Locul „fermecat” de la confluenta unor vai din Bucegi

Undeva, prin zona Bucegilor… Daca amprentele trecerilor unor oameni raman prin anumite locuri, vesnic,  sa zicem? Sau ce inseamna vesnic?! Poate retine o anumita zona amprentele unor evenimente trecute?

Sau… unii dintre noi nu cumva se pierd in tot felul de inchipuiri si ajung sa creada doar in ceea ce le spune mintea? Daca nu cumva ne pierdem in intelegeri proprii despre lume si nu intelegem ca nu suntem facuti decat pentru anumite lucruri! 🙂

Bun, fara doar si fara poate, exista un Creator. Trebuie sa fii orb de bunavoie si prea robit de viata materiala, ca sa nu intelegi ca totul din jurul nostru, inclusiv noi, suntem parte dintr-un „Proiect”. Nu-l putem intelege pe deplin, pentru ca nu avem ce ne trebuie. Ca si cum nu poti face cumparaturi, fara sa mergi cu bani in buzunar. Daca am intelege tot, nu am mai avea intrebari, am detine doar raspunsuri, ceea ce ne-ar face deopotriva cu Dumnezeu… si nu poate fi decat Unul.

La scara Creatorului, poate nu inseamna prea mult ca timp o viata de om… poate ca noi evoluam gradual, primind informatii asa, nu toate deodata.

Dincolo de aceasta paranteza, sunt locuri in Bucegi unde te simti bine. Acum, unii vorbesc ca depinde de context, de starea de spirit, de prieteni, de diverse… nu stiu de ce, dar mereu parca noi cautam raportari la cei de prin preajma, oare daca ei rad, trebuie sa radem si noi?.. chestii din acestea. Ideea este ca fiecare experimenteaza/intelege pentru sine…

SAMSUNGAici si dincolo

Un astfel de loc este la confluenta a doua vai -fiecare curgandu-si apele laolalta cu povestile lor milenare- : Valea Cerbului si Valea Morarului!

Privesti spre acel loc unde cele doua ape se aduna. Da, este mai mare si mai vijelioasa Valea Cerbului. De aici si pana in amonte se desfasoara, de fapt,  adevarata Vale a Cerbului. Nu se compara cu apa de mai jos de cabana Gura Diham si de prin oraselul de corturi intins prin poieni, aceea este o alta faţă.

Trebuie sa stai mai jos cu circa 15-20 metri, ca sa poti cuprinde cu privirea ambele fire de apa, ca sa vezi mai bine cum apele se unesc… ca doi frati! 🙂 Dar oare unde sa stam sa privim mai bine acest freamat de ape?… poate ca si in acest loc se mai intalnesc zanele din cartea lui Nestor Urechia – „Zanele din Valea Cerbului” 🙂  o carte aparuta in anul 1904 si tiparita apoi in cel putin 15 editii. Povestitorul ne spune ca in urma unei intalniri, zanele cad de acord sa spuna in fiecare zi, fiecare cate o poveste.

Azi sunt Rusaliile… din cartea de mai sus aflam ca Zana Zanelor povesteste cum un baietel pe nume Prichiduta, fiul Catrinei din Busteni, ii aduce domnitei Dedetica darurile furate de Rusalii: bunatatea, frumusetea si intelepciunea…

Cam asa scrie in carte 🙂 Ieri, cred ca a fost sigur o zana pe acolo, Zana de la confluenta vailor de mai sus. Nu gaseam un loc unde sa stam si tot ne invarteam pe acolo, nu era potrivit nicaieri, pana la urma doar nu era sa ramanem in picioare. Am gasit un loc frumos, in fata era confluenta cu apele zgomotoase, in stanga stanca la care vin tot felul de persoane, fiecare cu propriile concluzii (unii o ating si spun ca se incarca de energie, altii spun ca a cazut din cer sau ca pare un mormant pietrificat, ori o piatra funerara de la capataiul unui urias… sunt multe teorii!), in dreapta o poiana pe care se ridica un monument din care astazi nu se mai pastreaza nimic. Monumentul cu aspect de piramida a fost ridicat in urma cu peste 80 de ani… la baza avand multiple parti omenesti. Dar aceasta este alta poveste… toate la timpul lor. Azi, pe acolo, este doar o poteca printr-o poiana cu bolovani… a, si sa nu uitam de mica pestera din apropiere. Oare mai stie cineva, cine si de ce a sapat-o, si cand?

SAMSUNGDintr-o privire

Ne asezasem, asadar, intr-un loc special… norii fugeau pe cer, dar vantul nu sufla prin acel loc prea tare, padurea avand rol de scut. La orizont se derula vreme buna, vreme rea, dar parca nimic nu intervenea in peisaj… a fost un vis de cateva ore. Treaba cu visele frumoase este cam problematica 🙂 pentru ca nu stii niciodata cand mai ies la lumina si daca se mai aseaza in acelasi cadru… povesti cu zane, contopirea apelor din doua vai, piatra misterioasa, poiana cu un fost, dar grandios monument, nu departe de micuta pestera cu banci, foc-aer-apa-pamant, al cincilea element-Zana de la confluenta 🙂 Chiar frumos si deosebit de linistit acel loc… in astfel de zone, mereu este altfel, niciodata la fel!

SAMSUNG🙂

Epilog: „Imagini” cu ochii inchisi si deschisi in evantai!

La plecare, pe langa oraselul de corturi cu un cer interesant:

SAMSUNG

SAMSUNG

Si o punte peste apa, spre curtea unui cetatean:

SAMSUNG

Nu am cum sa inchei, fara a prezenta si doua imagini sinonime cu dezastrul si risipa:

SAMSUNGTelegondole care trebuiau sa urce si sa coboare turistii la si de la Vf. Omu

SAMSUNGOdinioara, sa tot fie 10 ani de atunci, se discuta, inclusiv la Tv, de un proiect de anvergura: o instalatie de tip telegondola trebuia montata pe Valea Cerbului pana la Vf. Omu. Instalatia a fost cumparata si apoi abandonata prin padure. Cu timpul, tot ce era fier a fost furat si valorificat. Telegondolele au geamurile sparte si au fost aruncate in apa paraului. Oare a platit cineva pentru esecul acestui proiect? O fi fost tras cineva la raspundere pentru sumele mari risipite ori s-a contabilizat… ca o alta teapa data bugetului statului?

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Oana spune:

    mi-a placut cerul acela…parca e o plapuma valurita…

    Apreciază

    1. Eu ma gandeam ca va incepe o furtuna 🙂 Dar a fost bine 🙂

      Apreciază

  2. strasbourgel spune:

    De ce Dumnezeu nu poate fi decat unul ? Pe Dumnezeu nu l-a creat cineva ? Nici tu nu poti stii exact cum sta treaba, deci o afirmatie de genul „Dumnezeu nu poate fi decat unul” e subiectiva.

    Apreciază

    1. Pai, cam 30% din populatia lumii este crestina. Sa zicem ca doar 25% din ei sunt crestini pe bune sau cat vrei tu… oricum, vor fi cateva sute de milioane de astfel de pareri ca a mea; si sunt, asadar, destul de multe pareri ce pot fi numite subiective.
      Este simplu, cea mai mare porunca din Biblie si prima de pe lista celor 10, suna astfel: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti dumnezei in afara de mine”. In Biblie se spune si ca El este Creatorul lucrurilor vazute si nevazute… deci este unul singur, nu mai multi.
      Bineinteles ca fiecare poate crede in ce doreste, intr-o piatra, intr-un fenomen atmosferic, in viata din alta dimensiune, sau poate fi un dumnezeu pentru un caine abandonat, o pisica pierduta… oricine decide pentru el in ce crede. Eu, prin expresia aceea, nu spun ceva nou, oricine citeste Biblia, stie ca Dumnezeu este doar unul. Ca Divinitatea se manifesta sub diverse forme, este altceva, de exemplu, Duhul Sfant este trimis de Dumnezeu, ca parte din el. Mai departe, pe aceeasi lungime de unda subiectiva, completez ca eu nu stiu exact cum sta treaba, deci, in detaliu, si nici altii, pentru ca nu am fost creati sa intelegem Totul. Altfel, tu creai o lume, eu alta, tot asa… eram mai multi dumnezei.
      Unde privesti, dincolo de balivernele cu populatii nu stiu de care si dimensiuni prin care trecem doar daca avem un anume grad de puritate, si ma refer doar la ceea ce ne inconjoara, totul ne indica prezenta unui Creator, lumea se misca datorita Lui. Trebuie insa si altfel de priviri, noi mai avem si alte simturi 🙂 este o explicatie pentru tot ce ne inconjoara. Poate este o holograma, poate nu este real, poate nu este o lume duala, nu prea conteaza totusi chestiile acestea, noi suntem in proiectul cuiva… si Acela ne-a creat. Prin urmare, nu avem cui cere explicatii, trebuie sa multumim si sa intelegem de ce traim, care cum ne descoperim anumite intelesuri. Unii vin la Vf. Bucura si zic ca gata, acum stiu tot, altii merg in Tibet, este atat de mare diversitatea de opinii, pentru ca nu doar Dumnezeu actioneaza in lumea aceasta… ceea ce nu inseamna ca preia altcineva controlul. La scara umana, un regim dictatorial, de exemplu, pare ca va dura la nesfarsit, insa privind in istorie, totul este trecator, nimeni nu a stapanit lumea mereu.
      Nu sunt de acord nici cu anumite doctrine religioase, pe care trebuie sa le acceptam ca asa face toata lumea. Pentru ca se vede ca unele biserici nu sunt ridicate pentru Dumnezeu, ci pentru alti oameni, care vor sa conduca, spre folosul lor material, pe multi alti oameni. Dar ce este evident, nu poate fi contestat, exista un singur Dumnezeu, sunt convins de asta. Unii iau Biblia ca pe o poveste, dar daca ar incerca sa o vada prin ochii celor de atunci, ar vedea altfel lucrurile. Oamenii care au scris parti din Biblie, au redat anumite episoade cu mintea lor de atunci, din vechime. Noi, azi, suntem mult mai evoluati… pe pamant sunt si alte forte, prima grija a celui rau a fost sa raspandeasca in sufletele si mintile oamenilor ideea ca nu exista, ca totul este rodul imaginatiei, ca suntem liberi, stapani pe propriul destin. O data cultivate astfel de ganduri, recolta a fost pe masura… „nu a venit nimeni inapoi de pe lumea cealalta sa ne spuna cum este acolo”, „daca exista Dumnezeu, de ce permite atatea nenorociri”…
      Si daca maine Dumnezeu te-ar face pe tine, ca om, sa vezi toata istoria lumii de la inceput si pana in prezent, si descoperi ca toate relele din lume au o sursa, pe cineva la baza lor, cum te-ai simti stiind ca ai pus la indoiala unicitatea Lui?!
      Hristos a promis ca va veni a doua oara si va fi vazut in acelasi timp de toata lumea… noi credem cu mintile noastre de oameni ca asa ceva nu este posibil. Daca tu acum ai reusi sa te intorci in trecut cu un smartphone, sa zicem intr-o tara catolica, te ardea Biserica pentru vrajitorie. Poate ca altor generatii viitoare li se va parea ceva foarte arhaic ca noi vorbeam la telefoane, dar noi, acum, cu mintea actuala, intelegem doar ceea ce putem, acesta este nivelul evolutiei noastre. Multi au zis ca nu are cum sa vina Iisus in acelasi timp peste tot, pentru ca mintea noastra nu are premisele necesare sa traga concluzii, sa explice cum este posibil asa ceva 🙂
      Anumite culte considera ca un numar de 144.000 de oameni vor fi ridicati la ceruri sau ca deja au fost ridicati. Iti dai seama ca Dumnezeu, ca si Creator, poate schimba cand doreste regulile jocului, noi nu stim practic nimic altceva decat ceea ce vrea EL. Evoluand in credinta si in fapte bune, primesti mai mult, descoperi mai mult… zic eu, acum cum zice fiecare pentru sine 🙂

      Apreciază

  3. strasbourgel spune:

    Si mie mi se pare ca facem parte dintr-un proiect, al unui Creator (Creator pe care nu-l consider ca fiind cel prezentat in Biblie si ca avand un fiu pe nume Iisus). Dar intrebarea mea este cine l-a creat pe Creator ? Si la randul lui, cel ce l-a creat pe Creator, de catre cine a fost creat ? Si tot asa 🙂 Adica eu nu pot sa raman doar la ideea ca exista 1 Creator si atat 🙂

    Apreciază

    1. Pai, bine, asa m-am gandit si eu mult timp. Ma mai si gandesc uneori, ca nu abandonez asa usor niste idei 🙂 Versiunea din Biblie era destinata, in primul rand, oamenilor de atunci. Acum, noi putem gandi si mai departe de atat… dar nu cred ca avem libertatea de a afla. In plus, sunt dubii si cu lumea in care traim, cat de reale sunt anumite aspecte, oare nu am invatat gresit anumite lucruri si azi le credem adevarate?! 🙂

      Apreciază

      1. strasbourgel spune:

        Traim intr-o lume plina de mistere. Pe mine ma nedumereste un lucru stupid care tine de clasa a 9-a : cum poate un cerc finit (finit pentru ca il vad clar ca e o forma finita desenata pe foaie) sa contina o infinitate de puncte ? Cum poate o infinitate sa fie cuprinsa in ceva finit pe care eu il vad desenat pe foaie ? Asta e unul din lucrurile marunte pe care nu le inteleg.
        Referitor la intrebarea ta, eu sunt sigura ca noi nu cunoastem realitatea asa cum este ea, ci doar cum o percepem fiecare dintre noi. De fapt, fiecare traieste in realitatea propriilor ganduri. E prea complicat 🙂

        Apreciază

        1. Asa este, dar mie imi plac misterele 🙂 Ce trist ar fi daca nu ar fi si ele 🙂 Care sunt mai aproape de mine, hop si eu, sa vad ce si cum. Cu cercul ce sa zic, cred ca invatam asa unele lucruri cum au fost transmise, nu le mai verifica nimeni 🙂 Cred ca de fapt mai sunt si alte legi/reguli nedescoperite… da, e mult prea complicat, dar si complicatul are parti frumoase 🙂

          Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.