Primul gand care imi vine in minte este: „Omul acesta ajuns primar nu a miscat nimic pentru turismul montan in 8 ani de zile”. Am ajuns ieri la Crucea de pe muntele Caraiman, simbolul principal al orasului. Monumentul Eroilor ridicat de regina Maria a fost lasat in paragina de ani buni de incultul ajuns edil-sef al Busteniului. Primarul, milionar in euro, plimbaret prin tot felul de tari s-a intors tot cum a plecat…poate chiar mai rau de atat! Nu a invatat nimic pentru ca pe teren sterp nu ai ce sa semeni. Si-a pastrat doar atitudinea de sportiv ce juca fotbal in tinerete pe maidan. Acum este preocupat de meciul cu Bute, cine stie cum striga el prin locurile acelea pe unde nu-l cunoaste nimeni. Pe aici, daca l-ar auzi cineva ar gandi ca au inviat fratii Schiell si au infiintat o alta gradina zoologica.
De aceea se duce pe la meciurile lui Bute ca sa zbiere pe acolo ca nu-l cunoaste nimeni! 🙂 Si sa faca poze cu pugilistul, sa urce pe ring ca Tarzan…poate l-ati vazut cum imediat dupa incheierea meciului navaleste printre corzi sa topaie pe langa Lucian Bute, de parca el a castigat meciul :)) Omul acesta nu are nicio treaba cu orasul Busteni…la un moment dat interesele sale au coincis cu ale orasului, a facut niste lucruri bune dupa care a deviat de la realitate. Prin represiune, santaj si amenintari el si cativa mai vor inca 4 ani.
Cand am ajuns ieri la Cruce, monument ce domina orasul Busteni, am crezut ca nu este adevarat. Recunosc ca anul acesta nu am fost acolo dar stiam situatia de anul trecut. Ei bine, in prezent soclul monumentului, vecinatatile, trepte, balustrade, terasa…sunt mult mai deteriorate. De fapt, o sa vedeti in pozele de mai jos, care este realitatea.
Monumentul Eroilor de pe muntele Caraiman o sa fie reabilitat urgent daca ajung eu primar 🙂 Nu pentru ca sunt eu foarte bun si altii altfel. Ci pentru ca eu as consulta tot felul de oameni pregatiti…sa-si dea cu parerea, sa gaseasca solutii optime. Cand le stii pe toate deja esti pe un drum gresit…ca destui, de altfel 😉
La telecabina cand am ajuns, am aflat ca nu circula din cauza vantului. Si cum timp nu prea aveam…dar era totusi necesar sa ajungem pe Platoul Bucegilor. La ora 10 intram in padure pe traseul de pe Valea Jepilor.
Pod de zapada gros de aprox. 2-3 metri
A stat linistit sa-l fotografiez
Cascada Caraimanului sau a Vaii Jepilor
Ceaţa urca prin Hornul Caraiman
Cabana Caraiman…sau fosta cabana mai degraba
Asa arata simbolul orasului. In 8 ani de zile primarul nu a fost in stare sa ia nicio masura de conservare.
Daca avea respect pentru oras si pentru simbolurile acestuia ar fi luat masuri din timp. El daca nu a trait pe aici, vede muntele si tot ce este legat de acesta, ca pe ceva fara valoare.
Din lipsa de idei au inchis cu caramizi…bine acum nu datorita primarului se deterioreaza monumentul…sunt alte cauze. Dar pe el nu-l intereseaza. A, daca face vreunul un proiect si este rost de bani, cat mai multi, s-ar duce pe jos alergand pana la Cruce.
Treptele sunt sparte…initiative de restaurare au mai fost pe plan local. Oameni de cultura au vrut sa faca ceva, dar primarul cand a auzit s-a batut cu pumnul in piept, „trimit eu muncitori, fac eu”. Si s-au lasat pagubasi multi. Dupa mintea primarului cativa muncitori cu mistrii repara monumentul. Este inutil sa-i explici ca trebuie gasite solutii potrivite, adusi specialisti…
In cateva saptamani se prabuseste si tencuiala pe partea de vest
Cu siguranta daca monumentul nu arata asa rau ar fi spus ca este „monumentul lui” …”in orasul lui, primaria lui”.
De jur imprejur monumentul este plin de fisuri
Pana si focul l-a aprins cineva pe terasa…fiecare mazgaleste, rupe, arunca gunoaie, face ce vrea…
Cand am vazut si banca asta moderna langa un traseu turistic am ramas fara cuvinte. Omul acesta, primarul, este paralel cu turismul montan, cu muntele, nu intelege in ce fel poate acesta veni in sprijinul comunitatii locale. Intr-o strategie pe termen mediu a Partidului Verde am inclus: refacerea Monumentului Eroilor, a Cantonului Jepi, de asemenea Cascada Urlatoarea, zona Vaii Cerbului si multe alte lucruri ce tin de zona montana vor cunoaste daca ajung eu primar transformari majore…in primul an.
Trebuie gasite solutii prin care localnicii sa aiba locuri de munca si in acelasi timp sa existe surse de venit la bugetul local. Orasul este imprumutat peste masura, sunt datorii de multe milioane de euro la banci, sumele luate din credite sau primite de la Guvern in perioada cand plaga portocalie ocupase tara, au fost cheltuite pe lucruri care nu aduc niciun beneficiu bugetului.
Practic, au fost si sunt niste investitii moarte. Ne-am ales cu parcurile distruse, cu stupizenii de genul „Busteni, o statiune renascuta” unde reabilitarea monumentului grenadierului Musat a cuprins doar vecinatatile statuii nu si monumentul in sine, cu refacerea strazii Alpinistilor care deja se prabuseste spre celebrul amfiteatru…proiecte prin care s-a urmarit doar cheltuirea banilor. Pe langa acest fapt, calitatea lucrarilor este indoielnica…
Pentru cine se pricepe cum sa-l protejeze,amenajeze si sa-l puna in valoare,muntele e un tezaur.Nepasarea si-a pus amprenta asupra Crucii!!! Ce se intampla la cab.Caraiman;o extindere?Cei care costruiesc acolo ,or sti ce curenti puternici,in stare sa zboare acoperisul,se aduna deasupra V. Jepilor? „Vizita de lucru” ne-a adus si noua incantare:poze cu cascade inspumate(la vremea asta),palcuri de zada abia infrunzita,tancuri de stanca strapungand paclele misterioase,zapezi intarziate si un ochi de apa intr-o mica depresiune nivala,iar ca bonus „Sfinxul care tace-ntruna si priveste-n zari nepasator”…Cu toata viteza(mai putin de 2 ore pana la Cruce),ai avut ochi sa surprinzi sesibila imagine a fluturasului…Multumesc! Ai parcurs traseul pt. care ne rezervasem sfarsitul asta de saptamana si datorita prognozei meteo am renuntat.Dar cu cei temerari si vremea tine!
ApreciazăApreciază
Este un munte de venituri daca este administrat in folosul comunitatii, prin proiecte prietenoase cu mediul. La cabana Caraiman este vorba de niste lucrari demarate acum multi ani si care nu se vor mai realiza prea curand. Ma simt perfect pe poteci de munte, nu am nicio problema cu urcusul, imi place 🙂 gasesc timp de pozat si fluturi, flori, etc. Cu placere! Sa stii ca nu a plouat deloc, cel putin cat am fost noi pe munte. Ceata a fost…Bine, dar noi doar ridicam privirea si vedem muntele, pe cand voi veneati la risc!
ApreciazăApreciază
Acu’, mă întreb dacă unii dintre noi au şi un potenţial integrator în civilizaţie, şi asta despre acei care „fac ce vor”…că dacă e să caut semnificaţia gesturilor lor, mi-ar ieşi nişte cuvinte nu din cale-afară de drăgăstoase, cele în care i-aş îngloba ca subiecte.
ApreciazăApreciază
Buna intrebare, se integreaza daca nu in civilizatie in alte locuri, acolo intre ei. Sunt deranjati ca am avut tupeul sa candidez impotriva unui om asa…de „important” 🙂 Daca vor pierde puterea isi vor pierde si bruma de minte pe care o mai au…unii dintre ei!
ApreciazăApreciază
Salve, salve Adrianos.
Traiasca cel mai –
Mi-a zis Tudorel ca ar fi probleme cu tradatorii la tine in oras. Te urmareste cu fidelitate si m-a anuntat. Cand ai nevoie de baieti, Venim! Santem mandri de tine, Adrian.
Dedicatie:
O sa-i vezi si pe ai nostri. Cpt–
ApreciazăApreciază
Bine :)) Multumesc! 😉
ApreciazăApreciază
Îmi place foarte mult cum a ieşit fotografia cu Crucea de pe Caraiman, aşa în ceaţă, în nori…, mă duce cu gândul la fotografia cu Biserica Domnească din noaptea de Înviere, chiar dacă nu e tot noapte.
Şi fotografia cu Sfinxul mi se pare perfectă.
Celelalte imagini de la Cruce sunt triste, jalnice prin ceea ce arată.
Această cruce, numită de fapt Monumentul Eroilor, este nu numai simbolul oraşului Buşteni, ci este un simbol pentru toată Valea Prahovei, este un monument unic atât prin altitudinea la care este amplasat, respectiv 2291 m, cât şi prin dimensiunile sale . Crucea propriu-zisă are 28 de metri înălţime, cu tot cu soclu are cam 37 de metri şi braţele laterale au câte 7 metri fiecare.
Ea a fost inaugurată în 1928, deci nu are nici măcar 100 de ani vechime. A fost ridicată la iniţiativa Reginei Maria, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie în primul război mondial şi a fost astfel amplasată încât să poată fi văzută de la o distanţă cât mai mare.Eforturile pentru ridicarea monumentului au durat cam doi ani.O mare parte din materiale s-au transportat cu ajutorul funicularului fabricii de hârtie a fraţilor Schiell, dar s-au folosit şi care cu boi, căruţe, cai, măgari.
În perioada comunistă a fost neglijată aproape complet, s-a vrut chiar să i se taie braţele laterale şi să se monteze o stea roşie în vârful coloanei metalice. Bine că a scăpat întreagă. Acum se află în administrarea Consiliului Local Buşteni şi se vede în ce stare este.Este trist că un asemenea simbol, ridicat cu atât de multă trudă şi dragoste, nu este îngrijit şi pus în valoare aşa cum ar merita, este încă un exemplu că nu suntem demni de ceea ce ne-au lăsat cei de dinainte de noi.
ApreciazăApreciază
Au mai fost si alte poze reusite, asa prin ceata, cu soarele, dar si la Sfinx. Ti le trimit pe mail.Si pe mine m-a urmarit multa vreme imaginea cu Biserica Domneasca, superba era in acea noapte. Ma uitam la poza aceea de multe ori pe zi 🙂 Ce sa mai spun despre Monument? Unii sunt insensibili fata de anumite lucruri datorita lipsei de educatie. Stiu doar sa se laude cu astfel de simboluri dar nici prin gand nu le trece sa le intretina. Daca ar costa vreun milion de euro precum estacada de la partia Kalinderu ce este folosita doar 3 zile pe an, atunci sigur ar deveni interesati de reabilitarea Crucii. Oameni ca primarul Busteniului si cativa smecherasi din jurul lui nu sunt interesati decat de latura materiala, aspecte fizice, burta, mancare, cantece inventate „foaie verde de pelin iar s-a inecat savin”…asociatii si prostii din acestea. Probabil cand raceste primarul trebuie sa tuseasca tot orasul! Ne-au mintit 8 ani mai pot sa ne minta alti 4! Nu au nicio problema! Ce mai conteaza un monument si cine l-a ridicat, pentru ei…
ApreciazăApreciază
Ieri a fost sedinta de Consiliu. iti trimit detalii despre vanzari pe mailul cu bucegi. I-a atras cineva atentia sa caute cat mai repede sa incheie conflictul cu tine. Ieri vroia sa te intalneasca dar l-ai evitat inteligent. Stie ca ai contractele de licitatii, autorizatiile si pe cele cu bancile.
ApreciazăApreciază
Ok, stiam. Ce sa incheie??? Sa nu-l vad, sa nu ma opreasca pe strada ca…in fine, nu este asa important! Mi-am dat seama ca acela era un pretext…multumesc!
ApreciazăApreciază
dar sa stii ca banca aceea arata misto!
ApreciazăApreciază
Evident, fara pereche 🙂
ApreciazăApreciază