O „incursiune” la malul marii: Eforie Sud

Dupa niste zile pe la malul marii, am revenit tot cu propriile concluzii: sa asculti doar cu o ureche ce spune lumea, ce se livreaza ca stiri, conteaza foarte mult sa ai incredere in tine si sa iei in seama experientele celor mai in varsta :))

Faza pe turism

Stiti ca in turism e la moda vaicareala, ca nu merge, ca e slab, calitatea turistilor si alte abureli din acestea. Oricum ar fi e rau, nu e bine niciodata. Turismul pe litoral, ca exemplu, ca de acolo vin si am fost in multe locuri, pot spune ca efectiv duduie. Se fac bani din orice. Cine merge la mare, merge sa cheltuie si nu se mai uita la bani. Dupa starea de izolare impusa de pandemie lumea a devenit si mai disperata: sa vada, sa traiasca momente, sa se plimbe, sa manance, sa faca orice doreste… De cealalta parte, totul este bine pregatit, poti cumpara orice, absolut orice. Ca personal exemplu, am cumparat o corabioara din scoici cu 20 lei pe care puteam sa o fac si eu, dar nu imi pare rau, rau imi pare ca nu am luat mai multe. Ca mine, pe logica aceasta, marea majoritate merge…

M-am dus la Eforie Sud in special pentru ca m-am bazat pe instinctele celor mai in varsta. Folosind Eforie Sud ca loc de sedere poti apoi explora si alte locuri. Unele au ramas la fel, in altele s-au mai facut imbunatatiri…

Deseurile, eterna problema

La Eforie Sud nu te calci in picioare cum se da la stiri. La stiri oricum se urmareste numai senzationalul, tocmai de aceea este bine sa abordezi totul cu o anumita prudenta. Dar era lume mai multa decat in timpurile bune, ceea ce inseamna ca acum sunt timpuri foarte bune 🙂 Cat priveste educatia, ca peste tot, am observat un mare procent de oameni veniti din zone periurbane; acestia, aflati la contactul dintre sat si oras sunt adesea cei care abandoneaza gunoaie. Daca nu ar exista un serviciu adecvat, cu oameni care sa curete dimineata devreme mizeria, Eforie Sud ar avea soarta surorii mai cunoscute, Eforie Nord, poate cea mai sufocata de gunoaie statiune de la noi.

E incredibil ce metode au unii:

  • se aseaza la soare, baga ambalajul sub cearsaf si il ingroapa tiptil cu mana in nisip;
  • stau pe cate o stanca si privesc marea, fumeaza o tigara, mai o bere sau un suc dupa care ambalajele le lasa usor in apa;
  • o doamna savura o cafea si cand paharul a ramas gol l-a lasat de o asemenea maniera incat simpla adiere a vantului l-a zburat imediat de langa ea printre pietre. Anticipat totul… 🙂
  • ramai stupefiat de metodele rafinate gasite de fiecare. Altul sta la umbra unui arbust, pe niste trepte si bea bere. Termina berea, se ridica si pleaca, ambalajul ramane.
  • Tatal tine o sticla de apa in mana si supravegheaza copilul. Se reazema de un tobogan si pe un mic postament la inaltime aseaza si sticla. Mama da plecarea, tatal ia copilul, sticla ramane… oricum era calda apa! Unde te uiti, in cel mult un minut, vezi o astfel de intamplare. Niste organe de control in civil ar da o mie de amenzi pe zi cel putin, in fiecare statiune. Daca amenda incepe de la 500 lei sigur am avea un litoral curat.

Pandemie?

Nu am zis de masca, nu? Pai nu are rost. Poate un maximum 2% din cei de pe litoral poarta/folosesc asa ceva. Fiindca e ca faza cu Divinitatea: daca nu se vede, nu exista… asa ca, inclusiv la farmacie daca intri, nu ai cum sa nu gasesti o farmacista fara masca. Daca este sa intri in vreun magazin si ai o incercare de a-ti pune masca, poti auzi destul de des cate un indemn de la vanzatoare: nu va puneti, ca nu e nevoie; ne-au pacalit astia pe toti, si-au batut joc de noi…

Oamenii nu trebuie judecati din punctul nostru de vedere, al educatiei noastre cand vine vorba de astfel de situatii. Poate ca din cauza pandemiei si-au vazut afacerile, vietile, la pamant. Comerciantii ar sustine orice bazaconie cata vreme nu li se inchid afacerile. La fel cum ura din sufletele rudelor celor rapusi de Covid 19 nu o sterge nimeni; pentru ca una este sa ingropi pe cineva crestineste si alta este sa fie bagat in pielea goala intr-un sac. Deci, fiecare stapaneste un adevar propriu iar masti pe jos rar am vazut pentru ca foarte putini purtau. Si probabil cine purta, nici nu arunca la intamplare ceva.

Despre cum alegi cazarea

Intai de toate tine de gusturile si preferintele fiecaruia. Daca vrei ceva de genul first/high gasesti usor. Erau de la 12.000 de lei sejururile.

Prima iluzie pe care ti-o vand unitatile turistice si evident platformele de rezervare este ca totul este ocupat, nu mai gasesti nimic decat acea camera l-a care s-a mai uitat cineva, chipurile, inaintea ta… Eu niciodata nu merg cu rezervare facuta inainte cu o luna sau mai mult ci doar cu rezervare facuta cu 2 zile inainte. Atat! Ca sa stiu ca mai si ajung. La mine ideea este sa merg atunci cand vreau. Nici nu merg la nimereala desi nu ai cum sa nu te descurci. Toata lumea inchiriaza pensiuni, vile, apartamente, camere la curte, la etaj… in Eforie se umbla dupa clienti cu bicicleta cu afis mare in fata, sunt si vile uriase, superbe cu afisul de Cazare in poarta. Fiindca eu plec cand pot nu prea ma intereseaza ca e varf de sezon sau deloc sezon :)) Nu prea folosesc Booking sau alte platforme decat pentru a citi recenzii. Mai util e Maps ca unele unitati au afisate preturi instant. Dar cazare gasesti absolut peste tot: de la Facebook la OLX etc. Apoi navighezi pe strazi cu Google, vezi daca vila/pensiunea exista, verifici oferta daca e asa cum se spune, adica 300 m pana la drum sau la plaja, din acestea. Practic, e destul de greu sa iei teapa. Conversand iti dai seama cu cine ai de-a face, ca exemplu, atras de o oferta buna, pozitie buna, camere curate am sunat sa vad ce si cum. Iar baiatul de la receptie, ca era un hotel, vorbea greoi romaneste. Mi s-a parut a fi un rrom sau un arab pus pe facut bani si m-am lipsit. Cazarea a fost la pensiunea unei doamne invatatoare, o doamna deosebita, cu mult bun simt, civilizata… a fost ca la mine acasa. Totul este sa cauti ca ceva sigur ti se va potrivi 🙂

In Eforie Sud, pe toate strazile sunt unitati unde gasesti cazare. Ca si in alte statiuni. Iar daca esti cu masina, opresti, suni, ca nr. de telefon e mare pe poarta :)) Cum spuneam, depinde de asteptarile/pretentiile fiecaruia, ce isi doreste sau cu ce se multumeste. Daca vrei room-service, 5 stele sau sa suni ca sa deranjezi receptioneri, ospatari, cameriste, directori e altceva. Eu unul nu merg sa ma complic cu nimic, adica sunt multumit cu baie in camera, camera curata, 2 lenjerii, 3 prosoape si cam atat. Daca mai este si priveliste de la geam cu atat mai bine. Nu are rost sa platesc servicii pe care nu le folosesc. Pot sa-mi aduc singur de mancare, pot sa schimb cearsaful si oricum o fac mai bine ca o camerista, chestia fiind mostenita din armata… sa sara moneda 🙂 Nu am nevoie de ajutor, nici nu imi bat joc de munca proprietarului, camera ramane cum am luat-o, nu exista gunoi sau ceva. Evident ca nu primesc indrumari, nu accept restrictii, nu iau in seama program ceva, stiu ce am de facut fara a deranja pe cineva. Ideea este ca putem fi cu totii civilizati, nu inseamna ca daca platim, avem dreptul de a strica, murdari etc. Pe mine m-ar urmari gandul ca am lasat o camera in debandada si cineva trebuie sa repare/sa faca dupa mine sau dupa cei cu care sunt.

Cam 90% din plaja pe care se putea sta la Eforie Sud. Unele segmente erau inchise pentru lucrari (nu se vad in imagine).

Cum se ajunge?

Multi vin cu masinile personale dar cred ca nr. celor cu masini este cam egal cu nr. celor care vin fara masini. Trenurile spre litoral sau dinspre acesta sunt pline ochi. Ca in fiecare an, am ales tot varianta cu Regio Calatori, fiindca e mai sigura si mai civilizata si nu am auzit sa fi ramas vreun tren in plin camp. Biletele le puteam lua si online numai ca nu iti dau posibilitatea de a introduce CNP in cazul elevilor. Astfel ca tot de la casa de bilete le-am luat. Si le-am luat tot atunci si pe cele de intoarcere ca sa fie acolo. Mare atentie la chestia aceasta, la trenurile spre/dinspre litoral trebuie luate dus-intors ca ramai in picioare sau in gara. Trenul pleaca din Brasov si opreste doar in garile: Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Breaza, Campina, Floresti, Ploiesti Vest, Bucuresti Baneasa, Fetesti, Constanta si apoi statiuni pana la Mangalia.

Partea buna cu trenul este ca in Busteni e la 8 si un pic si ajunge pe la 12 si ceva in Eforie Sud. Iar la intoarcere e in Eforie Sud la 15 si un pic si pe la 19 si 40 parca, este in Busteni. Adica, vii de la munte si stai o jumatate de zi la plaja si in ultima zi, mai stai jumatate de zi la plaja. Mie mi s-a parut potrivit acest aranjament. Trenurile nu au avut intarzieri. Important este sa-ti gasesti vagonul si locurile. La intoarcere, pe tren, incepe nebunia care tine pana dupa Constanta, adica cam 20 de minute.

Zapaceala e maxima si controlorii fac fata cu greu situatiei. Aceasta pentru ca in tren se urca oricine si apoi afla surprinsi ca locurile sunt rezervate. Unii coboara nemultumiti chiar in Constanta ca doar nu or merge pana in Bucuresti in picioare, altii se resemneaza… ideea este ca daca iti bilet din timp, stai linistit. Dupa Bucuresti Baneasa raman niste locuri libere… dar, cei mai multi care vin la mare cu acest tren sunt prahoveni si brasoveni.

Ce poti face in Eforie Sud?

Plimbarea pe faleza cred ca tine un kilometru, este o vedere panoramica, terase, magazinase, tot ce vrei…

Pe plaja umbla uneori si comercianti cu porumb, fructe de padure, gogosi, namol de Techirghiol iar pe mare poti iesi sa te invarta unul cu scuterul (nu am inteles ce le-o place la unii sa fie invartiti in cerc), sau esti tras intr-un caiac alaturi de mai multe persoane si „capitanul” ia curba strans si rastoarna pasagerii… am vazut ca o cursa are trei rasturnari, ultima e la intoarcere, astfel sunt debarcati pasagerii :))) Macar asta este amuzanta. Mai sunt mici ambarcatiuni cu motor care te duc mai in larg pentru 10 lei de persoana, te plimba un pic si te aduc. Auzi tot felul de lozinci, cu desteptarea ca in 5 minute dam plecarea, vitamina zmeurica a venit bunica :))) Evident daca intri in vorba cu vreun „don capitan” de ambarcatiune si il apesi un pic, iti baga un discurs sosonist antivaccin, stie tot, are la buzunarul mic numai informatii una si una 🙂 Ma mir ca nu se unesc 2-3 din astia sa-si faca serviciu de informatii.

Trebuie atentie mare la ce cumperi si de unde cumperi. E ok sa stai si sa privesti daca vanzatorul da bon cuiva daca nu da e clar. De exemplu, unul schimba zilnic preturile la prosoape, cand erau 30 lei, cand 25, cand 20.

Sezlonguri, umbrelute preturi de la 20 lei in sus. Tot ce cumperi daca nu stii de unde sa iei, e foarte scump. Trebuie sa cumperi de unde cumpara localnicii, ma refer la magazine alimentare. In rest, la restaurante, terase, autoserviri, cum te orientezi. Prin comparatie ai sa vezi ca sunt preparate care difera cu 5-10-20 lei de la unul la altul. La un restaurant am dat 22 lei pe o portie de inele de calamar, la altul era 15 lei si exemplele pot continua. Fiecare pune la pret cat poate pentru ca sunt turisti fara numar si cineva oricum va cumpara. Doar nu te duci la mare sa faci analize de preturi…

Si cam peste tot se aude acea melodia cu doua perechi de ochelari, ceva cu taraful rutenilor… trebuie sa caut putin pe Youtube raspunsul 😉

Despre lege?

Nu exista pe litoral. Toata lumea trebuie sa faca bani, sa fie multumita. Disolutia e totala. Nu controleaza nimeni pe nimeni. 70% din tot ce se intampla pe litoral e evaziune, sustragere de la taxe etc. Bine, acum nu stiu cine pe cine fura, pentru ca totul are consimtamantul tacit al institutiilor statului roman. Si la noi este tot un fel de Afganistan, daca nu am fi in niste organizatii, daca si-ar lua mainile de pe noi americanii sau alti europeni, la fel de repede ne-am duce la vale. Cei care au condus si conduc Romania livreaza periodic tot felul de minciuni, cauta conflicte imaginare, gen LGBT, biserici vs. spitale, vin rusii etc si etc doar pentru a prezerva privilegiile unei caste dusa in spate de cei 18 milioane de romani ramasi in tara. Cred ca atatia mai sunt. Doar prin astfel de scamatorii se pot infrupta linistiti din munca altora.

Imagini:

In prima zi am prins marea cu ceva valuri; in zilele urmatoare parea ca un lac linistit.
Fara valuri
Pesti

Pescari nu mai zic, dimineata si seara veneau vreo 15-20. Pe langa ei asistenta era de inca 30-40 de persoane. De parca pescuiau la balena nu la mutanti din acestia mici. Nu am vazut pe nimeni sa prinda ceva serios, doar piticanii de pestisori.

Pe o astfel de mare… doar ce ieseai un pic ca iar intrai. Era poezie, cum se spune :)))

La final, da, eu am fost multumit de Eforie Sud.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Crisa spune:

    Aha,te-am prins🙂… ai fost la mare si nu ai spus nimic 😝.
    Cam asa este vara la mare, dar ma bucur ca te-ai simtit bine. Recunosc ca eu astept sa treaca vara, iar marea sa fie mai libera, mai curata…mai a mea😁.

    Apreciază

    1. Saru-mana! Stii cum a fost? Eu mi-am propus sa merg dar nu se mai si intampla :)) Mereu suna telefonul: ba o completare la un studiu, ba un interviu, ba o prezentare de ultim moment si toate erau utile, urgente. Nu stiam cum sa mai ies din acestea. Nu mergea sa refuz, clientii erau seriosi, vechi, proiecte incepute, parca era un facut. Pana la urma am mers la noroc in sensul ca am platit un avans dupa care am zis, aia e, daca este, pierd o suma mica… Am avut noroc si nu a sunat telefonul decat in ziua cand ma intorceam. Bine, cand am ajuns seara acasa plus a doua zi a fost un stres maxim sa rezolv probleme de genul electricitate, centrala,se infundase scurgerea la chiuveta din bucatarie… deci, mergi, cumpara, rezolva. Un pic am plecat de acasa si s-a instalat haosul 🙂 Dar azi am plecat iar, cu noaptea in cap, si abia ce am venit de la o drumetie in muntii Ciucas.
      Deci, da, multumesc, a fost super bine la mare 🙂 Mi-a lasat asa, un gust amar, lipsa de educatie, ca arunca lumea gunoaie peste tot, e ceva incredibil…
      Inteleg cu marea doar a ta, e bucuria/posesia celui care locuieste acolo, care simte si vede altfel lucrurile. Noi suntem cum sa spun…trecatori asa :)) si poate e mai bine! Hai ca nu mai e mult si se incheie sezonul :)))

      Apreciază

  2. Etravel spune:

    in tren se urca oricine si apoi afla surprinsi ca locurile sunt rezervate

    Asta e una din marile aberatii ale Regio Calatori – online iti da bilet, dar fara rezervare. Ca sa iau cu rezervare, trebuie sa merg pana la casa de bilete din Gara de Nord. Nu e departe, insa clar e timp consumat. Dupa aia trebuie sa merg la Gara Baneasa. Nici asta nu e departe, insa e peste mana. Per total, ar fi bine ca Regio sa isi caute niste specialisti la Marketing : )))).
    Si eu astept sa treaca sezonul, prima jumatate a lui septembrie e superba la mare. Programul „Litoralul numai pentru mine”. : ))
    Felicitari pentru alegere, Sud e unul din putinele locuri foarte ok pe care le poti alege pentru sejur.

    Apreciază

    1. Au nevoie de marketing ca de aer!
      Asta nu stiam ca pe biletul online nu apare si locul. Cred ca, urmeaza aceeasi politica de ignore in aceasta perioada pentru ca e atat de multa lume incat… banii curg. Doar ce ma intorsei de la Brasov acum 30 de minute si trenul spre Bucuresti-Brasov s-a ocupat cam 90% cu cei din gara Brasov. Au urmat Predealul si Busteniul si gata, full, se statea in picioare. Nici nu vreau sa ma gandesc cati s-or fi urcat de la Sinaia, Comarnic, Campina… Partea buna este ca mai vine un Regio al CFR-ului la interval de 30 de minute dar tot e mic, abia 3 vagoane.
      Pentru bilete am fost la gara Brasov, noroc ca mai aveam si altceva de facut in Brasov asa ca imi dau seama ce alergatura ai fi avut si tu de facut.
      Realizez ca e mai fain in septembrie :))) „Litoralul pentru mine” sigur e oferta reala si sigura :))) numai ca, de mai multi ani, nu reusesc sa plec in septembrie din cauza diverselor, a vietii :))
      Multumesc, la anul ma mai gandesc, a fost fain dar poate mai gasesc si altceva. Erau niste excursii faine in Dobrogea si Bulgaria, de o zi, poate reusesc cumva sa le leg pe toate intr-o saptamana. Anul acesta am plecat intr-o sambata la mare, ma gandeam ca pe tren nu o fi aglomeratie… a fost asa si asa. Mai pleaca lumea si sambata dar nu ca in alte zile 🙂

      Apreciază

  3. Dan spune:

    Salut!
    Daca nu ai ajuns inca poti vizita Mangalia, sigur o sa-ti placa (te poti caza in Saturn, este foarte aproape).
    Sunt cateva obiective in zona care sigur o sa te incante, plus portul turistic si faleza pana in Saturn.
    Toate cele bune!

    Apreciază

    1. Salut! Nu am avut din copilarie niste amintiri pozitive despre Mangalia si l-am cam ocolit. Cu siguranta acum se vede altfel, o sa incerc la anul. Multumesc frumos! 🙂
      Numai bine si tie!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.