Nu stiu de ce i se spune Manastirea Turnu. In cazul manastirii omonime de pe Valea Oltului se stie… denumirea vine de la un turn. Nu am aflat inca daca a fost vreun turn anumit si la Targsor. Cetatea/asezarea, a purtat numele de Targsor (Tarsor). Acum i se spune Targsorul Vechi si desemneaza atat o localitate cat si un sit arheologic situat la periferia localitatii.
Manastirea de azi, Turnu, se afla in situl arheologic.
Targsorul, a fost una dintre resedintele domnesti ale Tarii Romanesti, mare targ, mare asezare la intersectie de drumuri comerciale. Desi in top in alte vremuri, azi, aidoma Gherghitei, doar amintirea a biruit timpul.
Zona fostei asezari medievale se prezenta de pe la 1900 ca o zona parasita cu ziduri de la foste biserici, ruine de fortificatii mici ici-colo, gramezi de pietre si caramizi. Evident, aici, arheologii au gasit un teren fertil si in ultima suta de ani s-a tot sapat si cercetat. Prin urmare, s-a reconstituit istoricul locuirii umane prin acel perimetru. Adica, au gasit urmele unui sat dacic, apoi ale unor terme romane si au datat dupa diverse materiale si etapele medievale ale asezarii.
Dupa 1990, Biserica Ortodoxa Romana ia decizia sa reinvie traditia monahala prin aceste locuri. La acel moment, se mai vedeau ruinele a trei biserici ridicate in perioade diferite. Imediat, aceasta initiativa si-a gasit si oponentii: Consiliul Judetean Prahova si Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Partile combatante ani de zile au incercat sa se convinga de bune intentii sau sa arate inutilitatea ideii. In cele din urma, un proiect european a unit Consiliul Judetean cu Biserica. Cum Muzeul de Istorie este subordonat CJ, e clar ca opozitia a incetat.
Pe terenurile parasite/cercetate de arheologi a inceput a se ridica un complex monahal de proportii. Povestea incepe aici: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-turnu-prahova-67934.html
Proiectul acesta i-a impacat pe toti. Biserica si-a vazut scopul implinit, legatura dintre aceasta si CJ a fost asigurata de un personaj binecunoscut in judet, iar arheologii s-au multumit ca vad un fel de restaurare a unor ziduri/ruine si ceva pe la termele romane…
Biserica i-a dat inainte cu pedepsirea pacatosilor care se opun ridicarii unui locas sfant, ceilalti ca se distruge totul si ca unii nu se mai satura de bani…
Restaurarea a fost reusita in cea mai mare parte. Evident cu diverse aspecte negative, cum este la noi. Parerea mea este ca Dumnezeu nu a facut pe placul niciunei parti ci a redat altora bucuria intalnirii cu EL si prin acele locuri. Fiecare parte si-a avut scopul propriu, subiectiv clar, dar din ciocnirea acestor parti a iesit un lucru bun: acela ca oamenii IL cauta pe Dumnezeu, ca vin sute si sute de persoane in fiecare duminica la biserica manastirii.
Ca sa va faceti o mica imagine despre aceasta manastire, va invit sa cititi un reportaj de vara din acest loc, pentru ca apoi sa reveniti aici, dupa ce-l parcurgeti:
Acum, dupa ce ati vazut imaginile din acel articol, sa mergem mai departe. Imi propun sa semnalez si sa corectez, fara alt scop decat acela de informare, unele aspecte observate la Manastirea Turnu.
Pe peretele nordic, la exterior, cum ajungi la manastire, gasesti un panou prins de zid. Acesta:
In august anul trecut, nu prea l-am inteles. Am dat vina pe nestiinta mea, pe graba, ca nu cunosteam geografia locurilor. Vedeti 4 biserici, iar una este chiar in interiorul unei constructii mai mari. Mai apare si termenul „Leaota”. In pliantul manastirii veti gasi ca este vorba de „raul Leaota”. De fapt, este un parau si unul destul de mic. O greseala ca si aceea din zona Comarnic. Daca mergeti pe DN1, veti vedea pe la Comarnic, la un pod, un panou pe care scrie… raul Batraioarei. Insa, pe panou a stat scris la inceput: Paraul Batraioarei. Nu stiu cum a disparut „Pa” iar azi a ramas doar „raul”, astfel incat toata lumea numeste valea cu putina apa drept… un rau 🙂
Panoul de mai sus nu ajuta vizitatorul! Respectivul panou este montat in asa fel incat induce in eroare pe oricine nu are un anumit exercitiu geografic.
In loc sa se fi optat pentru un panou simplu, gen: „Dvs. sunteti Aici”, in fata – Biserica lui Antonie, in stanga – Biserica lui Vladislav, in dreapta – Biserica Rosie, s-a ales un astfel de panou. Pana si acesta ar fi fost usor de inteles daca nu ar fi fost montat pe zidul manastirii. Panoul este pus pe zidul nordic al manastirii dar tu il privesti pe axa N-S, deci nu corespunde cu ce vezi in stanga sau dreapta. Ca sa intelegi asezarea in teren, ar trebui sa iei panoul in maini si sa-l sucesti in directia din care ai venit. Exact cum ai face cu o harta, o asezi spre Nord.
La astfel de obiective nimeni nu-ti sta de exercitii geografice, sa-ti caute Nordul. Trebuie sa fie cat mai simplu. Plus ca drumul de acces nu este redat.
O alta greseala: lipsa sagetilor ce indruma vizitatorul spre fostele biserici, actuale obiective. Trebuie pentru fiecare biserica un indicator, altfel omul nu stie ce are in fata ochilor.
La Biserica Alba.
Din fata intrarii manastirii vezi in stanga o constructie ciudata:
Biserica Alba, restaurata, cu un frumos istoric, este obturata de constructia aceasta stupida. Nu inteleg cum s-a aprobat o asemenea prostie care nu acopera sau protejeaza biserica, ci urmele unor terme, adica niste pietre noi puse cam pe unde s-au gasit fundatiile termelor. Se putea face ceva de o mai mica dimensiune, mult mai estetic.
Acopera sau „protejeaza” acele fundatii de pe jos :)) Inteleg din ce in ce mai bine cum de astfel de proiecte se aproba. Trebuie sa fie cat mai urat, cat mai mare si evident cat mai costisitor. Daca aceste conditii sunt indeplinite, e bine pentru toata lumea. „Uita-te tu!!!” 🙂 Au conturat cu pietre noi niste urme romane, nici vorba de pastrat patina timpului sau de o punere in valoare a fundatiei, la zi, dupa care au pus niste pietris printre ele. „Ce conservi ma’ tu aici? Piatra noua?” :)) Pai daca asfaltam/reconditionam un vechi drum roman, ce faceam, ii puneam si acoperis? 🙂 Asta este una dintre cele mai evidente dovezi de prostie, de incultura, de interese congruente cu istoria din alte motive…
Dupa „restaurare”, au construit onduleurile aceastea uriase, urate, pentru „protectie”. „Viziunea” autorului mi se pare „fara egal” intr-o tara normala, tipica insa cand vorbim de abordarea istoriei de catre „expertii” din tarile „balcanice”.
In panou se vede o imagine aeriana cu o biserica mica si un imens acoperis „protector” deasupra „termelor”. Mai este si o alta imagine cu ruinele vechi care au fost acoperite, „conservate”, fara sa fie lasat un martor macar… Bine, asta nu a tinut de Biserica, a fost altceva. In mod evident, Biserica era interesata de construirea acelui patrulater in jurul bisericii lui Antonie Voda. Ca se mai facea ceva si pe langa, nu era nici rau, nici bine, era de lucru pentru toata lumea. Cand toti lucreaza si fiecare e pe partea lui, „e bine boss, asa trebuie sa fie!”
Ma uit eu si zic: „Ba,’ „dormition” se zice la „Adormire”? Ma interesez spre seara si da, asa se zice. Este o chestie de detaliu ca sa spun asa. Catolicii spun „Assumption”, iar ortodocsii „Dormition”.
O constructie ondulata si de asemenea marime, poate mergea pe la Sarmizegetusa… nu aici, unde ai cimentat niste pietre oarecare :)) Eu tot ma intreb de multe ori, oare pe astia, care fac asemenea traznai, nu-i intreaba nimeni de sanatate? Cum de pot sa se ocupe de ani de zile de istorie si restaurari cand au asemenea idei? Tot ma gandesc de ieri, de cand am vazut cascadoria asta, sa fac o adresa la Comisia Europeana si sa intreb, asa trebuie cheltuiti banii?
Orice student de anul I la Arhitectura ar fi gandit ceva mai util si mai frumos.
Tot despre Biserica Alba restaurata din fonduri europene. In interior, arata bine, daca te uiti pe geam evident. Pentru ca o alta greseala este aceea ca aceasta biserica este mereu inchisa:
Desi este pentru toti, de 3 ani nu se viziteaza. Pe hartie, orice se face din bani europeni se viziteaza gratuit. Cum este de exemplu, Centrul „Alexandru Beldie” al Administratiei Parcului Natural Bucegi din statiunea Busteni. Ridicat din bani europeni, acesta este zilnic deschis. Orice turist viziteaza, se informeaza in mod gratuit. Vreo 5 ani un astfel de obiectiv se tine gratuit la dispozitia publicului. Nu e de la mine, este o prevedere legala cand manevrezi fonduri europene. Dupa 5 ani, poti pune taxa de vizitare.
La manastirea Turnu nu poti vizita nici Biserica Alba si nici Muzeul. Daca intrebi de muzeu, ti se spune ca nu e gata. Insa acolo unde trebuia sa fie muzeu scrie „secretariat”. Dupa 5 ani se vor putea vizita ambele obiective pentru ca atunci va putea fi si o taxa impusa. Pana atunci nu se poate respecta o conditie obligatorie in derularea proiectelor cu astfel de fonduri.
Cand iei pliantul manastirii, afli cateva detalii in plus. Bineinteles, acest pliant costa doar 2 lei si este destul de slabut. Afli insa ca pisania vechii bisericii, unde se mentioneaza numele lui Vlad Tepes este „in muzeu”. Adica la secretariat 🙂
Captura de pe site-ul manastirii: manastireaturnu.ro
Privind pisania mi-aduc brusc aminte ca am vazut ceva si nu am dat atentie… Nici nu aveam cum pana nu am vazut aceasta imagine.
La pangar mai afli de pe un afis ca o icoana veche, facatoare de minuni, imbracata in argint, de cand mai era biserica intreaga, deci dinainte de 1900, se afla la o manastire de pe muntele Athos. De ce oare nu or fi cerut-o inapoi? O fi greu, nu le-o restituie…
Cine stie, poate e cineva de acolo specializat si el pe fonduri europene, ma gandesc ca poate chiar a devenit un limbaj pan-european. O donatie europeana nu strica nimanui.
Mai sunt greseli dar acestea nu trebuie expuse public pentru ca ele privesc pe cei de acolo. Insa ultima pe care o semnalez este ca in biserica, cele mai importante portrete nu sunt denumite. Toate au nume, mai putin acestea:
Probabil, a scris candva cine sunt acesti ctitori. Azi, afli din pliantul manastirii ca ar fi domnitorul Constantin Brancoveanu si doamna Maria. Eu nu stiu daca e asa. Intai, trebuie citit prin documente de inceput de secol XX. Fara sa citesc in pliant, la prima vedere mi s-a parut ca ar fi Matei Basarab. Este o simpla impresie, poate fi Brancoveanu 🙂 Sa ma uit acum prin arhive…
Da, cica ar fi Brancoveanu pictat cand e tanar. Oare aia o fi barba sau guler? Mi se paruse barba. Costumul domnitorului a fost initial rosu cu albastru. Deci nu au nume aceste personaje. Ar trebui semnalizat.
Si nu e ultima eroare, mai trebuie spusa una 🙂 In biserica este o placa de mormant. In alte biserici, de regula traducerea inscriptiei este afisata in apropiere. Aici nu este, deci am sa-i rog sa puna una.
Si imagini pe larg, cum se zice…
Din biserica lui Antonie Voda:
Antonie Voda si Neagoe Basarab
Diferente intre pictura veche si cea noua. Pictura veche mai exista doar pe cativa metri patrati.
Biserica lui Vladislav:
Soseaua trece chiar pe langa gard
Manastirea o vedeti in fata iar Biserica Alba in stanga. Deci, biserica lui Vladislav o poti rata usor, mai ales ca nu este un indicator spre aceasta.
Spre Biserica Rosie:
Nu aveti cum sa nu fii auzit de celebra miere Turnu. In drum spre Biserica Rosie, vedeti pe stanga stupii… Gasiti in pangarul manastirii tot felul de produse naturale.
Aici se observa cel mai bine zidul vechi si zidul nou. Poate ca asa trebuia facut si la fundatiile romane.
Aici nu s-ar fi gandit la un acoperis ca la termele romane. In mod sigur, un asemenea acoperis in locul acesta, nu ar fi ridicat semne de intrebare. Pentru ca aici ai proteja niste ziduri vechi nu niste pietre oarecare, aduse de pe prundul garlei.
De final, sper ca am informat cum trebuie, aveti multe de vazut la aceasta manastire frumoasa. Pana la urma veniti pentru Dumnezeu si cei care sluujesc in acest locas..! De asemenea, un mijloc de transport sigur sunt cursele din Ploiesti, cu plecare de la autogara din zona Podul Inalt. Iata programul afisat langa statia din apropierea manastirii: