O carte la un Centenar, „lumina mesianica” din Valea Dorului si targ de Craciun la Predeal

La articolul precedent citam dintr-o carte. Erau gandurile unui viitor general aflat prin transeele Vaii Prahovei, in toamna anului 1916. Chiar daca a supravietuit Primului Razboi Mondial, personajul a ramas necunoscut marii majoritati a locuitorilor de pe la noi.

Este vorba de generalul Gheorghe Garoescu (1886-1939), care in luptele de aparare a Vaii Prahovei avea grad de capitan fiind comandantul unei companii de mitraliere. Acesta este unul dintre marii eroi ai zonei noastre si, in cinstea sa, i s-a ridicat in anul 1943 un bust la Azuga. Dupa venirea comunistilor la putere si alungarea regelui, soclul si bustul au fost demolate. Poate si pentru ca monumentul nu a avut viata lunga, ci a stat doar cativa ani, aproape s-a uitat de acest erou.

Viitorul general s-a casatorit dupa razboi, desi era tare dezamagit de relatie, asa cum s-a putut observa in articolul anterior, chiar cu iubirea vietii lui, Eliza Oppler. Evident, va dati seama ca este vorba de reprezentanta cunoscutei familii Oppler din Sinaia, cu afaceri importante si in Capitala. Dupa 1947, familiei Oppler i s-a luat totul de catre comunisti. Posibil in acest context, al asocierii generalului Garoescu cu o astfel de familie bogata, sa i se fi demolat bustul. Altfel, nu ar exista vreo justificare.

Prin 2012 cred, am observat in curtea spitalului din Azuga un rest de bust, asezat pe un soclu provizoriu si undeva langa acesta, scria: „General Gheorghe Garoescu”. Ulterior, am cautat pe net sa vad cine ar fi personajul, neauzind de acesta pana atunci. Dintr-un articol al d-lui comandor Marian Mosneagu, am aflat mai multe detalii.

Insa, in luna noiembrie 2017, la Galati, mai multe persoane fizice si juridice au tinut sa marcheze apropierea de Centenar si au lansat carti cu aceasta tematica. Printre acestea si cartea d-lui comandor despre respectivul general:

Cartea „Jurnal de front, vise de iubire”, poate fi comandata online de la Libraria „Mihai Eminescu” din Bucuresti.

Fiind despre Valea Prahovei, despre un erou al zonei noastre, o am deja in biblioteca.

Ieri, 22.12.2017, pe partiile din Valea Dorului a fost observat un fenomen special. A fost filmat si pozat, postat pe Facebook si distribuit de nu stiu cate ori, si de nu stiu cate persoane. Unii au dat-o cu „lumina mesianica”, apropierea sfarsitului inevitabil, care gata se apropie, vin vremuri grele, ne ridicam ca unul. Adica… stupid, contagios. Altii, ca este un simplu fenomen natural, ca sa intervina meteorologii, fizicienii si oricine poate explica fenomenul, o reflexie, pentru oricine.

Cum nu am fost acolo, nu am nicio parere despre fenomen. Oricum ar fi, cei care au l-au observat live sunt niste norocosi. Sper sa vad imagini mai de aproape, sunt chiar curios sa vad cine s-a dus aproape.

Este ca o poarta luminoasa. Ceva, in opinia mea, extraordinar de frumos.

La Predeal, primul si deocamdata singurul oras din Valea Prahovei care se pregateste sa marcheze Centenarul, s-a deschis un mic targ de Craciun:

Sa aveti un Craciun asa cum trebuie sa fie o astfel de sarbatoare; in primul rand sa fim pentru ceilalti si apoi pentru noi insine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.