Dezbatere publica asupra Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata de la Busteni (Seminarul nr.2)

Hai ca nu pot sa plec pe munte, la Marathonul 7500 pana nu scriu si articolul acesta. Din respect fata de cititori si fata de aceia care muncesc la aceasta Strategie.

Ieri la ora 12, in sala Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Busteni, Primaria din localitate a organizat un al doilea seminar de informare si consultare publica. Sedinta a fost condusa de catre dl. Marian Ilie, city-managerul orasului, in opinia multora omul potrivit la locul potrivit. Am zis si eu asta de cand a ajuns in acea functie, o mai buna varianta nu exista.

Din ce spunea dl. Marian Ilie invitatiile au fost trimise prin posta electronica iar cetatenii orasului au putut vedea si pe pagina de Facebook, ca intalnirea este libera, deschisa si poate veni oricine.

In sala, s-au strans: echipa care lucreaza la Strategie, 2-3 consilieri locali si cativa cetateni. Circa 20 de persoane. A, si reprezentantul MDRAP.

Nu o sa-mi propun sa despic in patru ce s-a spus, o sa le enumar, cu precizarea ca in opinia mea, prezenta atat de slaba a cetatenilor poate fi pusa pe seama a doua lucruri:

Primul: nu-i intereseaza.

Doi: nivelul de educatie.

Ca or mai fi fost cazuri ca nu pot lipsi de la serviciu, probleme de sanatate, etc, este cu totul altceva. Dar cand din atatea unitati turistice, si din cateva mii de oameni, nu pot veni decat de vreo 20, absenta este justificata prin cele doua aspecte de mai sus.

Asadar:

– s-a spus ca Primaria a primit o solicitare pentru un teren pe care sa se realizeze o piscina olimpica

– se urmareste amenajarea centrului civic si a unei parcari de 100 locuri vizavi de Primarie

– infiintarea unei clinici medicale pe anumite profile

– pana la sfarsitul anului P.U.G.-ul va fi finalizat

– se vor construi niste blocuri cu destinatie specifica, un fel de parteneriat social

– anumite aspecte din Strategie au avut la baza cuprinsul a sute de chestionare

– ca in Strategie, indicatorii sunt pe la 90% gata si ca s-a muncit foarte mult

– sunt 5 obiective strategice care vor fi respectate, dar daca un proiect devine in timp desuet se va renunta la el

– Busteniul va fi gazda in 2016 a unei Olimpiade de fete, fiind primul oras din Romania care gazduieste competitia

– ca totul porneste de la infrastructura

– documentul cu Strategia va fi ridicat pe site, si de la an la an va fi modificat in functie de noile realitati

Reprezentantul MDRAP a citit pe scurt din macheta de indicatori. Iata cateva lucruri de interes:

– suprafata orasului este de 7528 ha

– 64,2% fiind ocupat de paduri, si aici s-a facut observatia ca este obligatia noastra sa conservam acest bun in mod durabil. Reamintesc ca eu am propus sa se adopte o HCL prin care fiecare societate ce scoate lemne din padure, sa plateasca 100 sau 200 lei de fiecare masina cu busteni scoasa din padure, adica o taxa pentru folosirea strazilor orasului. Ca astia trec cu masinile grele si strica asfaltul. Cred ca Primaria ar incasa 2000 lei zilnic.

– 1641 de hectare sunt livezi si pasuni. Aici la livezi cred ca este o eroare sau asa este denumirea indicatorului, livezi si pasuni. Ca nu mai este o livada prin Busteni.

– fondul locativ era compus in 2002 din 5006 locuinte, iar pana in 2013 crescuse cu 10-12%

– demografia, populatia a crescut de la 8894 la 9983 si asta mai ales ca au venit si altii sa locuiasca in oras. Comparativ cu Sinaia, Azuga, Ploiesti, orase ce inregistreaza o scadere demografica

– densitatea este de 118,15 locuitori, fiind o densitate sub media pe judet, dar se explica prin marimea fondului forestier „Plamanul verde al Busteniului” cum i s-a spus

– din datele de acum se preconizeaza o scadere demografica in urmatorii ani

La Educatie, orasul Busteni are o mare problema, de altfel cum credeam si eu si cum oricine isi poate da seama, adica:

– 1299 de locuitori au studii superioare

– 2491 studii liceale

– 1295 studii profesionale

– 371 studii postliceale

Primii doi indicatori trebuie avuti in vedere cand se va vorbi de educatie pe viitor.

– sporul natural este unul negativ dar se reduce de la an la an

– sunt 1738 angajati in Busteni

– sunt 181 de strazi cu o lungime de 47,095 km

– trotuarele se intind pe 32,735 km

– sunt 308 locuri de parcare

– sunt 4,87 km de strazi neasfaltate si aici eu ma gandesc ca aceasta cifra se refera probabil la drumul spre Gura Diham, din ce stiu toate strazile orasului sunt asfaltate

– ca dintr-un studiu al Comisiei Europene s-a desprins concluzia ca oamenii prefara pasajele subterane in locul pasarelelor desi efortul este acelasi. Totusi, oamenii prefera sa coboare si apoi sa urce. Insa cele subterane sunt si cele mai costisitoare.

– se asteapta idei/propuneri legate de infrastructura turistica a orasului

– sunt 10 captari de apa, iar lungimea conductelor este de 86,9 km, reteaua de distributie este de 56 km, in oras sunt si 711 cismele

– toate locuintele din oras sunt racordate la apa

– sunt 4 biblioteci in oras, 18 monumente istorice, 5 sarbatori cu specific local

– 416 societati comerciale

– Busteniul face parte din Polul de Dezvoltare Ploiesti

Cam acestea au fost punctele principale ale intalnirii ce a tinut pana pe la ora 15. Dl. Bitoiu a zis ceva de refacerea unor indicatoare, trasee, d-na Antonescu ca a venit un cetatean din Anglia sa faca el un spital si nu a fost ascultat de nimeni, dl. arhitect Manea vorbea despre dragostea de oras si ca doar acei oameni care iubesc orasul il pot dezvolta, o d-na a spus ca factura la apa pe care o platim este cam la fel cu factura la energia electrica, dl. Penciulescu spunea despre promovarea turistica…

In cele din urma, city-managerul a incheiat foarte frumos cu: „Sa fim constructivi si sa punem dragostea de oameni inainte!”

Cam atat! Sa incep sa ma misc un pic, sa-mi fac rucsacul si sa o iau pe Caraiman… ca sa ma dezmortesc putin. Maine la 6 dimineata iau startul pentru a sasea oara, la acest maraton prin Bucegi. Sa fugi asa, cand pe vai, cand pe creste, cand pe pante, oare cum o fi? 😉 Trebuie sa deschid site-ul organizatorilor sa ma uit un pic pe echipamentul obligatoriu. Pe Jepii Mari vad un nor mare, urat si negru, da’ cat poate sa ploua?! Sa ma uit in ce alerg, pana imi fac rucsacul, pana trec pe la Penny ca e in drumul meu se face de 16… hai ca e bine, pe la ora 19 sunt acolo. De dormit poate prind cateva ore, de regula nu prea poti dormi inainte de un astfel de concurs, urmatoarea noaptea sunt pe traseu, sambata pana in ora 12 ar trebui sa fiu inapoi la cort, in tabara. Poate nu uit sa pozez ceva pe la Omu, apoi cartea lui Iulica… dar ia sa vedem ce mai zic oamenii astia pe site-ul lor, daca a aparut vreo noutate. Sa incep totusi cu ceva…

Ne auzim duminica/luni! Un week-end cat mai bun!

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mecanicul de babe spune:

    Interesanta strategie,despre reabilitarea caselor vechi s-a precizat ceva?Ceva posibile atrageri de investitori?Ma refer aici la microproductie nu la exploatare forestiera!

    Apreciază

    1. In cadrul acestui seminar eu nu am auzit, dar trebuie sa fie vreo propunere. City-managerul este o persoana aplecata spre cultura, nu de acum de multi, multi ani. Microproductie, hm? Nu stiu, mie mi se pare ca la noi in oras nu este inteles acest termen, am vazut doar un exemplu ca o firma deschide o pastravarie.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.