O noua carte: „Predealul prin ochii tai…”!

Acesta este un articol pentru cei care stiu de Proiectul de Promovare Turistica si Reconstituire Istorica a Vaii Prahovei si Bucegilor, denumit „Pasi in Timp”… si nu numai! 🙂

Acest proiect este o initiativa a autorilor cartii „100 de pasi in timp, un alt fel de ghid despre Valea Superioara a Prahovei si Parcul Natural Bucegi”, fiind sprijinita de diverse persoane, prieteni, anumite institutii…

Proiectul presupune aparitia mai multor carti, prima a fost in 2015, alte doua apar in acest an… inca una in 2017. Vrem ca in 2018 sa venim cu cinci carti, o multime de descoperiri arheologice, proiecte de restaurare realizate, prietenii de cursa lunga, expozitii…

Despre prima carte am mai vorbit!

Avem insa primul exemplar din a doua carte: „Predealul prin ochii tai, o carte despre atunci, despre acum si pentru viitor”. Aceasta va fi disponibila pe piata in luna octombrie. Acum se verifica in detaliu cartea… ca sa nu existe vreo omisiune.

Cartea…

Se lucreaza intens si la a treia carte care are alt subiect. Cartile acestea desi merg pe aceeasi linie, au fiecare conceptii diferite, subiecte diferite. La anul, ar trebui sa apara continuarea primei carti „100 de pasi in timp”. In doi scrii mult mai repede, ai cum sa lasi pe celalalt anumite lucruri si sa-ti directionezi energia spre alt subiect…

c3Mai trebuie a treia 🙂

O sa va detaliez putin din cartea cu Predealul… aceasta are 435 de pagini… „100 de pasi in timp…” avea 490…

Veti gasi in ea o multime de informatii despre istoria, cultura Predealului, veti vedea primele imagini cu obiecte descoperite despre care toti vorbesc dar nimeni nu le-a vazut. Noi am avut sansa sa obtinem o aprobare in acest sens.

Corectam o eroare majora istorica perpetuata in toate cartile despre Predeal. Asta pentru ca suntem precisi si vorbim in baza unor documente. Ne mai spunea un domn de la Arhivele Nationale, ca il contrazicem pe marele Iorga??? Adica noi asa, trebuie sa luam de bun tot ce invatam. Bineinteles, ca s-a dovedit, adica marii istorici au dovedit ca si Iorga se insela uneori. Oricine e supus greselii. Noi, in cartea aceasta venim cu istoria reala a Predealului… pentru cine mai intereseaza! 🙂

Cam asa ceva… Cuvintele d-nei Mariana F. reflecta o simtire din ce in ce mai putin intalnita in zilele de astazi!

De asemenea, avem intregul istoric al Manastirii Ortodoxe Sf. Nicolae din Predeal, parintele duhovnic Teofil fiind impresionat de descoperirile noastre… dansul figureaza la Prefata.

Pe langa multumirile noastre adresate celor de la manastire, mai avem de multumit pentru sprijinul acordat in verificarea/redarea adevarului istoric… Arhidiecezelor Catolice Bucuresti si Alba Iulia, unor istorici ai acestor arhidieceze… mai multor institutii ale statului. O sa revin pe aceasta tema.

Nu am reusit niciun schimb de informatii sau vreo colaborare cu Protopopiatul Ortodox din Brasov, nici cu dl. Vasile Oltean de la Muzeul Primei Scoli Romanesti. Primii in mod cert nu aveau informatia ceruta de noi si al doilea, il stiam plin de sine deci nu ne baga el in seama 🙂 Pana la urma, am observat ca dansul se inspirase dintr-o carte veche a lui Iorga, nu realizase o cercetare prin comparatie si cu alte surse. Omul fusese prin anii 2000 implicat de Primaria Predeal in realizarea unei monografii despre aceasta localitate, dar reusise doar sa copieze de la altii si sa incurce datele istorice. Ne-am convins ca este o valoare doar pentru Scheii Brasovului, conservand si redand admirabil traditiile de acolo, in rest doar citeaza mai mult decat cerceteaza, nu vine cu nimic nou.

Eu plec de la ideea, ca azi oricine poate scoate o carte cu tot felul de bazaconii. Pentru ca nu mai este nicio autoritate sa verifice daca e normala cartea, este toata un plagiat sau nu, are ceva nou… Poti scoate o carte doar de puncte-puncte, nu deranjeaza pe nimeni!

Prin urmare, pentru mine o carte este o chestie educativa care aduce ceva nou in societate, producand interferente si schimbari pozitive. Cred ca proiectul nostru face chestia aceasta. Nu avem nici asteptari, nici altceva, se face pentru ca asa credem noi ca trebuie. Altfel, o multime de lucruri inca existente la timpul prezent pot fi valorificate, conservate, privite, pastrate si de noi si pentru altii. Ne miram ca alte state au cladiri de peste 500 de ani. Pai noi cum vedem ceva vechi, avem mentalitatea bolnava de a darama, pentru ca ar costa mai putin o constructie noua. Ideea nu este de a cheltui mai putini bani ci de a pastra cu un pret, cat o fi el, ceea ce vine din alte timpuri si face parte din istoria si trecutul nostru.

Mai departe…

…cu preotii catolici de la Blumana maghiara sau germana, sau de la alta biserica catolica am incercat sa gasim un act vechi emis de Papa. Se pare ca nu mai exista!

In opinia mea, cred ca pe la 60% din informatiile prezentate in carte sunt inedite… asa mai cu modestie 🙂

Am colaborat foarte bine si cu fostul comandant al vanatorilor de munte, d-l colonel Ovidiu Conduruta caruia ii multumim.

Nu am reusit sa stabilim o colaborare cu preotul catolic din Predeal, parintele Alois Arcana, dansul era mai mereu ocupat si apoi a declarat ca nu are ce sa ne spuna fiindca biserica este noua. Bine, nu era totuna cu inceputurile catolicismului la Predeal, dar am gasit alte surse.

Multumim si prietenului nostru Catalin Campeanu, directorul Centrului National de Informare Turistica Predeal, cu care am tinut legatura si am facut schimb de informatii… precum si d-lui Radu Constantin de la Urbanism (Primaria Predeal).

De asemenea, Maicii Superioare de la Manastirea Catolica de la Timisul de Sus pentru tot sprijinul sau. Ar trebui sa stiti ca am refacut istoricul ortodoxiei dar si istoricul catolicismului pe aceste meleaguri, mergand cu mai multe secole in urma. In plus, am identificat in teren toate ruinele si urmele unde au fost lacase religioase.

Cartea mai cuprinde lista cu cabanele statiunii, istoricul acestora si traseele turistice actualizate… cam tot ce inseamna imprejurimile Predealului. Nici nu aveti idee cat am colindat Predealul si Timisurile… poate m-ati vazut pe sosea si ati crezut altceva 🙂 Nu aveti cum sa intelegeti cate eforturi si sacrificii personale sunt in spatele unor astfel de lucruri… pentru ca ele se traiesc. Uneori te doboara stresul, presiunile, viata si nu mai poti face nimic. Mai pui cate un cuvant, o poza, te iei cu mainile de cap si nu stii pe ce drum sa mergi… dar cu credinta in Dumnezeu faci orice 🙂

8Coperta fata si coperta spate

Asa cum stiti, prin aceste carti se urmareste conservarea obiectivelor istorice, constientizarea autoritatilor si a localnicilor, raspandirea informatiei… Cunosti, protejezi! Nu cunosti, atunci totul trece doar prin stomac, ce constiinta, ce urmasi, ce generatii viitoare?!

Multumesc d-nei Mariana Fratila pentru ca a reusit sa tina acest drum… de a lasa ceva in urma si pentru cei care vin dupa noi. Probabil nu i-a fost usor si nu-i este usor dar, doar o data in viata faci asa ceva. Apoi pe masura ce imbatranesti, nu mai ai rabdare sa mergi, sa cercetezi, sa confrunti, sa dezbati, sa scrii…

Eu am gasit ruinele chioscului regal din Predeal si fundatiile vechilor biserici, dumneaei locatia exacta a primului hotel Predeal, a elucidat ce s-a intamplat cu una dintre cele mai vechi pensiuni si tot asa…

Apropo de hotel, avem si un istoric al hotelurilor vechi din Predeal, gasind mormantul celui care a avut celebrul han de la Ruia, han distrus in anul 1788.

Multumesc prietenului nostru Radu Lipsa pentru coperta. Eu o aveam in minte oarecum… dar nu stiam cum sa-i spun. Dar el, fiind un profesionist de mare clasa, mereu mi-a inteles si perfectionat ideea. Cu siguranta, daca ar avea timp si am aplica viziunea lui la cartile noastre, acestea ar iesi la un nivel mult superior a ceea ce este pe piata. Ma refer la design, conceptie… la grafica.

Dar mai vorbim!.. acesta este un prim articol pentru ca vor mai urma si altele pe tema cartii din Predeal! Va trebui un fel de lansare prin octombrie…

19 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Salut, Adi!

    Felicitari tie si doamnei, sunteti cu adevarat pe un drum bun si se vede prea bine. Este un al doilea pas mare pentru Romania iar el se datoreaza voua. Eu unul sunt mandru de ceea ce ati facut.

    Una peste asta, as vrea si eu un exemplar din Predeal !!! Cel cu 100 de pasi este in biblioteca deja, iti multumesc.

    Ma ajuti sa intru in posesia lui in Octombrie sau cand va fi sa apara, te rog? 🙂

    Multumesc foarte mult.
    George

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumim, George! Da, azi este o zi mare din multe puncte de vedere. Bine, cartea nu am luat-o azi dar nu am avut timp sa scriu despre ea. Pentru Valea Prahovei si Predeal este un mare pas inainte, zic eu 🙂 Nu este singurul, un altul va fi a treia carte care decurge minunat. Asa vrea Dumnezeu, nu ca suntem noi destepti.
      Multumesc si eu! Iti dai seama ca nu am sa te uit cu cartea! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  2. Mariana Antonescu spune:

    Doar atat!
    Fara cuvinte, uneori acestea nu pot defini, pasiunea, documentarea temeinica, originalitatea, bunul simt si o abordare obiectiva, stiintifica a trecutului, prezentului si viitorului din zona, o munca titanica si o promovare de succes a acestui coltisor de rai.
    Felicitari!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana si va multumesc, d-na Mariana! Cred ca o sa iau cuvintele dvs. pentru a le folosi ca un citat in viitor. Sunt foarte frumoase pentru ca se simte ca sunt din suflet. Speram sa fim sanatosi cu totii si sa ne bucuram de toate aceste carti. Cu Dumnezeu reusim in tot ce facem!

      Apreciază

  3. Marius spune:

    Felicitari! Generatiile viitoare vor intelege eforturile voastre! Ing. Marius Popa

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumim, d-le Marius! Cred ca si unii din prezent inteleg 🙂

      Apreciază

      1. Magda spune:

        Adrian pe unde se mai găsesc cărțile tale de cumpărat? Momentan am gasit-o doar pe cea despre Posada in București dar le caut și pe celelalte. Mulțumesc

        Apreciază

        1. Saru-mana! Nu stiu, nu cred ca se mai gasesc pe undeva. In august cred ca mai mult ca sigur vor mai aparea trei carti care sunt gata de luni bune dar nu am avut timp sa le fac verificarea de final… si asta dureaza cam o luna.
          Multumesc!

          Apreciază

  4. Claudia spune:

    Felicitări Adrian și doamnei Mariana, faceti echipa buna daca se strang atatea pagini 🙂 Spor la cercetări si la scris în continuare!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Saru-mana 🙂 Am incercat sa nu ne scape nimic si in acelasi timp sa nu copiem ce spun altii, adica sa facem o cercetare originala si adevarata, sa venim cu tot ce s-a pierdut. Uneori era doar un fir subtire, dar tot sapand, cautand, am gasit drumul 🙂 Multumim!

      Apreciază

  5. mecanicul de babe spune:

    Buna ziua,unde gasesc cartea?
    Tare curios sunt de continutul ei!
    Ai pus o poza-cu cartea si in spatele ei-Mall Coresi>inainte era Intreprinderea de Tractoare Brasov.Acuma au ramas doar amintiri si cateva fiare netopite:(

    Apreciază

    1. Salut! Cand va aparea cartea, ca acesta este doar un exemplar de proba, va fi disponibila cred ca doar in Predeal: la Centrul National de Informare si Promovare Turistica situat langa biserica, la un hotel si cred ca si la un fel de librarie tot prin centru… cu care vom avea ‘un contract, ceva’ 🙂 Dar pentru tine gasim noi, nu trebuie sa cauti 🙂
      M-am oprit acolo pe o banca, langa Coresi, nu stiam ca exact acolo se faceau celebrele tractoare.

      Apreciază

  6. Avram petre spune:

    Felicitari,pentru efortul depus si pentru cercetarile pe care le-ati facut.Va doresc mult succes in continuare.Doresc si eu sa cumpar aceasta carte,de unde pot sa o procur?

    Apreciază

    1. Buna seara. Va multumesc. V-am trimis un mesaj pe adresa de mail lasata. Toate cele bune!

      Apreciază

  7. Dan Alexianu spune:

    important si interesant ce se publica, scurgerea timpului sterge cu inversunare orice urma de istorie, de trecut si transforma spiritul uman intr-un robot, fiecare val uman incepe o noua istorie, calcand totul in picioare, oriunde pe glob

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc. Asa este, cu timpul, oamenii isi uita istoria, radacinile, trec la o alta „etapa”.

      Apreciază

  8. Gabriela spune:

    Bună ziua , am dat pe net despre aceasta carte căutând niște date despre Predeal , as vrea sa o achiziționez mai este posibil cum pot lua legătura . Mulțumesc

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana. Deocamdata nu se mai tipareste, pana nu gasim un format care sa ne coste mai putin, adica sub 100 de lei. Ea mai este disponibila doar la Muzeul Orasului Sinaia. Multumesc si eu.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.