Realitati cotidiene: Politia si Jandarmeria la treaba, Garda Forestiera Brasov la joaca pe Facebook

Politia orasului Busteni este pe strazi permanent, ceea ce este foarte bine. Pentru ca in aceste vremuri, in care ne dam seama cine suntem, ce nivel de educatie avem, cum vedem societatea si pe ceilalti oameni, vremuri in care mastile cad si vedem realitatea asa cum este, chiar este important ca autoritatile sa dea semne evidente ca se implica.

Politia, mai ales la Busteni, este pe strazi si noaptea si ziua. Jandarmeria la fel. Alte institutii… pompierii din Sinaia sunt si ei la posturi, administratiile publice lucreaza la tot felul de scenarii. Implicari neasteptate ale unor cetateni la Sinaia si Busteni; asupra acestor aspecte voi reveni intr-un articol viitor.

In articole anterioare, spuneam ca in astfel de situatii de criza, sunt multi care se pregatesc sa dea tot felul de ţepe, sa fie smecheri, mai ales in domeniul forestier. Cu Politia si Jandarmeria ocupate, multi vor incerca sa nu mai inregistreze transporturi lemnoase. In paduri, cel putin in Valea Prahovei, nici nu trebuie sa te mai gandesti la autoritati de mediu subordonate Ministerului Mediului. Daca pe timpurile bune nu s-au remarcat cu cine stie ce actiuni… acum nici atat. Va las pe voi sa-mi improspatati cunostintele despre ce au facut pozitiv institutiile de mediu in Valea Superioara a Prahovei in ultimii 10 ani! Pentru ca eu nu-mi amintesc nicio actiune serioasa, de impact.

Pentru ca unii sa nu creada ca pot face ce doresc, voi prezenta un caz chiar de astazi, observat personal. Politia din Busteni a surprins un transport de pietris (balastru), l-a oprit si l-a sanctionat pe sofer:

Nu ar fi singura actiune a Politiei in aceste zile. Pe toata Valea Prahovei s-au semnalat astfel de incidente. Adica unii cred ca se poate si incearca.

Felicitari, Politiei! E greu acum sa fii peste tot; sa mai duci si grija cetatenilor needucati care vin pe furis din tari unde coronavirusul face ravagii si declara ca au sosit din alta parte… Incercam bucuria ca astfel de persoane primesc totusi intre 10.000 lei si 20.000 lei plus dosarul penal aferent. Deci nu mint chiar pe degeaba 😉 Parerea mea ar fi ca acestia si altii la fel ca ei, gen ofiterul pensionar intors din Israel sau pasagerul din avionul cu 60 de oameni, sa fie tratati in spatii de detentie.

Daca nu vom avea un noroc chior, cum am mai avut de-a lungul istoriei, aceasta iresponsabilitate sociala ne va costa mult de tot, ne va incetini ritmul de a depasi aceasta situatie de criza.

In ceea ce priveste Jandarmeria, aceasta are acum o multime de rezolvat. Mai ales sa faca si treaba celor din institutiile de mediu si dau ca exemplu: Predealul.

In fiecare zi, jandarmii trec si prin astfel de zone. Noroc cu ei! Daca ne-am pune bazele in padurari sau in angajatii Garzii Forestiere Brasov s-ar alege praful.

In teren gasim numai Jandarmeria, care trebuie sa se imparta intre tot felul de solicitari, stiut fiind faptul ca si in zona Predealului sunt centre de izolare. In acest timp, „comisari” din Garda Forestiera Brasov nu au altceva de facut decat sa se joace de-a haterii pe Facebook.

Unul dintre acesti actori in domeniul mediului locuieste chiar in Azuga. Adica merge la serviciu pe ruta Azuga-Predeal-Brasov. Si cand pleaca dar si cand se intoarce, trece ca un vitel prin zona Cotul Donului-Timisul de Sus. Nu vede, nu aude nimic, se uita ca vitelul! Daca sunt „fraierii” de jandarmi, ce rost are sa se complice el?!

Mai nou, in lipsa unor preocupari serioase cat si pe fondul falfaitului in domeniul mediului si-a mai descoperit si o vocatie feisbucista. Cam la orice articol referitor la mediul inconjurator, nu conteaza cine l-a scris sau ce este scris in articol, comenteaza ca nu e adevarat, incearca sa dea o alta conotatie articolului, sa schimbe perceptia auditoriului. Nu-i reuseste niciodata dar el tot incearca. Daca ar dovedi un interes asemanator si in efectuarea atributiilor de serviciu… am fi departe! Vise, evident! 🙂

Nimeni nu prea-i zice nimic fiindca e d-l „comisar” si na, cum e la noi frica, obedienta, respectul functiei, din acestea. Si omul o tine asa. Norocul a facut sa comenteze si la ceva scris de mine si distribuit pana acum de peste 1500 de ori. Bine, astia din domeniul in cauza sunt terminati cand vad articole cum e cel din 13.03. care se duc si mai departe, la peste 2500 distribuiri. Le pare rau ca oamenii afla ce se intampla. Fiecare astfel de articol, al meu, al altora, contribuie la deteriorarea imaginii pe care o au aceste institutii din Ministerul Mediului, imagine negativa construita de angajati neprofesionisti fara legatura sau empatie cu protectia mediului.

Dar, ca sa mai lamurim un aspect, pe mine nu ma intereseaza ca un articol are 1 like sau 10 distribuiri; sau o mie ori niciuna. Nici nu ma avantajeaza si nici nu ma dezavantajeaza cu ceva. Fac un lucru in care eu cred de 10 ani cel putin. De cativa ani de zile nu am mai trimis vreo invitatie de apreciere a paginii Comunitatii Bucegilor. Probabil ajungeam la cine stie cat. Nu am rugat niciodata pe nimeni sa distribuie vreun articol.  Nu am promovat si nici nu voi promova ce fac. Pentru mine e chiar o bucurie cand vad ca dispar like-uri, vorbesc foarte serios. Pentru ca nu pleaca oameni care inteleg ce fac ci oameni cu alte convingeri. Si nu trebuie sa fim toti de aceeasi parere! E dreptul fiecaruia sa nu-i placa tot ce scriu sau sa nu-i placa nimic. Nu este nicio suparare, sunt mii de site-uri sau zeci de mii, de nu stiu cate ori mai bune, mai calitative decat buceginatura2000.

Cu totul altceva este cand angajati ai statului se implica, mintind. Fiind angajat al unei institutii a statului prima ta grija este sa-ti faci serviciul pentru care statul te plateste si sa ai o anumita conduita. Tu ca angajat al unei institutii cu rol esential in domeniul mediului ai datoria de a promova interesele mediului. Daca tu pe internet combati articole care scot in relief abuzuri asupra mediului s-a intamplat ceva cu tine! Poate nu-ti mai place la serviciu, poate esti coplesit, poate nu se taie padurea in ritmul pe care-l vrei, poate ti-e lene sa te deplasezi pe teren, poate protectia mediului o vezi ca pe o vaca de muls… sunt tot felul de intrebari pe care cineva trebuie sa le puna in astfel de situatii, unor astfel de angajati.

„Comisarul” Garzii Forestiere Brasov nu a intervenit printr-un comentariu (la o distribuire de articol) intr-un sens pozitiv, adica sa scrie ca isi suna colegii de la Prahova sa vada despre ce este vorba sau ceva asemanator. Nici pomeneala! El s-a ambalat ca sunt costuri de drum, ca totul e neintemeiat, fals.

Iti dai seama ca degeaba sesizezi ceva in domeniul mediului ca daca ajunge la unul ca asta, nu se intampla nimic. Faptul ca un exploatator trage busteni prin albia unui parau, ca muta cursul apei, colmateaza un dig de protectie al DN 1 si isi face exact acolo o platforma de depozitare busteni, ca jaloneaza pe unde vrea printr-o padure dintr-o arie naturala protejata, nu inseamna nimic. Si acesta e angajat la Garda Forestiera. Cati din acestia ca el nu sunt in domeniul mediului…

„Comisarul” Marius Diaconu de la Garda Forestiera Brasov surprins in actiune… exact in momentul in care face ce stie mai bine sa faca:

Sa stea cu mainile in buzunare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.