Epidemie de exploatari forestiere in Parcul Natural Bucegi

Evident, a inceput o noua taiere de padure in Bucegi! Acum, toata lumea din domeniul mediului stie ca se poate si actioneaza. Daca oamenii sunt pititi prin case, panicati sa nu moara, astia singuri prin padure isi traiesc visul…

Cu largul concurs al autoritatilor de mediu (Ocolul Silvic Azuga, Administratia Parcului Natural Bucegi si al Garzii Forestiere Ploiesti), un exploatator de padure sosit din Valea Doftanei a inceput sa taie, din nou, prin padurile devenite regale dar totusi situate intr-o arie protejata. Sa ne intelegem de la inceput, acesta cu exploatarea nu taie el de capul lui…

Pe 11.03.2020 a primit autorizatia. Ce a facut in doar 3 zile veti vedea mai jos… Numai „conservare” a facut!

Din prima zi a creat un drum prin padure:

Mai jos DN 1, langa Popasul Poiana, intre Busteni si Poiana Tapului.

Din prima zi, exploatatorul a rupt versantul care evident nu era bine conservat si a facut un drum. Credeti ca a facut doar atat? Un drum? Nu, a facut mai multe… Pentru acesta este o joaca sa umble prin padure. Daca isi pune mintea, in cateva zile construieste o autostrada prin padure de la Sinaia la Busteni.

Si daca primeste o amenda nu inseamna efectiv nimic. Se compenseaza intr-un fel, nimeni nu are nimic de pierdut in afara de mediul inconjurator. Plus ca, daca el face drumuri prin padure e foarte bine. Pentru ca acestea vor fi folosite in exploatari viitoare. V-am mai spus in articolul despre padurile Pin Matra, Romsilva s-a asigurat de ani buni ca 90% din acele paduri sa nu mai indeplineasca criteriile care le grupeaza in paduri virgine sau cvasivirgine. Fac astia drumuri acum prin padure, e perfect, mai inainteaza spre munte cu exploatarile. Treptat, vor cheli padurea de vom vedea Abruptul Prahovean printre arbori ramasi, direct din DN 1.

Cand vor mai scoate padure la licitatie, vor sublinia ca sunt drumuri prin acele zone. Ilegal, legal, sunt drumuri, ai schimbat situatia din teren. Amenda pe care o incaseaza primul exploatator este zero, ideea fiind ca el sa faca drumuri si firma lui sa incaseze amenda, iar ceilalti sa ramana cu accesibilizarea padurii. Sa nu creada cumva cineva, vreo secunda, ca reprezentantii mediului regreta ce a facut exploatatorul, ca una-doua sunt pe el sau ca au vreo intentie, vreun plan de reconstructie ecologica a zonelor afectate. Ii doare la basca, nu e nici macar ultimul lucru pe care l-ar lua in calcul. Aceasta e practica peste tot, ca exploatator iti mai asumi si altele. Dar, daca esti baiat bun, iute de mana, mai tai si scoti si repede, te scapa astia din orice… ca e mai greu sa gasesti pe unul cu atatea utilaje in domeniu si dispus la astfel de chestii.

In doar 3 zile, a facut mai multe drumuri, a taiat arbori, si-a facut platforma, a mutat curs de apa… a efectuat si cateva transporturi.

Aici, unde si-a facut platforma de depozitare nu era drum ci o albie de parau.

Unde sunt sagetile galbene abia se mai zaresc zidurile unui dig. In cadranul rosu era albia unui parau, parau care subtraverseaza DN 1 la circa 70 m distanta de locul pozei. Paraul a fost mutat prin dreapta. Pana la nivelul acelui zid, exploatatorul a umplut cu pamant, deci l-a colmatat. La o ploaie puternica, nu mai sunt oprite in padure resturi vegetale: crengi, trunchiuri etc. Un singur trunchi adus de apa, de 2 metri lungime, asezat curmezis de apa langa micul pod de la DN1, va construi in spatele sau un baraj in care se vor aduna aluviuni, urmarea fiind revarsarea pe sosea si blocarea acesteia.

Digul din acea zona, inalt de 5-7 metri chiar acest rol avea, de a proteja DN 1, oprind resturile vegetale mari. Acum, daca este totul nivelat nu are ce sa mai opreasca. Bine, asta e cea mai mica grija, in 2 saptamani cel mult, exploatatorul si-a incheiat treaba iar cei din domeniul silvic nu vad mai departe de grosimea busteanului din fata lor.

Are 4 utilaje care lucreaza in acelasi timp.

Exact prin albia paraului trage lemnul. Jos, au schimbat cursul ca sa depoziteze bustenii, mai sus umbla ca la ei acasa.

Iar din albie ies ca sa-si faca alte drumuri…

Albia ramane in spate… drumul tot urca prin padure

Continuam insa prin albie, observand ce culoar ii croiesc apei. Daca in trecut din cauza albiei inguste, resturi de trunchiuri nu puteau trece si se opreau la coturi, acum va fi poezie.

Din albie iesim un pic sa vedem cum arata un vechi drum de pamant, schimbarea nu e mare pentru ca nu trag inca lemne pe aici. Le trag prin albie si pe alte drumuri noi.

Revenim la albie, pentru a vedea un adevarat culoar, au distrus tot.

Albia mai jos, un nou drum din aceasta. Inca nu s-au apucat peste tot de cojit scoarta de pe cioatele ramase. Intai au facut drumuri si au taiat tot ce e marcat.

Organizarea-sincronizarea e perfecta. Pana vine cineva in control, astia demult au si scos cea mai mare parte din lemn sau sunt plecati.

Da, tot in albie. Cine a fost pe aici, nici nu mai recunoaste locurile… E numai „conservare” peste tot.

Alt drum, al patrulea…

Daca te gandesti ca aici era padure…

Un metru  jumatate a sapat in partea stanga. Astia trebuie luati la autostrada…

In vale, paraul, pe versanti drumuri…

La tot pasul numai lucrari de „conservare”

Uitati-va la poze, astia merg prin padure ca la concursurile de motocros, mai intru pe aici, ies pe partea cealalta. Nu exista nicio notiune de protectie a mediului sau vreo minima idee despre ce trebuie facut intr-o arie naturala protejata. Ei nu gandesc, ei taie. Iti dai seama ce pile, ce ramificatii sunt in astfel de povesti.

Pe drumul vechi a facut si aici un stoc de busteni.

Ce este la mana a doua, mai copt, are semn distinctiv.

Alt drum, nr. 5.

Nu cred, cel putin nu am vazut eu, sa fi exploatat cineva vreodata de o asemenea maniera in Parcul Natural Bucegi. Pentru cei din domeniul mediului, institutiile corupte ale statului si agentii economici care au gatere, fabrici sau exportatori, unul cu asemenea utilaje face o treaba excelenta, adica scoate repede lemnul din padure, nu sta la discutii. Pentru el e padure ce trebuie taiata si atat.

Vor veni probabil vreo 2-3 in control, vor constata ca exploatarea e legala, lucru de altfel logic. Apoi vor scrie impreuna o amenda pentru modificarea cursului de apa si pentru drumuri. Cat sa fie, 5000 lei… si gata, pot demonstra ca „si-au facut serviciul” 🙂 Pentru exploatator si 20.000 lei e zero pur.

Ca sa linistesti lucrurile trebuie schimbata schema si procedat astfel: 100.000 lei pentru Ocolul Silvic, 100.000 lei pentru Administratia Parcului Natural Bucegi, 100.000 lei Garda Forestiera, da, si 5000 lei exploatatorului. Mai mult nu ai de ce sa-i dai, pentru ca omul e la treaba. El face asa pentru ca se poate, pentru ca institutiile de mediu sunt intelese in spate. Exista precedentul Valea Cerbului unde exploatatorul a avut 3 locuri de exploatare, fiecare cu aproximativ 1500 mc si acolo s-a intamplat la fel. Astia au controlat o parcela si au zis ca nu a facut cine stie ce. Amenda a fost ridicola. In toate acele trei locuri din Valea Cerbului unde practic s-a arat in aria protejata, natura are nevoie de minim 10 ani ca sa se refaca si vreo 50 ca sa acopere urmele dezastrului.

Va dati seama acum, cand soselele sunt libere, politistii si jandarmii sunt de paza la centrele de carantina, ce mana cereasca pentru cei din acest domeniu silvic!!! Cetateni care sa sesizeze transporturi lemnoase nu mai sunt, controale nici atat… Numai ca si-au luat o mare teapa crezand ca toti stam ascunsi in casa. Si pentru mine e mana cereasca un asemenea interval de timp liber. In doua luni de zile (martie-aprilie) mi-am terminat toate proiectele iar in pauze, cand ma plictisesc, o iau prin padure sa vad cine mai taie si ce face! E poezie si pentru mine 🙂

Sa extindem insa poezia si la Ministerul Mediului 🙂

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. marius spune:

    Adrian,fac si eu ture ca izolarea cea mai bună este pe munte.Daca vad te anunt.Am fost sîmbătă de la Azuga ,vf.urechea si am coborit in Busteni pe linga saivanele lui Nastasia ,cred sau Contes .Nu stiu ale cui erau.Dar mai am citeva trasee programate. O zi faina.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Foarte bine, multumesc 🙂
      Da, acolo erau constructiile d-lui Nastasia.
      O seara frumoasa!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.