Problemele Bucegilor sau lipsa de viziune…dar si o veste buna: Un salvamontist salveaza o acvila pitica

Parcul Natural Bucegi, arie protejata de interes european, are mari probleme. Pe scurt am sa prezint cateva:

1. Lipsa unor oameni ai mediului profesionisti.

2. Conflictul perpetuat in problema Babelor si a Sfinxului intre cele doua judete: Dambovita si Prahova.

3. Directia Silvica Targoviste in loc sa protejeze Bucegii a demarat un proiect prin care a asfaltat un drum forestier ce trece numai prin paduri virgine.

4. Accesul ilegal al masinilor 4×4 in diferite zone interzise tranzitului auto din Bucegi.

5. Lipsa de viziune in aplicarea unor proiecte in Parc si lipsa acelor proiecte cu impact real asupra comunitatilor locale. Practic locuitorii din zona Bucegilor nu au niciun beneficiu ca aplica X sau Y un proiect pe munte.

6. Inexistenta studiilor reale asupra elementelor de fauna si flora.

7. Manelizarea formatiilor salvamont

Exista o lista de peste 25 de probleme majore. Nu exista o diferentiere, toate aduc impact negativ sitului Natura 2000 Bucegi.

Atitudinea unui salvamontist fata de acei oameni de bun simt, care ii atrag atentia ca savarseste ilegalitati

….

Trebuie sa spun ca in Valea Prahovei lupta electorala este dusa intre actualul deputat Cristian Burlacu si vicepresedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Rosca. Amandoi vor in Parlamentul Romaniei. In acest colegiu care cuprinde si Valea Prahovei, mai sunt si candidati la Senat, dar nu prea atrag acestia atentia.

Am remarcat o totala apatie a cetatenilor din Sinaia, Busteni, Azuga fata de alegerile parlamentare. Bine, candidatii sunt siguri pe ei, ceea ce este bine, dar pe oameni nu prea-i intereseaza cine intra in Parlament. De cand a inceput campania, am intrebat multi, foarte multi oameni sau am auzit pareri. Oamenii nu stiu cu cine sa voteze. In Valea Prahovei va lua mai multe voturi acel candidat care va sti sa aduca mai multi oameni la vot. Daca primarii nu mobilizeaza electoratul, absenteismul va fi foarte mare. La Busteni insa este de ajuns un singur telefon al primarului :)) si mii de oameni vor lua cu asalt sectiile de votare 🙂

Sa va arat si poze. Toate sunt preluate de pe conturile de Facebook ale d-lor Burlacu si Rosca:

Actualul deputat, Cristian Burlacu si echipa sa, prin Busteni, cartierul Silva

Candidatul USL, dl. Rosca, insotit de primar in acelasi cartier…ca si acela de mai sus

Candidatul ARD, dl. Burlacu de vorba cu cetatenii

Candidatul USL, dl. Rosca, de vorba cu orice cetatean

Deputatul Cristian Burlacu in fata Primariei Busteni

Vicepresedintele de Consiliu Judetean, candidat la Camera Deputatilor, prezentat de primarul Busteniului cu ocazia Balului Bobocilor. Intre cei doi se afla consilierul local Buruiana Petre (PDL), cu camasa rosie, un matematician de exceptie

….

Apropo de Busteni, tin sa-l salut cu aceasta ocazie pe dl. inspector Gheorghe Nastasia din cadrul Secretariatului General al Guvernului, omul care a cunoscut o uluitoare ascensiune in ultimii ani, ajungand chiar si secretar general in MDRT. Este personajul care are un restaurant-pensiune in Busteni, ferma mare prin judet, domeniu de mii de metri patrati in muntii Baiului, alte terenuri…bine, nu dansul ci rude 🙂 Cineva de pe la el ”din baza” mi-a transmis ceva. Ce inseamna „In Baza”? Un teren dat de dl. primar in zona Crina, nu departe de hotelul Margaritar. Si acolo isi tine „bietul” om utilaje, materiale. Data fiind starea precara, materiala, in care se gaseste distinsul domn, intr-o noapte pe la 5 turna fundatia la un viitor garaj. Suprafata de turnat era destul de intinsa devreme ce omul s-a luat de treaba atat de matinal. Probabil va lua contractul de deszapezire pe oras si acolo isi va tine masinile.

Bun, si mi s-a spus ca maretul domn a soptit pe langa urechile unor angajati ca „are el grija de mine, ca ma lasa fara casa, ca se ocupa el de mine”. 😉 Vorbe spuse in contextul acelor dezvaluiri de catre mine, a ilegalitatilor din muntii Baiului. Dl. Nastasia, colonel avansat in lipsa de merite si probabil revenit in prezent la gradul de maior, conform listei publicate de MApN pe site-ul lor (asta spun ei, nu eu!) s-a „imbolnavit” subit. Oare noua, prostimii, cate prajini ne trebuie ca sa ajungem la nasul dv…al unui asemenea „intelectual”? D-le Nastasia, eu bustenar ca si tine, te superi daca iti spun public ca esti un Nesimtit? Pai cat mai vrei ma’ sa acaparezi, latifundiarule? De ce nu iei tot blocul unde stau daca stii sa jonglezi cu legea si aranjezi tu destine? Lucruri bune nu ai face…te-ai deprins si dumneata cu naravuri underground si ai uitat de „capacitatea de a recunoaste propriile greseli” pe care o vehiculai si o tii prezenta in cv-ul tau.

Imagine din zona Crinei, cu albastru raul Prahova, cu verde tot felul de gunoaie… Crina este de fapt o suprafata foarte intinsa din Busteni, ce insoteste apa Prahovei. In prezent peste 60% din poienile Crinei sunt acoperite de constructii. Sper sa-si treaca la Cv si aceasta imagine, dl. Nastasia…

….

Sa spun cateva vorbe si despre conflictul juridic Babele si Sfinxul. Consiliul Judetean Dambovita poate demonstra cu acte ca acele doua monumente naturale sunt pe raza judetului Dambovita. Am copii de pe acte, si harta reala, toate puse la dispozitie de respectiva institutie, pe aceasta cale le si multumesc. Am comparat acte din diverse institutii, este evident ca Dambovita are dreptate si ca intr-un proces vor castiga. Deocamdata prefectii celor doua judete incearca sa medieze aceasta situatie.  Intalnirile acestea, de mediere, nu s-au soldat cu vreun rezultat.

De fapt, administratia PDL condusa de dl. Savin este prinsa in foc incrucisat. Probleme mari sunt din toate directiile. Daca nu-l sustine pe dl. Rosca la Camera Deputatilor si acesta nu iese deputat, el stie ca se va intoarce la Consiliul Judetean si la revedere fonduri pentru oras. Bine, acum sa fim corecti, la fel ar fi procedat si dumnealui. Deci este rasplatit cu aceeasi moneda. In general, primarul Savin a vrut sa faca si lucruri bune pentru oras, dar a gresit deseori si in loc sa-i atraga atentia, unii dintre apropiati, l-au sfatuit sa continue in acelasi mod. Revenind la problema monumentelor naturale, aceasta este in principiu o chestie de imagine. Acum se joaca insa niste carti politice. Primarul daca avea oameni de baza, adica oameni care sa stie sa-l invete, exploata momentul. Incheia conflictul cu Dambovita, in mod amiabil. Cand va castiga Dambovita in instanta, aceasta fiind o problema de timp, orasul va pierde multe lucruri. In afara de Sfinx si Babe, constructiile Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova si Baza Salvamont vor fi daramate…am citit eu asta. Si la cat i-au enervat pe cei din Consiliul Judetean cred ca acestia o vor face imediat ce vor castiga. Dl. primar nu poate negocia de pe pozitii de forta, vremea PDL a trecut si nu va mai veni. El fiind bun de gura si sociabil, ar fi reusit sa faca o intelegere echitabila. Adica administrativ sa lase Babele la Dambovita si Sfinxul la Busteni. De asemenea, sa compenseze terenurile din zona constructiilor amintite mai sus, cu teren spre Izvorul Dorului. Dar ei nu au niciun punct de plecare, unii cred ca vor tot, ceilalti nu vor sa dea nimic. Nu faci nimic asa…

Sunt atatea lucruri de facut in Bucegi, mult mai importante decat o limita de judet. Planul de Management al Parcului este o gaselnita pentru a se aplica proiecte fara coerenta, si a fost aprobat in guvernarea Boc, fara ca macar sa fie pe ordinea de sedinta. Dar, desi strecurat abil in sedinta el serveste de fapt celor care au proiecte uriase ce implica banul public. Un proiect gandit la scara macro, care sa acopere intreg muntele nu exista. Nu s-a gandit nimeni sa faca. La localnici si turisti nimeni nu s-a gandit. Ei sunt folositi doar ca pretexte desi nu sunt intrebati vreodata, consultati.

Vorbind despre Bucegi, aduc in atentie si Crucea de pe Caraiman. Unul dintre cei mai buni arhitecti prahoveni, dl. Dan Manea declara ca sunt necesari 100.000 euro pentru a reface monumentul in prima faza. Apoi vor trebui mai putini. Pai nu este o diferenta imensa intre cele 2 milioane de euro avansate intr-un studiu comandat de administratia din Busteni si ce spune dl. arhitect? Ca sa scoti bani din turism nu este nevoie sa ceri studii costisitoare, sa tai ca nebunul padurea sau sa rupi cu buldozerul muntele. Nu trebuie decat sa pui in valoare ce ai, cu ceva bani. De ce nu se face acest lucru?

Pentru ca se gandeste balcanic si individual. De ce sa fac o investitie cu 100.000 euro cand pot sa bag milioane intr-o partie si o instalatie pe cablu. Asa ai profit imediat. Si nici nu sunt banii tai. Furi banii publici. Asta e reteta ce functioneaza in Bucegi. De aceea, nu se poate initia un turism corect, de aceea, localnicii si turistii nu simt ca se face ceva util si pentru ei.

….

Acum despre un salvamontist din Busteni, Claudiu Vasilescu. Acesta a vazut acum doua zile niste masini oprite pe marginea DN1. Soferii si cei aflati in masini, au tras pe dreapta pentru a observa mai bine o pasare lovita, probabil de un TIR sau de curentul produs de trecerea acestuia. Si vazand ca este o acvila, si ca se vorbea de impaiere, omul muntelui a luat-o acasa. I-a dat sa manance si a doua zi a dus-o in Valea Spumoasa. Acolo, in salbaticie a eliberat-o.  Pasarea este o acvila pitica de munte, o aparitie rara in Bucegi. Observati asadar bogatia diversitatii naturale din Parcul Natural. Sunt o multime de specii de interes comunitar, unele aproape extincte, ce nu pot fi protejate pentru ca oficial nu apar in scripte ca fiind pe Bucegi. Intelegeti cat de incompetenti sunt unii dintre angajatii statului si ca natura in Bucegi functioneaza asa…fara protectie reala din partea oamenilor.

Si link-ul unde poate fi vazut momentul eliberarii acvilei in natura:

http://www.rtv.net/pasare-pe-cale-de-disparitie-salvata-de-la-impaiere_55398.html

Ultima oara cand am vorbit cu salvamontistul, -eu de regula nu vorbesc cu salvamontistii bustenari, cu unii ne salutam si atat-, se intampla acum vreo 3 ani, la telecabina din Busteni. Imi spunea ca le fac rau unora, ca nu-mi dau seama 🙂 Ce se intamplase? Un grup de turisti se aventurase pe platou, pe ceata si ploaie, iar o turista isi sucise o glezna. Cu mare greutate au fost primiti in statia de telecabina de la Babele, unde era acelasi Nani sau Noni, despre care am scris intr-un comentariu la articolul anterior. Turistii au spus ca angajatul Telefericului le-a cerut 5 milioane lei vechi ca sa porneasca telecabina. La iesirea din telecabina, in Busteni, turistii au chemat presa. Eu nu am scris un articol, asteptand un punct de vedere al conducerii Telefericului. A doua zi, turistii au strans banii si s-au dus la casieria telecabinei sa plateasca. Evident ca nu li s-au primit banii intrucat eu descrisesem situatia corect directorului general.

In urma unei anchete interioare dl. Nani a fost avertizat. Acest lucru in loc sa fie apreciat, a fost inteles ca o actiune gresita a mea, de anumite persoane ca acela sanctionat si de unii salvamontisti…care sunt primii cand este vorba sa sustina ceva ilegal sau contra bunului simt. Procedand astfel, ani de zile la randul, normal ca a intervenit obisnuinta. Faptul ca tu salvator montan ma scoti pe mine turist dintr-o vagauna, nu-ti da si dreptul sa ma injuri, sa ma filmezi si sa ma jignesti. Acesta este unul dintre motivele pentru care eu nu am cum sa fiu prieten cu salvamontistii bustenari, vreodata. Au o atitudine devianta, nu poti sa salvezi oameni, sa te consideri om al muntelui si sa umbli cu masinile prin zonele protejate. Ce om de munte esti daca nu ai o vorba buna pentru cel salvat? Este evident o rusine pentru Salvamont, si doar la Busteni se putea intampla asta…sa ai „salvatori montani” de genul Stefan Petrut si Sergiu Nagy.

Ieri, prin oras, ma sonda un individ ce mi se da prieten 😉 L-a pus cineva sa intrebe. Auziti intrebare? „In caz ca va fi inculpat primarul depui marturie contra lui?”. Am zambit toata ziua :)) Unii chiar nu ma cunosc deloc. Cum sa depun eu marturie impotriva lui Savin? Ca-i fac unele probleme, oricum minore, cu sesizari este un lucru, a depune marturie este alt lucru. Cat rau mi-ar face primarul, nu cred ca as depune vreodata marturie impotriva lui. Din cauza unui singur lucru: odata, mi-a facut un mare bine. Si daca uneori scriu acid despre primar, fiti absolut siguri ca este din vina lui…ca nu doreste sa ia masuri conforme cu realitatea si mentine situatii care aduc prejudicii de imagine orasului si turismului. Si sta in puterea lui sa schimbe lucrurile din cateva cuvinte! Cam asa si cu postarea asta…destul de lunga 🙂

Drumul asfaltat Bolboci Mal Stang…realizat de Romsilva trece chiar prin padurea muntelui Nucet. In padurile din fata nu a intrat vreodata omul cu drujba.

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Ana Stefan spune:

  Se pare ca au realizat in Bucegi si bune si rele. Bune faptul ca au facut acele podete pentru accesul in turbarie,rele faptul ca au asfaltat partea stanga si nu ceea dreapta.In legatura cu Babele si Sfinxul nu se stie cum se va finaliza conflictul Dambovita-Prahova,iar daca se finaliza cu victoria Dambovitei ar fi rau sa se darame constructiile deja facute cum ai mentionat Baza Salvamont si cladirea agentiei de mediu.

  Apreciază

  1. Da, asa este, si bune si rele. Rau este ca tocmai Romsilva a initiat asfaltarea. Mai ziceam, vreo primarie, consiliu judetean…dar tocmai ei?! Se poate rezolva destul de repede si acest conflict. Nu ia nimeni acasa niciun monument… Sa stii ca edilii de azi din CJ sunt cam satui de „negocieri” fara rezultat. Vor avea temei legal sa darame constructiile. Nu stiu si daca le vor darama…treaba este ca in prezent toti asteapta ca politicul sa decida repede sau justitia dupa o vreme. Cand foarte bine, ar fi sa aiba amandoua partile o atitudine concilianta, fara batai de cap, avocati, mascarada prin presa…cine stie ce mai iese. Se duc cetateni sa se lege de Babe, de Sfinx, pe motiv ca „sunt ale noastre”. Trebuie gandit normal fara spirit razboinic…in fine, este greu sa vezi uneori cat de simpla este o solutie.

   Apreciază

 2. Ana Stefan spune:

  Stii ceva de vreun proiect prin Leaota. Am fost la inceputul lunii prin cheile Rateiului si am vazut ca se faceau consolidari la drumul ce duce la Cantonul silvic.Or vrea sa il asfalteze si pe acela sau au vreun proiect prin care sa strapunga sa ajunga in Bran-Moieciu?

  Apreciază

  1. Nu stiu, dar aveau in plan cei din Consiliul Judetean un drum spre Moeciu, posibil sa ajunga mai repede pe acolo, adica sa fie mai facil si sa nu existe probleme cu aria protejata…la Bucegi ma refer.

   Apreciază

   1. Ana Stefan spune:

    Stiam si eu ceva de acest proiect de prin 2005 oricum mersi,vom vedea ce sa va mai intampla.Acum la noi ursii s-au potolit dar la vulpi le e foame, au dat iama in gainile si bibilicile mele :(.

    Apreciază

    1. Asta este trist cu vulpile. Poate nu ai inchis usa bine sau le-a prins in toiul zilei?

     Apreciază

     1. Ana Stefan spune:

      Nu trebuia sa le inchid in cotet seara Erau in curtea imprejmuita a intrat vulpea cumva ,era in cotet a gasit-o mama cu dintii intr-o bibilica si o gaina omorata. .Au facut bibilicile galagie ,am 5 iti dai seama ce taraboi fac.

      Apreciază

      1. Iti dai seama ca vulpea este vicleana si a stiut pe unde sa se strecoare. Ideea este ca daca a venit o data, o sa vina si a doua oara!

       Apreciază

       1. Ana Stefan spune:

        Am luat masura sa stea inchise si suntem mai atenti la zgomotele produse de bibilici.

        Apreciază

        1. Este bine…iti dai seama ca le va omori pe toate daca intra din nou. Mai ales daca nu a luat nimic cand a plecat iti dai seama ca vine sigur inapoi.

         Apreciază

         1. Ana Stefan spune:

          Mersi de sfaturi cred ca incheiam discutia aici. Nu de alta am dat-o de la munte la alte lighioane :).Sper sa nu mai fie probleme .

          Apreciază

          1. Vulpea este tot animal…de munte 🙂 Bine, poate nu vor mai fi probleme 🙂

           Apreciază

 3. un.bolovan spune:

  Adrian, acel drum asfaltat pe malul drept al lacului din cate stiam si am vazut la tine in poze este tot interzis….. nu prea inteleg ce sens are, de ce n-au inceput asfaltarea de la moroieni pe dj 714… Nici macar nu-mi dau seama de unde incepe si unde se termina acel drum asfaltat. Parca am vazut ceva anul trecut, pornea de undeva dinainte de baraj, dar nu stiu unde ajunge.

  Apreciază

  1. Pai este interzis, dar cine sa-si puna problema asta? Din ce stiu DJ 714 este prins in alt proiect. Incepe de la circa 300 metri distanta de cabana Zanoaga si iese in Cheile Coteanu, cam la 1-2 km de cabana Padina. Este un drum ce apartine Romsilva 🙂

   Apreciază

 4. criscar50 spune:

  La multi ani,ANDREI-GABRIEL,cu sanatate si bucurii! Sa-i calci pe urme tatalui tau,aparator din iubire la minunatilor Bucegi!

  Apreciază

  1. Multumesc in numele lui, Crisan 🙂

   Apreciază

  1. Multumesc foarte mult pentru informatie!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.