Intr-o duminica, am plecat spre Ploiesti. Aveam eu in minte diverse… sa verific niste aspecte istorice dar sa prind si o parte din slujba de la Manastirea Turnu din Targsor. Nu am plecat prea de dimineata, adica pe la 6-7 ci abia pe la 8. Cu o zi inainte umblasem „brambura” pe la alta manastire situata la mai bine de 100 km… si cum mersesem mult pe jos, m-am trezit mai tarziu.
In Ploiesti Vest cobor si merg spre statia cu microbuze spre Targsor. Bine, nu este propriu zis o statie, ci un fel de parcare pentru masini, unde vine si pleaca oricine. Nu este vreun semn de statie 🙂 De altfel, din acest punct de vedere, al traseelor judetene cu plecare din Ploiesti, municipiul nici nu poate fi comparat cu altele… Nu sunt panouri cu orare, daca nu ai mai fost in Ploiesti greu te descurci, trebuie sa tot intrebi. Ma gandeam la chestia asta de mult timp, oare cum se descurca un vizitator al orasului 🙂 Si Targovistea e mai bine organizata din punctul acesta de vedere.
Vine un autobuz de Strejnic, soferul imi zice ca nu merge nimic spre Targsor. Eu ca berbecul, nu-l cred. Strejnic este cam la jumatatea distantei dintre Ploiesti si Targsor. Omul pleaca, eu raman. Dupa 10 minute, cu planul facut, o iau spre Targsor pe jos, trec podul peste calea ferata si imi zic ca daca vad un microbuz ii fac semn si opreste. In Prahova, la noi, este universal valabila chestia asta. Nu trebuie sa te duci neaparat in statie, mai ales daca stai in vreo comuna. Stai la poarta, faci semn, soferul opreste. Eu iesind din oras, sigur opreau.
Ma grabeam ca sa prind din slujba, sa am si timp de vizitare, si mai aveam si alte planuri. In Strejnic am ajuns repede, cred ca sunt 2-3 km distanta de la gara Ploiesti Vest. Trec de celebrul aerodrom, fac o poza la un exponat:
Intru prin localitate si forma bisericii vechi imi semana cu o biserica vazuta prin februarie:
Catapeteasma… da, am cules si inscriptia aceea.
Crucea cu semiluna… care stiti ce inseamna. In niciun caz izbanda nu stiu ce asupra nu stiu cui. Ci nu stiu cui a zis… ridica biserica si sa pui semiluna la baza crucii 😉 Pe documente, nu pe vorbe. V-am mai povestit de aceasta descoperire. Tot ma minunam eu de multimea bisericilor cu semiluna. Si zic cum au rezistat toate pe vremea turcilor? Oare aceia nu vedeau ca ne bateam joc de simbolul lor? Deci undeva nu era cum trebuie. Pana la urma am gasit ce inseamna aceasta alaturare de simboluri.
Biserica are hramul… Sf. Nicolae
Dupa ce am mai stat pe acolo, mi-am adus aminte ca mai trebuie sa si plec. Targsorul era la vreo 4 km sau 3 ori 5, nu mai conta. Cu pauza de prin Strejnic cu tot, de la Ploiesti Vest la Manastire am facut cel mult 2 ore. La mers repede cred ca faci o ora.
Tot ansamblul a fost reconstituit/restaurat
Se intra in manastire, in dreapta. Cei din fata mergeau sa viziteze ruinele romane si Biserica Alba.
Manastirea este de calugari. Telefonul ei este: 0244.483.077.
Complexul vazut dinspre ruinele romane
Demn de mentionat este faptul ca am gasit in diferite surse scrise si am intrebat si la fata locului pentru a ma lamuri… o chestie tare de tot 🙂 S-au impotrivit ridicarii manastirii in special cei din Muzeul Judetean de Istorie si inca niste persoane, care fie vorba intre noi nu sunt deloc binevazuti de cei din Biserica. De fapt, la nivel de judet Muzeul de Istorie are in randul Bisericii, o proasta reputatie. Pe fata nu prea se spune, insa cand te uiti la comentarii pe Facebook sau intrebi in particular, oamenii Bisericii sunt foc si para pe cei din muzeu 🙂 Acum, si mie imi place istoria, dar merg 100% pe mana Bisericii :))
Biserica a pastrat tot felul de documente sute de ani, pe cand primele noastre muzee de istorie au aparut de circa 100 de ani. Primul l-a infiintat Cezar Bolliac si a fost un muzeu al antichitatilor. Bolliac si alti entuziasti care au pus bazele acestei discipline, au ajuns presul istoricilor de azi, care rad de ei. Deci vin astia cu povestile lor, ei timp de 50 de ani au inflorit la comanda comunista istoria, sa se puna cu Biserica. Buni sau rai, apucatori unii dintre ei sau ridicatori intruna de biserici, esenta romanismului este Biserica Ortodoxa. Astia ca si oameni de stiinta sunt exacti, nu cred in nimic, bifeaza target-uri si atat. Va dati seama ca nu generalizez, ca sunt si istorici, arheologi, pe multi ii si cunosc care merg pe la biserici, in alt scop decat acela de a se opune.
Mie mi se pare ca tagma aceasta istorica isi depaseste cadrul. Niciodata nu vor castiga in raport cu Biserica, pentru ca sunt multi din astia „spalati pe creier”, care pupa icoane :)) Si eu fac la fel, doar ca nu fac un spectacol din asta. Din pacate, din motive imputabile doar mie, nu merg la biserica asa cum si cat ar trebui. Sunt mai profan poate… dar, Sfanta Biserica e Sfanta Biserica 😉 Maine este Schimbarea la Fata, mare, mare sarbatoare.
Cei de pe acolo ii zic Biserica Alba
Protejarea ruinelor… nici la Sarmizegetusa nu e asa 🙂 Aici e mana unui celebru arhitect, d-l Hoinarescu, abonat pe tot judetul la lucrari 🙂
Dincolo de manastire, pe un drum, se afla un zid din fosta biserica ridicata de Mihnea al II-lea zis Turcitul (domn intre 1577-1583, 1585-1591). Au fost multe biserici la Targsor.
In biserica Manastirii Turnu il gasim pictat pe Antonie Voda, cel considerat ctitorul principal. Acesta a refacut biserica, ridicata de Vlad Tepes. Despre Vlad Tepes si Sfanta Biserica mai jos, un extras sublim:
Dupa ce am stat pe acolo o vreme, am luat-o inapoi spre Ploiesti. Chiar ma gandeam ca o sa pierd trenul, cand o mama cu trei copilasi, ce conducea o masina opreste si ma intreaba unde merg. Ce face si „intamplarea” aceasta 😉
Trenul era in statie si uite-ma acasa… prea devreme. Ce sa fac mai departe? 🙂 Ma schimb repede, iau un rucsac mic si fuga in muntii Baiului, sa ies din Busteni la Azuga.
Se poate observa o parte din rulotele de pe Valea Cerbului. Chestia aceasta, upgradata, ar insemna o sursa de venit importanta pentru statiunea Busteni.
Peisaje:
Un soim sau un uliu. Ma trata cu spatele 🙂 de la distanta
Sa tot mergi, sa mai si alergi prin cadrul acesta natural.
Departe Postavarul, aproape Sorica si dupa… Azuga. Chiar aproape…
Nota maxima pentru cine stie ce este acel verde deschis de pe versant. Cel mai deschis verde 🙂
Si aceasta etapa din „campionatul de cascat gura” s-a incheiat prin epuizarea acumulatorilor. Si Targsor si Baiului, le ajunge… Pe la ora 19 eram acasa.
Ai dat pana la urma zecele? 😄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu l-am dat. Nu cred ca stie cineva 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce de lucruri frumoase și interesante ne-ai arătat aici. Și culmea este că sunt locuri atât de apropiate. Dar uite că neglijăm să le cunoaștem, să le vizităm.
Cât despre „prietenia” dintre Muzeul de Istorie și Biserică, asta e treabă veche și întâlnită în toată țara. Oameni care au prins bine vechea perioadă comunistă, perpetuează și atitudinea vechiului regim – ostilă și nejustificată. Sunt atâtea monumente religioase importante, multe ctitorii ale unor oameni de seamă sau domnitori, care sunt desconsiderate de către autorități, dar și de către muzeografi și istorici care au ceva cu… Biserica. Mă rog, părerea lor…
Până la urmă ce este acel verde deschis din ultimele poze? Că porumb nu are cum să crească pe acolo! 😀
Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu cred ca e vorba de neglijenta sau de altceva. Pur si simplu, prin tot ceea ce se intampla, individul este rupt de trecut, i se creaza alta realitate, astfel ca, lucrurile desfasurandu-se mereu in viteza, avem permanent mintea ocupata. Deci trecutul nu ne mai spune nimic pentru ca procesam noi si noi informatii. Eu cautam ceva despre Targsor, biserici si fiind pasionat si de istorie si cu putina credinta, am abordat acest obiectiv. Cu aceasta ocazie, am ajuns si in locul unde a fost descoperit Iorga ucis. Conflictul acesta Biserica-istorici sau invers, este unul inutil, unii vorbesc din prisma datelor, cifrelor. Cum oare in aceasta imensitate creata de Dumnezeu, ar putea cineva sa-L fixeze pe Creator? Sunt simpli nebuni, prinsi in rotitele unui mecanism temporar, orbiti de cautarea unor chestii precise. Nu ai nevoie de calcule ca sa-ti dai seama de existenta lui Dumnezeu.
Acel verde sunt plantele unei specii binecunoscute… cretisoara. Candva, am mers pana prin astfel de locuri ca sa imi dau seama ce ar putea fi 🙂 Toate cele bune, Alex!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Nu ai nevoie de calcule ca sa-ti dai seama de existenta lui Dumnezeu.” – mi-a plăcut mult cum ai spus. Și culmea, sunt atâția oameni de știință care au ajuns la acest adevăr, tocmai prin calculele lor științifice, căci nimic nu este la întâmplare în acest Univers. Numai omul crede că poate pătrunde infinitul, cu minte lui finită.
Numai bine îți doresc! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană