In virtutea dezvoltarii domeniului schiabil al unor localitati se sare intentionat peste studiile de impact, studii ce cantaresc decisiv in balanta emiterii acordului de mediu! Toti stim ca acest acord iti da voie sa construiesti ceva si ti se impun si niste masuri de protectie a mediului!
Sa revenim la povestea cu Sinaia, cu toate ca in zilele noastre povestile devin realitati. Un plan de dezvoltare ca cel Sinaiei ar fi considerat de alti europeni drept o gluma proasta. Noi romanii, cu umorul nostru celebru radem mereu, nu mai ca in situatia de fata nu este nimic comic!
Primarul Sinaiei, dl. Vlad Oprea a sustinut ca nu a mai fost facut niciun studiu pe biodiversitate, in urma cu cativa ani, in Valea Soarelui! O sa dovedim in cateva zile ca a mai fost unul, care a aratat cat de importanta este acea zona din punct de vedere al biodiversitatii. Pentru ca sunt multi dintre cei abilitati care si-au dat seama ce impact negativ vor avea proiectele sinaiene pentru Parcul Natural Bucegi, dar le este teama sa se opuna datorita puternicelor influente, s-a trecut la un altfel de mod de lupta pentru protejarea bunului nostru comun…furnizarea de probe!
De ce au un impact negativ proiectele sinaiene asupra Parcului Natural va veti intreba? Cum nu ati citit ce specii de interes comunitar de flora si de fauna au descoperit specialistii prin zona Valea Soarelui, nu ar avea niciun rost sa fac eu o enumerare acum. Fiind doar cateva dosare poate publica Primaria Sinaia aceste informatii. Insa proiectele sinaiene pot sa aiba si un impact minim asupra mediului daca sunt realizate ca la carte.
Administratia locala a dovedit anul trecut prin lucrarile diverse de pe muntele Furnica ca nu stie sa implementeze masuri de protectie a mediului. Si datorita acestui lucru nu ai cum sa crezi ca proiectul cu telescaunul din Valea Soarelui.va avea un impact minim.
De nu vor umbla buldozerele si excavatoarele pe toate pantele invecinate sa-mi spuneti mie cum vreti, de nu vor arunca pamantul excavat pe unde vor nimeri si vor face ce vor dori o data ce s-au trezit cu acordul de mediu in mana…
Culmea glumelor, cei care vor supraveghea lucrarile vor fi angajatii Parcului Natural. Pai crede cineva ca dansii au curajul sa-l contrazica sau sa-i impuna ceva d-lui Vlad Oprea? Vor colabora ca nu au incotro!
Apropo de glume, circula un banc: „sotia i zice sotului, mai bine ma maritam cu dracul decat cu tine. La care sotul i raspunde: da, dar casatoria intre rude nu este legala!” In trecut era, si poate se mai practica!
Toti am aflat ca Primaria Sinaia nici nu a luat acordul de mediu pentru acel telescaun ca a si depus o documentatie, de fapt un memoriu tehnic, pentru realizarea unei instalatii de produs zapada artificiala!
Cand am ridicat aceasta problema la dezbaterea publica de la Centrul Cultural „Carmen Sylva” si am intrebat daca se va capta paraul Izvorul Dorului, dl. primar a evitat un raspuns, a spus ca vom vedea!
Ei bine, in acel memoriu paraul amintit nu mai este parau, acesta a devenit o simpla valcea. D-le primar intrucat si dv cunoasteti muntele, imprumuta-le domne o carte cu bazinul hidrografic al raului Prahova si celor care au realizat harta atasata si acel memoriu. Sa se lamureasca si acestia ca e un parau care „oleaca” mai jos da nastere Cascadelor Vanturisului!
Ca o sa se ia apa de la acele monumente ale naturii e un alt aspect! Vom cere Ministerului Mediului si Agentiei de Protectie a Mediului Prahova sa ia declaratii pe proprie raspundere d-lui primar, executantilor, cat si angajatilor Parcului, ca vor respecta masurile impuse de protectia mediului, in cazul nefericit in care se va da acord de mediu…si noi vom sta toata primavara si vara prin zona sa-i pozam! Ce munca atractiva vor avea stiind ca vor fi mereu prin preajma persoane puse pe filmat!
Asadar, acea instalatie de produs zapada artificiala presupune o constructie in care sa fie stocata apa si asa va lua nastere Lacul de Acumulare de pe Platoul Bucegilor! Lacul in cauza va avea o suprafata de 15.000 mp si va fi amplasat in zona valcelului Vf. cu Dor. Evident ca se va efectua o excavare de sol, se va ocupa o mare parte din pajistea montana!
Si eu personal nu am cum sa cred ca vor realiza ei o acumulare de apa exact pe 15.000 mp. Unii sunt atat de buni constructori incat il vor face tot cum vor ei si toata lumea il va considera tot de 15.000 mp!