Primele masuri normale in ceea ce priveste fauna salbatica si interactiunile acesteia cu omul, in zona Vaii Superioare a Prahovei, au fost in sfarsit demarate de catre autoritatile din Sinaia si Busteni. Incet si foarte greu in opinia mea, incep si factorii de decizie de la nivel central, sa actioneze si sa inteleaga ca in unele domenii doar parerile specialistilor conteaza… si nu corul de parelologi pe care ii vedem propunand solutii neaplicabile decat in zona virtualului.
De cativa ani, a inflorit pe meleagurile tarii noastre, o pleiada de “eroi ai mediului” care intr-un procent covarsitor aduc numai deservicii acestei tari.
Parcul din Sinaia, langa Casino
La Sinaia, Busteni, Azuga ca si in multe alte locuri din tara aceasta, au inceput sa umble ursii si mistretii ziua prin oras. Cine locuieste in Valea Prahovei, stie ca pe aici nu s-au facut taieri importante de padure, ceea ce reprezinta un atu al Administratiei Parcului Natural Bucegi. Deci, nu-ti vine ursul sau mistretul ca nu mai are padure.
Si la Sinaia sunt multi iubitori de animale care nu vor putea niciodata privi obiectiv anumite probleme ale comunitatii. Ei insa trebuie respectati intrucat sunt mai buni, mai milosi din fire. Insa, cand ursul sau mistretul iti umbla in miezul zilei prin oras, ba iese pe la Manastirea Sinaia, ba urca pe str. Furnica, ba o scroafa iese cu 8 purcelusi prin cartierul Platou Izvor si se duce pana la hotelul Mara, ba la Silva , telecabina Busteni …. opiniile si reactiile lor nu sunt justificate. Mai ales ca exista acel paradox: ursul daca te sfasie esti bun de plata pe la doctori, spitale, dar daca tu il ranesti tot bun de plata esti… si pe langa o uriasa amenda te poti duce chiar in puscarie.
Capcana de prins mistreti tocmai in parcul din Sinaia 🙂
Datorita acestor persoane care aparent deruleaza actiuni de „protejare a mediului”, incurajand lumea sa cumpere animale din plus, tricouri, alte prostii, se creaza o cultura falsa despre protectia naturii. Oamenii ajung sa creada ca suntem buricul planetei, ca alte popoare sunt imbecile, ca a proteja natura inseamna sa te uiti ca la o vitrina, sa nu atingi, sa nu faci nimic. Din acest motiv, febra aceasta cuprinzand atatia oameni care se manifesta foarte vocal, autoritatile se blocheaza, se incurca in comunicate, abandoneaza initiative legislative si lucrurile raman asa, incurcate, problematice. De aceea, avem o explozie uriasa la efectivele de mistret si de urs la nivel national. Intrebarea este cat ii mai lasam sa se inmulteasca? Cati vrem sa avem, cate un animal pentru fiecare cetatean?
Sinaia fiind un oras cu o anumita rezonanta, autoritatile ca sa fie civilizate si sa respecte pe toata lumea, nu au dorit impuscarea mistretilor ce umblau brambura prin oras. Astfel ca gestionarul fondului cinegetic i-a tranchilizat si i-a dus de pe aici. A vorbi despre intretinerea unui fond de vanatoare, cum platesti pentru ce nu folosesti, cum scoti bani ca sa plimbi animale tranchilizate de colo-colo, este un intreg capitol. In fine, au fost prinse animalele si duse. Ca s-au intors aceleasi, ca sunt alti mistreti, nu am de unde sa stiu. Cert este ca dupa un timp, alti mistreti au aparut iar prin Sinaia. In atare conditii, s-a adoptat o hotarare de Consiliu Local, s-au incheiat acte si s-a autorizat intrarea gestionarului acelui fond cinegetic in oras, sa faca orice este necesar ca acele animale sa nu mai puna in pericol viata cetatenilor.
Macar la Sinaia incep sa se faca pasii normali. Intr-o statiune cu asemenea pretentii, nu au ce cauta animalele salbatice prin oras. Toate trebuie prinse, relocate, impuscate, oricare solutie din acestea enumerate, mie mi se pare adecvata, pentru ca nu traim in rezervatii ci in comunitati de oameni. Ca recoltezi mistreti sau ii relochezi de pe aici, e un prim pas.
Mistret prins in buricul statiunii
Reprezentanti ai Primariilor din Sinaia si Busteni au fost la sedinta organizata de Ministerul Mediului despre interventia la specia urs, derulata in interesul sanatatii si securitatii populatiei cat si in scopul prevenirii unor daune importante. Autoritarile locale se lupta insa cu morile de vant – birocratia in speta! Orice urs care e un pericol iminent e protejat de o procedura birocratica incat daca ursul te ataca, autoritatile pot interveni cam in 30 de zile…
Si eventual intai mutam ursul sau mistretul care a atacat un om sau o gospodarie si daca face la fel si acolo unde l-am dus, in sfarsit intervenim. Si multora nu li se pare nimic anormal in asta 🙂
In sfarsit citesc si eu o analiza obiectiva… nici de-o parte nici de cealalta… Bravo Adrian!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si ar mai fi fost atatea de spus 🙂 Macar s-au facut niste pasi spre o directie normala. Iti dai seama ca datorita inconstientei unora s-a ajuns pana acolo incat se prind mistreti in centrul Sinaiei? Sau ca mor oameni in alte zone, se distrug tot felul de bunuri? Deja e cu totul altceva. Cu cat se iau mai repede masuri de scoatere a acestor animale din zonele populate de oameni cu atat mai bine. Trebuie sa ne dam seama ca este o vrajeala, o manipulare, ca ursul e pe cale de disparitie si alte asemenea bazaconii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E adevarat ca ursul e pe cale de disparitie, dar nu la noi in Ro ci in alte state…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact 🙂 Si cifra pe care noi o credem reala la aceasta specie, s-ar putea sa nu mai fie de actualitate. E posibil sa fie mai mare 🙂 Nu e rau ca sunt multi, treaba este ce facem cu atatia?
ApreciazăApreciază
Am sa incerc sa-ti raspund cu un pic de istorie asa cum o stiu eu. In anii 70-80 ursul era la noi pe cale de disparitie. Ceausescu a hotarat atunci sa repopuleze muntii cu ursi (nu stiu daca are sau nu legatura cu partidele de vanatoare la care participa). In fine, in acea vreme eram la Sinaia si Bucegii au fost repopulati cu ursi adusi din Polonia, cel putin eu asa stiu. Erau dese serile in care zornaiau geamurile de zgomotul pustii de vanatoare, locuia un vanator in zona care tragea sa alunge ursii care veneau dupa animalele din curtile oamenilor, locuiam aproape de poadure. Aproape in fiecare zi auzeai de ursi, ce-au mai facut, ce animale au mai furat. Si totusi in acea vreme li se dadea de mancare in padure, ocolurile silvice aveau grija de ei. Sar peste anii de dupa revolutie cand nimeni nu le-a mai dat nimic… cand erau ademeniti pentru turisti pe la Taverna, Cota.. etc… In ultimii ani lucrurile s-au mai reglementat un pic, cel putin la Sinaia, nu intru in detalii.
Astazi probabil ca in continuare sunt prea multi ursi. Sper ca se vor gasi solutii, i-am putea exporta de exemplu, asta daca cineva i-ar primi. Din ce stiu eu, Germania, de exemplu, mai are 2, repet doi ursi si nici nu vor altii. Dar poate ca alte tari unde e pe cale de disparitie ar dori sa importe ursi. Asta ar fi o solutie, a doua ar fi o rezervatie la o scara mai mare decat avem acum, de exemplu, la Zarnesti. Dar pentru asta trebuie bani, dorinta, implicare.
Inca sper ca autoritatie vor incerca sa gasesca o solutie pentru acesti ursi, alta decat sa-i facem friptura.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Apreciez foarte mult ca ai reluat istoricul si l-ai pus si aici, inca o data. Multumesc, Radu!
ApreciazăApreciază
30 de zile? Ha, ha! Ca pe la noi, ce să mai zici la o asemenea bazaconie? M-aș bucura să le intre ursul în primărie, să-i văd atunci! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca avem cu mult mai multi ursi decat se crede… in niciun caz specia aceasta nu este pe cale de disparitie, fiind cu miile. Se exagereaza adesea cu protectia mediului din diferite motive.
ApreciazăApreciază