De azi, Ministerul Educatiei instruieste profesorii

Poate una dintre cele mai bune masuri luate pana in prezent, in domeniul educatiei.

In sfarsit, sunt invatati profesorii sa foloseasca internetul, cum sa interactioneze cu elevii sau cum sa-si imbunatateasca lectiile folosind bogatia de resurse de pe net. Pentru ca, in on-line, gasesti orice lectie din orice manual, imbunatatita de-a lungul anilor si accesibila tuturor elevilor.

De ce au aparut atatea resurse digitale educationale?

Pentru ca, pur si simplu, au fost unii profesori care si-au dat seama ca programa scolara nu este cum ar trebui, ca manualul are probleme, ca nu sunt suficiente o tabla, o creta si elevi care scriu in caiete. Copiii au nevoie de experiente, de exemple, sunt non-stop in fata tehnologiei; sunt foarte multi care dupa 5 minute se plictisesc daca incepi o lectie ca pe timpuri.

E foarte bine ca, in sfarsit, se ia aceasta decizie de perfectionare a cadrului didactic. Lasata la latitudinea profesorului aceasta se intampla mai greu din diferite cauze.

Iata decizia Ministerului Educatiei:

Instruirile acestea on-line se intind pe durata a 5 zile si incep in fiecare zi de la orele 10.

In ceea ce priveste Valea Superioara a Prahovei, ca unitati de invatamant, la capitolul predare in on-line, cel mai bine sta Liceul Teoretic „Mihail Saulescu” din Predeal care a demarat imediat dupa suspendarea oficiala a cursurilor,  lectii cu elevii, utilizand din platformele enuntate mai sus. La unele interactiuni live s-au inregistrat si un procent de 100% prezenta a elevilor.

Trebuie inteles ca manualul este insuficient, ba chiar eronat si greoi in multe cazuri, ca fiecare lectie este usor de imbunatatit daca profesorul se muta in on-line sau scotoceste pe acolo pentru a realiza un act educational calitativ. T

Mutarea lectiilor in on-line face totul mai simplu si mai eficient pentru toti cei implicati. Cu aceasta ocazie si elevii invata navigarea pe internet si accesarea unor resurse educationale, multi avand surpriza sa constate ca netul nu este doar Facebook sau jocuri 🙂

Sa luam ca exemplu o lectie despre Islam. Pe Youtube gasesti o sumedenie de documentare care fac lectia din manual mult mai usor de inteles.

Poti, de asemenea, sa afli ce a insemnat pentru Tarile Romane, islamul cautand dupa „politica de cruciada a voievozilor romani” etc…

Iar pentru cei din clasele a 11-a sau a 12-a sunt chestii si mai elaborate. Am gasit munca de ani de zile a unui om de stiinta redata in 55 de minute. Evident, referitoare la Islam ca acesta este exemplul de fata. Gasim in prezentarea de mai jos interpretari unice, absolut fabuloase despre Islam. Adica este depasita la o scara uriasa acea informatie minima ca de la ei am preluat cifrele arabe s.a. 🙂

Munca acestui om este senzationala. Interpretarea datelor si concluziile ne prezinta Islamul asa cum este, de fapt. Este de neratat o astfel de prezentare!

Ca incheiere, ar trebui sa mai adaug ca avem, cel putin din ultimii 20 de ani, sute si sute de lucrari de disertatie si de doctorat care zac in arhive. Marea lor majoritate sunt cercetari care ar schimba cu mult ce se preda la ora actuala la materia Istorie. Dar, ca la noi, nu intereseaza pe nimeni. Aceste lucrari monumentale ar trebui luate din universitati si scoase din acestea informatii utile care s-ar potrivi intr-un manual modern.  La toate materiile asa ar trebui facut, nu doar la Istorie. Sa nu mai existe acele imbecilitati prezentate intr-un manual de Geografie cu tunelul de sub Bucegi, ca exemplu. Pentru ca tinerii cercetatori au descoperit informatii noi care pun intr-o alta lumina sau imbunatatesc, dupa caz, lectiile de baza.

A, si intrebarea de final: profesorii sunt instruiti de Minister, elevii de profesorii, dar cine se ocupa de unii parinti? Pentru ca atitudinea fata de scoala se construieste in principal in familie. Copilul trateaza scoala asa cum vede la parinti. Acolo unde parintii au o anumita formare si elevii au rezultate la scoala. Iar acolo unde sunt familii pentru care cartea nu a contat niciodata, e greu sa schimbi perceptia copilului. Bine, dar nu imposibil 🙂

Liceul militar de la Manastirea Dealu a fost mutat o vreme si la Predeal, pe Valea Rasnoavei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.