Rafinaria Steaua Romana: spectacol cu institutii ale statului si intelectuali patrioti

Pana sa ajungi sa te lupti cu mafiotii, hotii, coruptia, interesele etc, trebuie mai intai sa treci de zidul institutiilor statului. Simbioza perfecta!

Iar subiectul de azi, cu rafinaria de la Campina, arata cel mai bine cine sunt cei care ne conduc si cei care populeaza diverse institutii ale statului. Oriunde te uiti in tara asta jaful e maxim. Din 5 stiri, una este despre cum se fura in Romania. Ultima citita, acum 10 minute, era ca STB a cumparat autobuze cu 70.000 euro, second-hand, autobuzele nu banii, si erau cu 24.000 in Suedia. Adica un cadou din asta, de 50.000 euro per bucata. 

Cativa oameni, cum sunt cei din articolul de azi, mai cred ca se poate salva Ceva din trecutul nostru. Si ei vor ca rafinaria de la Campina, unica in peisajul mondial, sa fie conservata, pastrata pentru viitor, pentru alte generatii.

Chiar m-a incercat de multe ori un fel de zambet la auzul acestei initiative. Cum oare am putea spera ca acest Ceva intins pe mii si mii de metri patrati situati intr-un municipiu, pe care sunt sute si sute de tone de fier, poate fi pastrat, transformat in ceva normal? 

Pentru orice boala se poate crea un vaccin, asa cred. Pentru coruptia si hotia de la noi… doar timpul mai poate face ceva. Adica numai timpul ii mai elimina pe hotii astia imbatraniti in rele… :))

Ca sa revin. La Campina, intelectuali entuziasti care acum la timpul prezent par ciudati, par asa ca nu inteleg realitatea, dar care sigur vor fi in cartile de istorie peste 100 de ani, castigand orice victorie cu incultii din prezent, incearca sa pastreze patrimoniul inestimabil: peisajul industrial al rafinariei. 

O sa public, ca si alte site-uri, demersul marelui istoric campinean Madalin Focsa. Un tanar care si-a pus tineretea in slujba societatii, un tanar care nu e deloc perfect dar care nestiut si nebagat in seama de multi, lucreaza pentru noi toti. Fiind insuficienti educational unii nu inteleg niciun episod din filmul pe care el il livreaza permanent. Cei care nu inteleg cred ca, de fapt, el nu pricepe :))) 

Baiatul acesta a facut fisele pentru toata rafinaria, 43 de fise adica 129 pagini, gratuit. A facut ceea ce statul, acest stat mult prea mic in fapte pentru cetateni, nu putea sa faca fara un cost urias. Probabil, zeci de mii de euro doar pe partea cu fisele. 

Vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca am vizitat si eu cu niste elevi, rafinaria din Campina.

Mai jos, demersul:

„Scrisoare deschisă

În atenția: Direcției Județene pentru Cultură Prahova
Ministerului Culturii și Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice


Stimați specialiști,

În urmă cu un an, pe data de 9 decembrie 2021, Direcția Județeană pentru Cultură (D.J.C.) Prahova declanșa – conform atribuțiilor proprii și în baza legislației în domeniu – procedura de clasare în Lista Monumentelor Istorice a obiectivului „Rafinăria Steaua Română” din municipiul Câmpina. Acesta reprezintă un ansamblu de valoare istorică națională, rămas până azi mărturia cea mai palpabilă a rolului important jucat de Societatea „Steaua Română” în dezvoltarea României, în prima jumătate a secolului trecut – în fapt, rafinăria de la Câmpina este cel mai grăitor martor al anilor de glorie a petrolului românesc.

Conform legislației (art.14 din Legea 422/2001), timp de maximum 12 luni de la declanșarea procedurii de clasare, obiectivul a beneficiat de regimul juridic al monumentelor istorice. În acest răstimp, dosarul de clasare ar fi trebuit „întocmit” (vezi art.13 din aceeași lege) de către D.J.C. Prahova.

Înaintea oricăror altor pași din această procedură, se impunea însă inventarierea riguroasă a rafinăriei, din punct de vedere al patrimoniului cultural, pentru a putea fi evaluată în mod obiectiv. Deși intenții și chiar oferte au existat, nu cunoaștem să fi avut loc în acest an scurs de la declanșarea clasării, nicio astfel de inventariere – făcută conform art.12 alin.(1), (2) și (4) din legea menționată, dar și art.3 din Normele metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice (aprobate prin Ordinul MCC nr.2260/2008).

Dacă totuși va fi avut loc, o inventariere s-a făcut poate numai de către proprietarii obiectivului, și oricum nimic despre ea nu a fost făcut public. Normele amintite arată că nucleul inventarierii este completarea documentului tipizat numit „Fișa analitică de inventariere” pentru fiecare posibil monument istoric. Până acum, din câte știm, niciun specialist atestat de Ministerul Culturii (cf. art.4 din Norme) nu a parcurs măcar această etapă preliminară, de a realiza aceste fișe (fiind vorba despre un ansamblu industrial, e nevoie de câte o fișă pentru fiecare clădire, instalație sau platformă).

Prin urmare, pentru a impulsiona eforturile de evaluare ale specialiștilor atestați, subsemnatul Mădălin-Cristian Focșa, în calitate de master în istorie (specializarea patrimoniu cultural) și din postura singurului autor ce a publicat deja un articol științific despre valoarea cultural-istorică a rafinăriei de la Câmpina, am redactat o formă completată parțial (doar cu elementele esențiale) a acestor fișe analitice de inventariere (FAI-M), pentru fiecare dintre componentele rafinăriei ce întrunesc criteriile stipulate de Norme (art.7-12). Am făcut aceasta din pasiune pentru istoria Câmpinei și pentru patrimoniul cultural, ca un exercițiu motivațional de implicare civică. Această operațiune am realizat-o parcurgând (personal sau prin intermediul altor cunoscuți) fiecare dintre cele trei etape ce trebuie urmate de un specialist atestat MC, în vederea realizării fișei respective (FAI-M) – conform art.5 din Norme.

Datorită faptului că accesul pe teritoriul rafinăriei nu este public, prima etapă (cercetarea pe teren) s-a limitat la utilizarea unor analize dinaintea încetării activității în rafinărie (2019) și a trebuit să fie compensată prin accentuarea etapei a treia (obținerea de informații bibliografice și de arhivă). Aceasta a fost posibilă printr-o laborioasă muncă de cercetare, care s-a întins pe mai bine de cinci ani de zile. Evident, pentru câmpurile completate din FAI-M am respectat instrucțiunile de introducere a datelor (cf. anexei nr.4 de la Norme) – cu câteva observații tehnice pe care le-am detaliat în Nota explicativă anexată fișelor.

Separat de această inventariere, doresc să atrag atenția asupra faptului că toate aceste instalații și clădiri conțin (de regulă la interior, dar nu neapărat) un patrimoniu mobil foarte variat și valoros, legat de clădirile și instalațiile respective, despre existența căruia subsemnatul cunosc doar câteva detalii de la foști angajați ai rafinăriei. Acesta ar trebui și el inventariat din punct de vedere cultural-istoric – de fapt cu el ar fi trebuit început, căci patrimoniul mobil este întotdeauna mult mai vulnerabil decât cel imobil. În urma inventarierii patrimoniului mobil, evaluările din aceste fișe pot crește substanțial și noi fișe pot apărea, pentru că utilajele, aparatele și uneltele istorice dau greutate oricăror clădiri, oricât de banale, dar în special celor de patrimoniu industrial. De altfel, însăși Secțiunea Evidență din Comisia Națională a Monumentelor Istorice a atras atenția (în ședința din mai 2021 la care s-a discutat cazul rafinăriei de la Câmpina) asupra faptului că patrimoniul mobil este inseparabil de cel imobil – așadar trebuie evaluate împreună.

Vă transmit așadar aceste fișe (FAI-M) completate parțial (link fise), pentru a fi un punct de plecare în munca dumneavoastră de evaluare a acestui obiectiv, adresându-vă totodată rugămintea să faceți public stadiul demersurilor pe care le-ați întreprins dumneavoastră până în acest moment – nu neapărat pentru clasarea, cât mai ales pentru inventarierea și cunoașterea patrimoniului cultural-istoric al rafinăriei „Steaua Română” de la Câmpina. Și, de asemenea, vă adresez rugămintea să oferiți publicului, în spiritul principiilor transparenței și interesului comunitar, detalii asupra perspectivelor și așteptărilor de viitor, în ce privește conservarea și valorificarea părților importante din acest ansamblu. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în fața unui obiectiv de certă valoare (cel puțin) națională, iar dumneavoastră reprezentați autoritățile responsabile de conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, de transmiterea acestuia către generațiile viitoare.


Cu aleasă prețuire și multă speranță,

Mădălin-Cristian Focșa (master în istorie)

Câmpina, 9 decembrie 2022

Menționez aici că, oricâte zile am cercetat cu ajutorul internetului și specialiștilor cunoscuți, nu am putut identifica nicăieri în lume vreo rafinărie existentă care să mai păstreze ceva semnificativ din secolul al XIX-lea.

Sigur personajul in varsta a lucrat candva la rafinarie…

Scrisoarea este publicata pe site-uri ca evenimentulistoric.ro, propatrimonio.ro, evz.ro….
Captura de pe site-ul evenimentulistoric.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.