Nici nu banuiesti pe unde poti ajunge, pe neasteptate… Intai am trecut cu o masina pe langa biserica aceasta. Prea expresiva si cu o anume atmosfera ca sa nu revin. Am regasit-o repede peste cateva ore. Intru prin curte, in pridvor era o schela pentru muncitori, biserica deschisa, totul vechi.
Era biserica domnitorului Radu Leon (1664-1669), cu hramul Sf. Dumitru, cunoscuta in istorie sub numele de Slobozia, din cauza ca nu trebuia sa plateasca nimic, fiind scutita de taxe.
Pisania pusa de Constantin Mavrocordat la data de 8 septembrie 1743.
Piatra de mormant care sigur nu se mai stie a cui a fost
Deci, din intamplare, ca nu mi-am fixat sa ajung vreodata la aceasta biserica… am ajuns la cel mai vechi monument din Bucuresti:
Aceasta cruce a fost ridicata pe locul unei lupte din 23 august 1631. Niste boieri si armata lor au incercat sa-l dea jos de pe tron pe Leon Tomsa, tatal viitorului domn Radu Leon. Actiunea a esuat insa, din lupta iesind invingator domnitorul Leon Tomsa.
Crucea este pe o mica inaltime sub care sunt osemintele protagonistilor acelei lupte, ridicata de catre Leon Tomsa.
Acesta este hrisovul ridicarii bisericii, scris in piatra si asezat in apropierea crucii… care este cel mai vechi monument al Bucurestiului.
De retinut, ca acel monument este ridicat in timpul lui Leon Tomsa (1629-1632) si biserica in timpul domniei lui Radu Leon.
O alta cruce tot prin curtea bisericii:
Scrisul se va pierde in curand
Multe urme istorice prin aceasta curte a bisericii.
Altele…
Un covor intins de macrisul iepurelui (Oxalis acetosella)
Tot mergand, ce sa vezi…
O coincidenta frumoasa, ca au fost cateva intr-o astfel de zi.
Zona bisericii este cunoscuta drept Budapesta, dupa numele restaurantului Budapesta. Nu-mi amintesc exact legatura dintre bustul lui Cantemir fiul (amplasat stradal in fata bisericii) si biserica in sine. Boh?!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru detalii. In acea zi a fost prima oara cand am aflat de respectiva biserica si de acel monument.
ApreciazăApreciat de 1 persoană