Ma refer la zona traseelor turistice, cuprinsa intre Sinaia, Busteni, Platoul Bucegi…
Ar fi bine sa va notati numarul din imaginea de mai jos…, instructorii Jandarmeriei sunt profesionisti, cu mult peste echipele Salvamont. Bine, nici nu trebuie contat prea mult pe echipa salvamont a orasului Busteni, platita de Primarie. Seful acesteia, dl. Haiduc, minte cu dezinvoltura, mana lui dreapta, Aldea, conduce ATV-uri prin zone interzise din Parcul Natural Bucegi. Mai gasiti si pe la Jandarmerie cate un prieten de-al lor, de acelasi calibru…, pe Stanciu.
Dar cu siguranta daca sunati la Jandarmerie, nu veti fi lasati pe munte, indiferent de conditiile meteo…ca sa spun exact ce gandesc, cum am facut mereu, adevarata echipa Salvamont a orasului Busteni este acum in randul Jandarmeriei Montane. Cei mai buni acolo s-au dus, in timp ce restul s-au scindat in echipa Busteniului platita de Consiliul Judetean, condusa de dl. Cotinghiu, un salvamontist recunoscut, si echipa Busteniului platita de Primarie, condusa de dl. Haiduc. Datorita acestei scindari, managementului defectuos, cat si a nepasarii edililor, emblema montana a orasului Busteni s-a transformat in opinia mea in cea mai slaba formatie salvamont din Bucegi. Mint in acte publice, isi dau intalniri la baza salvamont pe Facebook, umbla cu masinile prin zone protejate ale sitului Bucegi, mai incearca sa si accidenteze pe aceia care nu-i lauda…, sunt departe de notiunea de salvator montan.
Ar fi timpul sa renuntam la a le mai plange de mila, cu „saracii de ei, isi risca vietile pentru inconstienti”. S-au facut salvamontisti, inseamna ca trebuie sa-si faca treaba. Nu?…Liber! Dar cand ai un primar mai mana larga, ca Savin, si despre care stii ca nu urca pe munte, deci il poti suci cum vrei, cu tertipuri de genul „reparatii la sistemul de alimentare cu apa” prin Valea Ialomitei, nu ai nicio problema. Doar nu ia primarul o harta sa vada ca baza salvamont este pe Platou…, ei minteau ca reparau apa de la baza salvamont…, undeva prin Valea Ialomitei. Nici nu stiu sa stea pe capul lui, sa-i prezinte proiecte, sa insiste, sa-l cheme pe munte…se multumesc sa stea cuminti, sa treaca timpul. Le convine sa nu fie bagati in seama de edili. Printre altele, oare cati au dreptul sa doarma in week-end, in baza salvamont de la Baba Mare? Nu verifica nimeni :))
Deci mizati mai ales pe Jandarmerie in zona Busteni, pe Jandarmerie si Salvamont in zonele Sinaia, Valea Ialomitei si Bran.
Si unii ursi si-au pregatit barlogul pentru iarna
Mai promisesem intr-o zi si o filmare cu apele sulfuroase din zona Busteniului. In filmare este izvorul sulfuros cu nr. 1, le-am numerotat in loc sa le denumesc 🙂 Nici nu stiu ce denumire li s-ar fi potrivit. Dupa cum vor vedea unii oameni de munte, nu este nimic din ceea ce se stia, acestea sunt altele. Deocamdata raman doar la stadiul de imagine sau filmare pentru ca nu stiu cine ar fi interesat sa faca vreun lucru util cu ele…apoi cine stie, mai creez si pretext pentru „dezvoltarea” acelei zone, cu toate nenorocirile aferente. Pentru moment sa ramana asa…
Acest izvor se afla la 3.754 metri distanta de centrul orasului Busteni.
Uf! Ce mult a trecut de cand nu am mai scris aici!. M-am gândit deseori la toate promisiunile făcute şi neţinute din motive temeinice.
Dar asta este altă poveste.
Revin la impresionanta ta postare prin importanţă, amploare, implicare… aşa cum te-am cunoscut şi apreciat. Mulţi turişti vor trebui să-ţi mulţumească pentru toate aceste informaţii!
Ce-ţi fac voinicii?
Le doresc sănătate.
ApreciazăApreciază
Stiu ca au fost niste probleme, ma bucur ca le-ati depasit 🙂 Daca suntem sanatosi vom putea face si mai multe 🙂 Multumesc foarte mult! Voinicii sunt bine :)) Doi neastamparati 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte utile informatii. Trebuie sa-ti multumim si sa nu tratam superficial regulile ce ar trebui respectate pe munte pt. a evita incidentele neplacute si accidentele.///Cred ca zilele astea vei folosi vremea favorabila si ne vei mai aduce din nou MUNTELE in casa,in ipostaze de ultima ora,pt. a ne lua ramas bun de la toamna asta minunata. Poteci insorite!
ApreciazăApreciază
Tu stii bine Crisan, ca sunt mai multe regulile de fapt, se invata cu timpul. Da, am sa vin cu vesti, azi nu mai am timp sa le scriu si m-am limitat la o poveste, o lectura de sfarsit de saptamana. Multumesc, numai bine si voua! 🙂
ApreciazăApreciază
oare izvorul acela poate fi captat si o avea potential economic?
daca da (si pentru asta trebuie oarece analize de laborator) e o imensa prostie ca nu-i valorificat… cate nu se pot face, nu cu bani multi ci cu un pic de bun simt in primul rand!
ApreciazăApreciază
Nu este captat pentru ca in afara de mine nu stie nimeni unde este. Si nici nu am cum sa-i spun cuiva. Primarul, intr-o discutie telefonica spunea ca-l va da unui investitor…problema este insa alta. Pe aici, prin Valea Prahovei pentru a promova interese imobiliare te agati de orice pretext. Si nu vreau sa rada padurea, ca sa-si ridice vile. Nu cred ca la Busteni se vorbeste la modul serios de dezvoltare durabila, de investitii…mai degraba din ce vad este exact opusul normalitatii. Motiv pentru care nici nu-mi pasa ca acele izvoare se pierd…mai bine asa decat altfel. Cat timp nu ai cu cine vorbi serios si cata vreme nu exista dovezi ca se urmareste interesul orasului.
ApreciazăApreciază
nu toate lucrurile trebuie transformate in investii. Investitiile la fel ca turistii de obicei strica locurile.
ApreciazăApreciază
Exact! Nu orice vedem si ne place, trebuie sa devina si investitie.
ApreciazăApreciază
Aici mi-a plăcut acest număr, 3754 metri distanţă de centrul oraşului Buşteni, acolo se află acest izvor sulfuros. Câtă exactitate !!! Direcţia, oricum, nu mai contează.
ApreciazăApreciază
Asa spune GPS-ul 🙂 Atatia metri sunt din fata Primariei 🙂 Ba da tocmai asta este, directia…da’ stiu ca tu deja razi :)) Nici eu nu ma pot abtine :))
ApreciazăApreciază