Cerinte de mediu pentru orasul Busteni si calendarul competitional de alergari montane

Titlu cu doua subiecte, nu stiu care este mai important 🙂

12

Autoritatea de reglementare in domeniului mediului din judetul nostru, APM Prahova, a fixat cateva cerinte de mediu necesare indeplinirii proiectului „Apa cu clor pentru cetatenii si turistii statiunii Busteni”. Dupa ce ca Busteniul este pe ultimul loc la capitolul turism in Valea Prahovei, foarte curand turistii vor fi asteptati la munte si cu apa clorinata. Nu spun nimic de localnici, ei, in marea lor majoritate, tac, fac si accepta. Unii dintre noi vor bea apa cu clor, altii vor cumpara apa normala…doar este fabrica de apa minerala, plata sau carbogazoasa, la Azuga…hai ca nu este chiar departe 🙂

Asa cum am spus, institutia de mediu nu avea cum sa stea in calea unui astfel de „progres”…de inspiratie politica. Doar nu credeti ca acest proiect are ceva in comun cu interesul cetatenilor?! Apele orasului vin din munte, sunt curate, totusi se vrea a fi clorinate. Proiectul acesta costa o groaza de bani si cineva a pus ochii pe ei, asta este realitatea. Nu este vorba de siguranta oamenilor, aliniere europeana si vrajeli din acestea. Trebuie sa fie furati o parte din acei bani si prin urmare, fiind mai multi interesati, proiectul, bun sau rau, se va aplica.

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, cea mai profesionista institutie de mediu din judet, in pofida presiunilor, a fixat niste obligatii de mediu…va dati seama, oricine intuieste adevarul din acest proiect si nu vrea sa aiba probleme cu legea ulterior. Astfel ca angajatii din domeniul mediului au trasat niste obligatii pentru indeplinirea proiectului:

-in primul rand, atat beneficiarul cat si autorii studiilor de evaluare a mediului si-au asumat raspunderea pentru cele depuse la Agentie

-acestia au spus ca nu vor face drumuri noi. Eu sustin ca le vor face, pentru ca nu au pe unde ajunge la captari, de exemplu…si ca mai apoi vor ajunge sa faca tot drumuri noi, dar pe la Parchet, pentru diferite infractiuni

Administratia Parcului Natural Bucegi va trebui sa supravegheze aceste lucrari. Adica stie toata lumea ca nu se va intampla acest lucru. Dl. Iuncu nu are puterea de a face asa ceva, nu are niciun cuvant de zis. Garda de Mediu Prahova va avea mult de lucru prin zona Busteniului, ca sa-i faca treaba d-lui Iuncu, date fiind defrisarile de proportii ce sunt asteptate.

-o alta masura este obligativitatea raportarilor saptamanale catre APM Prahova, privind desfasurarea lucrarilor…cineva din domeniul mediului va veni sa verifice daca se respecta cerintele de mediu.

Si acum realitatea, ca de aceea nu suntem noi primiti in Europa, pentru CORUPTIE. Vor unii sa fure bani din acest proiect si folosesc drept acoperire interesul cetatenesc, vor face drumuri noi prin padure pentru a obtine acesti bani, au fost in stare pentru asta sa minta in acte si sa-si asume raspunderea in scris, stiind ca nu li se va intampla nimic. Ii va durea undeva si pe dl. Iuncu de la Parc si pe aceia care trebuie sa trimita informari saptamanale catre Agentia din Ploiesti. Primul se va face ca nu vede si va lasa Garda de Mediu sa rezolve, iar informarile saptamanale nu vor pleca pentru ca aceia care se ocupa cu proiectul nu dau doi bani pe protectia mediului, probabil au ras ca de o gluma buna de acea mentiune. Cum adica sa trimita ei raportari? Poate pun naibii mana pe telefoane si-i mai dau si afara pe astia cu mediul lor… Chiar credeti ca va avea cineva curajul sa spuna ca nu sunt respectate cerintele de mediu atasate proiectului?

47Tot ce scrie acolo sunt lucruri anormale in urbea de la poalele Caraimanului, doar niste nesanatosi pot scrie asa ceva pe un panou. De aceea, nimeni nu a indraznit sa amplaseze un asemenea panou prin preajma orasului. Il mai si bate cineva. Sau il ia Politia…as fi in stare sa pariez ca il baga in masina si-l duc la sectie. Nu rad, eu chiar cred asta.

Busteniul este unul dintre exemplele anti-europene ale judetului Prahova. La adapostul vorbelor frumoase zac tot felul de interese obscure. Astia cu Schengen-ul lor nu sunt atat de prosti sa nu vada derapaje de acest gen…dupa ce am furat 98% din fondurile europene mai vrem si in Schengen 🙂 Poate peste vreo 10 ani…din ce spunea un oficial european, nici macar criteriile minime de aderare nu le indeplinim 🙂 Oricum se vede ca le pare rau ca ne-au primit in U.E.. Noi, adica nu chiar toti romanii, dar noi asa in general, am vazut oportunitatea asta cu U.E. cu alti ochi. Si acum, la circa 5 ani de la aderare, multi edili si cetateni au gandul „sa-i faca la buzunare” :))…ca sa ma exprim intr-o maniera mafiota, tipica prin unele locuri.

Politicienii de ocazie si afaceristii de carton asta au inteles, ca europenii sunt prosti si noi o sa-i furam cat se poate de mult. Stagnam ca si dezvoltare pentru ca suntem pusi pe furat, pe nemunca, pe smecherie…la orice nivel al aparatului de stat. Una este sa te incrunti la Ungaria si alta sa spui Germaniei, prima putere economica a Europei, ca „a pierdut ocazia sa taca” :). Recunosc ca imi place sa ai atitudine ferma fata de unele amenintari cum ar fi sovinismul maghiar, atitudine ce a lipsit in guvernarea portocalie. Dar una este atitudinea si altceva tupeul.

Ca si la Busteni, ce proiecte vrei sa faci cand nu ai credibilitate? Nu veneau pana acum investitori seriosi? Nu facea Ilie Nastase spital sau arabii investitii prin Valea Cerbului…si cate alte idei nu s-au vehiculat. Nu vine nimeni din cauza coruptiei si ramane doar ca primarul sa faca turul ministerelor in cautare de fonduri.

10

11Din ciclul ce mai fac prietenii naturii la Busteni…constituie o groapa…de oase. Ce sa facem si noi…poate mai vine vreun urs, doi, cine stie, il mai impuscam seara, nu strica o friptura de urs cand nimeni nu te intreaba…cand padurea este proprietate privata. Probabil asta se intampla!

Mai sunt diverse aspecte neprietenoase cu mediul, se constituie alte gropi de gunoi, se defriseaza fara acte…dar ca sa nu se spuna ca nu ajut administratia locala, le-am trimis la ei, unele aspecte. Nu ma astept sa le rezolve, cred ca ei stiu bine ce se intampla, dar ca sa nu confunde lucrurile. Daca le trimit la Garda de Mediu, vor spune ca i-am reclamat. Astfel ca, le dau ocazia sa schimbe situatia, ii sprijin in acest sens. Bine, nu le trimit toate o data, ca apoi iar interpreteaza gresit, multi nefiind obisnuiti cu politica aceasta pro-mediu. Aici conteaza cata padure defrisezi, cate gunoaie arunci la intamplare… Vrei sa contezi, te bagi la defrisat…spagi in stanga si in dreapta, mese cu padurari si oameni ai legii…viitor asigurat, batranete linistita. Daca esti nebun, scrii prostii ca acestea 🙂 Nu te prinzi cum merge viata…

Apropo de defrisare, am ras si eu tare de tot zilele acestea. Cateva persoane tot imi transmiteau „vezi ca taie Contes pe drumul din Zamora, il lateste 10 metri in stanga si 10 metri in dreapta”. Treaba a ajuns pana la institutiile de mediu, eu nu am stiut ce sa le spun, daca nu vazusem. Am plecat cand am avut timp, sa vad daca este adevarat, doar nu bagi omul asa in necaz pe vorbe 🙂 Nu era adevarat, asa ca nu o sa vina nimeni in control 🙂 Care este treaba de fapt? Primaria a cumparat cateva hectare in preajma drumului forestier Zamora si urmeaza sa defriseze 5 metri in stanga si 5 metri in dreapta…pe acolo ar urma sa se faca soseaua denumita Transbaiu. In fine, deocamdata nu au acte de mediu ca sa inceapa ceva…daca era primavara, nici nu aveau nevoie de acte. Ei sunt padurea, ce naiba acte 🙂

Cam atat si cu orasul nostru :). O fi al tuturor? Nu prea cred. Maine, articolul acesta va fi printat si se va duce repede cineva sa-l arate edililor…va dati seama, sa ai alta opinie intr-un oras cu o singura directie, ce nesimtire 🙂 …Vasilescu, consilierul primarului, vrea sa dea apa la populatie si eu nu inteleg :))

13Manastirea Caraiman din Busteni…vederea de la distanta face totul 🙂

….

Si al doilea subiect, calendarul unor competitii de alergare montana, care mi se par interesante, aproape de mine…poate particip, poate nu!

8Aspect de primavara 2013

1. Pe 9 martie 2013 se da startul la Postavaru Night, o intrecere ce presupune mai ales urcarea partiei Drumul Rosu din statiunea Poiana Brasov. Se alearga pe o portiune de 4,5 km…cine ajunge primul…inseamna ca ajunge primul. Sunt inscrisi foarte multi sportivi valorosi.

2. Pe 6 aprilie 2013 se va desfasura Semimaratonul Brasov Intersport, se alearga, putin peste 20 km, prin padurile  si poienile din jurul Tampei, pe strazile Brasovului…mie mi se pare ca se alearga cam mult prin oras.

3. Pe 20 aprilie 2013, in orasul Zarnesti va fi o cursa de alergare montana, de cativa kilometri, cuprinsa intre cabana Gura Raului si Vf. Piatra Mica-La Cruce. Este un bun antrenament pentru competitia de pe 27 aprilie 2013.

4. Pe 27 aprilie 2013, are loc o noua competitie in orasul Brasov, denumita Brasov Marathon, concurs organizat de CPNT.

5. Pe 11 mai 2013 vine o noua editie a EcoMarathon-ului de la Moeciu, binecunoscuta competitie.

6. Pe 25 mai 2013, Outdoor Romania va organiza la Bran, concursul Hit the Top, de data aceasta nu se va mai atinge doar Vf. Scara ci si Vf. Omu, startul si sosirea fiind asadar in Bran (Poarta). Cine ajunge si se intoarce primul pe ruta Bran-Omu-Bran.

7. Pe 30 aprilie 2013  se va desfasura la Rasnov   Duatlonul Tarii Barsei, competitie pe echipe sau individual, presupune parcurgerea unui traseu pe bicicleta si apoi alergare.

Dupa toate aceste 7 etape, soseste cea mai frumoasa intrecere montana din Romania: Marathonul 7500 de pe Bucegi…cu o lungime de 92 km, strabate multe vai si creste din Bucegi, ce mai, o splendoare :))

9Primii ghiocei vazuti in Valea Prahovei, in acest an

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. convietuire spune:

    A venit primavara si-n Bucegi…

    Apreciază

    1. Cea mai timida primavara 🙂 Inca nu a venit cum trebuie, insa in visul meu azi noapte, era o imagine cu piersici infloriti, castani cu florile boboci, fagi cu frunze verzi deschise, ce alcatuiau o mantie care urca de jos si pana pe un varf din zona 🙂 A fost un vis frumos, pe fereastra cand m-am uitat… :))

      Apreciază

  2. Samsara spune:

    Salve Adrian!
    Poate te intereseaza, sau poate intereseaza pe cineva din cei „care-ti trec pragul”
    http://batetoaca.ro/

    Apreciază

    1. Saru-mana! Chiar aseara am vrut sa scriu, stiu concursul, l-am avut in plan, dar este pe 29 iunie si pe 30 este Duatlonul de la Rasnov. Tot pe 29 iunie, de ani buni, merg la hramul manastirii de la Pestera Ialomitei.
      Mi-a placut din ce am citit modul de organizare. Din ce stiu, ca eu ma documentez cat de cat inainte de orice concurs, acel Andrei vine si la Postavaru Night 🙂 Chiar daca nu vin la acel concurs,sunt sigur ca o sa iasa bine.

      Apreciază

  3. criscar50 spune:

    Se poate vedea inca din stadiul de proiect in ce masura lucrarea din Valea Babei va afecta mediul,inaintea acelor rapoarte saptamanale.Chiar nu vrea nimeni sa ia in seama repetatele tale atentionari;peste institutiiile din zona exista cele ierarhic superioare,la nivel national.Poate ca nu e timpul pierdut pentru sistarea proiectului de IMPURIFICARE a apei.///Semnele primaverii:ghiocei, matisori si planul competitiilor montane.Imi place sa te stiu printre acei temerari,ne-ai obisnuit cu asta,dar trebuie multa grija in dozarea efortului pentru a atinge varful de forma la 7500,intrecerea la care se pare ca tii cel mai mult si care e si cea mai solicitanta.Tin pumnii stransi pentru toate incercarile tale!

    Apreciază

    1. Categoric ca nu au pe unde sa ajunga in acel loc. Existau si alte metode de a ajunge acolo, dar nu au vrut sa gandeasca, pentru ca nu conteaza, au gandul doar la bani. Iar proiectul trebuie sa fie gata in 2014 🙂 fiind in principal fonduri contractate de Guvern de la Banca Mondiala. Busteniul este in proiect de pe vremea PDL-ului. De fapt, orasul intra in orice proiect cata vreme acest lucru este inteles ca o oportunitate de a pune mana pe niste bani.Intelegi ca va castiga o firma mare licitatia si apoi, pentru a deveni „lucrul mai usor”, se vor subcontracta diferite lucrari.
      Da, imi place 7500 pentru efortul mare pe care trebuie sa-l depui, nu te lupti cu nimeni in acel concurs, ci cu tine insuti. Este superb, este o poveste de neuitat. Multumesc Crisan!

      Apreciază

  4. Camelia spune:

    Ce-aş mai fi jumulit sfioşii ghioceii, dacă m-aş fi aflat pe-acolo, duioooos trecând ca Anastasia.
    Cât despre spaţiul Schengen, tac precum făcut-a Şezerezada; sfioasă, pentru că altfel m-aş porni, cuvinte tombale. Noi suntem departe, Adrian, tare departe de civilizaţie, noi suntem pe un drum care merge îndărăt, doar în marginile ochilor ne pare că înainte. Poate cineva să ne primească în spaţiul atenţiei, să îi rezumăm despre una, despre alta, şi tot aşa, şi tot aşa, c’avem aşa o epică plină de culoare…

    Apreciază

    1. Primavara, prin aprilie asa, este o imensa poiana la poalele Bucegilor, unde cresc milioane de ghiocei. Acolo este de tine, acolo este locul tau, cred ca ai sta cu orele.

      Apreciază

  5. mariana spune:

    În această lume nebună-nebună în care trăim, în care ne suspendăm mereu clipele într-un etern „mai târziu”, există şi lucruri mici pe care le putem face şi prin care să ne bucurăm sufletul, să-l simţim că tresare. Cineva spunea că ni s-ar potrivi afirmaţia : „Gândim prea mult, simţim prea puţin !”.
    Astfel,mă opresc să admir gingaşii ghiocei şi imaginea superbă cu mâţişorii de salcie pe cerul atât de albastru…
    Mă opresc să scriu o legendă populară românească despre salcie şi mâţişorii ei:

    ” De ce salcia în loc de flori are mâţişori ?

    A fost o vreme, e mult de atunci, pe când nu era deloc iarnă. Oamenii nu ştiau ce e cojocul, casele se făceau fără sobe de iarnă, sania încă nu era inventată şi de ger şi iarnă se ştia numai din auzite. După ce se secera grâul, se semăna porumbul, care era copt pe la Sfântul Vasile; pomii rodeau de două ori şi iarba se cosea de patru ori pe an.

    Şi deodată, vremea s-a schimbat ; a început cu un vânt rece dinspre miazănoapte, nori grei au acoperit cerul şi după o brumă, frunzele au căzut de pe pomi. Lumea s-a speriat, dar nenorocirea cea mare era încă înainte; după câteva zile a îngheţat de-a binelea şi a început să ningă. Aşa a ţinut o săptămână încheiată.Troienile s-au făcut cât gardurile şi apoi cât casele. Nu se vedea nici soarele; cocoşii, singurele ceasornice pe acele vremuri, cântau fără nicio socoteală. Bieţii oamen, speriaţi, credeau că a venit vremea de apoi.

    Acoperiţi cu zăpadă, copacii stăteau cu crengile aplecate spre pământ. Când ninsoarea s-a oprit şi s-a arătat soarele, s-a auzit deodată un glas puternic:
    – Toţi copacii să vină la Dumnezeu !

    Era o privelişte de toată frumuseţea, să vezi cum se dezgropau singuri copacii, cum lucrau din crengi, cum se întindeau şi se aplecau stejarii şi ulmii cei puternici, merii şi perii pe jumătate îngheţaţi, frasinii noduroşi, plopii drepţi ca lumânarea, frumoşii tei… Alături, nucul ajuta alunului, fratelui său mai mic. Dincolo, mesteacănul sărea de bucurie, ca un ied neastâmpărat şi mai că s-ar fi luat la joacă cu castanul, dacă acesta nu ar fi fost aşa de serios. Veni liliacul, iasomia şi trandafirul cel mândru. În goană sosi şi vâscul, deşi nimeni nu-l poftise. Teiul surâse hâtru când văzu venind cătina, care se credea şi ea din familia copacilor…
    Aşezaţi în rânduri câte doi, au pornit copacii spre cer. Mâini nevăzute au deschis larg uşile şi chemaţii Domnului au intrat în împărăţia cerului. Copacii s-au închinat în faţa Domnului şi apoi s-au strâns în jurul lui.

    – Fiţi bineveniţi în împărăţia cerului, scumpii mei copaci – le-a zis Dumnezeu. Nu trebuie să vă speriaţi de zăpadă. Ea se va topi şi din nou va fi cald şi frumos. Până atunci, fiţi musafirii cerului. Plimbaţi-vă, odihniţi-vă şi când pământul va înverzi, am să vă trimit înapoi pe fiecare la locul lui.

    Căldura din cer a înviorat copacii. Mugurii au început să se umfle şi s-au arătat frunze mici. Apoi, copacii au început să înflorească. Copacii se luau parcă la întrecere, care are flori mai frumoase. Îngerii nu se puteau sătura privind muţimea nesfârşită de copaci înfloriţi.

    Un singur copac, salcia, nu avu răbdare să asculte porunca Celui-de-Sus şi deschise puţin uşa ca să vadă ce mai este pe pământ; nici urmă de zăpadă, câmpiile înverzite peste tot. Oamenii căutau copacii şi nu-i găseau nicăieri.
    Fără să-şi ia rămas bun, fără să mulţumească pentru găzduire, salcia fugi din cer. Cu iuţeala vântului, a ajuns pe pământ şi s-a aşezat la locul ei, pe malul pârâului.
    Atunci oamenii s-au adunat să-i vadă de aproape şi să-i admire florile albe ca zăpada. Iar salcia povestea cum a trăit în cer şi ce a văzut acolo.

    Dumnezeu ştia că salcia i-a călcat porunca şi s-a mâhnit mult. A chemat în jurul său toţi copacii şi le-a grăit astfel:
    – Ceea ce a făcut salcia nu este frumos. Ea nu merită darul cerului; de aceea, am să-i iau înapoi florile. Fiindcă a fugit din cer ca o mâţă, am să-i schimb floricelele albe în mâţişori pufoşi. Aşa va rămâne în vecii vecilor…
    Abia isprăvi Cel-de-Sus şi căzură în apă toate florile salciei, iar în locul lor au crescut mâţişori. Oamenii care îi admirau până atunci florile, au strigat:
    – Mâţişori, mâţişori – şi au rupt crenguţe şi le-au dus acasă.

    În noaptea următoare, au plecat din cer, la locul lor, toţi pomii. Crengile le erau încărcate cu flori, dar primit din cer; de aceea sunt aşa de frumoase iar mirosul îl au tot din cer, unde au respirat aerul îmbălsămat al cerului.

    Şi veni primăvara pe pământ. Oamenii se uitau la copacii încărcaţi cu flori şi nu se puteau sătura privindu-le. Numai la salcie nimeni nu se uita. Acolo, pe malul pârâului, cu crengile lăsate în jos, încărcate cu mâţişori, ea parcă plângea…”

    Apreciază

    1. Mai tarziu deseori inseamna un mult prea tarziu, si dupa un astfel de tarziu mai scade si flacara, prin urmare, si intensitatea si bucuria…
      Mai tarziu se poate spune cand ai 14-15 ani…mai tarziu atunci este departat. Gandim prea mult pentru ca suntem prinsi in realitate, in viata de zi cu zi, si facem ce fac si altii. Vezi si tu ca deseori copiem/traim ca toata lumea…insa in noi, nu suntem toata lumea, suntem unici. Poate ca ne este frica de celalalt sa simtim si amanam pentru a doua zi…mereu a doua zi. Unii spun ca nu poti sa ai incredere in tine, daramite in a doua persoana. Niciodata nu am inteles asta… dar sa-ti citesc povestea cu salcia.
      Este deosebit de frumoasa, cred ca pana la urma si la salcie s-a uitat cineva sau se va uita. Multumesc pentru acest comentariu complex, Mariana. Ca de obicei, plin de invataminte.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.