Cabana de la Piatra Arsa a devenit doar o pagina de istorie

Cred ca unii dintre noi, pur si simplu nu inteleg ca daca un lucru este vechi, nu inseamna si ca trebuie aruncat, stricat, demolat.

Asa cum intuiti, cabana Piatra Arsa a fost demolata. Atat au stiut sa faca administratorii Complexului de la Piatra Arsa. Nu au avut o alta idee cu una dintre cele mai vechi constructii din Parcul Natural Bucegi. Oricum, cabana nu mai era folosita, dar cu investitii minore, ar fi putut fi transformata in altceva, conservata si destinata vizitatorilor, se putea amenaja in ea un mic muzeu sportiv, despre munte, etc.

Prostii astia, ca altfel nu pot sa le spun, si-au  demolat istoria. Intai a fost cabana si apoi, in jurul ei,  s-a ridicat complexul sportiv. Cu siguranta, iarna a fost lunga pe Bucegi si pe cei de la Piatra Arsa i-au luat durerile de cap, deci, ce sa faca si ei… au demolat constructia veche. In loc sa o repare, sa-i mai puna niste geamuri, sa dea o vopsea peste lemnul vechi, au pus pe ea buldozerul.

Imi zice un prieten bun, glumind, evident, ca a auzit ca vor face ceva frumos in loc. Sa ne fereasca Dumnezeu de astfel de inculti, care dau vechiul pe nou si spun ca fac ei ceva frumos. Au demolat constructia ridicata in 1935 de vanatorii de munte… ei locuiesc de ani de zile in acel complex si habar nu au de istoricul cabanei.

Pacat! Nu am auzit pe nimeni dintre cunoscuti sa spuna ca este o decizie buna sau gresita, demolarea vechii cabane. Cred ca ne-am resemnat asa cu totii. In alte tari, lucrurile vechi se conserva, la noi trebuie inlocuite, aruncate, distruse. Mi se pare o decizie stupida acea demolare, pentru ca spatii de cazare sunt in acel complex mai mult decat suficiente… incap loturi intregi de sportivi, ca un exemplu.

Daca-i intrebi de ce au demolat-o, doar dupa o simpla intrebare, iti dai seama de nivelul lor de educatie… au demolat-o ca era veche sau din cine stie ce alt motiv idiot.

aIncadrata de sageti, vechea cabana ce a fost demolata acum cateva zile

SAMSUNGCabana Piatra Arsa a fost ridicata in anul 1935 de catre vanatorii de munte din Sinaia.

b

cNu au stiut decat sa o lase in paragina si apoi sa o demoleze

Prezentul se prezinta astfel:

1

2Grinda principala

3

5Au scos cabana din peisaj… ca sa faca un lucru „frumos”!

6A ramas doar blocul de beton… orice om civilizat incearca sa armonizeze vechiul cu noul; se pare ca oamenii acestia de la complexul sportiv se simt bine doar printre betoane!

25 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Andrei spune:

    buna ziua,
    da, inteleg perfect, numai ca alte capete si minti destepte nu pot sa inteleaga ceea ce noi vedem normal!
    este vorba de anul trecut, cand, intr-o frumoasa tura de toamna tarzie cu ceva zapada, pe drumul asfaltat se putea circula de „lumea buna” cu multi cai putere si nenumarate sume in cont, era plin sus ochi de masini si de oameni alesi „de Munte” care umpleau Restaurantul de la Piatra Arsa, noi cei cu rucsaci, eram priviti ca niste „ciudati”, si chiar eram aratati cu degetul 🙂 … asa ca, faptul ca nu o sa mai fie (nu mai este) Cabana Piatra Arsa, nu ma mai mira deloc! doar, nu se puteau „prezenta” cu o astfel de imagine (de istorie), acolo unde acum nu se mai face Munte, se face o Afacere…
    un alt exemplu, o alta locatie la fel, si cu fosta cabana Susai, si din pacate… astfel de exemple pot continua !!!
    cu respect

    Apreciază

    1. Buna dimineata, Andrei!

      Un domn a postat 2 comentarii pe care nu le-am publicat si in care mi-a spus ca el a vazut planurile viitoarei constructii, adica o alta cabana. Mai spunea ca este sportiv si ca el alearga pe munte. Eu nu am crezut, probabil este cineva de la complex sau vreo cunostinta de-a lor. Cand afirmam ceva, mai ne trebuie si dovezi, nu schimbam sensul discutiilor doar asa… deocamdata cabana nu mai este si aceasta este realitatea. Spunea ca era putrezit lemnul, in fine, nu cred ca a inteles ideea. Indiferent ce se ridica acolo, nu mai are valoarea aceea veche, de simbol. Una este sa privesti cabana veche renovata si cu totul altceva o constructie noua, ca orice constructie…
      Noi vedem altceva, noi care mergem pe munte si trecem sau intram la Piatra Arsa… mie nu-mi plac constructiile noi in locuri in care nu se potrivesc.
      Probabil, cum spunea mai jos si dl. Tinel, de cand cu asfaltarea DJ 713, pe munte ajunge orice persoana, iar cei de la complex vor sa faca multi bani…

      Complexul este destul de mare, sunt spatii de cazare mai mult decat suficiente, cabana veche trebuia restaurata, nu demolata. Dadea un plus de valoare, din pacate neinteles de catre administratorii complexului. Oare de ce nu se demoleaza turnurile din Brasov si sa se ridice altele noi? Sau Scoala Scolarilor din Sighisoara, ca si ea are lemne putrezite si sa se ridice altceva mai nou, mai frumos?
      Frumosul este dat si de vechi, noul este recent, pe cand anumite lucruri vechi au fost vazute si admirate de generatii, au supravietuit multor perioade… sa pui buldozerul pe ele acum, in 2014, este doar un act de incultura.
      Este trist, nu si surprinzator in aceste vremuri. Nici macar nu cred ca au pastrat tablita aceea veche pe care scria cabana Piatra Arsa…

      Apreciază

  2. fosile spune:

    Pentru multi dintre noi, cei care inca am mai ramas, este dureros.
    Se sterge cite o pagina din amintirile noastre, se anuleaza -ca si in alte nenumarate cazuri- trecutul.
    Daca ar putea ar demola si muntii si ar construi vile…
    Pacat!

    Apreciază

    1. De acord. Trist și dureros.

      Apreciază

  3. Tinel spune:

    In tara asta , unde valorile s-au inversat , unde binele e considerat rau si raul e considerat bine , nu ma mai mir de nimic ! Probabil ca proprietarii vor sa faca acolo un club sau vreo discoteca sau de ce nu , o piscina…se adapteaza necesitatilor noilor clienti ajunsi acolo pe dj713…si cum s-a umplut muntele de pitipoance si cocalari o sa ,,faca bani”.
    O trec pe lista zonelor de evitat …pacat !

    Apreciază

    1. Orice ar face nu justifica demolarea cabanei vechi. Au demolat-o pentru a ridica o alta constructie… care indiferent ce destinatie va avea, nu mai este ca aceea din 1935. In opinia mea, asa cum am zis si in text, au renuntat la istorie, la istoria propriului loc.

      Apreciază

      1. ziardebusteni spune:

        Bună Adrian,
        Intrebarea este, dacă atunci când construiesti, ai nevoie de autorizatie și când dărâmi la fel… cine a AUTORIZAT totuși demolarea ? De cine apartine? de Bușteni sau de Sinaia ? Vei râde dar Complexul este o extindere a vechii cabane, deci exista un proiect de rezistența vizat de arhitectii UAT-ului de care apartine, deci nu cei de la complex sunt principalii nebuni ci cei care au vizat REABILITAREA, inlocuirea noului cu vechiul !

        Apreciază

        1. Buna dimineata, Cristi!
          Iti dai seama ca eu nu cred ca a autorizat cineva demolarea. Complexul este pe raza Busteniului, dar ma indoiesc ca a trecut cineva pe la Primarie. Ei au mai ridicat si in anii trecuti inca o constructie fara gust si nu stiu daca au luat acte nici pana in prezent…
          Corect, complexul s-a ridicat in jurul cabanei vechi. Daca au totusi autorizatie de demolare, inseamna ca au depus o cerere in acest sens. Si ce sa zica administratia locala? Sigur, in cerere, doar stii cum se face, sunt trecute siguranta turistilor, pericol de prabusire, natura care nu iarta 🙂 si neaparat ca „se va face ceva frumos”. O data ce proprietarul a luat decizia de demolare, cabana nu este nici monument istoric, daca nu are valoare pentru proprietar, ce sa zica un functionar care poate nu a fost niciodata la acea cabana? Ce se va face, va avea cel putin un etaj, deci se urmareste profitul cu orice pret, nu conservare, nu cultura, nu generatii viitoare, ci mancare… unii au o alta viziune, traiesc doar pentru a manca, nu invers.
          Demolarea cabanei Piatra Arsa, ce avea denumirea initiala de Cabana Marele Voievod Mihai, se inscrie pe aceeasi directie gresita ca taierile irationale de padure, furtul oricaror componente feroase de la calea ferata, etc. Vanatorii de munte au carat cu spatele grinzile cabanei in 1935, generatii de sportivi si de oameni de munte au stat la aceasta cabana… Oamenii acestia, de la complex, obisnuindu-se cu cabana veche, nu au mai constientizat ce fac. Pentru ei a fost ca demolarea unui cotet de gaini de care te tot impiedici prin curte. Deficitari la capitolul educatie, privim cu jind spre alte tari europene dezvoltate, dar la nivelul acestora nu vom ajunge decat atunci cand gradul de cultura al populatiei va fi dincolo de 70%… adica viitorul este tare departe.

          Apreciază

  4. marius spune:

    Adrian,
    La fel s-a procedat si cu Cabana Piscul Ciinelui.La momentul respectiv am scris un articol pe care am vrut sa-l public in Ziarul de Sinaia intitulat „GUST AMAR”.Nu a putut fi publicat pentru ca redactorul n-a avut curaj.Am spus celor de la PROTV dar cind s-au interest au primit un raspuns edificator : „releul vostru este pe terenul meu si daca faci valuri zboara de aici”.Jos la inceputul drumului era scris”DRUM IN REPARATIE” iar la cabana :”PROPRIETATE PRIVATA”.Ca si la defrisari se lucreaza pe baza de pile,spate asigurat tupeu,furt,si noi raminem cu gustul amar.Asta e Romania noastra.

    Apreciază

    1. Da, asa s-a intamplat cu cabana Piscul Cainelui, care odinioara era un simbol al Sinaiei. Dar cand strici/darami un lucru vechi, nu ai cum sa fii crezut de toti; de regula, distrugerea istoriei o pot face doar anumiti oameni, care vaneaza doar profit. Or, nu totul pe lumea asta se rezuma la afaceri, la a scoate bani din orice…

      Apreciază

  5. fubyboyby spune:

    Apropo da panglicile de la un concurs de ultra care au ramas prin jnepeni agatate nu ai specificat nimic :)))
    Poate as se simt si organizatorii sa vina sa le culeaga, muntele a devenit un tomberon… eu din bun simt cand merg la antrenamente lungi de 2-3 ore car gelurile inapoi in buzunar (nu conteaza ca sunt lipicioase) da altii cara sticle, cutii de bere, peturi de apa si apoi le arunca langa poteca… sincer nu pot sa inteleg, cum cari o cutie plina de bere pana sus iar apoi cand e goala si are o greutate foarte mica o arunci.

    Apreciază

    1. Ieri, impreuna cu un reprezentant al Administratiei Parcului Natural Bucegi, am fotografiat acele panglici. Urmeaza sa fie intrebati organizatorii concursului de ce nu au curatat traseul. Iar pozele de ieri trebuie sa le leg cu altele, sa fac un articol mai mare, poate maine. Tine de educatie, faptul ca tu le iei si altii arunca… este destul de trist. Si ma tem ca nu poate fi stavilit fenomenul cu amenzi, ci doar prin diverse actiuni. Pe Bucegi vin atatia oameni, altfel trebuie lucrat, amenzile trebuie sa fie pe ultimul loc.

      Apreciază

  6. Mélanie spune:

    am ezitat sa clickez pe „like”… caci am fost la aceasta cabana „pe vremuri”…”o tempora, o mores!” 😦
    * * *
    multumesc pentru popasurile constante la locu’ meu de joaca, sanatate si-o zi senina, afar’ si-n suflet… amicale gânduri, Mélanie NB

    Apreciază

    1. Saru-mana. Au ramas doar vremurile, amintirile. Mai raman alte locuri, nu peste tot se pune la pamant istoria si dvs. stiti mult mai bine.
      Multumesc!

      Apreciază

  7. fosile spune:

    Indiferent ca au avut sau nu autorizatie, indiferent ca-i amendeaza sau nu, raul a fost facut.Cabana a fost demolata.
    Mare pacat!

    Apreciază

    1. Da, nici macar nu m-am gandit la vreun fel de sanctiune, cabana nu mai exista, indiferent ce s-ar face.

      Apreciază

  8. Bucegimanele spune:

    Adevarul este ca zona aceasta este la mana unor ciurucuri de oameni de cea mai joasa speta. De la cabanieri pana la primari si alti oameni in stat.

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/foto-impresionant-mesaj-pentru-simona-halep-in-varful-muntilor-bucegi-495699.html

    Ma bucur foarte mult pt rezultatul tenismenei noastre. Respectele mele!

    De unde pana unde a ajuns Crucea Eroilor de pe Caraiman – avizier sau Billboard – habar nu am. Doar pentru ca Busteniul este un oras de … care are un … de primar. Cand il vad cu … imbracat tot timpul ca de nunta … De cand are dreptul acest primar sa puna afise pe munti?!?!?! Asta ca sa isi faca el reclama ca se are bine cu marii sportivi ai tarii.

    Piatra Arsa, Babele, drumul spre Gura Diham ma fac de fiecare data cand trec prin Bucegi sa imi fie rusine ca sunt roman. O mizerie, asta se intampla cu niste locuri frumoase si deosebite. Iar asta cu Crucea este chiar prea mult.

    Apreciază

    1. Intr-adevar, sunt multe lucruri de reparat, dar cand se va dori, deocamdata multi spun ca este perfect asa cum este. Eu nu sunt de aceeasi parere, dar daca majoritatea este… 🙂
      Cu bannerul, nu stiu, nu se vede din Busteni prea bine, si sunt sigur ca turistii nefamiliarizati cu muntele nu isi vor da seama ca ar fi ceva acolo.
      Stiu ca primarului, de fapt toti stim, ii place sportul… noi ne-am obisnuit cu astfel de chestii 🙂 ba il aduce pe Bute pe elicopterul, ba un chef la o stana sau la Gura Diham, acum a pus un banner la Cruce. Chestia cu Halep, sincer, pe mine nu ma intereseaza, o fi reprezentat Romania cu succes, sunt de acord, dar cati nu reprezinta tara la fel? Cred ca este o copilarie, dar daca primarul a crezut de cuviinta sa-si exprime astfel sentimentele, ne uitam si noi, criticam sau nu, poate nici nu vedem ce este acolo… dar ordinul a venit de la un primar, nu de la oricine.
      Din punctul meu de vedere, nu vad utilitatea acestei actiuni, este aiurea sa vezi salvamontisti pozandu-se pe langa banner, nu inteleg aceasta bucurie. Dar daca nu inteleg, nici nu zic nimic, poate nici altii nu inteleg de ce alerg eu pe Valea Caraimanului.
      A pus un banner, mare lucru… si-a exprimat si el bucuria. Ne legam de lucruri mici, cand problemele sunt cu totul altele.
      Din cate cunosc, Primaria Busteni a infiintat un serviciu online „Intreaba Primarul”, pe Facebook, poti intreba care-i treaba cu bannerul. Evident ca trebuie sa aiba acordul Administratiei Parcului Natural Bucegi ca sa-l monteze.

      Apreciază

  9. carmen spune:

    Subscriu şi eu la cele spuse pe aici.

    Adevărul este că e mult mai dificil, mai complicat, mai costisitor să păstrezi ceva vechi, să restaurezi, să renovezi, decât să demolezi imediat şi să construieşti ceva nou. Şi cum facilul atrage întotdeauna, se întâmplă ce se întâmplă.

    Se simte lipsa unei culturi, a unei educaţii în sensul respectului pentru anume valori, pentru unele lucruri ce vin din trecut. Trăim doar prezentul, am ajuns să fim doar nişte oameni ai prezentului, fără trecut şi fără viitor… Dar nu putem înţelege pe deplin prezentul fără să cunoaştem trecutul, cel puţin asta e părerea mea.
    Dar cine mai cunoaşte istoria acestor locuri legate de Bucegi, că de ele vorbim aici, pe cine mai interesează această istorie, de unde vin aceste cabane, cine le-a ridicat, cand, cum, şi tot aşa ???

    Piatra Arsă a devenit un mare complex sportiv, foarte bine, e un loc special pentru antrenamente. La aproape 2000 de metri altitudine, cu aerul rarefiat, organismul este supus unor solicitări suplimentare.
    Dar nu-mi place cum arată pe dinafară acest complex, vorbesc ca arhitectură, cred că se putea face un proiect şi cu o altă înfăţişare, mai potrivită cu locul unde se află, pe acoperişul Bucegilor. Şi mai cred că vechea cabană îşi putea şi ea găsi un loc în noul proiect, trebuia integrată în acest nou complex, nu distrusă.

    Şi mai vreau să spun ceva. Am văzut că în holul hotelului ce s-a ridicat aici după 1989, se află un panou cu sportivi români medaliaţi la olimpiade. Foarte frumos, dar, din păcate, se face referire doar la Jocurile Olimpice de Vară.

    Se pare că nimeni de la acest complex, situat în inima muntelui, unde iarna ţine mai mult de jumătate de an, nu ştie că au existat şi există şi Jocuri Olimpice de Iarnă.
    Nu se ştie că România a avut şi are sportivi care o reprezintă la aceste Jocuri Olimpice de Iarnă, sportivi care, culmea ironiei, au fost şi sunt chiar din această zonă a Bucegilor şi Valea Prahovei, de la Sinaia până la Predeal şi Braşov.

    Au fost sportivi români din zonă, au fost vânători de munte din zonă, oameni aparţinând acestor locuri, care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de Iarnă încă de la începuturile acestora : St.Moritz (Elveţia) – 1928, tot St. Moritz (Elveţia) – 1948, Oslo (Norvegia) – 1952, Cortina d’Ampezzo (Italia) – 1956, şi tot aşa… până în prezent.

    Cred că ar fi fost frumos să stea şi ei alături de sportivii de la Jocurile Olimpice de Vară, chiar dacă nu au obţinut rezultate la fel de strălucitoare, având de suportat handicapul unei pregătiri inferioare faţă de sportivii din ţările cu tradiţie în sporturile de iarnă. Dar sunt oameni ai locului, ai zonei, care şi-au reprezentat cu cinste ţara în aceste întreceri olimpice.

    O fi la mijloc vreo mentalitate inspirată după modelul primarului de la Buşteni, care face cetăţean de onoare al oraşului Buşteni pe oricine altcineva, numai pe cineva care este cu adevărat cetăţean al oraşului Buşteni, născut, crescut aici, şi care a făcut ceva în această comunitate, nu.

    Apreciază

    1. Saru-mana,

      Difera de la caz la caz, nu peste tot este complicat si dificil, depinde in primul rand de calitatea umana a celor care initiaza actiunea, apoi de ce destinatie va avea obiectivul, fie isi pastreaza destinatia initiala, fie i se da alta destinatie.
      In cazul cabanei, cheltuielile de restaurare erau mult, cu mult mai mici, decat demolarea ei si ridicarea unei constructii cu etaj. Mai ales ca in acea cabana nu se mai putea dormi, asta este clar, pentru ca nu s-a mai ocupat nimeni de ea de peste 10-15 ani. Nu au batut un cui, nu au dat cu vopsea, nimic. Logic, cheltuielile de refacere cresc cu trecerea timpului… dar ei nu au vazut lucrurile ca noi. Au vazut cabana ca pe o anexa prapadita si au pus buldozerul pe ea. In mintea lor sta o alta cladire pe care sa o exploateze asa cum vad ei evolutia lucrurilor, a turismului in zona lor.
      Nu este rau ca isi fac o alta cladire, daca cifra lor de afaceri indica drept necesar acest lucru 🙂 Rau este ca au ales un amplasament gresit. Restaurarea cabanei nu costa la fel de mult ca ridicarea altei constructii, dar restaurare nu in sensul de a oferi servicii turistice de inalta calitate. Insa simplul, vechiul, atrage o anume categorie de turisti.

      Daca privesti de la distanta, si te convingi si din apropiere, intregul complex nu are o arhitectura unitara, ci diferite stiluri, rezultand o imagine inestetica, neingrijita.
      Sa fim seriosi, aveti dreptate dvs in ce spuneti, dar mai vedeti pe cineva cautand si scriind ceva despre un sportiv din anii ’50? Nu-i mai pasa nimanui in acest tavalug cu aspect de jungla, unde conducatorii nu se mai pot satura… dupa 25 de ani de la caderea comunismului, le este si acum foame… foame de orice.
      Legat de chestia cu cetatenii de onoare ai orasului, care pe mine ma deranjeaza teribil si sper sa vad ziua cand le va zice cineva acestor „cetateni” sa dispara pe veci cu titlurile lor cu tot din acest oras, nu am reusit sa inteleg care este strategia primarului. Toata lumea spune ca-i place sportul, ca are el interes, ca promovare, ca nu stiu ce. Personal, nu imi pot da seama de ce atatia sportivi devin cetateni de onoare la noi in oras! Este un mister, pentru ca acesti oameni, cei mai multi dintre ei, nu stiu nici macar unde este pe harta acest oras, cu atat mai putin sa aiba vreun rol in dezvoltarea localitatii…
      Parerea mea este ca Simona Halep, undeva pe la 50 de ani, dupa incheierea activitatii sportive, trebuia sa devina cetatean de onoare si doar daca se stabilea ea de bunavoie la Busteni… cand faptele ar fi vorbit pentru ea.

      Apreciază

      1. carmen spune:

        Mă gândeam şi eu că pentru a deveni cetăţean de onoare al unei localităţi, o primă şi elementară condiţie ar fi să fii cetăţean al acelei localităţi, apoi vin celelalte, faptele care te-ar îndreptăţi să fii numit cetăţean de onoare, şi nu unul oarecare.

        Apreciază

        1. Da, corect, daca abordam lucrurile de la baza si urcam treapta cu treapta asa este normal. Insa, nu stiu cum ajung acesti oameni, in opinia mea fara nicio legatura cu orasul, cetateni de onoare. Pentru diferite ramuri sportive mi se pare ca sunt niste etaloane, pentru cetatenii orasului nu vad la ce sa fie folositori 🙂

          Apreciază

  10. sven hassel spune:

    De cand s-a facut acest complex evit sa mai intru acolo, se uita lumea la mine ca si cum sunt in mijlocul Ploiestiului imbracat de munte, ce dracu acolo nu mai poti sa zici ca esti pe munte .

    Apreciază

    1. Si eu am intrat din ce in ce mai rar, nu pentru ca ma simt stanjenit, ci doar pentru ca pe acolo isi fac veacul o serie de personaje dubioase. O parte din personal este foarte de treaba, dar altii si cativa sefuleti de pe acolo… nu au nicio treaba cu turismul,cu normalul. Evit sa ma asociez sau macar sa zabovesc in preajma unor oameni de la care nu ai ce vedea, invata.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.