Vantul a smuls din acoperisul Cantonului Jepi, Crucea de pe Caraiman este inca la locul ei…

La statia meteo de la Cota 1500, vantul a atins 200 km/ora.

Dar la aproape 2000 m… unde se afla Cantonul Jepi? Cand ma uit azi de dimineata, o parte din acoperisul cantonului nu mai era….

De acum, poate sa zboare oricand si ce a mai ramas din acoperis.

Un alt simbol pierdut: cea mai veche constructie civila din Bucegi pastrata pana azi. Are 110 ani… si proprietar privat.

Crucea de pe Caraiman pare insa la locul ei:

In ce context fac afirmatia de mai sus?

Pai, la cum s-a lucrat la ea, ma astept la orice. Sub monument s-a sapat un spatiu mare… nu am vazut la lucru decat o mana de muncitori. In afara de niste localnici care s-au ocupat de scheletul metalic si care au facut o treaba excelenta, la soclu si imprejurimi nu am vazut nimic profi. Cu acordul tacit al institutiilor de mediu s-a mai distrus si drumul pana in vf. Caraiman desi, tocmai de aceea le-au impus folosirea elicopterului, ca sa nu distruga zona.

Spartura… unde vor face ceva frumos. Asa se spune mereu.

Unde vor face ceva frumos – bis 🙂

Ei erau mai preocupati de reciclarea fierului vechi, sa mai ia un ban decat de monument:

Adunau fiecare sarmulita doar sa mai castige ceva 🙂 In schimb, alte deseuri nu le aduna nimeni. Erau la mila vantului, mai nou si operator de salubrizare.  Cu sageti rosii gramada de fier vechi acumulata; plasa noua de sarma nu se pune.

Te mai uiti si pe site-ul proiectului, cu nu stiu ce colectiv care face o monografie a Crucii, mai citesti si tampeniile tot din site cu fierul de la Resita… si iti dai seama ca astia sunt bata toti! Greu de crezut ca abordarea monumentului este facuta prin prisma cinstirii trecutului s.a.m.d… Au distrus  si mediul si cel mai probabil si o parte din monument.

Da, din zona sunt oameni care ani de zile au avut tot felul de incercari doar-doar se va reabilita monumentul, au depus proiecte, mii de poze etc. S-a crezut gresit, zic eu, ca la MApN va fi mai bine.

Faza cu bata e tot de la Cruce. Cand am fost o data pe acolo, un muncitor il apela pe celalalt cu: „Băi, bâtă!”  :)) Stia el ceva…

Bietii eroi, daca ar fi stiut ei pe mainile cui vor ajunge astfel de monumente…

Sa ne reamintim si ca la sfintirea Crucii in anul 2018, custodele Coroanei a venit pe jos iar pe ministrul Apararii l-a adus un elicopter civil. Acelasi elicopter care a transportat in 2019 materialele la Cruce… Altii au venit cu masinile si le-au lasat in vf. Caraimanului…

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Mircea Ordean spune:

    O să ajungi ca mine: hipercritic.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.