Scenarii cum sa ajungem, hai ca sunt locuri libere intr-un microbuz. Si telecabina transporta participantii…
Pana la urma fac echipa cu Razvan si Iulica, tot voiam sa urc pe jos.
La ora 9:15 luam startul de langa Penny Busteni spre valea Jepilor Mici. Urcam bine de tot, depasim alti oameni, o gramada urcau 🙂 Pana la cabana Caraiman tot am intalnit grupuri de turisti.
La 10 si ceva am iesit din vale, rupti, praf. Mai putin Iulica, el nu avea nimic 🙂 Razvan a plecat spre Babele sa se intalneasca cu alti prieteni si sa vina cu ei spre Crucea de pe Caraiman, noi am luat-o pe brana Caraimanului ca sa ajungem mai repede. Un pic trecut de ora 11 si am ajuns la Cruce. Acolo, ne-am intalnit cu multi prieteni, cunostinte… nu incepuse nicio festivitate.
Eu am zis ca sunt flori de colt, undeva la vreo 30 m inaltime.
Tot pe brana, insa privind inapoi.
Apoi… erau oficialitati, jandarmi, vanatori, primar, presedinte de consiliu judetean, multi altii…
Sosirea ministrului Apararii, d-l Mihai Fifor…
Asociatia „Traditia Militara” condusa magistral de d-l Stoica. Ei s-au intors recent din Franta, de la niste ceremonii desfasurate la Verdun.
Si tot soseau turisti, tot se organizau lucrurile, fiind pe punctul de a incepe cand…
… pe jos veneau reprezentantii Casei Regale: custodele coroanei principesa Margareta si sotul sau, Radu Duda.
Ei bine… ceremonia a inceput chiar daca acestia erau foarte aproape, un domn vorbea la microfon, sosirea celor de la Casa Regala nu prea a fost bagata in seama, imnul se intonase…. Stiti cum a fost de urat?? Urat-urat! Nu i-a intampinat nimeni, nu i-a bagat nimeni in seama. O rusine, ce mai! Si eu am scris diverse despre Casa Regala cand au cerut unitatea vanatorilor de munte din Predeal, dar totusi… In astfel de momente, dovedesti respect.
In intonarea imnului national s-a regasit si strofa „Preoti cu crucea in frunte…” adesea omisa; au urmat slujba religioasa, depunerea de coroane….
Nota 10 pentru interpretarea imnului national de catre vanatorii de munte la care s-au alaturat multi dintre cei prezenti.
Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal
D-l Mircea Stoica, presedintele Asociatiei Traditia Militara
Camioane militare… deci pana la urma se puteau aduce toate materialele o data pentru reabilitarea Monumentului Eroilor. Intotdeauna e vorba de bani. Mi-am propus sa nu mai zic nimic pe tema aceasta, ca se intelege ca ma deranjeaza reabilitarea Monumentului. Ideea este alta: decat sa umble cu elicopterul aiurea de sute de ori, mai bine aduceau o singura data materialele…
Nota 10, chiar au fost la inaltime…
Reprezentantii Primariei Busteni depunand coroane.
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, d-l Bogdan Toader
Romani veniti din tarile vecine. Au depus si ei flori in aplauzele tuturor.
Pe la 12:30 am plecat spre Baba Mare, unde se punea piatra de temelie a viitoarei biserici a eroilor. Slujba incepea la ora 13. Cu Madalin am urcat pe traseul ce merge spre Cerdac, apoi ne-am abatut spre Baba Mare. Iar Iulica a plecat cu o cunostinta sa bifeze si Vf. Omu 🙂 S-a intors singur :))
La vf. Caraiman. Aici am intalnit o „mandrete” de sofer militar… 🙂 🙂
Hai ca se vedea si zona bisericutei de la Baba Mare…
Baza Salvamont este peste drum cum se zice, de viitoarea biserica.
Calugarul cu ideea bisericii… cine citeste blogul il stie, ca am mai vorbit de acesta in anii trecuti. Are un toiag fain si un bucium la fel 🙂
Evenimentul a fost mai mult al orasului Busteni si al Bisericii.
Primarul din Busteni, d-l Ghita Irinel
Viceprimarul Busteniului, d-l Nae Savel… pentru mine va ramane mereu un exemplu de seriozitate in administratie publica. Este prezent la evenimente, nu intarzie, un om care isi face treaba.
Staretul Manastirii Caraiman, parintele David plecand in intampinare Patriarhului sosit cu masina Jandarmeriei.
S-au pus piatra de temelie… si 2 mari hramuri.
Ce se vedea la Sfinx… Stiti cum au fost Bucegii pe 15.09? Plini de oameni… Platoul a fost bulevard.
Apoi ne-am dus la Sfinx…
Iulica venea si el de la Omu… tot fugea.
„Halpinisti” cum spune Cristian Laurentiu 🙂
La Babele, dupa ce fiecare a umblat pana atunci pe unde a vrut, ne-am reintalnit si am plecat spre Piatra Arsa-Sinaia.
Dincolo de „stadion”, de complexul de la Piatra Arsa asadar, ne-am gandit sa alergam ca sa prindem trenul de 16:57 in Sinaia. Era 15:03. Bine, mie imi era indiferent, era fain oricum, dar ei mai aveau si alte treburi, sa ajunga la Brasov etc…
Asa ca… la 15:33 eram jos, la izvorul de pe aleea pavata de la Poiana Stanii si la 16:04 eram la o terasa de la festivalul Sinaia Forever, aflata chiar langa scarile ce duc la gara 🙂 Am stat cam 40 de minute la terasa apoi am plecat la tren. Ne gandeam pentru duminica sa urcam pe Moldoveanu si sa ne si intorceam tot azi. Dar nu avea cine… 🙂 Curand tot mergem pana acolo…
Ca si concluzii… am fost pe munte sa vad niste evenimente, sa fiu acolo ca sa stiu despre ce vorbesc. Si daca am fost si cu prieteni si m-am intalnit si cu multi alti prieteni din diferite domenii, cu atat mai bine. Ca am facut 30 de minute de la stadion pe Piciorul Pietrei Arse pana la Stana Regala inseamna ca se poate… 🙂 Ma refer la mine.
frumoasa bisericuta,am fost si eu azi acolo. Ar fi interesant sa fie facuta din materialele zonei,cum ar fi calcarul,ca tot este langa vf. Baba Mare,dar sa vedem cum o sa fie. Conceptul e frumos totusi. Cat despre Caraiman,tot ce pot sa spun e ca muncitorii de acolo sunt foarte ospitalieri 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ceea ce se vede este doar o copertina asternuta peste un schelet metalic care va fi demontat, daca nu a si fost. Se monteaza aproape in fiecare an. Parintele staret David prezentase proiectul unei bisericute de mai mult timp, facuta din piatra, adica se incadra in peisaj. Din pacate, in valtoarea aceea cu Biserica distruge muntele, ce spunea dumnealui nu a mai contat. Adica era important scandalul, ceea ce se si vinde de obicei. Era un proiect similar dupa alte biserici, realizate tot in munti. Nu-i cunosc pe muncitorii de la Caraiman 🙂 Da-i un mesaj parintelui staret pe site-ul manastirii 🙂
ApreciazăApreciază
am observat ca e doar un „cort”,de la distanta arata extrem de realist,mai ales ca ieri era o ceata destul de deasa pe platou,chiar a fost putina lapovita pe la 2300m. Nu biserica distruge muntele,ci turistii,oricum zona Babele e deja ruinata sa zic asa,Biserica ar fi ceva frumos totusi. Nu cred eu ca se vor tine slujbe pe acolo prea des. Mda,ce comentarii sunt pe „Nu sunt singur pe munte” despre biserica… Scandalul conteaza!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca iarna nu va sta nimeni pe acolo. Oricum, oamenii nu mai au incredere in nimic si in nimeni, in afara de Dumnezeu, vazand ca de ani buni in tara asta se intampla in special smecherii si tot felul de nenorociri. Biserica are pe Platou vreo 3000 mp si s-a crezut ca va construi ceva urias pe toata suprafata. Asta o data. Apoi, sunt persoane care au speculat greselile BOR, vedem doar ca multi preoti fac altceva decat trebuie, si au extins acest comportament asupra intregii Biserici. La faza aceasta cu biserica de pe Bucegi sunt mai simplist: daca Dumnezeu vrea, se va construi. Daca nu, nu! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ar merge o bisericuta mica de piatra in stil Bizantin,ca cele din Bulgaria si Grecia.
ApreciazăApreciază
Cam asa, ceva de acest gen. Acum, nu stiu, sper sa fi ramas acelasi proiect.
ApreciazăApreciază
Din pacate bisericuta va fi probabil vandalizata dupa constructie,asa cum se intampla cu toate refugiile si cladirile din Bucegi. De data asta nu doar de Emil.N ci de toti Energofagii care vin sa isi imagineze piramide pe la Sfinx si sa i se inchine lui Zamolxe.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Gand la gand! 🙂 La asta m-am gandit si eu de multe ori. Ieri citisem ca se ridica biserica acolo pentru ca este un anumit punct energetic si nu stiu ce si nu mai stiu cum. Adica stiu ei, ca nu fac ei asa o constructie, fara sa stie… :))
ApreciazăApreciază
Acum sa vedem cat dureaza pana apare Emil N si acolo :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eee, sigur a studiat el terenul 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Citind articolul tau mi-a venit o idee :
In august am fost la Pestera cu niste prieteni cu masina.. drumul a fost atat de rau incat prietenul meu Vali a vrut sa ne intoarcem de vreo 5 ori..
Ajunsi in „statiunea ” Padina – Pestera am fost socat ca nu s-a facut nimic in aproape 8 ani de cand nu am mai fost pe acolo.
Cred ca este imposibil pentru primaria Moroieni sa faca ceva mai mult, e o sarcina mult prea mare pentru posibilitatile acestei commune.
Eu as incepe o campanie pentru re-trasarea „granitelor” judetelor Dambovita si Prahova in asa fel ca Platoul Bucegi sa revina judetului Prahova.
Primarul din Busteni imi pare un om foarte gospodar ,am vizitat Busteniul acum vreo luna de zile si mi-a placut foarte mult cum arata.
Cred ca primaria Busteni ar fi mult mai eficienta in a transforma potentialul touristic al zonei Padina – Pestera, zona care mi se pare una dintre cele mai frumoase din Europa – da am fost si in Elevtia , si in Franta si in Italia dar Platoul Bucegi mi se pare unic si daca tot se va dezvolta o statiune acolo mai bine sa facem ceva cu cap de la inceput.
Parerea mea.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Buna ziua, d-le Daniel
Mai imi spunea cineva acum vreo doi ani ca zona Padina-Pestera au apartinut de Prahova. Primaria Moroieni nici nu conteaza in aceasta schema de dezvoltare turistica, sunt inexistenti, palaria este prea mare pentru ei. Sunt sigur ca daca Platoul si zona Padina-Pestera ar fi ale Busteniului, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
ApreciazăApreciază