Acum doi ani era o zi cu lapovita, frig, de 1 Decembrie. Anul trecut, pe 1 Decembrie eram la stins jnepenii ce fumegau pe Bucsoiul Mic (Creasta Balaurului) si era o zi foarte frumoasa…azi a fost o zi cam mohorata de dimineata si mai frumoasa dupa-amiaza.
Prima oara am fost la Busteni, astazi, dupa cum sugereaza si titlul. Vreau intai sa multumesc, cu siguranta, in asentimentul intregii generatii viitoare, acelor edili, cat si personalitatilor si grupurilor infractionale din orasul Busteni…ca nu au participat la ceremonia de 1 Decembrie. Le mai multumesc inca o data si pentru faptul ca nici pe acasa, pe la pensiuni, restaurante, vile, hoteluri sau masini, nu au arborat steagul national. Ar fi fost suprema sfidare a statului de drept!
Ceremonia de la Busteni a avut loc la monumentul caporalului-grenadier Constantin Musat si a continuat la micutul cimitir al eroilor din curtea Bisericii Domnesti. Evenimentul a fost coordonat de viceprimar, dl. Nae Savel si de cativa consilieri locali. Au participat circa 300 de cetateni. Cei care aveau tangente cu Primaria, purtau in piept simboluri tricolore. Corul de copii condus de prof. Marin Guster a incalzit atmosfera…Oare copiii cantau viitorul orasului?!
Nu stiu cum de nu vad cat mai multi ca totul la Busteni este asternut pe o temelie falsa. Totul este artificial creat, motiv pentru care nu exista sentimente, performanta, stabilitate, viitor. Ziua Nationala nu se rezuma la arborat steaguri la DN1. Omul trebuie sa vina de acasa el, de buna-voie, sa simta asta. Este foarte ciudat ce se intampla…majoritatea cetatenilor o considera o zi ca oricare, cum te duci sa iei lumina de Inviere. Te duci fara sa stii despre semnificatie, ci doar pentru ca asa face toata lumea. Azi, ici-colo, am vazut zambete, cateva, desi trebuia sa fie o sarbatoare.
Sa vedem ce se va schimba dupa 9 decembrie…orasul are recent si un city-manager, pe dl. Marian Ilie. Un om educat cu o vasta cultura, eu sper sa-si impuna initiativele. Busteniul nu este o comuna, este un oras turistic in care desi vin turisti, lipseste turismul.
Nu poti lucra pentru oameni daca nu le simti si traiesti problemele!
Corul de copii si prof. Marin Guster
City-managerul, dl. Marian Ilie, cel cu ochelari
Persoana ce duce coroana, consilierul local (PNL) George Aldea, urmeaza city-managerul si cu pantaloni albi, presedintele organizatiei PNL-Busteni, dl. Norbert
La Biserica Domneasca
Si cateva zambete: cel mai inalt este consilierul local PDL, dl. Ghita Irinel, inaintea dumnealui sunt profesorii Nistorica si Guster. Mai erau zambete ici-colo.
Se tragea clopotul bisericii
In imagine, 3-4 consilieri locali, viceprimarul, iar cel in uniforma, este dl. Rusoiu, consilier personal al primarului.
Asta a fost la Busteni…deci este o diferenta, ne bucuram dar si comemoram. Ne amintim de inaintasi dar si sarbatorim, ca suntem aproape toti in interiorul unei granite. Nu era atmosfera…lipsea sentimentul.
Ceva mai tarziu, la doua ore distanta, a aparut si curcubeul pe cerul mohorat al orasului:
….
Sa vedem si cum a fost la Sinaia. Din nou, Sinaia a fost cu 10 clase peste… Asta este realitatea, pana si primarul Savin a recunoscut-o la Bursa de Turism… Oamenii sunt atrasi de autoritati in atmosfera evenimentului. In timp ce la Busteni, tupeul infractional al unora nu cunoaste limite, la Sinaia se intampla altfel lucrurile…la care participa si localnici si turisti. Peste 2000 de oameni au fost prezenti…
Cu toate ca este in reparatii, s-a gasit loc pentru un steag urias…pe cladirea Primariei
Centrul orasului era plin cu astfel de afisaje, pancarte
Veterani de razboi in fata Primariei
Jandarm la datorie, eficient si fara sa iasa in evidenta…dl. Moise
Mai multe doamne ies din Primarie si impart celor prezenti zeci de esarfe tricolore
Asa aratau cei veniti la Primarie…era 12:45. Zece minute mai tarziu aratau astfel:
Sosirea parintelui Tanase Benone, figura monahala emblematica a Vaii Prahovei
Cand ma uit mai bine prin multime vad un lucru interesant. Il vazusem pe dl. Sarateanu, un mare afacerist al orasului, prin preajma Primariei. Dupa care la un moment dat il vad „in tribune”, adica peste drum. Si m-am intrebat ce face un astfel de om, ce conduce un X6, prin multime, departe de conducerea orasului? Ca pe acolo statea de obicei…poate ca si-a adus aminte ca era la petreceri cu dl. primar din Busteni, pe la Gura Diham? Dar este degeaba, primarii din Busteni si Sinaia s-au impacat de ceva vreme…cine stie de ce o fi fugit pe acolo…poate sa vada mai bine 🙂
Apare si staretul manastirii Sinaia, dl. Macarie Bogus, care a trecut printr-un moment jenant…nu stia cum sa faca sa atraga atentia organizatorilor, ca sa iasa din marea masa a enoriasilor credinciosi :)) Pana la urma l-au vazut cetatenii si dupa „Poftiti parinte”, „Pe aici”, s-a strecurat si dansul printr-un colt ajungand cu bine…in centrul atentiei.
De la stanga la dreapta, primarul orasului Sinaia, dl. Vlad Oprea, apoi vicepresedintele CJ Prahova, dl. Mircea Rosca, viceprimarul si seful politiei
O prezenta constanta la Sinaia…batalionul de vanatori de munte din Predeal
Discurs rostit de dl. Mircea Rosca
Amintesc si discursul d-lui primar, care inaugurase in aceeasi zi, un bloc de locuinte intr-un cartier al orasului…vorbea despre oameni ce traiau prin baraci si sub poduri…si la Busteni sunt cativa care oricat ar avea tot nu le ajunge. Ar fura continuu si de la oricine, „bani sa iasa”… Probabil la ora asta (23.28) sunt beti si canta, astfel de zile fiind ocaziile potrivite pentru a se intalni in locuri retrase si a-si povesti nemerniciile.
Deputatul de Valea Prahovei, dl. Cristian Burlacu a fost si dansul prezent…atat in fata Primariei cat si mai tarziu la Cimitirul Eroilor
Dl. deputat la ceremonia de la Cimitirul Eroilor
Un ardelean, masterand la o universitate din Ploiesti a fost invitat sa interpreteze cantece patriotice spre bucuria celor prezenti care il acompaniau cu aplauze
Au defilat mai multe subunitati si detasamente: vanatori de munte, pompieri, jandarmi, politie locala, elevi ai liceului militar din Breaza.
Fanfara Consiliului Judetean Prahova urmata de vanatorii de munte
Elevii de la liceul militarJandarmii montani din Sinaia
Cel cu ochelari este dl. Florin Vintila, cel mai bun sef pe care l-a avut vreodata Salvamontul din Busteni. Actualmente face parte din personalul specializat al Centrului Montan al Jandarmeriei.
La cimitirul eroilor
Am inteles ca niste turisti au urcat azi pe V. Alba si au chemat salvamontul. Ai mai multe detalii/stii ceva despre caz?
ApreciazăApreciază
Nu am niciun detaliu, dar daca aflu am sa scriu. Este foarte posibil sa fie zapada, gheata, pe acea vale si poate nu s-au echipat corespunzator. Ar fi bine sa nu fie nimic serios.
ApreciazăApreciază
Dragii nostri munti! Au arborat drapelul volatil al curcubeului, impodobindu-se de sarbatoare.
ApreciazăApreciază
Oamenii trec, muntii raman, dar depind de noi cum raman.
ApreciazăApreciază
Salut Adiță.
Articolul tău dovedește încă odată dacă mai era nevoie, că nu există termen de comparație între cele două instituții și modul de implicare a reprezentanților celor două urbe (Bușteni – Sinaia), în a se implica în folosul comunitar, sau în a organiza diferite evenimente.
Imaginile tale vorbesc de la sine.., inclusiv despre interesul și implicarea voluntară a Sinăienilor, spre deosebire de Buștenarii aduși „la ordin” ca pe vremurile de tristă amintire.
Ca o dovadă în plus și fără să-ți anticipeze articolul, ieri un profesor din Bușteni scria într-un comentariu pe blogul meu.., citez: „Problema cu participare silita a functionarilor, nu se rezuma doar la cei din primarie. Si noi dascalii suntem nevoiti sa mobilizam elevii la ordinul lui Savin”…
Citatul de mai sus și imaginile ce însoțesc acest articol, dovedesc fără doar și poate realitatea de fapt și sper ca acest adevăr să nu fie ignorat de unii iubitori de „stăpân sau de frumos” 😕
Lăsând la o parte partizanatul individual, putem concluziona o certitudine: dacă reprezentanții locali nu fac dovada interesului comunitar, nici cetățenii nu se înghesuie să le certifice evenimentele propagandistice așa cum s-a întâmplat ieri cu cel organizat de Primăria Bușteni, unde participanții au fost doar funcționarii primăriei și elevii, în ambele cazuri aceștia au fost nevoiți să participe și n-au făcut-o voluntar.
Notă:
Pentru acei dintre dvs. care din diferite motive nu agreați partizanatul lui Zamoreanu’ și a celor ce-l susțin.., articolul postat și ilustrat în imagini de administratorul acestui blog, dovedește încă o dată realități ce nu pot fi ignorate și ce este mai trist.., nici după 23 de ani democrația n-a ajuns în Bușteni și încă sunt utilizate tertipuri comuniste.
Cât despre edilul Bușteni-ului.., dezinteresul acestuia de a participa la acest eveniment este motivat prin faptul că: „nu-i iese nimic dintr-o astfel de afacere”.
ApreciazăApreciază
Salut,
Treaba este ca nu stiu sa responsabilizeze oamenii, sa-i faca sa tina cu orasul si cu valorile acestuia. Trebuie exemple si numai cativa edili le pot da…din nefericire, exemplele actuale sunt diametral opuse. Pe la Busteni faci cam orice, demolezi si ridici fara autorizatie, furi din padure, depozitezi gunoaie oriunde, parchezi la intamplare…la Sinaia nu faci asa ceva. Nici macar la telecabina nu ai sa vezi un jeep. Cand este 1 Decembrie,buni sau mai putin buni, toti cetatenii venim si sarbatorim, macar ne vedem…
Deci sa nu o dam in politic, ca preferam un partid sau altul, oamenii vor sa vada si altceva. Cum la Sinaia se poate si la Busteni, nu?
ApreciazăApreciază
Hai că mă provoci Adiță.., nu de alta dar unele persoane din anturajul primarului vor zice că am monopolizat evenimentul și l-am transformat într-o campanie antisavinistă.
Pentru Dumnezeu omule… Cum crezi că un buștenar ar trece la „diverse” scândură bătută în ogradă pentru care este amendat de autoritățile locale, în timp ce parveniții își construiesc ilegal sau la limita legii complexe și viloaie de vacanță? Să nu mai pomenim de zecile de centre comerciale din raza Pârtiei Kalinderu construite ilegal și care funcționează de ani de zile la fel de ilegal.., sau de „stânele de 5 stele” din Munții baiului…
Chiar trebuie să ne ferim să spunem adevărul că la Bușteni „interesul poartă fesul?”
ApreciazăApreciază
Foarte frumoasa mobilizarea de forte din Sinaia,unde si soarele le-a suras participantilor! Poate s-ar gasi o cale ca si mai-marii din Busteni sa auda cantecul de lupta al aparatorilor „…Munti(lor) nostri cei frumosi…” si sa incerce si ei sa devina ocrotitori in timp de pace ai Bucegilor si ai oamenilor al caror destin le-a fost dat sa-l carmuiasca! Desi copiii vostri,ai bustenarilor, pot vedea zilnic „Ultima grenada” si mareata Cruce,participarea lor activa la ceremonii va contribui la cultivarea sentimentului de respect fata de jertfele inaintasilor si poate de responsabilitate fata de viitor…Glasul lor cristalin,inca firav,reprezinta CURCUBEUL SPERANTEI!
ApreciazăApreciază
Primarul din Sinaia si ceilalti functionari cred in ceea ce fac, asta este diferenta. Primarul din Busteni pana la un punct are intentii bune, dupa care se intampla doua lucruri: devine interesat de bani si nu are cu cine sa faca treaba. Pentru ca toti apropiatii il copiaza.
ApreciazăApreciază
Este impresionantă povestea acestui caporal erou Constantin Muşat. Cred că merită reamintită acum, în preajma Zilei Naţionale a României.
S-a născut în 1890. În momentul începerii primului război mondial se afla concentrat în cadrul Regimentului 2 Grăniceri dispus în sectorul Muntelui Susai, lângă Predeal, unde pe atunci era zonă de graniţă între România şi Austro-Ungaria.
Mai târziu a fost transferat pe frontul din Moldova. În decembrie 1916 caporalul Muşat a fost grav rănit în luptele din zona Munţilor Vrancei,
fiindu-i amputat braţul stâng la Spitalul Militar din Iaşi.
Deşi devenise invalid de război, caporalul Muşat a refuzat să fie clasat şi a cerut să fie trimis din nou pe front şi să arunce grenade cu braţul drept, nemaiputând să folosească arma, având un singur braţ.
În luptele sângeroase de la Oituz (8-22 august 1917), caporalul Muşat şi-a pierdut viaţa eroic la 14 august 1917, în timp ce arunca o grenadă cu singura mână ce o mai avea. Urma să împlinească, pe 10 septembrie, 27 de ani. A fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din comuna Bogdăneşti, judeţul Bacău, în apropiere de comuna Oituz.
În anul 1919, Ministerul de Război a recomandat autorităţilor militare ca imaginea caporalului erou Muşat să fie reprodusă în metal. Astfel, sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad a realizat trei statui ce sunt amplasate în 3 oraşe : Bârlad, Brăila şi Buşteni.
În Buşteni, statuia, intitulată „Ultima grenadă”, a fost amplasată în faţa gării la 9 septembrie 1928. La inaugurare a participat şi Regina Maria, care a vrut astfel să cinstească memoria eroului Muşat.
Câteva zile mai târziu, la 14 septembrie 1928, de Înălţarea Sfintei Cruci, are loc şi inaugurarea şi sfinţirea monumentului Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, sau Crucea de pe Caraiman, cum mai este cunoscut, monument înălţat la iniţiativa Reginei Maria pentru cinstirea memoriei eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial.
Cred că de Ziua Naţională a României ar trebui organizată o ceremonie şi la acest monument, chiar dacă este mai dificil, având în vedere locul unde este amplasat.
ApreciazăApreciază
Sa stii ca uitasem multe din aceasta poveste pe care am citit-o prima oara prin clasa a II-a. Cate detalii! Multumesc si multumim pentru improspatarea memoriei. Inainte, in primul mandat al d-lui primar, se mergea si la Crucea de pe Caraiman. Chiar era o traditie…dar au renuntat la ea.
ApreciazăApreciază
Ai pus fulgusorii pe blog!!!
Bine ai venit iarna! La noi inca nu a venit … dar se simte in eter…
ApreciazăApreciază
Pe munte s-a instalat iarna 🙂 Sa nu o dorim prea tare 🙂
ApreciazăApreciază
De ce nu? E atata lipsa de apa!!!
ApreciazăApreciază
Da, din acest punct de vedere 🙂 Dar sa tina si iarna asta asa, doar pana in februarie 🙂 Ca de pe aici pleaca prin luna mai…
ApreciazăApreciază
Intre timp a aparut si un filmulet referitor la stirea despre cei 5 de pe V. Alba.
Pare sa fie foarte aproape de platou portiunea in care s-au blocat turistii.
ApreciazăApreciază
Eu nu cred in salvarile facute de salvamontistii bustenari…daca totul a fost pe bune, nu inteleg de ce i-au mai filmat si pozat. Ca sa-i faca de rusine, probabil. Oricum actiunile lor au mereu aceleasi coordonate: „turisti care sunt evident inconstienti, actiune care nu este altfel decat deosebit de grea”. Multumesc, dar sunt satul de minciunile lor…de aici din Busteni se vad mai bine, mai clar, actiunile lor „periculoase”. Si in imagini se vad turistii pe picioarele lor, nu stiu ce au salvat ei 🙂
ApreciazăApreciază
Asta nu inteleg nici eu. In filmulet se spune ca se „ratacisera”, desi nu prea ai unde te rataci decat daca virezi accidental pe vreo albisoara.
Doar sa le fi pus gheata probleme serioase incat sa fi intrat in panica.
ApreciazăApreciază
Daca era ceva serios, fii sigur ca filmau…interventia deosebit de periculoasa. Este laudabil faptul ca salveaza oameni nu si felul cum prezinta actiunile. Au trimis imagini. nu demult, cu o fata zdrobita printre stanci la un site judetean, au fost publicate pozele, familia si opinia publica s-au scandalizat…deci lucrurile acestea se fac cu putina delicatete. Nu ciobaneste… Si in fond, sa stii ca i-as lauda si in sinea mea ma bucur cand salveaza pe cineva. Dar asta nu inseamna ca trebuie divinizati, ridicati in slavi. Sa-si faca treaba pentru ca de aceea sunt salvatori montani. Dar sa nu minta, cum au fost atatea cazuri…daca ei si-ar face munca in mod serios si corect, fii sigur ca as scrie primul despre ei. Cand insa stiu bine ce fac…ma abtin, uneori nu pot sa ma abtin.
Cred ca acest grup de turisti nu s-a ratacit, nici nu avea unde…valea iti ofera alternativa de a cobori sau a urca. Cum zici si tu, cred ca s-au speriat ca este gheata. Dupa cum i-am vazut, par bine echipati, nu sunt niste „inconstienti”. Nu stiu cum se face ca intotdeauna ei gasesc doar „bucuresteni inconstienti” :).Care evident nu au tinut cont de sfaturile salvamontistilor…dar care sfaturi, crezi ca sunt afisate undeva pe la iesirea din gara sau prin alt loc public? Nu a spus nimeni public, ca in week-end nu se poate urca pe munte. Cred ca salvamontistii au nevoie de afirmare, sa se vorbeasca mereu de ei ca despre niste eroi 🙂 Daca este greu, nu te mai faci salvamontist si daca vrei sa fii erou, pleci voluntar in Afganistan 🙂 Glumesc, Mihai!
ApreciazăApreciază