este sa fii cetatean al Uniunii Europene 🙂 Intrebi pe oricine despre orice, e democratie, mergi unde vrei, pui intrebari ca sa te interesezi de bunurile publice, e legal, e frumos… Te duci in orice satuc si oras european online, te bagi in seama cu comunitatea locala pe Facebook. Si pe acolo sunt sigur zapaciti… Poti face o gramada de chestii.

Dar iti dai seama ce poti face daca jonglezi cu un tren cu lemne. Ce contrabanda poti face, ce poti introduce in tara, ce poti misca prin toata Europa. Cine crezi ca sta sa caute in vagonul 23, sa mute lemnele pana ajunge la platforma vagonului… Cate sute de mii de pachete de tigari ai aduce din Ucraina si nu se prinde nimeni de metoda. In mijlocul vagonului faci cu drujba un decupaj si bagi acolo… apoi alti busteni deasupra si uite asa… :))) De ce aduci tu lemn in tara cand padurea cade pe tine si curg camioanele pe toate drumurile… clar, azi e zi de speculatii :))) E de la vreme! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.