Tot auzisem de biserica aceasta, de ce face in acel loc preotul Petru Moga care, o vreme, adica in primii ani dupa Revolutie, a slujit si pe la Sinaia. Am mai fost eu aici, dar in urma cu multi ani asa ca nu mai tineam minte mare lucru.
Aici s-au descoperit prin 2008, un schelet si obiecte din Epoca Bronzului.
Am ajuns saptamana trecuta, am admirat pictura, peisajul. La o data viitoare trebuie sa ajung mai de dimineata sa ascult si liturghia… Azi am fost la Manastirea Caraiman, unde a fost invitat un cor magnific… de fapt, timp de mai multe zile aici s-a elaborat continutul cartilor de Religie din scolo, deci la manastire au fost profesori, inspectori, preoti…
Slujba a fost deosebita. Cred ca nu o sa ma dezvat niciodata sa spun pe nume unor lucruri. Cand a inceput decanul Facultatii de Teologie sa vorbeasca… am avut impresia ca omul a confundat catedra de la scoala cu biserica. Vreo jumatate de ora a vorbit intruna… cu vrajmasul care nu stiu cate face si nu trebuie sa ne pacaleasca si sa luam exemplul lui Ioan Gura de Aur… tot asa. De nu le-a sucit pana le-a ametit! I-a trecut in revista toata activitatea acestui sfant… ce mai… un asemenea orator mai rar auzi si vezi. Oamenii nu sunt insa elevi si unii au iesit pe afara. Sincer, mie nu mi-a placut ce spunea, nici tonul folosit, gesturile… adica nu am vazut acea smerenie. La final, in vreo 10 minute a vorbit si parintele staret, al carui glas si ale carui cuvinte nu au cum sa nu te captiveze. A vorbit scurt, frumos si la obiect! Poate altora le-a placut predica decanului, eu raman la ideea ca o o chestie atat de lunga deconecteaza auditoriul.
Poze de la Slobozia-Campina:
Biserica veche, construita dupa anul 1800 si Clopotnita
Biserica veche nu are pisanie deoarece ctitorul fiind grec, ai nostri, cine stie cand, au dat-o jos.
Piatra de rau pe langa biserica. Nu stiu de ce unele pietre sunt puse pe verticala. Asa le-au asezat! Ma gandeam ca trebuie sa fie o explicatie..
Cand a fost restaurarea, preotul paroh a lasat piatra originala, din zid, sa se vada… ca un martor istoric.
Intregul complex este extraordinar de bine ingrijit. Enoriasii vin sa stranga frunzele, sa planteze flori, sa coseasca, fac tot felul de treburi, iar la slujbe unii dintre ei vin in costume populare. Este o comunitate unita…
Prin curte sunt mai multe cruci din piatra:
Printre gard am aruncat si o privire spre localitatea Banesti:
Acum iar in curtea asezamantului din cartierul Slobozia:
Biserica noua si mai incolo biserica veche
Si la plecare:
O casuta pentru copii, ca aici au teren de joaca superb pentru cei mici… casuta se numeste parca Sf. Vineri 🙂
Documentata si interesanta postare ! 🙂
Felicitari Adrian ! 🙂
Aliosa 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc, d-le Aliosa. Avem niste locuri deosebite prin tara aceasta 🙂
ApreciazăApreciază