Romsilva si Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti vs. daunatorii padurilor si exploatarile forestiere

Scriam miercuri despre un articol pe teme silvice. As vrea sa va prezint cum stau anumite lucruri prin zona noastra si, nedorind sa las loc de interpretari am asteptat diverse informatii de la institutiile subordonate Ministerului Mediului.

Referitor la articole publicate in care scriam despre culoarea tomnatica a padurilor de fag din Valea Prahovei, s-a confirmat prezenta daunatorului Orchestes fagi. Iata ce spune despre aceasta problema Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti in adresa cu nr. 6767 din 25.06.2015:

„In ziua de 23.06.2015 delegatii nostri s-au deplasat la sediul Parcului Natural Bucegi, unde au cules informatii cu privire la aspectele semnalate de catre dvs.

Reprezentantii Parcului Natural Bucegi au confirmat ca este cunoscuta prezenta acestui daunator si ca daunatorul Orchestes fagi a avut atac si in anii anteriori dar s-a tinut legatura cu ocoalele silvice de stat Azuga si Sinaia, care au confirmat ca monitorizeaza situatia.

In acest sens, O.S. Azuga, a comunicat faptul ca in urma rapoartelor de semnalare depuse de catre padurarii din cadrul ocolului, au inaintat catre I.C.A.S. Brasov probe spre analiza, din arboretele afectate de catre daunatorul Orchestes fagi, conform adresei nr. 10601/25.05.2015.

De asemenea, si O.S. Sinaia a comunicat faptul ca in urma rapoartelor de semnalare depuse de catre padurarii din cadrul ocolului, au inaintat catre I.C.A.S. Brasov probe spre analiza, din arboretele afectate de catre daunatorul Orchestes fagi, conform adresei nr. 10686/27.05.2015.

La aceste solicitari I.C.A.S. Brasov a emis buletinele de analiza nr.13 si nr. 14 din 02.06.2015. Recomandarea I.C.A.S. Brasov este de monitorizare in continuare a daunatorului care va fi mentionat in statistica.

Referitor la acest daunator, Orchestes fagi, in cartile de specialitate privind protectia padurilor, la capitolul combatere se mentioneaza faptul ca „nu se recomanda masuri de combatere chimica”.

frunze atac

Referitor la acest daunator Romsilva, sediul central, Serviciul Paza, mi-a trimis adresa cu nr. 24241/02.07.2015 in care se spune:

„Inrosirea frunzelor de fag produsa in arboretele situate pe Valea Prahovei s-a datorat atacului produs de daunatorul Orchestes fagi. Atacuri similare au avut loc si in anii anteriori, populatia de insecte reducandu-se in mod natural, astfel ca interventia prin aplicarea unor tratamente nu a mai fost necesara.

De altfel, daca s-ar interveni pentru combaterea daunatorului amintit, s-ar face numai cu produse chimice, intrucat nu exista un produs biologic omologat in acest sens. Este cunoscut faptul ca folosirea unui produs chimic pentru combaterea unui daunator poate produce mari dezechilibre in ecosistemul forestier (nefiind selectiv, distruge si entomofauna folositoare).

Personalul silvic din cadrul Directiei Silvice Prahova (care a efectuat verificarile in teren) va monitoriza evolutia daunatorului Orchestes fagi, precum si a altor daunatori specifici fagului, iar in functie de rezultate, va aplica masurile necesare”.

Asadar, din ce vad eu, se observa o buna comunicare intre structurile cu atributii in domeniul silvic dar si interes in rezolvarea acestei probleme reprezentate de Orchestes fagi. S-au luat probe, s-au facut analize, s-au emis recomandari. Daca s-ar interveni, atunci solutia ar fi una chimica si cu diverse repercusiuni. Prin urmare, trebuie lasata natura sa se desfasoare, aceasta avand propriile mecanisme de protectie si refacere.

Dupa aceste raspunsuri ce reflecta fara indoiala gradul de preocupare al autoritatilor din domeniu, va invit putin si pe terenul exploatarilor silvice. Ma gandisem eu in primavara sa rog niste prieteni si impreuna sa fotografiem fiecare masina cu material lemnos ce iese din Valea Prahovei si sa calculam astfel cat lemn se scoate din padurile muntilor Baiului si Bucegi. Este un proiect interesant, nu-i asa? Tinand cont ca unele masini pleaca seara sau dimineata 🙂

Insa mi s-a parut mie ca vom cadea in alta extrema… a fanatismului verde. Practic, se pune intrebarea: ce doream sa aratam? Ca suntem pe aceeasi linie cu toata lumea care condamna taierile de padure?! In opinia mea, una este exploatarea rationala a unei paduri si cu totul altceva furtul de masa lemnoasa, taierea la ras.

Bineinteles, ca in momentul in care as fi inceput sa postez masinile pline de busteni, o multime de persoane s-ar fi raliat demersului si cam orice masina de lemne de pe aici ar fi fost fotografiata. Si ma intorc la intrebarea ce as fi demonstrat eu si altii prin aceasta initiativa? Am fi dat impresia ca suntem in trend, ca facem ceva pentru protectia padurilor, fiind cool sa fii anti-Rosia  Montana, anti-defrisare, sa cumperi ursuleti de plus ca sa contribui la un mai bun trai al ursilor vii… si pe mine ma cam doare la basca, asa mai pe romaneste, de trenduri si de ce cred altii ca este bine. Intai, gandim, analizam, comparam, cantarim, ascultam, apoi facem anumite lucruri… ce daca spun o mie ca este bine? Trebuie vazut ce presupune acel bine.

De fiecare data cand am facut ceva, am si dorit sa schimb niste lucruri. Nu pentru a fi in trend cu nu stiu ce sau cu nu stiu cine. Pot spune ca destul de des am si reusit. Or, daca eu si alti prieteni pozam masini cu busteni, nu mi se pare o dovada de normalitate, nu mi se pare ca as prezenta realitatea obiectiv. Sa vedeti de ce…

De la Revolutie si pana acum s-au taiat milioane si milioane de metri cubi de lemn, in mod ilegal. In zilele noastre nu se mai poate fura totusi ca in anii trecuti. Toti am capatat o furie impotriva celor care au defrisat padurile si acuzam ca din cauza lor sunt inundatii, alunecari de teren… Nimic mai adevarat! Insa, aceasta furie ne face sa intoarcem capul dupa fiecare transport lemnos pe strada, sa injuram ca inca un nenorocit taie padurea si nimeni nu-i face nimic. Deci, in prezent, orice masina incarcata cu busteni este a unui exploatator de padure nenorocit care ne taie padurea. Pe fondul dezastrului forestier din tara, petrecut in anii anteriori, a stirilor ecologiste, nu ne mai gandim o secunda ca unul care are o societate axata pe prelucrarea lemnului, participa la o licitatie organizata de stat prin ocolul silvic, ca taie conform unui amenajament, a unei autorizatii in care i se spune ce sa faca si ce sa nu faca. Din start toti taie padurea si sunt pe mana cu padurari si sefi de ocoale silvice, si vor doar sa distruga zestrea verde a Romaniei.

Ca atare nu mi se pare normala abordarea mea cel putin… eu nu vreau sa fiu in ton cu nimeni ca sa produc o nu stiu ce impresie, nu ma intereseaza ce sustine nu stiu ce ONG, senzationalul nu ma incanta. Fiecare caz are propria particularitate. Au chelit aia muntii de paduri prin Harghita trebuie trasi la raspundere. Prin Valea Prahovei nu vezi insa o defrisare de proportii. Cu siguranta, ca nici exploatatorii de padure de pe aici nu sunt usi de biserica, dar a pune aparatul foto pe ei doar pentru ca da bine sa fii eco, asa in orice conditii… mi se pare exagerat. Adica daca aia din Harghita au fost hoti de la A la Z inseamna ca nu mai exploatam padurea la Botosani, in Olt sau in Alba?

Inca traim in deriva, inca privim spre niste oameni ca spre Dumnezeu. Avem tot felul de asteptari de la ei, daca unul dintre astfel de vectori de opinie spune ceva, o mie mergem dupa el pana in panzele albe. Si dupa o zi, doua, isi da seama ca a spus o prostie, ca a facut rau fara sa gandeasca, el da din umeri si raman o mie ca prostii, viata continua. Uitam, repetam. In momentul in care postez pe blog poze cu masini cu lemne, share pe Facebook, se va spune ca „uite, ala face ceva”, „sa-i oprim pe hoti, sa nu mai taie padurea”, „asa trebuie sa facem”, distribuiri fara numar si intr-o saptamana nu mai doarme nimeni. Cadem in niste extreme din acestea, unii sa pozeze, altii cu ochii in patru sa vada de unde sunt pozati. Deci imprimam un comportament gresit in societate, pentru ca nu asa se face.

Nici nu incape indoiala ca sunt multe cazuri in care un exploatator silvic taie niste arbori in plus. Si fie este prieten cu padurarul si deci ii mai marcheaza suplimentar ceva, fie taie cat mai aproape de sol si apoi pune deasupra sute de kilograme de crengi. Se mai descopera dupa cativa ani sau niciodata aceasta smecherie. Dar acestea nu au o anvergura atat de mare. Ma refer pe aici, prin Valea Prahovei.

In opinia mea, este chiar aiurea sa ai padure cat vezi cu ochii si sa nu faci ceva cu ea, in niste limite legale asta este evident. Tot pe aici, localnicii au facut de cand exista statiunile acestea focul cu lemne luate din fondul forestier. Acum, multi dintre ei sunt efectiv speriati sa mai intre in padure. Fie exploatatorul este nervos din cauza unor conditii impuse, fie padurarul ii pandeste ca sa-i amendeze pentru a arata ca protejeaza fondul forestier aflat in grija lui, doar trebuie sa fie si el in trend cu ce se intampla la nivel general. Devenim in opinia mea, exagerati, ne plimbam pe la limitele normalului. Sunt tot felul de mosi si babe sau oameni pe la 45 de ani fara niciun venit, care merg ca haiducii prin padure sa nu-i vada nimeni cand iau de pe jos o creanga. E aiurea!

Te duci pe Valea Babei intalnesti mereu 2-3 femei trecute de 50 de ani care trag cu franghia crengi sau pe cate unul ce trage lemne cu un carut cu doua roti. Nu stiu, oare ce sa le faci? Ma intreb asa… Intr-o zi, la un punct de hrana al mistretilor, administratorul fondului cinegetic risipise mai multi saci cu mere. La cateva zile, niste persoane de etnie rroma aflate prin padure dupa cetina de brad sau feriga, luau merele care mai ramasesera dupa trecerea mistretilor, le stergeau de namol si le mancau. Deci traim niste vremuri triste… daca iti vine ala din Moroeni cu toata familia sa fure cetina sau feriga, vine ca societatea produce astfel de oameni, nu-i poate integra, nu exista educatie, ei vin din instinct, vin de foame, trebuie sa fure, sa faca nu stiu ce pentru a castiga niste bani. Evident ca sunt obraznici si ca este inutil sa le spui ca fac rau padurii chelind de la varf si pana la sol un brad de crengi; amenzile nu le platesc…

Ca sa ma intorc la exploatatorii de padure, cel mai bine este ca un cetatean caruia nu-i place ce vede pe acolo pe unde trece, sa faca poze, sa sune la 112, sa efectueze o sesizare… dand astfel impresia de normalitate, promovand pe Facebook sau printre vecinii de pe strada raspunsul autoritatilor dar si comportamentul exploatatorilor cu care poate intra in contact. Dar atunci cand ii bagi pe toti in aceeasi oala, ii impingi unii spre altii, unii se vor revolta ca-i ataci, ceilalti ca sunt nevinovati. Si nu vei schimba nimic. Mai sunt si cazuri in care o mana de tembeli trec in drumetie printr-o parcela de unde s-a taiat ilegal, posteaza pe Facebook, se lamenteaza cand unul, cand altul… si atat. A doua zi au uitat, padurea ramane asa, nu s-a schimbat nimic. Le lipseste curajul, spiritul civic, nu stiu ce este un ocol silvic, nu cunosc un email al vreunei institutii dar fac galagie ca este la moda sa pari ca iubesti padurea. Ca sa schimbi, ca sa contezi, trebuie sa faci in mediul real nu virtual. Nu defriseaza nimeni o padure virtuala.

Cand vezi ca locul unde a crescut odata un copac nu este marcat si ca in zona se fac taieri, pozezi, filmezi si sesizezi ocolul silvic, directia silvica sau mai nou Garda Forestiera, aceasta fiind noua denumire a Comisariatului de Regim Silvic si Cinegetic. Vine un control, se constata si cel care a taiat este obligat la plata. S-au intamplat multe astfel de cazuri pe aici. Chiar si un padurar de la Azuga a fost amendat la Sinaia. Se dusese el sa taie niste arbori prin curtea unor oameni. Aia l-au chemat, el a venit si i-a taiat 🙂 Primaria si Ocolul Silvic l-au amendat si l-au obligat sa plateasca lemnul.

Nu va mai inchipuiti ca se scoate din padure tiruri dupa tiruri de lemne taiate ilegal. Toti stiu ca DNA-ul si altii sunt cu antenele intinse, nu mai risca nimeni ca in vremurile de trista amintire. Oricum, cui ii pasa de padure, de mediul inconjurator, stie sa se implice in niciun caz comentand pe net. Te duci si intrebi pe la institutiile statului, chiar daca in ochii lor pari ultimul prost, nu conteaza, cat timp tu crezi in ce faci nu trebuie sa-ti pese. Este dreptul fiecarui cetatean sa puna intrebari, sa se intereseze de ceea ce se intampla cu mediul in care traieste. Bati la usa, suni, scrii, faci ceva, important este sa te implici. Mai si propui cate ceva din cand in cand. Nu conteaza ca se implementeaza sau nu ce spui, important este sa fii acolo. Incet, in timp, se produce o schimbare, fiecare dintre aceia carora te adresezi are o constiinta, ceva minor tot va face. Nu pe moment, dar va face.

Iata insa niste precizari legate de exploatarile forestiere, ce spunea Directia Silvica Ploiesti, in aceasta saptamana, intelegand dvs. ca randurile de mai jos sunt raspunsuri la ce i-am intrebat:

„In ceea ce priveste perioadele de exploatare, acestea difera in functie de tipul taierii (taieri cu promovarea regenerarii naturale, de rarituri, etc), esalonarea din contract, conditiile de exploatare etc; pentru a avea o informatie completa cu privire la perioadele de exploatare pentru fiecare societate in parte va puteti adresa ocoalelor silvice din zona de competenta avand in vedere posibilitatea ca, intre timp, sa fi avut loc modificari ale termenelor de exploatare; de altfel, in platforma primara a fiecarei partizi, exista un panou pe care sunt inscrise si alte elemente de interes.

panouPanou la Valea Rea. Cine a fost prin acea zona in luna mai, urcand spre Poiana Narciselor l-a putut observa. Un astfel de panou ar trebui sa gasiti la orice exploatare forestiera. Uneori nu sunt si apar doar cand se stie ca vin controale.

Culoarea aplicata cu ocazia marcarii arborilor ce urmeaza a fi extrasi difera in functie de anul in care s-a facut marcarea, in fiecare an aceasta este schimbata conform precizarilor Comisariatului de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti.

Dupa incheierea contractului de furnizare a masei lemnoase, autorizarea si predarea parchetului, firma contractanta nu este obligata sa transmita ocolului silvic numarul de inmatriculare al masinilor cu care transporta lemnul.

In cazul in care masa lemnoasa este expediata de catre ocolul silvic, pentru lemnul de lucru, fiecare piesa este numerotata de catre personalul silvic care a expediat lemnul si a intocmit avizul de insotire; pentru cazurile in care masa lemnoasa expediata face obiectul vanzarii pe picior de catre agentii economici, aceasta obligatie este a acestora.

Societatile care exploateaza masa lemnoasa nu executa si plantarea suprafetei respective, daca este cazul, aceasta ramane in sarcina ocolului silvic; dupa exploatarea masei lemnoase, se face un control urmat de reprimirea partizii.

Repararea drumurilor auto forestiere este sarcina ocolului silvic.

Cladirea cantonului silvic la care faceti referire, din zona Valea Cerbului nu a fost instrainata. (Va amintiti poate ca am scris eu ca arata rau cantonul si ca a disparut gardul care imprejmuiste tot terenul. Am postat foto, am intrebat. Nu am mai zis ca din ce am vazut, un padurar a imprejumuit un teren prin cartierul Piatra Arsa cu un gard asemanator… ca acela care nu mai este la canton 🙂 Pentru ca acel padurar blufeaza in relatiile cu localnicii, exploatatorii si superiorii sai ca sunt mereu cu ochii pe el… probabil bate moneda pe tema asta pentru a construi situatii periculoase de un anumit pret. Vrea sa arate ca face o munca periculoasa, desi doar din intamplare ne intersectam. Na, fiecare in lumea lui cauta sa-si justifice existenta).

canton 1Cantonul de la Valea Cerbului

canton 2Terenul nu mai avea gard. Ma gandeam ca a fost vandut dupa cum s-a intamplat cu acela de Gura Padurii-Sinaia.

Perioada de restrictie a exploatarii masei lemnoase este valabila in perioada 01.05.-30.09 si are in vedere protejarea semintisului utilizabil in cazul taierilor care prevad regenerarea naturala; pentru celelalte cazuri de exploatare a masei lemnoase, nu sunt precizate restrictii.”

Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti completeaza si detaliaza adresa Directiei Silvice Ploiesti, astfel:

„Volumul masei lemnoase pe care o societate o poate exploata, este volumul pe care respectiva societate il adjudeca prin licitatie.

Culoarea de marcare pentru punerea in valoare este stabilita anual de catre Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti, iar pentru anul in curs aceasta este rosie. In cazul in care se constata prejudicii in procesul de exploatare, se intocmesc apv-uri separate care se autorizeaza in programul SUMAL si se marca cu alta culoare de vopsea decat apv-ul din care provin.

Materialul lemnos exploatat si livrat de catre societatile care fac exploatare, se inscriptioneaza de catre acestea (bustean cu diametrul la capatul subtire mai mare de 20 cm), cu dispozitivele de marcat ale fiecarei societati si cu culoarea pe care acestea o doresc.

Obligatiile societatilor de exploatare decurg din autorizatiile de exploatare emise de catre ocoalele silvice pe raza carora acestea exploateaza masa lemnoasa si din legislatia specifica. Taierile de produse principale se fac pe baza planurilor prevazute in amenajamentele silvice si au drept scop promovarea regenerarii naturale. Impadurirea si ajutorarea regenerarii se face in baza unui deviz intocmit de ocolul silvic care asigura administrarea/serviciilor silvice si se realizeaza prin firme atestate in acest sens; fondurile pentru aceste lucrari provin din fondul de conservare si regenerare a padurilor in cuantum de 10-25% din valoarea masei lemnoase autorizate la exploatare.

Prin implementarea aplicatiei Wood Tracking – aplicatie care reprezinta componenta agent a Sistemului Informational Integrat de urmarire in timp real a masei lemnoase este strict urmarita si sunt definite clar obligatiile operatorilor economici care lucreaza cu lemn.”

Multumesc pe aceasta cale institutiilor mentionate in articol pentru comunicarea acestor informatii de interes public!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.