O piesa istorica din peisajul muntilor Bucegi a ajuns astazi in Muzeul Manastirii Sinaia. Bine, aceasta era tot in manastirea respectiva numai ca nu era expusa.
Povestea este frumoasa si aproape ca se asternuse oarecum praful uitarii peste ea si peste obiect. Am fi aflat de ambele pana la urma, cu totii, insa cred ca mai tarziu.
Intr-o zi, d-na Octavia Floricica din Sinaia, binecunoscuta profesoara de limba si literatura romana, a semnalat o informatie dintr-o carte, scriind-o pe Facebook.
Informatia era urmatoarea: „Crucea Ciobanului a fost pe drumul care ducea la fosta cabana Varful Dorului, care a ars. Ceva (un utilaj) ori cineva a spart-o, ramanand partile distruse din ea, la pamant, pe jos. Doi inimosi frati Sirbu, care au fost ani buni cabanieri pe platoul Bucegilor, au carat bucati din cruce, aruncate la pamant, si in rucsaci le-au carat la calugarii de la Manastirea Sinaia, crezand ca vor fi ocrotite. Dupa ani de zile nimeni nu mai stia nimic despre acele „cioburi” carate cu carca de pe munte la manastire.”
Asadar, avem un gest deosebit de recuperare a istoriei, de la oameni pe care ii putem considera fara o pregatire de specialitate in domeniu. Insa acest aspect este atat de insignifiant incat nici nu ar trebui mentionat. Pentru ca in mod sigur de cand era crucea cazuta sau de cand se stia de ea, nu avea cum sa nu se cunoasca in asa zisa lume de specialitate. Cu alte cuvinte nu este de ajuns sa fii specialist cu o diploma, mai sunt si alte resorturi.
De la postarea d-nei Octavia Floricica s-au pornit comentariile si am aflat ca eroii locali se numeau Mihai Sarbu si Georges Ciutacu. Ultimul, a si detaliat si reproduc partial: „Am dus crucea ciobanului si am dat-o staretului manastirii… crucea era rupta in doua bucati.” D-l Ciutacu aprecia ca respectiva cruce era de la un mormant situat chiar in acel loc.
La scurt timp, parca o zi, carturarul manastirii Sinaia si cred ca este o denumire potrivita, a postat imagini cu acea cruce.
Si eu m-am uitat dupa acea cruce mult si bine ani de zile, pe munte, dar nu am gasit nimic. Asa am aflat si explicatia.
Ieri, parintele Mihail, ca despre dansul e vorba, a postat o imagine cu aceasta cruce, chiar din locul in care se afla odinioara.
Spunea, pe 23 iulie, adica ieri, ca a obtinut acordul parintelui staret de a o expune la muzeu. Iar de azi, 24 iulie 2021, crucea este expusa la muzeu.
Inscriptia de pe cruce, conform parintelui, este: „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sf. Duh”. Parintele Mihail ajunge la o concluzie evidenta, nu este o cruce de mormant.
Aceasta era ideea, ca aceasta cruce exista si ca se afla la Manastirea Sinaia, in muzeu.
Frumoasa poveste.Uite ca mai exista si omenie pe lumea asta intoarsa cu susul in jos.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact! 🙂 Si mie mi-a placut. Unui specialist poate nu i s-ar fi parut interesant!
ApreciazăApreciază
E minunata odiseea si restituirea asta. Dar haideti sa aflam si locul ei exact, caci crucea asta are o poveste, legata de numele ei, si legata de locul in care s-a aflat pe teren. In mod ideal, ea ar trebui sa fie consolidata si repusa in acel loc, iar traseele turistice apropiate sa fie deviate pe acolo, pentru ca drumetii s-o vada si sa-i aflae povestea. Evident, fiind luata in evidente de specialisti, si ar trebui sa fie si data in gestiune unei persoane fizice sau asociatii, care sa raspunda nonstop de ingrijirea ei.
Dar, probabil ca asta e o utopie in societatea lipsita de civilizatie in care traim, si ar fi mai convenabil sa ramana in muzeul manastirii si in schimb la locul ei oriiginar sa fie amplasat un panou explicativ de interpretare turistica cu povestea ei, misto facut, pe masura posibilitatilor secolului 21, de care sa aiba grija Parcul Natural sau o alta entitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Locul exact, la milimetru, evident ca nu se poate stabili. Dar tinand cont ca am trecut prin Saua Vf. cu Dor acum 20 de ani, adica inainte de trasarea partiilor actuale, aproximativ o pot situa. Aceasta cruce intregeste un peisaj religios aparte si intram pe o zona nestudiata. Nu este singura intr-un astfel de loc. Am mai gasit si altele, nu doar eu ci, de exemplu, si Vali Balan de la APNB.
Sa fim realisti, niciodata nu va mai putea fi pusa pe pozitie. Care specialisti, unde ai vazut asa ceva? Specialisti in ce? In statul pe scaun pe banii contribuabilului, poate asa. Lasa-ma cu specialistii… este o utopie cum bine spui. E perfect ca exista si ca se afla pe maini foarte bune, la manastire. Panouri… Singurul lucru care poate fi facut este cel pe care il faci cu propriile puteri. Initiezi, gasesti prieteni, intrebi la institutii, totul este sa nu-i coste…si poate se face. Privesti la niste lucruri cum am facut eu prima oara cand am venit din Elvetia. Atunci mi-am dat seama ca Bucegii sunt doar un coltisor, pe cand Elvetia are sute. Si ca sa faci ceva, trebuie alta mentalitate. Peste 5 ani vei putea sa faci ce spui astazi. Suntem departe tare de normalitate si civilizatie.
ApreciazăApreciază
Puedo ver tus fotos pero tu idioma no la entiendo.
Saludos amigo.
ApreciazăApreciază