Targoviste: Pe la Muzeul Evolutiei Omului si Manastirea Stelea

La invitatia unui prieten, suprapunandu-se cu un proiect personal dar si cu o promisiune de vizitare a Targovistei facuta unui baietel mic si pasionat :)) am ajuns la cele doua obiective.

Intai, am vizitat micutul muzeu al Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic pentru ca ambele obiective sunt unul langa celalalt. Aici este si acea statueta de tip Venus, controversata, un fake dupa marea majoritatea a specialistilor, decoperita in Moldova. Chiar gasisem la un moment dat un articol foarte bine scris pe tema aceasta. Statueta se afla intr-o sala alaturi de alte zeci de exponate, replici bineinteles dupa statuete celebre gasite in diverse colturi ale lumii si datand de 20.000 de ani, de 25.000, de 15.000 sau 31.000 ani etc 🙂

Spatiul muzeal cuprinde un hol cu niste cranii de Australopitecus, Neanderthal, Sapiens, in stanga acestuia se afla un fel de pestera amenajata prin care se ajunge in alta sala cu ecrane pe care ruleaza diferite activitati din timpuri imemoriale plus exponate diverse: oase, cranii, cort, animale… Pe dreapta cum intri pe hol, se afla sala cu statuete si… cam atat este muzeul. Biletul este de 8 lei/adult si 4 lei/copil, elev.

In hol

De aici, am mers la ansamblul manastirii Stelea, nu inainte de a cumpara diverse suveniruri… mie mi s-a parut potrivit un mousepad cu aspecte din muzeu.

Pe sub acel turn

„Baietii rai” 🙂 Cei doi s-au tot ciondanit ani de zile, biserica Stelea fiind o ctitorie a lui Vasile Lupu, un simbol al impacarii intre cei doi domnitori.

Biserica vazuta de sub turnul clopotnitei.

Istoric in pasajul de sub turn, toti aici sunt mai multe pietre de morminte…

Astept vremurile in care vom vedea asa ceva prin Valea Prahovei. Din cate stiu doar vila Leonida din Busteni-Poiana Tapului are simbol de monument istoric si muzeul „Cezar Petrescu”.

Pisania… si originalul scos in evidenta.

Biserica nu are foarte multe picturi.

Catapeteasma

Este un oras frumos si Targoviste, sunt multe aspecte istorice interesante… unele conservate chiar mai bine decat in locuri unde te-ai fi asteptat la un nivel profesional adecvat 🙂 Si aici ar fi multe de vorbit insa cu alta ocazie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.