Mi-a placut asa de mult ruta feroviara Ploiesti-Targoviste incat am zis sa o si folosesc intr-o excursie. Cu trenul acela care merge la peisaj, el singur pe toata calea ferata, el se duce la Targoviste, el se intoarce, crengi care lovesc geamurile si sunete feroviare, calatori putini…
Astfel ca, organizez un traseu in care sa folosim numai trenuri si sa vizitam muzee din Targoviste. Am fi ramas o noapte in Targoviste dar nu am gasit o locatie cu iz istoric sau cu peisaj interesant. Cum a fost anul trecut cand am vizitat Campulungul. Acolo gasisem o pensiune intr-o vila veche, cu dusumele care scartaiau si un balcon cu priveliste faina. Poate ca nici nu am cautat prea bine. Dar hotelurile din Targoviste nu m-au impresionat.
Hotelul Dambovita si hotelul Valahia pareau niste unitati mai mari, serioase dar nu aveau ce voiam. Iar niste pensiuni erau printre case deci nu vedeai nimic. Poate altadata.
Plecam cu un tren de 7 dimineata spre Ploiesti Vest. Ajungem pe la 8:15 si a fost timp sa cumparam ceva de la Carrefour-ul din apropiere de gara. Cand te uiti pe geam ca la film sau meci, mai rontai ceva…
La 8:52 vine trenul si plecam spre Targoviste. Pe la 10:30 ajungem…
La gara din Targoviste:
Mersul trenurilor la gara Targoviste
Aproape de gara este locul executiei sotilor Ceausescu dar postez doar o imagine ca am vorbit de acel loc in articolul anterior.
Cred ca la o distanta de circa 10 minute, vine alt muzeu: Casa Romantei:
Continuam spre centru, zona fostei mitropolii:
Aici… nu cred ca e bine sa interzici accesul. Mai util este un panou cu sa nu se urce pe ruine lumea.
Carol al II-lea si Ferdinand in biserica noua
Apoi la ansamblul manastirii Stelea:
Nu avea cum sa lipseasca din parcurs Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic, un muzeu chiar deosebit.
Concurentul nr.1 al omului, faza pe ocuparea pesterilor.
Apoi la Muzeul de Istorie, categoria Regina… cred ca acesta este muzeul de baza al fostei capitale.
Doar doua poze, ca un indemn la vizitare 🙂
In apropiere este si Muzeul de Arta, alt obiectiv interesant:
Mai departe, dar nu chiar departe ca distanta, vin fosta curte domneasca, ruinele palatului, turnul Chindiei…
Doar aici biletul era 12 lei adult si 6 lei copil, in rest biletele sunt 8 lei adult si 4 lei copil/elev.
Ruinele palatului construit in vremea lui Petru Cercel
In acest loc este o mica problema, daca prinzi grupuri de copii in turn, mai iesi dupa ceva timp… scara in spirala e ingusta… nu as recomanda vizitarea turnului persoanelor cu rau de inaltime.
Am vazut de cate ori am fost, si oameni mari si copii care aveau probleme, vertij…
In apropiere de fosta curte domneasca se afla si o statuie a lui Brancoveanu:
Mai erau si alte muzee, gen Tiparului, Scriitorilor, Politiei etc. dar iti trebuie doua zile. Intr-o zi am facut cat s-a putut…
Din Targoviste sunt microbuze care in vreo 45 de minute te duc inapoi la Ploiesti…doar ca am ales sa circulam doar cu trenul. Ocolim asadar pe la Bucuresti :))
Bilete Targoviste-Bucuresti Nord dar ma razgandesc si coboram in Chitila, ca sa evitam aglomeratia din gara de nord a Bucurestiului. Tot prin Chitila trecea si trenul spre casa asa ca…aveam timp de luat ceva dulciuri, apa… astfel am folosit 4 trenuri :))
Ca si cost… circa 100 lei pe bilete la muzee, 100 lei pe drum, vreo 90 lei dulciuri, ape… si inca vreo 70 lei pentru magneti, suveniruri… adica pentru cateva persoane nu e chiar mult.
Bine, mai sunt si bilete si bonuri, am postat sa fie asa ca niste amintiri :)) In unele muzee iti pot taia 2 bilete de 6 lei ca sa fie 12 lei sau 2 de 4 lei daca biletul de adult este de 8 lei.
Au fost cam 6 ore prin trenuri si vreo 4 ore prin muzee dar fain, fara griji, istorie si peisaje…