Lostrita din Bucegi?! – episodul 2

Astept un raspuns de la specialisti, din Ministerul Mediului, pentru a sti cu siguranta ce este acel peste mare prins in Lacul Bolboci. Desi in filmarea acelui pescar nu se spune si nu se dau detalii despre locul intamplarii, am recunoscut acel loc. S-a presupus ca este in alti munti.

Faptul ca acel pescar s-a ferit sa spuna unde a pescuit acel peste urias, considerat de multi pastrav, forma capului acelui peste, culoarea galbena a burtii pestelui, marimea, sunt indicii ca acel peste ar putea fi o lostrita. Lostritele au burta alba sau galbena.

Daca este sa cauti pe net, pe la noi prin tara, vei afla ca lostrite mai sunt ici-colo, ca este aproape disparuta, ca s-au facut studii prin 2009. Eu citind cam orice informatie despre aceste lostrite, cred ca pescarii nostri prind lostrite fara sa stie ca sunt lostrite. Si daca nimeni nu le-a spus ca sunt lostrite ei le considera pastravi.

Sa va atasez din nou filmarea pescarului si captura sa impresionanta in lacul Bolboci din Parcul Natural Bucegi:

La sfarsitul filmarii, cand reuseste sa scoata pestele din apa, se vede foarte bine „Pastravul”.

In Romania, nu a fost facuta vreo filmare recenta cu o lostrita. Dar cum lostrita este cunoscuta sub denumirea de Hucho hucho, rezultatele au fost interesante. Vecinii nostri fac diferenta intre pastrav si lostrita. Nu am vazut vreo filmare in care acestia sa o ia acasa, ca sa o manance. Toti le-au prins, le-au pozat dupa care le-au eliberat. Romanul nostru daca pune o astfel de filmare pe Youtube este pentru a se fali cu marea captura, urmand sa o devoreze. Bine, nu generalizez, dar din 10 romani, 8 daca prind un astfel de peste, il mananca.

Va reamintesc ca lostrita este un monument al naturii, fiind interzis pescuitul la aceasta specie. Potrivit unui crescator roman de lostrite, o parere exprimata acum vreo 4 ani, un kilogram de lostrita ar fi undeva la 200 lei, adica 2 milioane lei vechi…asta daca s-ar vinde. Dar nimeni nu prinde si nu vinde o astfel de specie rara, decat…

Iata si o filmare, nu departe de tara noastra, pe aici prin Europa 🙂

Apoi o alta filmare realizata tot destul de aproape, un tip a prins o lostrita si un altul o filmeaza sub apa.

Sunt destule filmari cu lostrite prinse in Europa. Aceasta pe care o mai postez este o filmare de circa 30 secunde.

Aripa aceea de pe spate este tot o caracteristica a lostritei. Apoi dupa ce ati vazut aceste trei filmari, mai uitati-va o data la ce a fost prins in lacul Bolboci. Personal cred ca este o lostrita, dar trebuie sa vina o confirmare de la Ministerul Mediului.

Daca ma iau de o treaba imi place sa o si duc la bun sfarsit. Nu conteaza ce cred eu, conteaza adevarul. Daca specialistii vor spune ca este un pastrav mare atunci este un pastrav mare. Dar daca spun ca este o lostrita, atunci pescuitul pe raul Ialomita, partea de la izvoare si pana la Dobresti va fi interzis, asta este clar. Daca ar fi dupa mine, nu l-as interzice decat pentru aceasta specie, cum prevede si legea. Ar trebui montate vreo 30 de panouri de-a lungul lacului Bolboci, cu atentionarea sa nu fie prinse lostrite. In schimb, as monitoriza lacul, si orice masina ar trebui controlata…la plecare evident 🙂

Astia cu legea pe mana prin Bucegi nu sunt adaptati deloc realitatii. Ei prind oameni ce incalca legislatia de mediu, la noroc. Daca aranjezi lucrurile de asemenea maniera ca oricine sa fie informat, apoi poti aplica legea nestingherit. Si daca il prinzi cu o lostrita in masina ii dai mii de lei noi amenda si…dosar penal. Ai dat 2-3 cazuri din acestea la tv, i-ai linistit pe toti. Pentru ca, sunt niste lucruri foarte clare in Bucegi. Cel care braconeaza, va bracona mai departe ca stie ca legea nu-l ajunge prin locuri salbatice, cel care duce turisti ilegal cu jeepul prin zone interzise va incerca sa faca mereu acelasi lucru s.a.m.d. Atata timp cat el stie ca este posibil acest lucru. Este foarte usor sa monitorizezi lacul Bolboci, cat de mare ar fi.

O sa trimit niste idei Postului de Jandarmi Pestera :). Sper sa nu se intample apoi ca si cu jandarmii din Busteni, cand au fost trimisi de seful zonal sa opreasca tranzitul ilegal spre Babele, acele zeci de jeepuri. S-au intamplat atunci doua lucruri ciudate:

1. unul dintre sefii de posturi, i-a anuntat pe soferi de actiunea de la Babele, divulgand secretul de serviciu.

2. echipajele nu s-au prezentat in teren, la intersectia cu probleme.

Deci referitor la punctul 1, macar daca ii informa corect pe soferi. Le-a spus o cu totul alta versiune. Actiunea de fapt viza anumite lucruri, el le-a spus numai minciuni. A vrut sa para ca este corect in ochii sefilor cat si prieteni cu aceia care distrugeau muntele.  Iar referitor la punctul 2, cum sa vina in teren daca stiau ca soferii de jeepuri nu vor mai veni…iar ei stateau foarte bine la baza salvamontului de la Baba Mare…printre soferii ce aduceau turisti fara acte si prin zone protejate interzise accesului auto erau chiar salvamontisti de la acea baza :))

Ulterior a intervenit Inspectoratul Judetean de Jandarmi Prahova, cu ei nu te joci si nici nu poti sa-i minti, si actiunea a fost un succes pentru lege si mediu. Evident ca nu voi renunta pana nu am sa dovedesc cine este acel sef de post care le-a impartasit anumite lucruri unor soferi, adica mai este foarte putin. Din 80 de soferi imi ajung 3 marturii si prietene, locul tau nu va mai fi in hainele statului. Te vor spune ei singuri, ai sa vezi…curand. Stii bine ca asa va fi, altfel nu scriam eu. Mai bine compui o poveste credibila pentru sefii tai, poate asa mai ai o sansa.

In prezent, excursiile acestea 4×4 pe Bucegi, o afacere rentabila, nu pot fi organizate legal…eu stiu cum pot fi organizate legal. Nici macar pe drumuri publice din Bucegi nu au voie…dar exista o portita legala, pot demonstra ca nu aduc niciun impact mediului…deocamdata nu ma intereseaza.

Mai este pana la primavara…sa vedem ce este cu acel peste. O lostrita sau un pastrav foarte mare 🙂

17 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mihaela C.P. spune:

    Eu credeam ca lostrita e un pastrav mare :).
    M-as bucura sa fie lostrita si zona sa fie protejata .

    Apreciază

    1. Existenta lostritei in Bucegi ar spori si mai mult valoarea Parcului Natural Bucegi…ar fi un motiv foarte puternic, de luat in seama, atunci cand unele proiecte se vor aplica 🙂 Daca in lac sunt lostrite, orice om al mediului, cat de necinstit ar fi, ar face macar o minima informare.

      Apreciază

  2. criscar50 spune:

    Baieti educati slovenii;au dovedit ca inca mai exista,le-au evaluat si le- au lasat sa aiba urmasi! Poate ca si specialistii nostri vor face un pescuit-cercetare pe cursul superior al Ialomitei,dupa care vor lua masurile legale necesare protectiei raritatii.Poate…

    Apreciază

    1. Mi-a placut un comentariu la o filmare postata de un pescar roman :)) Prinsese nu stiu ce peste si se lauda cu el…iar primul sau ultimul comentator l-a intrebat: „si ce ai facut cu el? l-ai mancat ma fomistule” :)) Acesta este din pacate gradul nostru de educatie, sa prindem specii rare ca sa le mancam 🙂
      Asa ar trebui, daca acel peste este lostrita, sa fie protejat ca la carte, ca in lege!

      Apreciază

  3. Razvan Alexe spune:

    lostrita este! se vede clar!

    Apreciază

    1. Da, dar cum spunea cineva, pescuiau lostrite denumindu-i pastravi. Important este sa vada si aceia care au un altfel de cuvant de spus.

      Apreciază

  4. lepidopteristu' spune:

    E pastrav de lac, nici vorba de lostrita. Aripioara de care zici se numeste „aripioara adipoasa” si e caracteristica tuturor salmonidelor, familie din care fac parte pastravul, lipanul, lostrita si coregonul, daca e sa numesc niste specii de la noi din tara.Ar fi fost frumos dar n-a fost sa fie.

    Apreciază

    1. Multumesc pentru detalii. Pacat ca nu s-a reusit sa se ia legatura cu pescarul. Ar fi fost interesant punctul lui de vedere, faptul este oricum consumat.

      Apreciază

      1. pacala spune:

        pescarul sunt eu si filmarea a fost luata fara acordul meu de pe youtube… pestele a fost PASTRAV …..o femela de indigen de lac si nicidecum o lostrita. Spun acest lucru intrucat ma pricep la pescuit si piscicultura si filmarea a fost „disecata” de N* ingineri piscicoli familiarizati su salmonicultura. Nu voi face o dizertatie despre cum arata o lostrita… cine vrea sa afle nu trebuie decat sa caute un determinator si o sa vada diferentele mari intre acest peste si o lostrita. fire intinse !

        Apreciază

        1. Salut si ma bucur ca ai intervenit, chiar si dupa doi ani.
          Nu stiu cum a fost luata filmarea ta fara acord pentru ca tot pe youtube o poti vedea. Deci nu a fost luata. Ar fi insemnat sa o dau jos si sa o repostez, ceea ce nu am facut niciodata. Deci spui ca este un pastrav femela.

          Apreciază

  5. serban spune:

    Daca va intereseaza, pescarul respectiv se numeste Vijelie (ma rog, porecla) si scrie pe http://www.rapitori.ro. Poate fi contactat. Mi s a spus ca e un bun lansetist, a prins multi pesti mari si a si eliberat multi. Pe acesta cica nu l-a eliberat pt ca a murit repede din cauza ranilor produse de carligul triplu. E un pastrav de lac mare, nu cred ca e lostrita.

    Apreciază

    1. Multumesc foarte mult. Acel pescar este fara indoiala un expert in domeniu, trebuie neaparat sa stiu sigur ce a prins… bine, daca este lostrita, am ceva indoieli ca mi-ar spune, desi ar fi ceva extraordinar pentru Parcul Natural Bucegi sa poata fi conservata specia asta. Pana la construirea barajului de la Bolboci erau lostrite pe raul Ialomita. Ma indoiesc sa nu fi ramas nimic pe paraiele din amonte, acestea fiind multe si cu destula apa. Eu nu am nicio problema, il cred ca asa s-a intamplat, de fapt important de stabilit este daca acel peste este lostrita sau nu. Este un eveniment important ce-l va consemna pe el drept persoana care a gasit lostrita in Bolboci. Pentru ca daca este lostrita nu este un singur peste… ani de zile, braconierii din zona barajului au prins zeci de astfel de pesti mari… deci este o diferenta, nu poate fi bagat in aceeasi oala cu banditii de pe acolo. Stiu locul unde a prins pestele, stiu si de ce trag pestii acolo, insa, desi seamana bine de tot cu o lostrita, nu am certitudinea ca este o lostrita. Pare ca este, insa doar el stie ce a fost. Pot gresi specialisti, oameni de munte, dar nu el. Pentru ca el l-a prins, l-a tinut in mana, l-a vazut… o sa incerc sa iau legatura cu el. Multumesc inca o data!

      Apreciază

      1. pacala spune:

        salut, stiu ca este vorba de un post de acum un an … daca se incerca o discutie cu mine era simplu intrucat toata tara ma cunoaste si sunt relativ usor de gasit. Pestele ma repet „a fost pastrav femela indigen de lac” Nu ma intereseaza consemnari, ctitori sau alte titulaturi bune sau rele …. sunt destul de cunoscut in lumea pescuitului si asta imi ajunge…. spor in „ancheta” si fire zbuciumate !

        Apreciază

        1. … de prin 2013, chiar. S-a incercat sa se ia legatura cu tine, nu mai stiu exact cum si de ce dar nu am reusit. Mai retin ca trebuiau sa-mi valideze un cont, un profil ceva pe nu stiu ce site. Ma intreb insa daca ai fi spus ca este lostrita in cazul in care ar fi fost? Te-as mai ruga sa ne spui, care a fost cel mai mare pastrav prins de tine. Daca vrei, bineinteles 🙂
          Multumesc ca ai trecut pe aici cu precizari.

          Apreciază

  6. Lechintan Ioan-marian spune:

    Pot confirma si eu…este o Salmo trutta lacustris (pastrav de lac) ce nu inteleg eu la uni pescari este …de ce retin asemenea exemplare,la dimensiunea aia carnea este precum pingeaua de pantof dar na,educatia pescarului roman…

    Apreciază

    1. Multumesc, d-le Marian. Si mie imi pare rau ca astfel de exemplare nu sunt eliberate.

      Apreciază

  7. andrei spune:

    pastrav

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.