De cateva zile a izbucnit un scandal de proportii in Valea Prahovei. Este vorba de interpretarea unei actiune de salvare a Jandarmeriei Montane, in muntii Sinaiei. Adevarul, asa cum l-am desprins, este urmatorul: un domn de la oras nu stiu ce cauta prin zona afluentilor Pelesului si, la un moment dat, nu a mai putut cobori. A sunat la 112 si astepta sa fie salvat. Astfel de situatii sunt cele care ar trebui sa determine aparitia unei obligatii de plata. Ai solicitat interventia si esti vinovat, platesti. Pentru ca acea persoana nu avea ce cauta in afara partiilor de schi si in afara traseelor turistice, potrivit Regulamentului de vizitare a Parcului Natural Bucegi, cu statut de lege. Sau macar ii dai 5000 lei/amenda ca a parasit traseele turistice. Asa incepe povestea transformata in scandal ulterior. Un om in situatie dificila, aparuta din propria sa vina, a cerut ajutorul.
Dupa vreo 2 ore, prin zona pe unde acesta ii astepta pe salvatori (o salbaticie incredibila si un frigul naibii pe vaile acelea!) trec niste practicanti ai sporturilor de iarna, 5-6 tineri. Acestia, experimentati dupa cum spun ei, ajung la domnul in cauza, au loc niste discutii dupa care ei pleaca mai departe. Din ce au spus acei tineri pe Facebook, reiese ca acea persoana a ramas acolo. Mai reiese pentru noi, cei de pe aici sau care inteleg cu „ce se mananca muntele”, calitatea umana a acelor tineri, unul dintre ei chiar specificand ca nu aveau ei atributii de salvare sau vreo conditionare de constiinta/responsabilitate. Ceea ce poate fi corect pana la un punct. Daca o iei omeneste, iti dai seama ca acel grup nu poate fi considerat ca alcatuit din oameni de munte. Era o gasca de oraseni atrasi de chestii extreme, oraseni de tipul fiecare e pentru sine, de restul nu-mi pasa. Deci acestia nu l-au convins, e clar, pe acel personaj singuratic sa coboare. Cand esti singur in pustietate si vezi 5 persoane, de ce oare nu a-i indrazni sa te atasezi de ei, sa iesi la liman? In mod evident pentru ca acel grup nu-ti furnizeaza incredere, in mod sigur ca nimeni nu s-a oferit sa stea dupa el, toti fiind preocupati sa coboare ei.
Pacat ca Administratia Parcului Natural si cine are atributii de sanctionare pe aceasta linie, nu a fost acolo sa le dea cate 5000 lei amenda/persoana. Erau in afara traseelor turistice, in rezervatie, in zona de conservare a Parcului, in zone unde animalele sunt la ele acasa si nu le deranjeaza nimeni prin acele locuri. Genul acesta de tineri sunt si primii care striga ca animalele nu mai au unde sa stea, ca padurea se taie, ca nenorocitii nu se mai opresc si tot fura 🙂
Grupul de „montaniarzi” aflat in coborare, intalneste o echipa de salvare a Jandarmeriei Montane, vreo 10 persoane. Aceasta echipa se afla la baza unei saritori si urca sa-l salveze pe omul care sunase la 112. Daca aceste 2 grupuri nu se intalneau, nu am fi aflat niciodata poate, nici despre unii si nici despre altii.
Pe astia cu durerea de basca de oameni, tinerii cu figuri de la oras, i-a lovit „soarta” neasteptat :))
Jandarmii i-au filmat si totul a fost transmis presei, intelegandu-se ca si ei au fost salvati. Intr-o filmare, tinerii apar coborand pe o coarda, iar din spusele acestora, tot ei au montat-o. Magnific cum s-au intalnit unii nepasatori si altii fara experienta.
Iata filmarea:
In filmare se vede cum oarecum deranjati, tinerii coboara cam suparati. Probabil si-au dat seama ca vor ajunge subiecte de presa, fapt si intamplat 🙂
A doua zi toata lumea afla cum jandarmii montani au salvat nu stiu cati turisti inconstienti 🙂 Acum astia, turistii, or fi stat ei prost cu omenia si cu bunul simt, dar nu sunasera la 112 pentru ca se descurcau. Cand s-au vazut subiecte „salvate”, ei care cautau extremul, au innebunit si vehementi au postat sute de comentarii pe Facebook, s-au adresat la presa…
Treaba este ca nu prea ai ce face, Jandarmeria are o alta credibilitate chiar daca da o stire neadevarata. Si na, pentru majoritate, au fost si ei salvati :)) In grupurile de oameni de munte se va vorbi multa vreme cum au fost salvati. Pentru ca unii au luat-o de buna. Eu nu le mentionez numele ca imi place sa citesc cum au fost salvati :)) si cum tot revin ei sustinandu-si cauza.
Am fost si voi fi un sustinator al jandarmilor montani, numai ca aici au gresit din nou. A mai fost un caz la Azuga, in sezonul trecut sau acum 2 ani, in care turistii coborand pe propriile picioare au intalnit echipa Jandarmeriei si, in urma filmarilor, acestia din echipa au fost considerati eroi si promovati in grad. Asta a fost o rusine incredibila… o chestie lipsita de orice decenta.
Adevarul este ca jandarmii montani din Valea Prahovei, cu putine exceptii, nu au capacitatea si antrenamentul specific sa intervina in astfel de zone. Ei pot actiona pe trasee turistice, prin padure. Iarna sau vara prin astfel de vagauni, pe versanti inclinati, nu au nicio sansa. Nu este un repros ci un adevar. Cei pe care-i vedem la televizor coborand din gondole pe corzi sunt altii. Sunt instructorii Jandarmeriei care instruiesc oameni din toate posturile de jandarmi din tara. Acestia nu intervin in actiuni de salvare ca nu este jobul lor.
In zona Sinaia, si ar trebui sa o iau dinspre Busteni mai bine, incepand din bazinul Vaii Babei, continuand cu al Pelesului, al Vaii Zgarburei si al Izvorului Dorului (mai ales in firele de sub Coltii lui Barbes), in afara de cativa salvamontisti si 2-3 jandarmi nu are cine sa te salveze. Nu ca nu ar vrea ci ca nu pot sa o faca. Nu cunosc terenul in detaliu, nu stiu saritorile, nu au o procedura adaptata specificului fiecarei zone. Intr-o zona ca a Pelesului, cu zapada in padure de un metru, tu nu vii ca un incepator de jos in sus, ca ajungi intr-o mie de ani. Vii pe schiuri ca e iarna, de sus in jos, dupa ce in prealabil l-ai sunat pe turist sa iasa din vale, spre dreapta sau spre stanga si sa astepte acolo. Sa nu stea in firul vaii si sa mai vina cine stie ce peste el.
Se vede lipsa de experienta in astfel situatii. Cat de motivati si dornici de a salva viata unei persoane ar fi acestia, lucrurile se fac cu calm, eficient, dupa un plan. Nu te epuizezi mergand cu orele prin nameti ca apoi sa se considere ca faci 5 ore pana la cel care are nevoie de ajutor. Daca ar fi coborat de la Cota 2000, in 30-40 de minute cel mult ar fi ajuns.
Pozele apartin jandarmilor si au fost publicate pe facebook.
Pana la urma la acel om care a sunat la 112, au ajuns 2 salvamontisti care au coborat de la Cota 2000. Acestia l-au dus pana la jandarmi si totul s-a terminat cu bine pentru respectivul.
Eu sper ca fiecare parte din aceasta aventura, cat si altii, sa inteleaga niste lucruri esentiale: prin astfel de zone se moare destul de repede, nu trebuie sa te bagi prin vai in care stii ca nu poti face fata, pe care nu le-ai vazut vreodata, ia-ti la tine chestii de baza pentru ca nu stii cine si cand si daca te salveaza. Iar daca esti prea bun, expert sau extrem, si vezi vreun din acesta pe vale, care nu stie ce sa mai faca, ia-l de acolo, ajuta-l, ca asa se face pe munte. Altfel, s-ar putea mai tarziu sa-l ai pe constiinta.
…
Mai departe alte subiecte, diferite evenimente:
In curand o noua editie de Alpin Festival Film.
Echipa Casino Sinaia poate fi intalnita la Targul de Turism al Romaniei.
O carte care mi-a atras atentia si trebuie sa o caut: „De la palatul domnesc de pe Podul Mogosoaiei, la palatul regal de pe Calea Victoriei”.
Eu in loc de amenzi in bani, le-as da munca in folosul comunitatii. Asa inveti cel mai repede. Ai sfeclit-o pe munte, pac, lucrezi cu salvamontistii 10 zile. Speli cizme, mai aduci apa de la rau, mai ridici un cort. In 10 zile inveti cat n-ai facut-o in ani. Si de la oamenii care trebuie. 😊
O zic din proprie experienta 😄
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Trebuie sa-mi povestesti cand ne vedem acea experienta :)) Bineinteles ca este mai buna munca decat amenda dar… nu prea am vazut munca in folosul comunitatii 🙂 Ce este drept nici amenzi date in Bucegi, ca ai intrat prin zone unde nu ai ce cauta. Insa trebuie sa existe o masura aplicabila pentru ca, altfel, intervine uitarea si se repeta aceleasi fapte. Iar dupa aceea ii vezi tipand si semnand petitii despre „ursii astia unde sa mai stea si ei” :)) Ursii astia se obisnuiesc cu omul nu doar din cauza taierilor de padure ci si pentru ca se umbla prin orice zona locuita de animale. Cu drujba nu ajunge nimeni prin afluentii Pelesului, doar astia cu extremul lor tulbura linistea pe acolo…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, muntzomanilor le-ar plăcea. Dacă îi scoți din oraș… ajută la orice treabă de pe munte. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Saru-mana. Da, probabil, multora le-ar face placere sa se vada ceva in urma lor, sa faca ei cu mainile lor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai ei nu cred ca ar gresi atat de mult. A fi om de munte inseamna sa ai in primul rand educatie civica, apoi aplecare catre natura. Tot ce e constant si se situeaza in afara celor doua, este apa de ploaie 😊
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Bine sintetizat! 🙂
ApreciazăApreciază
Bine ca ai scris tu ca vroiam sa scriu eu dar acum m-am linistit vad ca ai spus exact cum s-a intamplat.Este a treia oara pe iarna asta cu filmari nereale si date pe post din partea jandarmeriei
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E mult exagerata chestia asta cu filmarile pentru glorie si grade, prezentandu-se realitati trunchiate. Probabil nu se intelege cat se decredibilizeaza institutia cu asa ceva, ca oamenii isi vor pierde increderea…
ApreciazăApreciază
Buna
Eu sunt cel ce am apelat la 112. Fata de faptul ca am apreciat greșit dificultatea traseului și ca nu m-am informat destul, nu sunt cel mai potrivit sa ii judec pe cei implicați. Totuși cred ca ar fi bine sa se știe exact ce s-a intamplat.
Am 42 de ani si sunt un schior nu tocmai slab. Am schiat numeroase trasee neamanajate, inclusiv vai de abrupt din Bucegi, încă de când aveam 20 de ani. Intenția inițială a fost sa nu ajung in canion, ci sa ies din fir pe pieile de foca spre Piatra Arsa, sa cobor spre Poiana Stanii. Zăpada era fascinanta și am coborât prea mult, pana când nu am mai văzut pe unde sa ies. Am coborât săritorile acoperite cât de cât de zăpada și astfel mi-am tăiat șansele de întoarcere, captând mai multă încredere decât trebuia ca voi putea cobora. Totuși la o săritoare in surplomba de cca 5 m nu aveam cum sa cobor pe schiuri. Am căutat ocoliți, dat era foarte periculos, mai ales ca eram singur, iar dacă ma acccidentam exista riscul sa nu pot cere nici măcar ajutor. Nu sunt un montagnard cu mare experiența in cățărare, totuși din experiențe anterioare pe săritori in canioane știam ca pot cobora ușor cu coarda și ham, asa ca in momentul in care riscurile erau prea mari fără echipament adecvat (coarda, ham și piolet) am considerat mai cuminte sa solicit ajutor de la Salvamont. Am dat coordonatele GPS și explicații și am rugat sa vina pe schiuri, spunându-le ca e nevoie doar de cel mult 2 oameni cu echipament, căci nu sunt rănit și pot colabora, întrucât am mai coborât cu coarda.
Surpriza neplăcuta a fost ca aceștia mi-au explicat ca ei nu pot interveni decât dacă sun la 112. Am sunat la 112, iar când le-am spus cinstit ca nu sunt rănit ci doar blocat, au apelat la Jandarmeria Montană. Lucrul asta nu m-a liniștit, nu pentru ca eram pasibil de amenda, căci lucrul asta era normal, ci pentru ca jandarmii dacă veneau fără schiuri le-ar fi fost foarte greu și deși era abia ora 15 ar fi ajuns odată cu întunericul. Am dat coordonatele la mai mulți prieteni montagnarzi, unul dintre ei de la Salvamont, precum și echipelor de jandarmi.
Echipa de jandarmi de jos a fost prima care a constatat ca intervenția era dificila, fiind greu sa treacă de prima sariotoare. Când am coborât mai târziu am înțeles ca nu glumeau.
Cea de sus mi-a spus ca a pierdut urma de schi, lucru cam îngrijorător, căci era imposibil sa fie acoperită atât de repede.
Echipa de jos a încercat sa urce pe Poteca de pe Piatra Arsa și sa coboare, dar a constatat ca nu era atât de ușor.
Între timp au apărut și domnii montagnarzi. Unii cu snowboard alții cu schiuri. Inițial auzind voci umane am sperat sa fie jandarmii, dar când i-am văzut mi-am dat seama ca nici vorba. Bucuria inițială ca nu eram singur s-a dus repede. Unul a zis ca s-au luat după urma mea, si ca e povestea clasica când iei o urma pana la buza prăpastiei. Altul se mira cum am reușit sa cobor pana acolo. Am încercat sa le explic ca am anunțat deja la 112, ca situația nu e o gluma și ca fără coarda și ham e o mare prostie sa continuam. Erau 6 , iar cele doua fete păreau sa se descurce foarte greu, venind cu cca 20 de minute mai târziu. Unul avea o cordelina, dar nu avea nici 2 m, așa ca nu știu la ce ii putea folosi.
In momentul in care au auzit de jandarmi s-au mobilizat sa caute repede o trecere. Cel puțin doi erau bunicei la cățărare și au reușit sa ocolească săritoarea pe lateral. Fără piolet însă era evident ca un picior greșit însemna o cădere zdravănă. Am urcat si eu sa ocolesc dar in timpul traversării pe panta deasupra săritoarei au sunat jandarmii care erau pe poteca din Piatra Arsa, cei de jos.
M-am gândit ca cei 6 nu păreau sa știe foarte bine ce fac. In plus era penibil sa chem jandarmii acolo și sa plec, ba mai mult sa ies din traseu in alta parte decât dădusem indicații.
Mi s-a părut mai cuminte sa ii aștept pe cei de sus sa cobor cu ei, cu echipament adecvat.
Dupa ce au trecut de următoarea săritoare nu i-am mai văzut si nici auzit pe cei 6.
Din nefericire jandarmii din echipa de sus nu au mai ajuns. Ulterior am auzit 2 variante, ca ar fi greșit valea sau ca s-ar fi retras, nu știu care e cea reala.
Am realizat abia atunci ca exista riscul sa rămân peste noapte. Rezistam la frig de câteva ore mișcându-ma permanent, și eram bine, dar pana dimineața nu era o joaca. Trebuia sa ma mișc astfel încât sa nu îngheț și nici sa nu obosesc. Am fost sfătuit astfel de un prieten Vlad Vergu, care mi-a zis și sa nu intru in panica.Am apelat la toți cunoscuții din localitate și la un prieten de la salvamont sa încerce sa nu ma abandoneze, dar oricum am avut grija sa nu intru in panica și sa fiu in măsura sa rezist pana va ajunge cineva la mine, la nevoie pana a doua zi. De la 19.00 nu am mai avut baterie la telefon. Am reușit sa fac foc sub o stâncă ceea ce m-a ajutat sa îmi păstreaz măcar moralul.
In apropiere de ora 22 am văzut prima data lanternele de la echipa de salvare, iar la 23 au ajuns la mine. Eram bine nu îmi era încă frig și îmi păstrasem moralul, fiind in măsura sa pot coopera cu ei. Era o echipa mixtă Salvamont/Jandarmerie. Cei de la Salvamont știau bine zona, cunoșteau ocolirile și erau rapizi in decizie. Jandarmii erau foarte inimoși aveau pregătire fizica foarte buna și s-au purtat foarte bine. Îmi era jena ca ii pusesem noaptea in situația de face efortul unei ascensiuni de aproape 6 ore, dar nu mi-au reproșat lucrul asta, ci din contra vroiau sa ma ajute fiecare cum putea. Cred ca le era frica sa nu îmi fie rău, dar slava Domnului nu era cazul. M-am străduit măcar sa nu fiu un bagaj, dar chiar și așa ieșirea (400 m in linie aeriana), cu echipament a durat 3 ore. La ora 2 am ajuns la drum.
In ce ii privește pe cei 6 am văzut pe traseu urmele lor, reușiseră sa ocolească mai multe săritori, dar la ultimele au coborât pe coarda jandarmilor, care i-au ajutat sa iasă așa cum se vede in filmuleț. Oricum ultima săritoare nu era o gluma și fara coarda nu aveai nici o șansa.
Nu i-as critica pe jandarmi, nu doar pentru ca sunt ultimul care sa ii judece ci și pentru ca i-am văzut cu ochii mei ca au făcut un efort deosebit și au avut un comportament excelent. Totuși e evident ca au avut nevoie de coordonarea celor de la Salvamont, iar dacă ar fi colaborat de la ora 14-15, când am sunat ar fi fost mult mai simplu. Pe schiuri eu făcusem cca 30 de minute, dacă s-ar fi intervenit pe schiuri cu cel mult doi oameni și echipament s-ar fi evitat o operatiune mult mai dificila pe timp de noapte cu un număr mult mai mare de oameni.
Eu sigur am primit o lecție, totuși cred ca prioritatea la 112 nu trebuie stabilită atât de rigid, iar intervențiile in zone dificile și mai puțin cunoscute trebuie făcute după o apreciere corecta a tuturor circumstanțelor și după consultări între Jandarmerie și Salvamont. Cred ca totuși in zone de acest gen Salvamontul are mult mai multă experiența, iar procedurile rigide nu isi au locul. Jandarmeria ar trebui sa colaboreze de la început pentru a nu se agrava lucrurile.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
BRAVO, prietene, pentru curaj, stapanirea de sine si pentru tot ce ai scris! Ma bucur ca esti bine si ca ne-ai relatat experienta ta. Fii sigur ca toti avem de invatat din ce ai scris. Multumim foarte mult! Cu respect, Adrian C.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu mă așteptam să mă blochezi, dai dovadă de lașitate. Ți-e frică de ceva, de dezbatere? De adevăr?
ApreciazăApreciază
Ti-am lasat posibilitatea sa te exprimi la subiect pe Comunitatea Bucegilor. Si acolo insa te rezumi la acelasi circ. Dupa limbajul tau si dupa modul cum tot incerci sa justifici prezenta unora prin zone salbatice, e clar ca vom reusi doar sa ne pierdem timpul in discutii inutile. Nici nu vad pe ce sa avem vreo dezbatere sau ce adevar vrei sa afli, cand toate aspectele in aceasta speta au fost suficient de bine lamurite. Nu ma lua cu barbateste, frica si alte vrajeli din acestea, ca nu e cazul 🙂 Tin astfel de figuri in lumea ta cu „schie”, „complecs”, „pesti in afara acvariului”.
Nu e nimic personal doar ca nu am timp de pierdut cu unul ca tine, cu misto-uri, justificari stupide si alte prostii. Si e dreptul meu de a fi prieten sau de a conversa pe FB cu cine doresc. Nu mi s-a parut si nu mi se pare ca avem ceva in comun. Multumesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ok, mi-ai luat posibilitatea de a mă exprima și acolo. Discuțiile nu sunt inutile, relevă fațete ale aceluiași eveniment. Susții o ideologie, protectoare vis a vis de natură etc, de ce nu ai curajul să o consolidezi până la capăt, de ce nu încerci să demonstrezi publicului tău că judecățile tale sunt mai valoroase decât cele ale detractorilor ca mine?
Îți explicam cum că niște imbecili s-au grăbit să se laude cu o salvare care nu era salvare, că a fost un voal de fum pentru a masca incompetența lor. Situație care aparent a devenit un pattern pentru această instituție (aici bine ai punctat, uneori și a vecinilor în roșu). Situația e așa cum e, niște instituții ale statului s-au bâlbâit grav, rezultatul fiind salvarea omului rătăcit după mai bine de 10 ore de la primul lui apel. Articolele de pe blog sunt tendențioase la adresa celor prinși fără voia lor într-un tăvălug mediatic. Sunt vinovații fără vină. Le-au cerut ăstora să nu publice filmările, au fost asigurați că nu se va întâmpla asta, au colaborat cu ei și le-au indicat locul în care e omul, jandarmii le-au cerut chiar să se ducă ei după rătăcit. Ăstea-s faptele.
Și da, un rătăcit în afara traseelor ar trebui să plătească intervențiile, mai ales când a dat dovadă de inconștiență plecând singur, fără echipament, pe o vale pe care știa că va avea dificultăți.
În ideea libertății de exprimare pe care o încurajăm cu toții, fii rezonabil și lasă aceste două linkuri, care ajută cititorii tăi să își construiască o imagine cât mai completă, fie ele scrise și așa jalnic.
ApreciazăApreciază
Rugamintea mea, ca sa avem totusi un dialog, este aceea de a nu mai amesteca lucrurile si de a nu te mai victimiza. Stiu ce incerci sa faci. Amesteci tot felul de chestii subtile, ca hai ca merge si asa, ca eu am nu stiu ce orgolii, ca ma cred moderator 🙂 ca ar fi interesati cititorii de nu stiu ce, ca libera exprimare pentru care s-a luptat 🙂 Daca intelegi ca nu tin lucrurile acestea, se poate avea un dialog civilizat. Daca nu, poti salva discutiile, le poti pastra, pentru ca eu le voi sterge, fiindca nu consider sa pastrez toate prostiile. In viata si pe blog, in tot ce fac, tin o directie. Imi plac echilibrul si oamenii normali, cu un anumit limbaj si o decenta. Aceasta este o mica introducere, un sfat amical.
O sa-ti raspund punctual, din respect pentru ca te-ai obosit sa scrii atatea randuri.
Tu care practici sporturi extreme sa le zicem, desi ce faci tu sau ce faceau tinerii aceia, am facut si poate mai fac si eu, incerci sa justifici prezenta acelor tineri prin zone interzise prin lege. Te solidarezi cu ei din principiu, din pasiune, din chestii comune. Nu e problema mea!
Nu sustin o ideologie protectoare fata de natura in sensul GreenPeace, Agent Green, WWF, deoarece mi se par mult exagerate anumite actiuni ale lor. Adica nu poti interzice total taierile de padure sau vanatoarea, pasunatul. Sustin un comportament normal fata de mediu si fata de ceilalti oameni. Nu consider ca am public, nu ma adresez unui public. Ma adresez unor cititori interesati de articole obiective, in care se propun solutii, se ia atitudine sau se realizeaza niste lucruri, ori se descriu trasee si obiective turistice. Nu caut cititori cum se poate presupune. Nu caut sa tin pe nimeni pe blog, incurajand discutii inutile, certuri, postand senzational si titluri mincinoase. Nu am manipulat prin articole, nu am prezentat lucruri altfel intamplate, desi e foarte posibil ca unele aspecte sa le fi inteles gresit. Insa mai mereu am revenit, corectand scaparile. Deci, tot ce presupui tu, nu isi are un temei. Nu ma intereseaza decat sa dau informatii corecte, sperand intr-o societate cat mai lucida, greu de manipulat.
Nu consider ca judecatile mele cum spui, sunt mai valoroase ca ale altora. Nu te vad un detractor, critic sau mai stiu eu ce crezi tu; te vad doar un personaj care sustine cauza acelor tineri aflati si ei in Valea Pelesului. Nici nu trebuie sa-mi explici unde au gresit jandarmii, intrucat am observat si eu asta, si nu de ieri de azi. Bineinteles, cand ajungi dupa atatea ore la o persoana care cere ajutor, este o problema majora.
Opiniile mele la adresa acelor tineri sunt cat de cat decente, impuse de prezenta in spatiul virtual. Pentru ca, asemenea persoane, pseudo-oameni de munte, merita niste caracterizari mult mai largi. Este evident ca te deranjeaza etichetarea lor. Eu sper ca te solidarizezi cu ei doar din prisma faptului ca va place in afara traseelor turistice sau partiilor omologate. In afara de parerea mea despre acestia, atrageam atentia ca astfel de persoane sunt in prima linie cand ONG-uri de mediu striga ca se fura, se taie, se impusca.
Ca te duci cu drujba in padure sa tai ce vrei tu sau ca te dai pe afluentii Pelesului e acelasi lucru, faci un rau naturii si componentelor sale. Deci nu poti semna petitii si zbiera ulterior ca hotii si talharii nu se mai opresc, cand tu intri exact in habitatele inca neatinse ale unor specii de fauna. Orice justificare a prezentei lor pe acolo este lipsita de temei normal. Regulamentul Parcului Natural Bucegi, lege aprobata, iti spune clar ca nu ai voie. Nu e vorba de obtuzitatea cuiva ci de faptul ca unele lucruri asa sunt, oricat incercam sa le abordam din unghiuri diferite. Bucegii sunt Parc Natural, au o anumita zonare, intrarea prin zone in care fauna este la ea acasa, nu are o justificare. O sa zici ca si altii au mai fost si nu stiu cate se intampla. Ok, insa daca facem toti la fel nu stiu unde vom ajunge.
Deci, amicii tai nu sunt nici pe departe, vinovatii fara vina. Pot practica fara retinere sporturi extreme in alti munti ai tarii, neinclusi in vreo retea ecologica, unde nu este arie protejata si unde pot face ce doresc.
Am mult mai multa incredere in relatarea d-lui Mihai, schiorul salvat, decat in grupul de tineri ce a trecut pe langa dansul. Astfel de tineri sunt lipsiti de spirit civic si au procedat ca in oras, adica nu ma intereseaza, nu e treaba mea. Analizeaza comentariile acelor tineri si pe al dumnealui si ai sa observi diferenta dintre un om educat si unii care se considera experti, extremi.
In aceasta intamplare, “victima” merita nota 10. Este eroul care a infruntat natura, care s-a descurcat intr-o situatie limita, care a avut sincere pareri de rau, care a mers pana la capat spunand tuturor exact cum a trait el acea situatie. Este un OM DE MUNTE, eticheta pe care nu o poti pune in dreptul acelui grup. Nici tu si mai ales ei, nu ati inteles ca demontarea minciunii cu “salvatii” trebuia dublata de constientizarea ca ai lasat un om in urma, in salbaticie, in frig. Ca sa nu fie considerati “salvati”, au luat-o la sanatoasa, sa nu se faca de rusine fata de publicul Facebook. Ar fi foarte bine ca ei sa fi inteles ca nu asa trebuia procedat.
Ti-am raspuns mai tarziu si am scris in etape, pentru ca nu am timpul tau. Am multe sarcini de serviciu imediate, copii si diverse. Nu am timp de discutii inutile. Dar din respect pentru cat ai scris si ca sa nu te simti nedreptatit, ti-am raspuns. Iti multumesc pentru rabdare si discutia o consider incheiata. Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bun, văd că joc în rolul avocatului diavolului.
Am constatat câteva învinuiri:
1. Oamenii au plecat mai departe, lăsând rătăcitul inițial acolo. Asta după ce el însuși a stabilit că e mai bine pentru el, iar ei că omul nu are capacitatea de a se descurca singur, cum au făcut-o ei. Unde e problema? Crezi că îi puteau face ceva mai mult de atât?
Crezi că era normal să aștepte toți cu el până la 11 noaptea când au apărut salvatorii? Dacă era rănit, evident situația s-ar fi schimbat radical.
Nu poți salva un om fără echipament de salvare, mai ales când trebuie să ajungi și tu jos, iar omul nu vrea să fie salvat de tine ci de ăia pe care i-a chemat.
2. Admitem că zona e una protejată iar impactul trecerii și unui om pe acolo e mare (chestiune discutabilă având în vedere antropizarea zonei etc). Efectul acestei operațiuni, declanșată de omul de munte, cu zeci de jandarmi în zonă, activitate intensă pe vale etc, nu au totuși un impact mai puternic? Nu este oare domnul salvat în aceeași oală, legat de același stâlp al infamiei? Dacă judecăm mișcarea în sine a skiorilor care se dau pe văi, oare domnul nu intră și el în aceeași categorie? Așadar constat o atitudine discreționară față de cei 2 actori și o consider lipsă de obiectivitate.
De asemenea, nu mi se pare corectă înfierarea unor oameni, pe baza unor vorbe spuse de 1-2 dintre ei și a unor informații trunchiate. Mi se pare superficial și subiectiv, la fel cum presupui că eu am timp pentru discuții inutile pentru că nu muncesc sau nu am copii. Asta în timp ce clamezi obiectivitatea…
Mulțumesc pentru răbdare,
am încheiat și eu.
Zile cât mai bune pe munte!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mi se pare ca joci acel rol, ci doresti sa aperi niste tineri cu care esti prieten sau poate ca ii aperi pentru ca aveti niste pasiuni comune.
1. „Oamenii” mai bine zis, nici nu i-au zis hai cu noi, gasim noi o solutie, ai oare nevoie de ceva, iti lasam ceva, o bricheta, o folie de supravietuire… Pentru ca nu erau in centrul Bucurestiului, Ploiestiului sau mai stiu eu ce alt mare oras. Erau unde „intoarce uliul” si era vorba de un om. „Ratacitul” a constatat lucid ca nu ai cum sa mergi mai departe cu asemenea persoane. Daca el a preferat sa ramana acolo, in salbaticie, iti dai seama cata incredere i-au inspirat tinerii in cauza. Da, puteau face mai mult de atat. Puteau lasa naibii publicul de pe Facebook si alte impresii si impreuna cu acel domn puteau gasi solutii de a iesi din acea situatie. Daca esti atent in teren ai sa observi ca aproape fiecare saritoare are variante de ocolire, mai lungi sau mai scurte. Chiar daca e necesar initial sa urci 50 m diferenta de nivel prin nameti, ca apoi sa cobori iar, prin alta parte. Ideea este sa duci omul acela de acolo cat mai jos posibil. Nu cum au facut ei, fiecare e pe cont propriu.
La acel moment nu stia nimeni cand ajung salvatorii.
„Nu poți salva un om fără echipament de salvare, mai ales când trebuie să ajungi și tu jos, iar omul nu vrea să fie salvat de tine ci de ăia pe care i-a chemat.” – aceasta este o scuza perfecta dar stii bine ca poti salva un om si fara echipament de salvare. In plus, ei ziceau ca erau echipati deci ramanerea alaturi de acel domn, macar doi baieti sa fi ramas, nu ar fi trebuit sa fie o problema. Insa vezi tu, acesti baieti nu au niciun pic de spirit civic. Oricat ii dai dupa scuze, nu au niciuna. Nu ne referim la aceea ca au devenit „salvati” fara voie. Au fugit ca sa nu apara la televizor si dupa cum am vazut a fost degeaba. Tot la rubrica „salvati” au aparut. Panica si rusinea ca sa nu fie subiecte de stiri au prevalat in fata omeniei. Cu totul altfel ar fi aratat ei si povestea de fata daca relatau pe Facebook ca o parte a continuat sa coboare si altii au ramas cu acea persoana. Asa fac, niste oameni de munte. Si daca nu fac, isi dau seama de greseala, o recunosc si nu o mai repeta. Ai vazut vreun cuvant de cainta, vreo parere de rau in comentariile acelor persoane??? In afara de acuze la adresa jandarmilor nu am vazut altceva. Nu cine tipa cel mai tare are dreptate. Faptele vorbesc! „Ratacitul” insa si-a exprimat public scuzele, si-a asumat vina, era de acord sa fie amendat. Un om de munte stie unde greseste. Baietii acestia mai au cale lunga pana la un asemenea deziderat. E bine ca au comentat peste tot, astfel incat cat mai multi sa-si dea seama cine sunt si ce pot face. Tupeisti si atat!
2. Nu exista antropizarea acelei zone, nu este un pet pe acolo, nu e nimic. Mult mai jos este o poteca, Brana Ursului, tot de jandarmi marcata, nu cine stie ce cunoscuta, care face legatura intre Piciorul Pietrei Arse si Schitul Sf. Ana. Mie nu mi s-a parut in regula acea marcare si evident este una ilegala. Poti fi jandarm, nu inseamna ca poti marca orice. Bineinteles ca domnul care a generat activitatea de salvare are acelasi grad de vinovatie daca ne raportam la intrarea prin acea zona si deranjul facut faunei. Daca te intrebi care deranj, ca multi zic: ba’ da’ ce au facut asa grav, au omorat pe cineva?.. e bine sa stii, ca in aceasta perioada multe capre negre stau pe acolo bine de tot la adapost. De asemenea, daca esti atent la urmele de pe zapada si te uiti cu atentie la niste arbusti de anin sau alun, vei vedea ceva interesant pe langa acestia. Sunt zeci si zeci de urme de gainuse si cocosi de munte. Acestea stau in special langa firul vaii. Vara pe acolo umbla ursi, rasi, daca esti mai norocos vezi cate o acvila etc. Este una dintre putinele zone din Bucegi unde poti spune ca fiecare animal chiar e la el acasa. Am intrat pe acolo cu ocazia mai multor recensaminte faunistice derulate pe bune, nu din pix.
Stii cum se zice, cine se aseamana se aduna. Cand unii efectueaza un jaf, nu exista mai mult sau mai putin vinovati. Intra toti in aceeasi oala. Asa si cu tinerii astia, toti au intins-o, deci nu sunt oare la fel?
Evident e greseala mea, si imi cer scuze, daca ai inteles ca eu iti reprosez ca nu lucrezi si nu ai copii. Este doar problema ta cum iti traiesti/organizezi viata. Insa iti spuneam din ce cauza ti-am raspuns greu si de ce nu intru in tot felul de discutii. Pentru ca ele se tot lungesc si ocupa timpul… iar eu am permanent ceva de facut.
Numai bine iti doresc si eu!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bai nenica, informeaza-te mai bine inainte sa te apuci sa arunci informatii senzationale in lumea bitilor! Povestea ta este la fel de falsa cum este si povestea jandarmilor, care incearca sa-si justifice salariile cu actiuni pe care nu le-au facut. Sunt nenumarate cazuri de felul asta. Intereseaza-te de la majoritatea echipelor salvamont din tara.
In plus, daca exista cel putin un jandarm in toata echipa aia care reuseste sa treaca o saritoare fara coarda ne scoatem cu toti palaria in fata lui.
ApreciazăApreciază
Cristinel, tu mai lipseai ca sa inchidem subiectul 🙂 Senzational e tot ce ai tu in cap si fals tot ceea ce spui in stanga si in dreapta referitor la acea situatie. Ati fost niste simpli baieti de cartier care se tot viseaza oameni de munte, in cautare de niste senzatii, nepasatori la ce se intampla in jurul lor. Omul de munte are insa niste calitati umane nu doar merge pe munte si se da „extrem” pentru fanii din lumea virtuala. Nici echipament nu aveati, nici experienta. Se vede clar in filmare. Cum baaa, sa cobori tu pe coarda in clapari??? Si pe coarda altora… Bai, e vai de voi! Asemenea aventurieri sunt pe lista de asteptare a institutiilor de salvare. Si adica tu, cu claparii tai, erai in stare sa treci o saritoare si jandarmii in bocanci de tura, nu! Ma’ copile, lasa filmele si revino-ti. Oricine isi da seama ca pe munte tu esti un „camarad de nadejde”.
Voi va parasiti in astfel de situatii si intre voi ma’! Despre ce vorbim… ai trecut pe langa omul acela si te-a durut la basca de el. Si acum te invarti in jurul cozii vorbind de incompetenta jandarmilor si de faptul ca ati ajuns subiecte fara voie si pe nedrept la stiri, de parca asa se rezuma totul. Bai, dar tu ca om, unde ai fost??? Aa, nu e treaba ta sa salvezi oameni!
Pe pariu ca vrei o tara ca afara dar nu esti dispus sa faci nimic ca sa o ai. Altii sa faca, aceia care sunt platiti 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Adrian, foarte obiectivă, ca de obicei, analiza ta!
Într-un singur punct însă nu-ți sunt de partea ta, acolo unde remarci că oamenii nu au ce căuta în afara traseelor marcate, fie și într-o arie protejată. Pagubele produse de activitatea umană productivă (industrială incluzând-o pe cea forestieră, agricolă), ce pot fi directe dar și indirecte (poluarea aerului și apei are efecte la distanțe foarte mari) sau de infrastructura turistică, de comunicații, alimentare etc, sunt INFINIT mai mari decât „deranjul” produs de turiștii ce se avântă în sălbăticie doar pentru a se plimba. Drumeții nu deranjează habitatul dacă aceștia nu fac focul, nu taie lemne de foc, nu ucid și nu hăituiesc animalele sălbatice, nu le hrănesc, nu distrug locurile prin acțiuni extreme, nu aruncă cu petarde, nu intră cu un vehicul motorizat. Este absurd să dai amendă unui om pentru că doar merge prin pădure! Nu există nicio bază științifică sau măcar etică.
În schimb ar trebui responsabilizați drumeții în privința accesului în afara traseelor marcate, în sensul obligativității decontării activităților de salvare. Așa cum este în toate țările cu tradiție. Fie ești experimentat și te descurci de unul singur, fie suni după ajutor și scoți apoi banul. Direct din buzunar, dacă nu ai asigurare, sau via asigurator (ccea ce se practică în vest) dacă ai plătit în prealabil polița de asigurare pentru anumite activități/sporturi cu risc ce acoperă alpinismul și trekkingul în afara traseelor turistice.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stii ca si mie imi place in afara traseelor turistice pentru ca acolo cei care au ceva mai multa experienta, gasesc peisaje, liniste… ce isi mai doresc. Chiar unele concursuri de alergare se desfasoara in afara traseelor turistice. Ma refer in cazul de fata doar la problematica Bucegilor pentru ca o cunosc oarecum. In acest Parc Natural intrau peste un milion de turisti anual, statistica clara, realizata de prin 2010 sau mai devreme. Acum, cu asfaltul, ajung si mai multi. Sa zicem ca pana la urma tot un milion sunt, ca sa avem o cifra rotunda. Concluzia evidenta este ca oricum ar fi, vorbim de cel mai vizitat munte al tarii. Si observam de ani buni ca aceia cu experienta montana incep sa evite traseele aglomerate din Bucegi, alegand sa coboare pe brane care in marea lor majoritate sunt nemarcate. Branele marcate deja, nu mai au vreo legatura cine stie ce cu fauna. Ca exemplu: Brana Mare a Caraimanului, Brana de la Vf cu Dor etc sau Brana Caprelor pe care vara este un noroc sa mai vezi cate o capra.
Sunt ca si marcate pentru ca foarte multi le cunosc, potecile spre Poiana Vanturisului, Braul de sub vf. Vanturis, Braul lui Raducu, Braul Portitei, Braul Mare al Costilei… Ai toate sansele sa intalnesti persoane in fiecare zi din iunie pana in octombrie prin astfel de locuri. Bineinteles, ca sunt total de acord ca este absurd sa amendezi pe cineva ca merge pe o poteca prin padure. Insa faptul ca ursii sau mistretii ajung pe la asezarile oamenilor este o consecinta, in niciun caz prima, si a faptului ca se merge prin orice colt al muntelui: vreau sa fac si Valea Morarului, sa ajung la Portita prin Valea lui Zangur si sa cobor pe Valea Jepilor, hai pe Brana Ursului (Ursilor) tot au tras dungi si puncte rosii jandarmii… Nu ai cum intr-o zi de vara, din Dichiu si pana in Malaiesti sa nu ai cateva sute de oameni care merg pe astfel de trasee. Merg azi, merg maine, sunt din ce in ce mai multi. Acest lucru, cand vezi oameni pasionati de munte, nu poate decat sa bucure dar din alt unghi nu e bine.
In principal, animalele acestea care ajung in oras coboara pentru ca s-au inmultit peste masura. In cazul Bucegilor, aceasta este prima cauza. Nu coboara ca nu mai au padure, pe aici nu se taie chiar asa ca in alte parti, sau ca nu au hrana ci pentru ca sunt prea multe. Sunt puncte unde li se aduce hrana mai mereu dar e degeaba, astia daca prind gusturile mancarii noastre pline de tot felul de prostii, incep sa o caute. Fiind mai multi si vazand ca omul nu este un pericol vin din ce in ce mai aproape de el. Oricum cu oamenii mai luasera contact cand acestia umblau prin padure si iau contact mai mereu. Adauga pasunatul excesiv, culegatorii de ceaiuri, fructe de padure, ciuperci, traseele extreme prin paduri cu Atv sau motociclete, iarna iubitori ai sporturilor de iarna si culegatorii de cetina, exploatarile forestiere deschise ici-colo si vom constata ca animalele acestea chiar nu mai au unde sa stea. Peste tot este omul prezent. Singura chestie ce se poate face cu aceste animale este controlul lor prin vanatoare. Alta solutie nu vad sa existe, din pacate. Sunt foarte multi ursi si foarte multi mistreti. Trebuie impuscati asta e in opinia mea singura solutie. Si nu ma iau dupa ce spun unii ca nu sunt asa multi. Merg des prin padure si vad urmele, e plin si de ursi si de mistreti. Problema este, acele animale care raman ulterior, au conditii de trai adecvate sau vor sfarsi prin a veni si ele prin oras? In acest munte, cum mai ziceam, oricine poate face absolut orice doreste. Si daca ai vrea sa stopezi mersul in afara traseelor turistice, cum faci? Angajezi cate persoane ca sa pazeasza alti oameni?
Tine de responsabilizarea drumetilor cum spuneai, tine si de cei 7 ani de acasa, si de scoala urmata, de mediul in care te formezi, de grupul din care faci parte… Vineri, pe 2 martie, ca exemplu, este la Predeal o mare intalnire pe acest subiect al educatiei montane. In mod evident, oameni ca tine, rationali, echilibrati, care stiu muntele, au un rol important in formarea oamenilor care merg pe munte si educatia aceasta de care vorbim, ar trebui sa inceapa cu atragerea acestor oameni de catre unele institutii. Este mai mult decat evident ca sunt oameni care iubesc muntele, care-l cunosc si care pot mobiliza si constientiza pe altii, de o maniera mult mai eficienta decat o poate face o institutie.
Cu actiunile de salvare prin afara traseelor marcate e clar, ai gresit, platesti. Asa e normal. Multumesc foarte mult.
ApreciazăApreciază
Eu sunt clar pentru regula „Ai patit-o in afara traseelor turistice – platesti interventia.” Cu o mentiune: unele trasee turistice sunt inchise pe anumite portiuni intre toamna si primavara. Sunt atatea zone extrem de greu accesibile, care in conditii meteo extreme sunt un risc foarte mare pentru Salvamontisti. In final acesti oameni nu sunt Superman, iar in unele situtatii chiar si ei isi pun viata in pericol. Pana la urma in anumite zone montane trebuie sa existe regula – mergi pe propria semnatura. Daca tu ai ales sa mergi prin cine stie ce vai de abrupt sau pe cine stie ce creste iarna, te-a prins nu stiu ce furtuna pe acolo este corect sa platesti interventia. Dupa ce ca au salarii mult prea mici pentru riscurile la care se expun mai trebuie acum si sa isi riste sanatatea pentru diversi teribilistii. Muntele chiar nu este pentru toata lumea, iar traseele nemarcate cu siguranta nu sunt. Nici prea multa lume pe munte nu este bine, iar atitudinea „nu-i nici o problema – vine Salvamontul” este una proasta. Daca nu te simti pregatit ca experienta, informare, conditie fizica si alegerea momentului – mai bine nu mergi. Fara teama de amenzi astfel de evenimente se vor repeta. Dar romanul e cumsecade… doar „merge si-asa”… Cat despre aia cu ATV-urile – nu cred ca am vazut ceva mai idiot si mai hidos intr-un Parc Natural.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un punct de vedere absolut normal, ce reda exact realitatea. Sunt de acord cu dvs. Multumesc.
ApreciazăApreciază